maandag, juli 27, 2009

1 + 1 = ?

Catharijneconvent - Moeder Gods HodegetriaImage by Pachango via Flickr

Geef minstens twee juiste antwoorden.
He?
Klinkt plots niet meer zo simpel hé ?
En toch ... We zijn alleen zo gefixeerd op het aangeleerde antwoord, dat we er niet meer bij stilstaan dat geen enkel antwoord op geen enkele vraag ook maar zo evident is !
Nochtans, als een steen bij een vensterraam komt, heb je geen twee, maar een heleboel stukken...Wellicht moet je echt zoeken om de steen er in terug te vinden.

We moeten ons denken eens evalueren! We zijn vastgeroest, we staren steeds naar hetzelfde punt. Zonder te zien dat er nog miljoenen andere punten zijn.

Met andere woorden, we denken niet echt ! We reageren zoals een papegaai op het geleerde, en denken helemaal niet verder meer! We hebben geen fantasie meer, we zijn niet creatief meer. Mochten alle mensen redeneren zoals jij, dan kwamen er geen uitvindingen meer, en stonden we helemaal stil, ter plaatse te trappelen.

We moeten weer leren ons bij alles te verwonderen, en bij alles vragen te stellen. Dan pas gaan we vernieuwend kunnen denken! Normaal denken we op die manier! We hebben ons echte denkwerk afgeleerd op school ! Ga eens op bezoek bij kinderen in de kleuterklas, teken een klein cirkeltje of een vierkantje of een lijntje of zelfs enkel maar een puntje op het bord, en vraag hen eens wat dat is ! Je zult massa's antwoorden krijgen, gewoon omdat die kinderen nog niet als een papegaai leerden dat het een cirkel is, of een vierkant of een lijn of een puntje...Ze bekijken het van uit een onbevangen open blik, en zien in dat puntje een bal, een sneeuwvlok, een ster en ga maar door...

Wij zijn dat kwijt, en wat we er nog van hebben, graven we heel diep in, in het diepste van ons geheugen, want het is niet gepast te zeggen dat een krijtstipje op een bord je doet denken aan een gat in je autoband.

We zouden er echter veel beter aan doen om terug anders te leren denken. Niet dat wat wij logica plegen te noemen zo verkeerd is, maar het is te veel de veilige manier, te veel de vastgeroeste denkwijze die nooit tot tot vernieuwing zal leiden. Wil je creatief zijn, vernieuwend zijn, dan moet je weer leren met open geest naar de dingen te kijken. Niet alles zal tot een nieuw en zinvol antwoord leiden, maar je zult zien dat je nu en dan, door van een andere basis te vertrekken tot een juist en volkomen anders antwoord zult komen.

Met andere woorden laat je fantasie de vrije teugel! Durf weer te denken zonder de aangeleerde manieren van denken, denk weer alsof je het probleem helemaal vanaf nul moet oplossen, en dat er nog geen deeloplossingen of zienswijzen over bestaan. Stel eens andere vragen, zoals in het voorbeeld in de titel, waar je wat schrikt als de vraag luidt: geef minstens drie juiste antwoorden... Ruk je los van het ingestampte, verover zelf je wijsheid.

Vind eens het wiel opnieuw uit, door te vertrekken vanaf de doelstelling: ik heb een last en wil die zo vlug en zo gemakkelijk mogenlijk van a naar b brengen. Wat heb ik hier ter beschikking dat mij kan helpen in die opdracht? Is de last in een handiger vorm te brengen? Rond, dan kan ik hem rollen...smaller zodat ik hem beter kan opnemen, steviger zodat het ene eind niet op de grond hangt als ik het ander eind op hef... denk het probleem eens uit. Nee, echt tijd zul je er niet mee winnen, zeker niet de eerste keer, maar misschien vind je een oplossing zonder bij je buur te moeten gaan om zijn zolderwagentje te lenen...

Kijk ook om je heen, en verwonder je. Heb je al eens stilgestaan bij je tube tandpasta, die met de twee kleuren... Weet je hoe dat werkt ? Of, om een veel simpeler vraag te stellen, hoe krijgen ze de tandpasta in de tube ? Het antwoord is ook hier heel eenvoudig, ze gieten de pasta gewoon er in via het onderste van de tube, en lassen pas nadien de tube dicht, en waar ze twee kleuren hebben, zitten er in feite twee tubes in één... je duwt op het totaal, dus komt de pasta gelijktijdig uit de twee compartimenten. Simpel ? Ja hé ! Maar wist je het ?

Zo zijn er duizenden dingen, waar we niet bij stilstaan, maar die echt niet zo simpel zijn. Zo heb je de blikken dozen met soep of groenten of wat dan ook. Die bestonden al voor de uitvinding van de doosopener. Het was in het begin dan ook een hels karwei om die dozen open te prutsen met een beitel en hamer. Er was een heel nieuwe denkwijze voor nodig, om een blikopener te ontwerpen. We staan daar nooit bij stil, maar dat is een verbluffend eenvoudig en goed werkend ontwerp ! Denk er eens over na, weet jij misschien nog een betere manier ? Je kunt er heel rijk mee worden !

Ik bedoel maar, verwonder je, pak niet zo maar iets in je handen om er mee te werken, bekijk het even, sta er even bij stil, waarom is het zo gemaakt en wat doet het in feite, kun je dat ook op een andere manier doen?

Heb je al eens gekeken naar oude beeldhouwwerken, van voor de tijd van het staal? Hoe deden ze dat dan? Is onze beitel echt vernieuwend ? En niet alleen van betere kwaliteit?

Er ligt een hele wereld aan onze voeten, waar we nog van alles kunnen mee doen. Wel weten we dat een heleboel van de dingen waarmee we nu werken, eigenlijk slecht zijn! We vervuilen veel te veel zowel de lucht, de bodem als de zee, we putten de grondstoffen te veel uit en zoeken geen alternatieven of veel te weinig...omdat we vastgeroest zijn aan het idee dat het ook werkt met wat we nu doen en nu hebben... Straks zitten we met tekorten, en dan gaat iedereen opnieuw het wiel moeten uitvinden, want al het bestaande dreigt stil te vallen!!!

Hoog tijd dus om weer te leren creatief te denken !

tot de volgende ?

1 opmerking:

Henk zei

Toon, ik ben het deels met je eens. Maar het zou toch wel heel lastig communiceren worden wanneer we de meest "simpele" dingen allemaal anders benoemden. Ik denk dat ik je blog niet meer zou kunnen volgen. Daarom ben ik blij, dat er nog heel veel mensen zijn die een cirkel ook als cirkel benoemen. Het maakt communiceren wat makkelijker.

Maar het is belangrijker hoe wij tegenover dingen staan. Wat voor waarde wij toekennen aan zaken en hoe wij ze combineren tot een (afgeronde) gedachte.

Het is net als met woorden. We weten wat de woorden betekenen, maar om er iets origineels, iets eigens mee te bouwen, dat is de kunst. En dan kan het van pas komen om te denken als een kind.

Trouwens: nog gefeliciteerd met je verjaardag. Dat het maar weer een mooi (blog)jaar mag worden.

Gr. Henk