donderdag, februari 27, 2014

betaalkaart

Heb je het ook gezien? In Zweden is men bezig om  stilaan de mensen te dwingen in de richting van het betalen met een kaart.
Dat zal ongetwijfeld een pak voordelen hebben, zoals onder meer een betere controle op het zwarte circuit... maar het heeft ook heel wat negatieve gevolgen !

Stel dat men dat ook hier meer en meer in de praktijk gaat verplichten...
Heb je dan al eens stilgestaan bij het verenigingsleven ????

Wij, van ziekenzorg, gaan hier rond op de parochie met koeken. De verkoop daarvan moet het mogelijk maken een en ander te doen voor de leden. Een doos koeken kost 6 euro, en een heel pak medewerkers gaat met die koeken de baan op, van huis naar huis. Als de mensen geen cash meer hebben, dan wil dat zeggen dat wij ofwel moeten stoppen met de verkoop van koeken, of wij moeten aan ieder vrijwilliger zo'n bakje kunnen meegeven, waar de kopers dan met hun kaart de 6 euro kunnen overschrijven. Wellicht gaan we dan heel wat meer moeten vragen, om die bakjes te betalen.

Op een feest van Okra en/of Ziekenzorg, spelen ze bingo. De mensen betalen 5 euro voor een kaart. Als er geen cash geld meer is, dan moeten we ook daar beschikken over zo'n bakje...

In het café hebben ze nog een spaarkas, waar de leden maandelijks een bedrag sparen. De vereniging kan een werking verzorgen, dank zij de intrest van de gestorte gelden. De spaarder krijgt op het einde van het jaar zijn geld terug zonder intrest, want die intrest gaat dus naar de werking, bv een sinterklaasfeest... Ook daar moet je dan een bakje hangen... en loopt een deel van de intrest naar de kosten van dat bakje, en de intrest staat al zo laag !

Ik vraag mijn buur, die naar de beenhouwer gaat, of hij voor mij een kilo braadworst wil meebrengen. Als hij er mee thuiskomt, kan ik hem niet betalen... Tenzij we ervan uitgaan dat iedereen over zo'n bakje beschikt !

En last bud not least... Je hebt een heel pak mensen die niet met zo'n kaart kunnen omgaan !
- bejaarden, licht dement of gewoon heel vergeetachtig, die hun code niet kunnen onthouden.
- mensen die moeite hebben met het beheer van hun geld, en die met die kaart geen overzicht hebben van hun uitgaven. (Er zijn er meer dan je denkt ! Ik ken mensen die heel verstandig zijn, maar die de kaart aan de kant hebben gelegd, omdat ze voor zichzelf geen  rekening kunnen bijhouden van de uitgaven... Uitgaven die je pas een tijd later krijgt via bankuittreksels.
-Mensen die gewoon niet in staat zijn om dergelijke dingen te doen. We kennen nu mensen die licht gehandicapt zijn, en waar men per week een som geld ter beschikking stelt, terwijl de normale aankopen door de mensen worden gedaan die de min of meer zelfstandig werkende gehandicapten bij staan... Ook zij hebben geen zicht meer, het geld is niet meer tastbaar.

Kortom, het mag een behoorlijk systeem zijn voor een heel pak mensen, maar het is een extra belasting voor het verenigingsleven en voor wie om een of andere reden moeite heeft met het beheer van zijn geld.

Ik heb nog een bedenking, op een ander vlak ! Wie niet met een gewone betaalkaart werkt, maar met een kredietkaart (VISA en consorten), geven geld uit die er eigenlijk niet is. Er is immers een tijdsverschil tussen het tijdstip van uitgave en het tijdstip van verwerking van de gegevens van de lening. Want in feite is het een soort lening. Maar door dit systeem is er dus voortdurend een deel niet bestaand geld gebruikt, wat uiteindelijk op zich zorgt voor een soort devaluatie, een vermindering van de koopkracht.

Nee, voor mij hoeft het allemaal niet. De voordelen lijken mij niet op te wegen tegen de nadelen op maatschappelijk vlak.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: