zaterdag, mei 16, 2015

een beetje verstrooid ?

Een Jordaanse chirurg was wel heel gegeneerd toen uitkwam dat hij zijn GSM had achtergelaten in de buik van een vrouw...
De dame had het ondervonden toen iemand de chirurg opbelde, en het toestel in de buik van de dame begon te trillen...

Het is een heerlijk verhaal, dat volgens de krant ook nog eens echt gebeurd is, maar natuurlijk is het weer ergens ver weg, en haast niet te controleren. Het kan dus ook heel goed een typisch artikel uit de komkommertijd betreffen.

Ze kunnen toch niet blijven leuteren over het monster van Loch Ness of Sasquatch.
En geef toe, zo'n trillende telefoon in iemands buik heeft wel een hoog humor-gehalte. Of net niet.

Wat mij verwondert, is dat we wel struikelen over dergelijke broodje-aap-verhalen, maar niet reageren tegen het feit dat de media (pers inbegrepen) ons heelder dagen overspoelen met leugens of op zijn minst tendentieuze berichtgeving. We slikken het dan wel. En de laatste verkiezingsuitslag toont ook aan dat we het geloven, wat uiteraard nog erger is.

In de media worden de leugens, of halve waarheden, of verwrongen waarheden geplugd in de geesten der mensen. Het voortdurend herhalen, het voortdurend in de aandacht brengen, het voortdurend op het voorplan zetten, het voortdurend in de achtergrond laten aanwezig zijn, tot iedereen het normaal vindt. Goering was maar een kleuter in verhouding met de thans gebruikte technieken.

De laatste tijd vind je een heel mooi voorbeeld uit de reclamewereld... Je moet eens kijken hoe men bezig is het begrip Geluk te binden aan Coca Cola... Eens je het doorhebt werkt het niet meer of toch veel minder, maar de laatste reclamecampagnes zijn er allemaal op gericht geluk, welbehagen te binden aan Coca Cola. Eigenlijk klinkt het belachelijk, maar de cijfers bewijzen dat het werkt.
Je kunt dus besluiten dat zelfs ondenkbare dingen kunnen in de mens in geplugd worden. En de mens is niet voortdurend alert op die dingen. Bovendien, als het goed gedaan wordt, dan beginnen ze voorzichtig, stapje per stapje, zodat het idee enigszins vertrouwd wordt, en de boodschap geen breuk is, maar een schijnbaar logisch iets.

In de geneeskunde gaat het zelfs nog verder. Daar creëert men zelfs niet bestaande ziekten, om de medicatie te kunnen verkopen. Dit is geen fabeltje, er zijn verschillende voorbeelden van. Het ergste is dat heel wat geneesheren het spel mee spelen en dat de ziekte op de duur een vertrouwd begrip wordt en wel degelijk als ziekte wordt ervaren. Zo heeft onlangs een voornaam specialist op zijn sterfbed bekend dat ADHD een verzonnen ziekte is.

... Geef toe, dit laatste doet je denken dat ik aan het liegen ben. Als ik aan het liegen ben, dan is dat een overgenomen leugen, want ik las het in een zeer degelijk artikel in een degelijk tijdschrift. Maar het feit dat je twijfelt is op zich al een bewijs dat we eigenlijk helemaal niet zeker meer zijn van wat waar en wat niet waar is.

Waarheid is immers een bijna niet bestaand iets... Vraag eens aan politieagenten hoezeer de getuigenissen van de mensen die eenzelfde ongeval zagen gebeuren, verschillen. Al die getuigen zijn overtuigd dat zij eerlijk en oprecht weergeven wat zij zagen gebeuren, en toch verschillen de verklaringen.

Wellicht is dat de onderliggende reden waarom wij zo makkelijk leugens geloven. Omdat de leugen voor iemand de waarheid kan zijn.  Laat ons eens teruggaan naar de media. Op TV vertelt met een bepaald feit over X. In feite is dat een verwrongen leugen, maar de luisteraar weet dit niet, kan dit niet controleren, en is gewoon de TV te geloven. Dus vertelt de luisteraar dit als waarheid voort, maar als je het controleert, zul je merken dat het is zoals de getuige van het ongeval. De luisteraar vertelt wat hij meent gehoord te hebben, gekleurd door zijn achtergrond, zijn opvoeding en zijn persoonlijke overtuiging.

Je zou bijna tot de conclusie moeten komen dat de waarheid niet bestaat.
De waarheid bestaat wel, maar uw waarheid is niet noodzakelijk de mijne.
Neem eens een geschiedenisboek uit een Belgische school, en een uit een Nederlandse school, en lees eens over de revolutie die leidde tot de Belgische onafhankelijkheid... En weet dat beiden de waarheid vertellen, hun waarheid... aan u om er Uw waarheid uit te leren.

Oh ja, als je echt een en ander wilt weten over de werkelijke feiten, luister dan naar diverse nieuwsuitzendingen uit diverse landen, en probeer je eigen mening er uit te filteren... Dan heb je de waarheid, of toch één er van, de jouwe...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: