donderdag, december 12, 2013

Boodschappen

Vandaag was het groot alarm, we moesten naar Auchan, want de aperitief zonder alcohol was op !
Nu ja, dan maar naar La douce France... gaan winkelen.
Het was er verschrikkelijk druk ! De eindejaarsaankopen zijn duidelijk begonnen !
In heel die enorme winkel staat alles in het kader van de feesten. Gek genoeg zie je eigenlijk weinig het woord "Noël" (Kerstdag) vermeld. Le Nord de la France telt heel veel moslims onder haar bevolking, en wellicht vermijdt men bewust dat woord, om niemand voor het hoofd te stoten.

Ik heb daar geen problemen mee, maar toch voelt het een beetje onwennig aan. Wij zijn vergroeid met het kerstfeest. Bij ons thuis werd Nieuwjaar niet echt gevierd, HET eindejaarsfeest was voor ons Kerstdag.

Naar mijn gevoel zou dan ook Kerstdag- Noël moeten blijven staan, en voor mijn part mag men dan ook het suikerfeest in de kijker zetten, ik heb daar niets tegen. Verdraagzaamheid is niet het wegstoppen van alles wat zou kunnen aanstoot geven, verdraagzaamheid is net geen wrevel voelen voor wat de anderen doen of net niet doen !

Als de Moslim zijn suikerfeest viert, dan heb ik daar eerbied voor, als de jood een of ander feest heeft, wie ben ik om daar aanstoot aan te nemen, en waarom zouden zij dan aanstoot nemen aan de Christelijke feesten?

Verdraagzaamheid, dat is net het aanvaarden van de anderen, met hun eigenheid, hun religie, hun gewoonten en cultuur. Als we dat doen, dan is de inbreng van al die vreemde culturen een echte verrijking !

Als je krampachtig vasthoudt aan het idee dat zij zich maar moeten aanpassen, dan ben je verkeerd bezig. Als jij katholiek bent, en je buur is atheïst, dan heb je daar geen problemen mee. Als het echter een moslim is, dan wel? Dit is niet erg logisch ! Waar we wel mogen en kunnen op reageren, dat is op mensen die niet verdraagzaam zijn. En dat kan zijn dat die onverdraagzaamheid gevoed wordt door een religie. Dan is het duidelijk dat de religieuze leiders die op die manier de gelovigen indoctrineren, dat die verkeerd zijn. Maar de Islam heeft daar geen patent op ! Denk maar, om niet te ver achteruit te gaan, aan de situatie in Ierland tussen Katholieken en Protestanten, denk maar aan de kinderen in dat stuk van Nederland, waar men uit geloofsovertuiging die kinderen liever laat sterven dan hen te laten inenten, en op die manier ook andere kinderen bloot stelt aan gevaar. Denk maar aan de Jehova's die de bloedtransfusie afzweren... Dat zijn dingen waar ik het mee moeilijk heb. Dat zijn dingen waarbij men gezondheid-bedreigende zaken gaat prediken in een geloof, als zijnde Het geloof !

Dat is net niet verdraagzaam zijn, van uit een religie.
Momenteel zie en hoor ik dat velen het extremisme in het geloof van de Moslims aangrijpen, om alle moslims te betichten van dat extremisme !

Op die manier maak je dat er een hetze groeit tegen die groep, en krijg je een reactie binnen die groep die zich aangevallen voelt. Op die manier jaag je de ruzie hoger en hoger op.

Ik ga naar winkels van moslims, omdat ze daar producten hebben die ik nergens anders kan vinden, ik ga naar Auchan, waar heel veel moslims lopen en werken, en heb nog nooit ook maar één woord verkeerd gehoord. In tegendeel, iedereen helpt waar hij of zij helpen kan, en als ik de naam niet ken van wat ik zoek in het Frans, dan luisteren zij naar heel mijn exposé om het te beschrijven, en helpen me...

De wereld zou zo mooi zijn, mochten we allemaal zo redeneren !
Je lost geen haat op met haat.


tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: