zaterdag, april 12, 2014

Het beeld

Ik ben geen TV-verslaafde, meestal zit Anny naar een of ander programma te kijken, en zit ik in een boek te lezen, of op mijn PC te "werken", of op mijn tablet... Maar je vangt toch wel wat op, al was het maar het geluid. En dat geluid noopt je nu en dan om eens te kijken...
Zo kwam ik op het onderwerp voor deze blog...
Welk beeld zou ET van ons hebben?

Ik acht het meer dan waarschijnlijk dat er nog wel planeten zijn, waar leven is, en de kans dat er leven is dat met verstand (?) begiftigd is, lijkt me ook heel groot. De kans dat ze daar verder staan dan wij hier, lijkt dan ook heel goed mogelijk. De kans dat ze hier op bezoek komen, of ons afluisteren??? Die kans lijkt plots heel wat kleiner, maar stel... Stel dat er hier toch, ergens in de ruimte wezens zitten, die ons bespioneren... Eén van de methodes zou dan zijn: het capteren van onze radio- en TV-uitzendingen...

En dan zit ik te lachen...
Ik zie ET al verbijsterd kijken naar de menselijke relaties als hij iedere avond naar Thuis kijkt !
Ik zie hem al verbijsterd kijken naar het gezin dat 10 keer op een dag  fishsticks met spinazie te vreten krijgt, en de man die als beloning nog een broodje -fishsticks te vreten krijgt. Ik zie hoe ze zich vragen stellen over opvoeding als ze een moeder iedere dag meerdere keren per dag een rompertje zien wassen met steeds weer dezelfde vlek er op, en dan staalhard gaan beweren dat de vlek er uit is, om een half uur later weer dezelfde vlek te lijf te gaan...

En ik vraag me af, of ET dan lust krijgt om dat ook te vreten of om ook zo oeverloos te gaan wassen aan een niet-verwijderbare vlek?
Of is ET verstandiger dan het mensDOM ?
Ik hoop voor hen van wel...
Ik hoop dat ze een ontwikkeling hebben die niet is gebaseerd op een consumptiemaatschappij.. Ik weet wel, het is dank zij die consumptiemaatschappij dat onze economie draait, dat wij een goed leven hebben, dat wij rijk zijn, alles hebben of toch kunnen kopen... Alles wat ons hartje lust... ??? Of is het alles wat ze ons door de strot duwen ?
Er zijn medicamenten op de markt voor niet bestaande ziekten, waarvoor ze dan weer reclame-filmpjes maken die ons moeten overtuigen dat wij die (niet-bestaande) ziekte toch hebben, en dus dat bewuste medicament moeten slikken ! Dat is geen larie, dat zijn feiten !
Is het logisch dat heel wat mensen hun smartphone, die nog perfect werkt, wegdoen om een nieuwere versie er van te kopen, waar amper een of enkele dingen er iets anders uit zien en dingen iets anders doen, maar dan meestal allemaal dingen die je echt niet nodig hebt.
Hebbedingetjes... We hebben er zelfs een woord voor bedacht.
Dingen om te hebben.
Je hoeft er niets mee te kunnen, niets mee te doen, het hebben, daar gaat het over.
Maar ja... Onze economie draait daardoor...
En het gaat steeds maar sneller, en het wordt steeds maar ijdeler... Ijdel in de zin van leeg. Ijdel in de zin van trots.
We vreten de grondstoffen van onze planeet in een ijltempo op, en niets kan de economische honger stillen. Het monster Economy kan allen bestaan bij gratie van voortdurende groei en voortdurende vernieuwing.

Iedereen die ook maar een greintje (dat is een heel kleine gewichtseenheid !) verstand heeft, die weet, die beseft, die moet begrijpen dat dit niet eeuwig kan doorgaan.
Meer zelfs, als we kijken naar wat nu aan het gebeuren is, naar de stijging van de grondstofprijzen door het feit dat ze zeldzamer worden, uitgeput raken, dan weten we dat we stilaan dit einde aan het bereiken zijn !
De ineenstorting is nabij. Daar hoef je geen profeet voor te zijn, je moet alleen maar aandachtig kijken, luisteren naar wat je ziet gebeuren.
We leven niet alleen in een financiële zeepbel, we leven ook in een economische zeepbel.
Welke zeepbel het eerst gaat springen heeft weinig belang.
Maar de ramp voor ons, rijke Westen gaat enorm zijn, en we sleuren er de grootste rest van de wereld in mee, omdat wij hen gedwongen hebben, hun aard, hun cultuur, hun economisch wereldbeeld te verruilen voor het onze... Zij zijn het hunne kwijt en verliezen het onze nog voor ze het echt gaan hebben.

Zit ET daar te grinniken ? Of weent hij bittere tranen als hij ons komende lot ziet ?

djudedju

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: