vrijdag, december 08, 2006

sjonge jonge...

Ik ben vlug vlug met Anny boodschappen gaan doen, klof op de middag, dan is het wat rustiger...Normaal doen wij dat op ons dooie gemak, maar ik heb héél de morgen doorgebracht bij tanteke... De madam van de bank kwam om 9 uur, dus ik was er zo wat kwart voor...in de gietende regen...voor een gesloten deur. Tante was het vergeten (van gisteren !) en lag nog in haar bed. Ik bellen en nat worden.
Na de bankmadam heb ik haar nog naar het gemeen-tehuis gevoerd, om haar nieuwe pas af te halen. Het uitleggen van de pincode en het inbrengen van een code die ze hopelijk kan onthouden ... Ik was om 11.30 al weer thuis !

Ik kreeg een reactie van mijn oudste zus, die inderdaad nooit van de zweep kreeg, maar die wist te zeggen dat ik de zweep op de zolder verstopt had... Zo herinner ik mij dan niets van..??? Nu, ik ga er niet over discussiëren, ik weet dat het menselijk geheugen iets bizar is...en dat je soms met heel duidelijke herinneringen zit over dingen die een ander zich heel anders herinnert. Zie maar eens naar het oude laiterietje, nu het koninginnehof in 't bosje (Het Maria-Hendrikapark) Ik heb daar een mooi oude postkaart van gevonden en heb daar een mooie pyrografie van gemaakt...Toen ik het aan mijn zus toonde herinnerde zij zich zelfs het laiterietje niet... Mijn zus, die altijd het ijzeren geheugen van de familie was. Nu ik weet bij ondervinding dat geheugen iets is waar ik zeker niet beter in ben, vandaar dat ik niet ga discussiëren over gelijk of ongelijk... Iedere psycholoog zal bevestigen dat wij onbewust ons geheugen opschonen...wat wellicht een geluk is, want nu onthouden wij vooral de leuke dingen, en vergeten wij (blijkbaar echt en volledig !) al (of bijna alles) waar slechte herinneringen aan zijn.

De menselijke geest is een wonderbaar machien...tot het begint af te takelen, zoals bij Etienne, een vriend uit het bestuur van de vlijtige siervogels, die met alzheimer zit, en zoals met tanteke, waar duidelijk ook haar korte-termijn-geheugen grote gaten begint te vertonen... En ook daar is het een geluk dat die mensen dat niet beseffen, of als ze het wel eens schijnen te snappen, dat ze dat dan ook zalig vergeten. Maar dat maakt wel dat je wat meer aandacht moet geven aan die sukkelaars...

Het is vandaag weer echt mooi weer...'t wast zijn eigen... het is nu al heel de dag aan 't regenen, hooguit eens een halfuurke droog, maar dan alleen om eens goed adem te halen en dan weer hele emmers in een keer te kunnen uitgieten... Nu ja, we mogen niet echt klagen, het is nog altijd niet koud, en al hebben we dan geen mooi weer, het zal toch iets schelen in de verwarming. Zoals vanmorgen...toen ik eindelijk bij tanteke binnen raakte, was het daar echt niet warm...ze zet 's nachts de chauffage volledig uit. ..Toen we terug kwamen van het gemeentehuis, was het er precies een oven. Ze had de thermostaat een draai gegeven, hij stond op 27 graden...Ik heb hem dan op 21 gedraaid...

Enfin, volgende week moet ik nogmaals met tante op baan, om in de bank de gegevens van haar nieuwe pas in te geven... Daarvoor moet ik met haar naar Oudenaarde. Nu ja, ondertussen heeft ze weer eens "bezoek"...alhoewel, als je haar dan vraagt of er iemand is geweest, dan weet ze van niets. (Ook al hebben we dan toevallig -bij tante zelf- het bezoek aan de telefoon gehad...)

Allee, ikga stoppen, 't regent toch
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: