vrijdag, december 13, 2013

Dierenleed

Er is weer eens een stiekem gemaakt filmpje opgedoken, nu over de toestanden in de varkenskweek...

Volgens mijn vrouwlief, zelf een boerendochter, kun je altijd wel zo'n beelden maken. Dat de zeug per ongeluk op een van de biggetjes gaat liggen, dat ze een big plet tussen de muur en haar lijf gebeurt nu eenmaal, en daar is de boer niet gelukkig mee, en wellicht ook de zeug niet, maar je kunt het nu eenmaal niet verhinderen. Dat ze dode biggetjes filmden, dat kan ook perfect normaal zijn: als ze een worp biggen hebben van een tien of meer biggen, dan heb je er nu en dan wel eens eentje of enkele tussen die dood geboren worden. Bij een normale geboorte in de nacht kun je dan 's morgens altijd wel een of meer dode biggen vinden.


Ik neem dit aan... Het jammere is volgens mij dat men de varkens in hokken steekt, hadden die varkens los gelopen in een wei, dan zouden er alvast geen biggen tussen de muur en het lijf van de zeug gelet worden, en zouden de zeugen een veel normaler bestaan leiden. We logeerden ooit op een grote boerderij in Frankrijk, en daar kweekten ze varkens op een enorme weide. Met golfplaten die in een halve cirkel op de grond stonden, waren er enkele tientallen hokken gemaakt, voor ieder zeug was er minstens één zo'n hok.  De zeugen en de biggen hadden zo een veel normaler leven dan de varkens bij ons... Maar ja, wij hebben gewoon niet zoveel grond ter beschikking als daar in Frankrijk, waar boeren zijn die enkele honderden hectaren hebben. We zagen daar een graanveld afrijden door vier pikdorsers naast elkaar, en die machines reden een ganse dag en een halve nacht om één veld af te rijden !

Bij ons, onder meer door de kleinschaligheid, opteerde men voor intensieve landbouw, zo veel mogelijk opbrengst op zo weinig mogelijk grond. Maar diervriendelijk is dat niet.

Conclusie, de beelden geven niet noodzakelijk mistoestanden weer, maar geven wel heel scherp weer dat intensieve landbouw op zijn minst niet diervriendelijk kan worden genoemd. We kweken kippen, konijnen, varkens en zelfs runderen op een systeem van "batterijen", dat wil zeggen: zo veel mogelijk dieren op een zo beperkt mogelijke oppervlakte. Dierenorganisaties hebben al bekomen dat die oppervlakten iets groter zijn geworden, maar uiteindelijk blijft men werken voor een netto opbrengst, en niet voor de gezondheid van het dier.

In een landje als het onze lijkt dat haast onvermijdelijk, of men moet niet alleen de boeren heropvoeden, men zou de ganse maatschappij moeten heropvoeden! Want uiteindelijk is het de consument die vraagt om een mals stukje vlees aan een zo goedkoop mogelijke prijs. Dus moeten onze boeren wel zoeken naar een oplossing en naar een mogelijkheid om te concurreren met de productie in de landen waar ze grond zat hebben.

Het alternatief zou zijn dat men de sector van de landbouw gewoon afschaft in de landen waar men niet over grote oppervlakten kan beschikken. Maar geef toe, ken jij één land dat volledig wil afhankelijk zijn van de grote buren? Ik niet, en om eerlijk te zijn, ik prefereer te wonen in een klein land, waar ze geen macht kunnen gaan uitoefenen, of oorlogen ontketenen tegen anderen, maar ik wil ook niet opgegeten worden door de grotere buren ! En als je niet onafhankelijk kunt bestaan, dan kom je hoe dan ook in de macht van de anderen.
Dus... landbouw moet blijven.
En wij... wij moeten misschien leren weer iets gezonder te gaan leven, met wat minder vlees, zodat er wat minder druk op de boeren ontstaat naar nog intensievere veeteelt...


tot de volgende ?

Geen opmerkingen: