donderdag, januari 16, 2014

Roodvlees

Ik heb vandaag weer iets bijgeleerd... Er is weer eens heisa over onze voeding, en nu staat het roodvlees volop in het vizier...
Tot mijn verbazing gaat het hem helemaal niet over vlees dat er rood uit ziet, dat je niet volledig uitgebakken verorbert, nee, het gaat eigenlijk over alles wat vlees is, met uitzondering van kip (Maar dat eet je beter niet te veel in verband met andere zaken)...
Als je meer dan 500 gr roodvlees (daar zit dus ook salami en hesp en hoofdvlees en paté en consorten bij !) eet, dan verhoogt de kans op kanker aan de dikke darm...

Als ik alles laat staan wat ze mij afraden, om de meest diverse redenen, dan ga ik ongetwijfeld binnen de kortste keren dood, bij gebrek aan voeding.

Maar dat wil niet zeggen dat ze geen punt hebben ! Wij eten inderdaad veel te veel vlees. Als ik denk aan de tijd dat ik als kind thuis aan tafel zat, dan waren de porties véél kleiner, en wij hadden echt geen honger, en waren heel tevreden en behoorlijk gezond. Zelfs heel zware ziektes spartelden wij door, met veel minder straffe medicamenten en veel minder van al die soorten eten die ons nu ter beschikking staan.

Misschien moeten we weer leren eten zoals toen... Of toch een heel stuk in die richting gaan. Er hoeft echt niet op elke boterham een snede (of enkele van die ragfijne sneetjes) te liggen... En lekker brood zonder iets bij, blijft lekker brood.

Toch ben ik ook ergens gevoelig aan al die mededelingen die we krijgen van uit de wetenschap en zelfs de semi-wetenschap... Ik eet iedere dag een koffielepel goji bessen  en ik neem iedere dag wat lijnzaadolie en iedere morgen slik ik wat van die Zweedse kruiden... Ik ben dus nog straffer dan wijlen ons moeder indertijd met haar Haarlemmer Olie...
Maar baat het niet, dan schaadt het niet... en ik voel me er goed bij.
Sommige van die alternatieve dingen hebben hun degelijkheid in deze familie al bewezen ! Anny moest na een behandeling met acupunctuur niet geopereerd worden aan een tenniselleboog, en ik heb eindelijk geen nood meer aan al die soorten neusdruppels en neusverstuivers om adem te hebben, dank zij dagelijks één keer neusspoelingen te doen. (Meer zelfs, toen Anny een verkoudheid had, toen Bart hier over en weer kwam met een valling, toen heb ik niet de minste last gehad... Het lijkt er inderdaad op dat je door die neusspoelingen ook vrij blijft van snotvallingen !)

Dus, ik ben wel niet helemaal een adept van het alternatieve, maar een deel ervan heeft blijkbaar zijn degelijkheid bewezen.

Maar toch heb ik bedenkingen bij al de heisa over onze voeding. Ik maak me véél ongerusterderderder over alle vreemde stoffen die onze voeding insluipen door kunstmest, door besproeiing en dergelijke en ook door de manieren waarop men momenteel dingen bewaart. Ik denk hier bijvoorbeeld aan een doodgewone lekkere appel, die ze nu zo nodig bedekken met een laag was. Welke was ? Wat doet die was met mijn lijf ? Hoe krijg ik dat er af, en kan ik veilig de appel eten met pel en al ?

Hoe weet ik dat mijn stukje vlees hormonen- en antibioticavrij is ?
Hoe weet ik of er geen plastic in de mossels op mijn bord zit? En hoe zit dat met die kwik?
En zo kan ik wel blijven doorgaan...

Maar het blijft een feit: we leven langer, we hebben veel meer variatie in onze voeding, ondanks al die doemberichten...
Ik weet het eventjes niet meer ?
Weet u het nog ?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: