Reuzen hebben altijd onze wereld bewoond, zo niet in het echt, dan toch in onze verhalen... En dat is op zijn minst eigenaardig te noemen. Hoe komt het dat bepaalde verhalen over zowat heel de wereld gemeengoed zijn?
Was het Jung (of een van zijn confraters ?) die dit het collectieve oergeheugen noemde ?
Maar daar zit dan wel een heel venijnig stukje woord in: geheugen !
Dat zou dan niet minder betekenen dan dat er inderdaad reuzen hebben bestaan ! Of nog bestaan ... Dat zou dan niet minder betekenen dat er draken hebben bestaan... of nog bestaan (Want ook daarover lopen er steeds weer berichten binnen).
Op sommige websites tonen ze je opgravingen van skeletten van echte reuzen... Al dan niet bedrog, en dat er draken opgegraven worden weten we allang, dinosaurussen zijn tegenwoordig gemeen goed. Of die skeletten ooit nog enkele levende afstammelingen hebben gehad in de tijden van de mens ? Het lijkt wel zo, want anders is er geen collectief geheugen...
En nu, plots, als een donderslag op heldere hemel, ligt er een Bigfoot in een diepvries ergens in kamerika ! Vandaag zou hij overhandigd worden aan de wetenschap, zo las ik in diverse krantenuittreksels op Internet. Dan gaan we weten of het een echte bigfoot is of een vervalsing.
Ik hoop dat het een echte is !
En ik hoop dat ze dan niet massaal op jacht gaan om een levende bigfoot te gaan vangen !
Laat ons dan zorg dragen van die beestjes en voldoende ruimte voor hen vrijhouden, zodat ze ongestoord verder kunnen leven... want wie weet, als wij, slimme mensen, het toch nog zo wijs vinden om nog maar een keer een wereldoorlog te ontketenen, zijn zij niet de volgende mensensoort... En wie weet, misschien zouden zij dan in hun collectief geheugen de wetenschap hebben dat oorlogen alleen tot verval en ellende leiden...
Heb je de beelden gezien van dat wenende kind, de schrik in zijn oogjes ? Is dat al geen reden genoeg om meteen alle oorlogen stop te zetten ? Zouden wij in de plaats van die grote borden voor de verkeersveiligheid eens geen borden zetten voor de rede, het verstand, de vrede ? Maar ja, wellicht zouden alleen de gewone mensen opkijken naar die signalen... Net zoals voor de tweede wereldoorlog de gewone mensen met veel sympathie keken naar het symbool van het gebroken geweer... Maar het baatte niets, want zij die de oorlogen uitroepen, lijden niet de armoede, verliezen niet have en goed, hebben geen honger, kennen geen ellende... Dus hebben zij niets geleerd, en zien zij op naar de grote veldheren, die volgens die idiote geschiedenisboekjes hier de beschaving en de welvaart brachten.
Weet je wat gek is ? Iedere keer we horen van een of andere ruzie, zien wij onmiddellijk het idiote er van in, uitgenomen als wij zelf een partij zijn, dan zijn wij alleen nog overtuigd van ons gelijk, en kan de ander gewoonweg geen gelijk hebben! En al had hij gelijk, hij krijgt het niet ! Na !
Wij willen ook steeds dat de vrede begint bij de ander, want wij hebben gelijk, dus moet de ander zich maar plooien, maar die denkt net hetzelfde, en zo blijft alles zoals het was en de ruzie blijft ruzie, de oorlog oorlog... tot het bittere einde. Letterlijk, en al weten we dat zowel de overwinning als de nederlaag een bittere nasmaak heeft, toch beslissen we niet tot wat het hart, de rede ingeeft en houden we halsstarrig vol, want de andere moet zich maar plooien !
We zijn gek! We kennen de oplossing en we stampen die weg van voor onze voeten ! Het mensDOM...
Alle leed komt voort uit ons egoïsme, mochten we iets meer over hebben voor de ander, dan zou de wereld zo mooi zijn ! En je zou er zelf geen nadeel bij hebben, want dan zou ook de ander meer over hebben voor jou, iedereen voor iedereen ! Och ja, het is een wensdroom, maar we weten allen dat het zou kunnen, alleen, het kan maar als we er zelf mee beginnen, en dat is zo verdomd moeilijk.
Eigenlijk hebben we alles om ons van de waarheid te overtuigen. Ik heb je al gezegd dat iedereen beschikt over helende krachten, dat we allemaal beschikken over een heel pakket zintuigen en mogelijkheden die we ons zelfs niet meer herinneren omdat we alleen met onszelf bezig zijn en alleen voor ons eigen kokonnetje zorgen... In het evangelie staat dat als we het geloof hadden van een mosterdzaadje... alleen leren we dat het hier gaat over het geloof zoals de kerken ons dat voorhouden, terwijl het wellicht alleen een boodschap was om in ons eigen kunnen en onze eigen krachten te geloven... Als we nu horen, lezen zien over mensen die telekinetische gaven hebben, die pendelen, die paragnost zijn, die kunnen helen, dan bekijken we die als een soort wereldwonderen, en beseffen niet dat iedereen die krachten heeft, alleen wij weten niet meer hoe ze te gebruiken... Het is alsof wij geboren zijn in een gezin van blinden, en hebben geleerd ons te bewegen op basis van wat we voelen, en niet eens beseffen dat we de dingen ook kunnen zien. Wij hebben inderdaad de toegang tot het paradijs verloren, omdat we niet meer weten dat we het bij ons dragen...(Lees nog maar eens het evangelie er op na!).
Alleen, al die verloren krachten hebben we verloren omdat we alleen op onszelf zijn gericht, en al die gaven dienen om de anderen te helpen en niet onszelf. En daar hapert het precies aan... we kunnen zo moeilijk ons zelf weggeven aan de ander... en toch ligt daar het paradijs te wachten !
Als ik mijn tekst herlees, dan klinkt het wat etherisch, wat zwevend, en toch, ik weet gewoon dat het juist is, en jij weet ook dat de enige oplossing ligt in de vrede, en dat vrede alleen kan als we minstens evenveel overhebben voor de ander als voor onszelf... Want dan zou er niets meer zijn om ruzie over te maken... Ja, ik weet het, ik zweef, meters boven de grond, alleen, ik zou dolgraag hebben dat we daar allemaal zweefden...
Als het morgen goed weer is, dan gaan we vissen... Heerlijk zitten in de natuur, genieten van de rust die uitgaat van kabbelend water en ruisende bladeren. Kijkend naar de dobber, en met een half oor luisterend naar de stilte, of liever het geluid van de stilte, want de natuur is niet echt stil. De natuur leeft en beweegt, de vogels tsjilpen of kwetteren of fluiten, de bomen vertellen hun eeuwenoude verhalen en in het beekje achter je hoor je kleine beestjes die ritselen in het gras. Je ziet plots iets bewegen en kijkt met vertedering naar het waterhoentje met kuikens...en dan, net als je eventjes niet keek, is je dobber verdwenen, en geef je het kleine rukje die de haak moet doen aanslaan. Je hengel buigt naar het water en het gevecht tussen de vis en jezelf is meteen in volle gang. Je moet voorzichtig zijn, de lijn niet te strak aantrekken, want anders breekt het )oh zo dunne- lijntje...Je moet de vis proberen te verhinderen om tussen de plompbladeren te geraken, want daar draait hij zich twee drie keer omheen, en je kunt trekken tot je een ons weegt of... tot het lijntje knapt. Langzaam mat je de vis af, en na een tijdje luk je er in de vis met de kop boven het water te krijgen, wat hem nog veel meer zijn krachten doet verliezen... Langzaam en voorzichtig breng je hem naar de kant, met je vrije hand breng je voorzichtig je net in het water om de vis mee te scheppen, maar hoe voorzichtig ook, de beweging doet de vis toch weer tot zich zelf komen en wanhopig zet hij opnieuw het gevecht in. Weer schiet hij van links naar rechts, probeert opnieuw de plompbladeren in te duiken, maar het is de laatste strijd, en alras hou je hem weer stevig vast, de kop iets boven het water uit, en voorzichtig leid je hem het net in. Oef !
Buit binnen. Voorzichtig haal je de haak uit de lip van de vis, bewonder je zijn mooie lijn, zijn blinkende schubben en als het werkelijk een grote is, dan doe je hem in een natte doek om hem te wegen, en wordt hij zelfs gemeten... Luc komt er bij, en ook hij bewondert het mooie dier, en dan heel voorzichtig zet je hem weer in het water, en met veel genot voel je de vlugge slag met de staart en de vis is weer weg...gaan uitrusten van de strijd.
Vissen, een heerlijke sport, zelfs voor stijve stramme peten zoals ik ben...
tot de volgende ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten