maandag, februari 03, 2014

Burchtgravinne

Gisteren, op de rommelmarkt, werd ik even weer geconfronteerd met mijn jeugd...
Helemaal achteraan een stand, stond immers een Burchtgravinne...

Ik kan aannemen dat je nu wellicht je wenkbrauwen in twee grote vraagtekens omhoog trekt... Niet iedereen is immers, in dat verre verleden bij de Chiro geweest, en ik denk dat zelfs de kinderen van nu, en mensen die een stuk jonger zijn dan ik, die Burchtgravinne niet hebben gekend, of niet kennen...

In dat verre verleden hadden wij in de Chiro een eigen Onze-Lieve-Vrouwenbeeld, en die noemden we toen de Burchtgravinne...

Het was niet echt een mooi beeld, het was een beeld uit die tijd, sober van lijn, maar niet echt gestyleerd. Ik heb zonet eens via Google gezocht, en ik zag er enkele mooie afbeedingen van, maar geen een die ik vrij mag gebruiken... Dus, als je het beeld zelf eens wilt zien, google dan eens op "Burchtgravinne Chiro" en ga naar afbeeldingen.

Ach, zo'n beeld doet je meteen terug naar de tijd van toen...
en meteen: "Waar is de tijd ?"
weg...
Het verleden is onherroepelijk weg. Je hebt alleen herinneringen, en die herinneringen zijn dan meestal nog gekleurd en bijgekleurd, tot jouw eigen, persoonlijke verleden.
Wellicht is het net die kleuring die ons heimwee bezorgt naar die tijd van toen, want als ik heel diep en heel eerlijk naar dat verleden terug kijk, dan was dat echt niet beter dan nu. Er waren heel wat dingen die er nu niet meer zijn, maar ook een heleboel dingen die we nu normaal vinden, waren er toen nog niet.

En waar wij als jeugdbeweging heel katholiek en heel devoot waren, is dat ook, net zoals in de maatschappij, verdwenen... Zo gingen wij als kinderen, met de Chiro, iedere zondagnamiddag, in groep, naar het Lof... Tot het zover kwam, dat wij daar zowat helemaal alleen zaten. Dan vond de pastoor het welletjes, en werd het Lof afgevoerd.

Wie herinnert zich nog de speciale predikheren, die tijdens de vasten speciale preken kwamen houden in de parochiekerk. Er waren er bij, die zo erg fulmineerden, dat we bijna niet meer naar huis durfden door de donkere straten. We zagen warempel de hel voor ogen.

Weet je, dat mis ik een beetje... Niet die preken, maar het vol schrik, in groep naar huis gaan, luid pratend om de stilte ven de nacht weg te roepen. Toen waren de nachten nog stil... Er waren praktisch nog geen auto's, en de straten waren veel minder verlicht dan nu. We hadden zelfs een stuk, tussen Conterdam en Meiboom, die echt donker was !

Toen was er nog geen Dutroux geweest, en hadden wij al dat licht niet nodig, en vonden wij griezelen eigenlijk wel leuk. Vooral elkaar schrik aanjagen, dat was tof... In de herfst holden we een biet uit, en sneden ogen, neus en mond uit (je zag toen nog geen pompoenen !) en zetten een kaars in de biet. Die biet hingen wij met een koord aan een stok, en we zwaaiden  ons spook heen en weer, wat met de brandende ogen, neus en mond, een luguber zicht gaf. Als je later de biet weer opende, om de kaars uit te blazen, dan was het bietendeksel wat verschroeid, en dat stonk verschrikkelijk. Ik ruik het nog als ik er aan denk.

Ach... Nu zijn dat dus grote zware pompoenen, die stil liggen te griezelen aan de deur... Nee, geef mij maar die grote voederbiet met de kaars er in... Daar kon je actief mee zwaaien ! Ooit stonden we bij ons aan de hoek van de straat... We zagen een fietser afkomen, en begonnen wild te zwaaien en luguber te huilen. De fietser stopte (zijn voorlicht ging uit), en de man sloeg de zijstraat in, om rond te rijden. Toen hij bij de hoek kwam, zag hij weer dat spook, vloekte luid, en reed nog een straat verder.  Wat hebben we die keer gelachen! Iemand schrik aanjagen, ja, maar een volwassen mannemens, en hem dan ook nog twee blokken doen rondrijden !!!

Hé... mannemensen en vrouwmensen... Hoe lang is dat geleden dat ik die term nog gebruikte ?
Dat komt er van, met dat in het verleden koteren...

djudedju

tot de volgende ?




Geen opmerkingen: