vrijdag, juli 04, 2014

Oesje !

Vanmorgen, zoals gewoonlijk, nog voor de kop koffie, even de tuin in, kijken naar de bloemen en diep ademhalen...
Oesje !
De kleine visvijver stond zowat leeg... Hooguit nog een tiental cm water !

Vlug de darm er bij gesleurd, aan de waterleiding gekoppeld, water geven, en ondertussen kijken hoe en waar dat water toch zou kunnen weglopen. Op het eerste gezicht, niets te zien... Na een tijdje zoeken: bingo !

Ik heb twee vijvers (vijvertjes), een ligt een stuk hoger dan de andere. De pomp zuigt water weg uit de onderste put, en via de filter komt dat water terecht in de bovenste put. Vandaar gaat het via een overloop naar de onderste vijver, via een beekje. In dat beekje groeien planten, zodat er een biologische filterwerking ontstaat. Nu waren die planten blijkbaar te wild aan het woekeren geslagen, zodat het water niet meer voldoende door kon, en het water op de plaats waar de gracht niet meer waterdicht is afgeschermd, in de grond verdween... Het euvel van mijn tuin is dus - weer eens- de te snelle groei van de planten.

Ik heb daar nu een deel van die planten verwijderd, en nu stroomt het water weer zoals het behoort te lopen... Probleem opgelost !

Wel is het zo, dat het water nu niet meer helder is, en je de vissen tijdelijk niet meer ziet zwemmen, maar dat is tijdelijk, de filter en het natuurlijk bezinken van de stofdeeltjes zullen er voor zorgen dat morgen of overmorgen ten laatste, het water weer helder zal zijn.

Maar zo is een mens direct wakker !
Geen tijd om bij een kop koffie langzaam over te gaan van slapen naar waken, nee, boenk, meteen aan het werk.

Nu zit ik hier te typen met handen die naar viswater ruiken... Hier in de keuken hangt de darm aan de kraan om de vijver te vullen, en Anny is boven in de bandkamer, zich gaan wassen en haar haar wassen en krulspelden indraaien...

Straks is het mijn beurt...

Gisteren aan het aquarium gewerkt, en vandaag aan de vijver... We blijven bij de vissen ! En ondertussen heb ik nog onderlijntjes gemaakt voor Luc en voor Marnic, en nu ben ik bezig voor mezelf. Voor niet-vissers: onderlijntjes zijn korte stukjes draad met een haakje er aan. Dit stukje draad is lichter dan de draad die je gebruikt voor de vislijn, zodat, als de vis te zwaar is, of je vast hangt, het alleen dat kleine stukje is dat breekt, en niet de totale lijn met dobber en lood... Wellicht zal ik straks ook weer onderlijntjes moeten maken voor pepé van Wannegem-Lede....

En volgende week is er weer Crea... Op 10 juli is het dan het grote feest van de Heilige Amelberga, met ruitersommegang... Dan is heel het dorp in feest en doen alle herbergen overuren. Alleen... er zijn niet veel café's meer... En met het rookverbod zie je nog meer herbergen de deur sluiten. Ik ben geen roker, en al ben ik eigenlijk tegen het roken, ik vind dat men de mogelijkheid zou moeten laten om te kiezen voor rokers-café of café voor niet-rokers. Ik heb er een hekel aan dat je nu voor de café een trosseltje mensen ziet buiten  staan, pint in de hand, en lurken aan het sigaretje. De stoep voor die café ligt vol peuken !

Die peuken hebben één bizar voordeel ! Sommige vogels hebben ontdekt dat de nicotine de luizen doodt, en dus verwerken ze nu peuken in het nest...

Je ziet... niets is onverdeeld slecht of onverdeeld goed...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Als ik lees hoe deskundig jij met waterhuishoudingen bezig bent, dan kan het niet anders of er stroomt Hollands bloed door je aderen, Toon. :-)