maandag, maart 12, 2012

relativiteit...

Deutsch: Willich, Borgward-Treffen im LKW-Muse...
Image via Wikipedia
Nu de neutrino op een of andere bizarre manier sneller lijkt te gaan dan het licht, lijkt het mij goed de relativiteit van onze snelheid even onder de loep te leggen...

Iemand die gewoon stapt, legt ongeveer 4 km/uur af. Geoefende wandelaars halen zowat 6 km/uur, en één keer hebben Koen en ik een wandeltocht van 40 km aan iets meer dan 8 km/uur afgelegd, maar dan hadden we beiden 's anderendaags pijn in onze spieren... 8 km is dus een behoorlijk hoge snelheid om te stappen.

Ik ging regelmatig ook joggen (zo'n 60 km per week) en ooit liep ik de 20 km van Brussel aan een gemiddelde van 13.5 km /uur, wat voor mij een zeer goede tijd gaf. Ik zat daarmee in de middenmoot der lopers. Het snelheidsrecord op de marathon ligt nu iets boven de 20 km/uur, en dat is verschrikkelijk snel.

Dus op lange afstanden ligt de maximale snelheid van de mens beneden de 20 km/uur, hoe we het ook stellen.
En dat is behoorlijk snel !

Maar als we met de fiets op baan gaan, dan halen we die 20 km heel makkelijk. Maar als je ongetraind bent, dan zul je merken dan 30 km/uur halen gedurende een langere tijd, al een behoorlijke inspanning is, en hoogstwaarschijnlijk hou je die snelheid niet vol gedurende een uur of zo... Dus 30 km/uur is behoorlijk snel, zelfs al zijn we met de fiets. Ik weet wel, getrainde renners met heel degelijk en duur materiaal halen hogere snelheden, maar ik hou me bij de gemiddelde mens.

30 km/uur... Als je in de omgeving van scholen je snelheid moet beperken tot 30 km, dan lijkt het wel of je stilstaat.
Gek hé ?
Met de fiets is dat al stevig doortrappen, en met de wagen lijkt het maar niets.

Ik heb ooit een vriend zien vallen met de fiets, en we reden heus geen 30, en toch had hij zich behoorlijk pijn gedaan, en had hij schrijnende schuurwonden van het schuiven over de straat.

Snelheid is dus een heel relatief begrip.
En we weten niet goed meer wat het eigenlijk is.
We zijn immers gewoon aan de auto, en vinden 100 km per uur maar een gewone snelheid, ja zelfs wat traag als we op de snelweg zitten, en zitten te knorren als we op de snelweg plots een beperking hebben tot 90 km per uur... En ja, plots lijkt die 90 inderdaad maar traag...

De eerste auto's moesten in sommige landen voorafgegaan worden door een soort belleman. Te voet. Voor de veiligheid.

Ik las ooit een beschrijving, een uittreksel uit een oude krant, over de ontstellende snelheid van de eerste trein in ons landje. Dat ding haalde wellicht geen 50 km /uur, maar voor die tijd was dat ontstellend snel, en men vreesde dat de koeien geen melk meer zouden geven van de schrik bij het passeren van dat ijzeren monster.

Ik ga niet spreken over de snelheid die nodig is om in de ruimte te geraken, en hoe snel die astronauten dan rondjes draaien rond onze aarde. Ik ga ook niet spreken over het feit dat wij in feite voortdurend aan een enorme snelheid ronddraaien stilstaande op de draaiende wereldbol.

Bewegen is voor ons sinds een dikke eeuw, anderhalve eeuw, een totaal nieuw begrip geworden. We stellen ons geen vragen meer bij de snelheden die eigenlijk niet helemaal menselijk zijn. Niet menselijk zijn, omdat we het op eigen kracht helemaal niet kunnen...

Voor die nog niet-ontdekte indiaan ergens in de oerwouden van dat enorme Brazilië moeten die zilveren vogels, heel hoog in de lucht,die ontzettend brullen, wel wonder wezens zijn, geesten, dingen uit de godenwereld.
Maar wij denken er zelfs niet meer bij na. Die Braziliaantjes moeten oppassen voor de jaguar, wij ook, maar bij hen is dat nog het dier, bij ons een gevaarlijk voortsnellend voertuig.

Ik meen mij te herinneren dat de kilometerteller van de eerste auto waar ons vader mee reed, als maximumcijfer 140 had, en dat was alleen een cijfer, niet de haalbare snelheid. Ik denk dat 100 dan al een heel hoge snelheid was voor die Opel Olympia...

Weet je, soms zit ik daar ook op te denken als ik met de wagen rijd, en dan rij ik automatisch wat voorzichtiger. Het is dus goed eens na te denken over die snelheid die je doet met zo'n kleine ton aan gewicht. En wat dat doet met een mens die er per malheur onder sukkelt.
djudedju
Waar zijn we mee bezig?
We gaan ver boven onze mogelijkheden dingen mogelijk maken, en vormen zo het grootste gevaar van onze eigen kleine wereld...

tot de volgende ?

ps: onze auto was grijs, net zoals al de volgende ook waren...


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: