dinsdag, november 24, 2020

Stel...

 

Stel dat we de geschiedenis konden herschrijven... Hoe zou je dat dan doen?

Ik zou de mens al zijn drang naar bezit, naar macht ontnemen.

Laten wij eens een voorbeeldje nemen... Columbus lijkt me een mooie. Een schitterende zeeman, navigator, maar een luizige onderkoning en een betweter tot en met.  Hij ontstal de beloning die de koning had beloofd aan de zeeman die eerst land zag, en stak het profijtig in eigen zak.
Niet zo'n lieve jongen dus.
Maar eigenlijk was hij gewoon één van de velen, een stukje van de maatschappij ...

Maar als de mensen nu een anders waren...

Columbus was nog steeds een schitterende navigator, en huppelde blij als een kind het nieuwe onbekende strand op.

Hij maakte kennis met de bewoners, die hij Indianen noemde, want hij dacht Indië van de andere zijde bereikt te hebben. Hij schudde vol vreugde hun handen (Wat voor hen wellicht een raar gebaar was...) en gaf hen schitterend gekleurde glazen parels, en aan de hoofdman gaf hij zijn mooiste hoed, die met die struisvogelveren...

De hoofdman van de "Indianen" schonk hem een mooi bewerkte huid, zo zacht en soepel als hier nooit gezien was. Hij toonde zijn kostuum, gesneden uit dergelijke huid, en versierd met prachtige tekeningen die in de huid waren geschroeid.

Columbus en enkele van zijn mannen liepen rond in het dorp en schreven alles op wat ze zagen en maakten mooie tekeningen van de vreemde dingen. De Indianen keken verbluft naar het geschrift en naar de ganzenveder waarmee ze schreven. Columbus leerde hen wat geschrift was en wat ze ermee konden doen. Hij beloofde hen een geleerde te laten die hen deze kunst kon aanleren.

's Avonds bij het vuur vergeleken ze hun religies, zonder ook maar er aan te denken om de ander te bekeren... Je kunt immers zalig worden op allerlei manieren, elk op de zijne. Je hoefde ook niet klakkeloos alles letterlijk aan te nemen, je mocht en kon er over nadenken, er over discussiëren... Geloof was een individuele zaak, die eigenlijk alleen een soort moraal betekende, die uiteindelijk universeel was. 

De Indianen bezochten op hun beurt het schip, vonden dat het stonk en veel te klein was om in te leven, waarop Columbus hen uitlegde dat dit slechts een voertuig was, om hen te bezoeken en met hen handel te drijven.

Tot verbazing van de Indianen vonden de blanken het gele metaal mooi en ruilden het voor echt waardevolle dingen, zoals een mes en een lepel. Echt nuttige zaken. Toen een van de blanken iets wou ruilen voor kleine koperstukjes, lachten de Indianen. Geld kenden ze niet. Dus gaven de zeelieden hen les in deze manier van handel drijven.

Na enkele maanden verliet Columbus zijn India, de Indianen wuifden hem na, samen met enkele zeelieden die daar bleven. Op de schepen waren er ook Indianen die op hun beurt kennis wilden maken met het land van de blanken.

Op de reis leerden ze de taal en het geschrift, en leerden ook hoe de handel werkte in onze wereld.

Er was en bleef vrede, we ruilden goederen en kennis. 
Heel wat blanken reisden naar dat immens grote land, waar grond te over was, en ze leerden elkaar leven in samenhorigheid en in vrede met elkaar. Hun beschavingen smolten samen. Er was geen druk van het ene systeem op het andere, ze groeiden gewoon langzaam naar elkaar toe.

Er was voortdurend handel en de wereld werd voor alle inwoners weer een stuk beter om op te leven.
Samen.
Eén.

Geen dwang, geen dwingende wetten maar zinnige en nuttige leefregels
Geen ruzie tussen religies
Geen politiek
Geen rijken, geen armen

Jij bewerkte het land, en deelde je overschot. Een ander kweekte katoen, nog een ander weefde... en de boer kreeg zijn kleren en gaf aardappelen aan de ander. Het was niet eens echt ruilen. Het was..
samen - leven.

Het zou moeten kunnen hé ?

Geen overbevolking, geen druk, geen pressie.
Jij vond het leuk auto's te bouwen? Goed, dan deed je dat.
Hij vond het leuk brood te bakken?
Zij maakte wonder-lekkere taarten...
Hij maakte suiker

Er was geen druk... dus ook geen nood aan drugs, alcohol... Zelfs als je het leuk vond om te schrijven, te dichten, dan was dat een stukje van het geheel.

Waarom doen we dat niet ?
Waarom moeten landen bestaan?
Politiek?
Macht ?
Rijkdom?
Religie's ?

Menslief... Nu, in deze tijd waar we veroordeeld zijn tot eenzaamheid, voel je meer dan ooit dat je de mensen liefhebt !
Doe het dan !

2 opmerkingen:

Unknown zei

Je hebt maar weer eens alle gelijk van de wereld Toontje!!!

Dikke kus!!!!!

Tiens

een beetje zoet, een beetje zuur zei

Hoop doet leven hé, tiens !!!