woensdag, februari 03, 2016

Heerlijk geslapen

Een neus waar je door kunt ademen, en een centrale verwarming die geen lawaai meer maakt... dat is de formule voor een goede nachtrust !

Gisteren is mijn chauffage hersteld, en had ik een heerlijke babbel met mijn zus. Dat is Geluk ! Dat is een van die momenten die je een goed gevoel geven. Zo vaak zien we elkaar niet, we wonen ver uiteen, en de verplaatsing is voor ons niet meer zo evident als toen we jong en gezond waren.

Zus ziet af, heeft veel moeite met stappen (Gek ! In West Vlaanderen krijgt ze geen parkeerkaart, al is zij zeker wel iemand die daar recht zou moeten op hebben ! Ze is echt niet meer in staat om nog ver te stappen, zelfs korte afstanden doen haar pijn. Hier bij ons - als ik vergelijk met Anny - zou zij zeker een parkeerkaart hebben gekregen. Ik snap niet dat er zo'n verschil kan bestaan in de voorwaarden van toekenning van wat eigenlijk nationale materie is, en niet plaatselijk !)

Vanmorgen werd ik wakker op het gewone uur (6 uur), pakte mijn boek, nog wat lezen om langzaam weer tot de wereld te behoren, en dan mijn turnoefeningen gaan doen. Eerst de radio van zo'n 60 à 65 jaar oud aangezet, geluisterd naar het sonore gebrom van de lampen die opwarmen, en dan komt de warme klank van Radio 2 tot me, nog een klein streepje muziek, en dan begint het nieuws van 7 uur. Terwijl ik luister naar het nieuws, ben ik volop bezig met mijn turnoefeningen. Alleen als er iets is wat me werkelijk raakt, hou ik even het turnen in, om beter te horen. Maar dat Standard bij de finalisten is voor de beker van België (voetbal) is niet van aard om te stoppen met turnen. Ik hou niet van wat velen "sport" noemen... Sport is voor mij iets wat mensen doen voor de fun, voor het onderhoud van hun lichaam en omdat ze het leuk vinden. Als ze ervoor betaald moeten worden, dan is dat werken. En dan lijkt me dat hun uurloon véél te hoog is in vergelijking met hun rendement. Als het rendement een doelpunt is, dan worden ze verbijsterend veel betaald per productie-eenheid.

Maar ik weet dat de meerderheid van de mensen voetbal wel sport vindt, en dus ga ik daar niet teveel over door drammen. Belangrijker is het feit dat we tegenwoordig geen nieuws meer kunnen hebben zonder dat er over het vluchtelingenprobleem gepraat wordt. Het nieuws zwalkt voortdurend van haast uiterst rechts naar haast uiterst links, zodat ze, zonder ook maar een ogenblik neutraal informatief te zijn, niet kunnen beschuldigd worden van stellingname... Wel van het veroorzaken van veel te veel gebabbel, gezever, extremisme in de ene of de andere richting. Je moet eens facebook volgen, om overspoeld te worden met racisme of met anti-racisme... Haast nooit een echte zuivere waarneming van feiten zonder stellingname.

Voor mij zijn de vluchtelingen gewoon mensen.
Zoals u en ik, zoals mijn kinderen, kleinkinderen.
Mensen met noden en behoeften zoals u en ik ook hebben.
Mensen die niet alleen een  schuilplaats (woonst) moeten hebben, en eten, maar ook behoefte hebben aan het hebben van een plaats in de maatschappij. Net zoals u en ik.
Niet meer, niet minder.
Dat ze hier binnen komen op een tijdstip waarop er al heel wat werklozen zijn, maakt het niet makkelijker om ze een job te kunnen bieden. Dat is geen schande, maar dat is ook geen reden om voor hen minder of meer te doen dan voor de werklozen bij de autochtonen. Ik huiver al bij het benoemen van de mensen als allochtonen en autochtonen... Inheemsen en uitheemsen, eigen volk en vreemden... Laat het me maar gewoon op Mens houden. Je weet wel, de diersoort waar ik en u ook bij horen.

Heb je ruzie met je buur omdat hij gelovig is, en jij niet? Neen hé? Waarom zou je dan ruzie maken met iemand met een ander geloof? Een geloof dat heel dicht staat bij het geloof dat hier al eeuwen de plak zwaait. Net zo goed gegroeid uit dat ene Joodse geloof. Gebaseerd op datzelfde vertrekpunt. En net zo goed al verdeeld in sekten die het nodig vinden met elkaar te ruziën ... Net zoals tot voor kort we ruzie zagen tussen protestanten en katholieken... (Heel kort geleden als we naar Ierland kijken ! ) Iets langer geleden als we in ons eigen land kijken, maar ook hier is het echt nog niet zoooooooooooo verschrikkelijk lang geleden dat in deze eigenste Vlaamse Ardennen, in het dorp waarvan ik hier uit mijn raam de kerk zie staan, dat men protestantse overledenen weigerde te begraven in "gewijde grond"...

Ginder, in de landen waar men het onderwijs nog niet aan allen toelaat, zijn die vetes en verschillen tussen de sekten nog sterk uitvergroot, net zoals het hier ooit was in tijden waar het onderwijs nog op een laag pitje brandde...

Wij zijn kort van memorie... Al die onzalige dingen vergeten we liever.
Er zijn zelfs bietekwieten die de Holocaust liefst zouden vergeten, al zou het een eeuwige les moeten vormen voor al wat mens is.

Vandaag las ik een berichtje dat in onze shampoo meer fruit zit dan op het bord van de mensen in de hongerlanden... Ik weet niet of dat klopt, maar ik las ook al dat wat we kopen als citroensap veelal een scheikundig iets is, terwijl in wasproducten wel degelijk het echte product zit... Laat het maar gedeeltelijk waar zijn, dan is dat al erg genoeg om er even over na te denken... Stel je eens voor dat je naar je eigen kind of kleinkind moet kijken, die sterft van de honger of van de dorst.

djudedju

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: