dinsdag, juli 29, 2014

Morgen gaan vissen?

We leiden momenteel geen normaal leven meer... Ik herken de situatie uit eigen ondervinding. Pijn overheerst het leven, niet alleen van de mens die pijn lijdt, maar ook van de partner (en andere gezinsleden)...
Alles wordt momenteel afgewogen in het kader van "pijn".

Morgen kan ik gaan vissen, maar of dat dit zal lukken, zal afhangen van de pijn van Anny. Ze wil graag meegaan, "Dan kan ik dààr een beetje wandelen, rond de vijver en tot aan het huis van pepee en zo..." Wandelen is een van de zaken die deugd doet... (Bij mij is dat een van de dingen die pijn doen). "Als het gaat..." voegt ze een tijdje nadien daar aan toe.

Dat "als het gaat" slaat nu niet op -als de anderen dat wel willen, of ze niet in de weg loopt, als ze niet..." nee, dat is allemaal verdwenen voor de druk van de pijn. Pijn overheerst je leven, zeker in het begin.
Je moet er inderdaad mee leren leven. Je moet leren je leven in te richten binnen het pijnkader. Wat kan ik, wat doet pijn, wat doe ik toch ondanks de pijn, hoe kan ik het doen met zo weinig mogelijk pijn...
Dat is een soort puzzel. Als ik op een stoel zit, dan verander ik bijna voortdurend een beetje van houding, nog voor de pijn van die houding begint, schakel ik - zonder er nog bewust aan te denken- over op een iets andere houding. De meeste mensen zien het niet eens, want die houdingen verschuiven iedere keer slechts een beetje, net genoeg om de druk iets te veranderen.
Dit komt niet automatisch. Je wordt gewaar dat zitten pijn doet, en dat een andere houding die pijn iets vermindert. Dus ga je in het begin - bewust - je houding veranderen zodra je iets voelt opkomen. Stilaan wordt je gewaar dat het beter is dat te doen voor de pijn begint... en dus krijg je een periode waar je opvalt door heel te tijd te "wrikkelen" op je stoel... En dat gaat over in een onbewust en miniem veranderen van houding, wellicht op het moment dat de eerste minieme, amper voelbare pijnsignalen op komen.

Dit doe ik ook bij staan, en ook bij wandelen heb ik geleerd dat heel langzaam stappen minder pijn doet, en dat je het langer kunt uithouden. Even gaan zitten om de wandelpijn weg te laten trekken mag niet te lang duren, anders krijg je een negatief effect van vast gaan zitten...

Maar dat zijn MIJN oplossingen om om te gaan met de pijn, wellicht zijn uw oplossingen héél anders, misschien net anders om... Dat maakt het net zo moeilijk. Ik kan niet echt raad geven, ik kan alleen maar suggereren dat ze misschien eens dit of dat kan proberen, en dat niet te krampachtig te doen, want dan werkt het ook negatief.

Het is een beetje als zoeken naar een nieuw evenwicht. Alsof je een last moet dragen, en je moet zoeken hoe je dat kunt doen zonder je pijn te doen.
Je moet leren voorover buigen, je moet leren omkijken, je moet leren omhoog kijken... Kortom voor iedere beweging moet je eigenlijk attent zijn, op letten, niet spontaan de beweging maken zoals je dat jaren hebt gedaan, voor je rug pijn deed...

Dat is allemaal geen garantie op pijnvrij, bij mij is dat een situatie waarin de pijn naar de achtergrond kan geschoven worden. Eens je dat hebt bereikt, heb je leren leven met pijn, je spreekt dan slechts nog van pijn als het een bepaalde norm overschrijdt.

Een normaal mens weet niet dat hij een rug heeft. Hij voelt die maar bij uitzonderlijke inspanningen, of bij een plotse, verkeerde beweging of zoiets. In normale omstandigheden voel je je lichaam niet.
Eens je een stuk van je lichaam voortdurend voelt, is er iets mis.

Maar je leert op de duur daar ergens een eigen norm te leggen... Als dat voelen maar zo'n graad heeft, dan kun je het negeren. Dat is leren leven met pijn.
Je pijngrens verleggen.

Maar dat kun je niet van de eerste dag, niet van de eerste maand, wellicht ook niet binnen de zes maand, of binnen het jaar, maar met een beetje geluk, voortdurende aandacht (ook dat moet je leren !!!!) komt het wel.

Ik moet dat nu niet vertellen aan Anny, want dat kan niet naar haar gevoel, ze is nog in de periode dat de pijn werkelijk het leven volledig overheerst... en het duurt een hele tijd voor je zelf een beetje die pijn kunt verschuiven... Binnen afzienbare (what's in a word?) tijd mogen we naar de pijnkliniek bij de beste dokter die er in ons landje is op dat gebied... Hopelijk vinden we daar ook soelaas, zoals ik er ook vond.

Hoop doet leven.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Woelmuizenier zei

Pijn is inderdaad een heel harde en strenge leermeester.