Image via WikipediaHeb jij ook zoiets als je nu buiten kijkt? Global Warming ??? We breken alle sneeuwrecords !
Nee, laat ons in hemelsnaam die domme term verwerpen! Er is duidelijk iets aan de hand met de temperaturen, maar hier is er zeker geen sprake van Warming-Up... Wel krijgen we een totaal ander beeld dan vroeger, onze zomers kennen vaker en langere "hittegolven", we krijgen in de zomer veel meer water over ons, in een behoorlijk warm weer, maar de winters daarentegen zijn veel kouder geworden. Maar echt nieuw is dat niet. Die koude winters hebben wij ook gekend toen onze kinderen klein waren. Ik heb pakken dia's van onze kadeeën in de sneeuw...
Als er iets echt gewijzigd is, dan zou ik eerder spreken van Natter, natst en nog natterderder...want ook sneeuw is uiteindelijk water.
Voeg al dat water bij onze manier van bouwen en van leven, en je hebt overstromingen aan alle kanten. En dat, dat komt veel vaker voor dan vroeger.
Toegegeven, dat ligt niet alleen aan meer regenval, maar ook aan de manier waarop ze nu de velden bewerken en het steeds groter deel bebouwde oppervlakte (wegen horen daar ook bij), maar niettemin, het regent tegenwoordig naar mijn gevoel nog meer dan vroeger.
Hoog tijd dat wij iets aan het bouwbeleid gaan doen! In gebieden waar geen zwaar vervoer is moeten wij terug leren opteren voor klinkers en/of kasseien, daar kan het water nog min of meer insijpelen. Wij moeten meer en meer ijveren voor dakbegroeiing, moeten opteren voor witte baanvakken en witte daken, door de witte kleur weerkaats je meer zonlicht en verminder je zo het effect van de opwarming (zomerperiode). Het zijn allemaal kleine dingen, maar vele kleintjes maken een groot.
Laat ons ook weer overal waar enigszins mogelijk bomen planten, dat werkt ook, die drinken water, en zorgen voor vermindering van de CO2.
Maar ik zou ook durven opteren voor een her-valorisering van onze steden... Heel wat van onze steden zijn aan het ontvolken, alles schuift op naar de rand. Op die manier groeit uiteraard steeds meer het gedeelte bebouwde oppervlakte aan, maar bovendien krijg je dode steden er bij cadeau. Steden die alleen nog werk- en winkelfunctie hebben. Dit heeft nog een bijkomend effect: door het verval verworden die steden tot grote kraakpanden, of woonentiteiten vol marginalen. In een gezonde stad wonen de marginalen niet echt in "getto's", daar verdwijnen ze wat in het geheel van de bewoners, en ze worden zo genoopt zich aan te passen. Het gevolg is dat de groepsvorming minder is, en dat er op die geen wijken meer ontstaan die bijna ontoegankelijk zijn voor de anderen, omdat er een soort communes ontstaan die eigen regels hebben en die regels opleggen aan iedereen die "hun" grondgebied betreedt.
Door dit effect schuiven de gewone bewoners steeds verder weg van die probleemwijken, en groeien de facto de probleemgebieden aan.
In Ronse is men bezig met serieuze inspanningen om de stad weer te valoriseren, aantrekkelijk te maken en bewoonbaar te maken. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit ook werkelijk positief werkt. Natuurlijk los je, wat in jaaaaaren is gegroeid, niet in een handomdraai op, maar Ronse oogt nu weer als een levende stad, en nodigt uit tot een bezoek. Ik herinner me andere tijden, waar hele wijken aan het ontaarden waren.
Natuurlijk is Ronse een relatief kleine stad, en dus makkelijker te behandelen, maar het is duidelijk dat het werkt.
Als we ook nog de landbouwers kunnen overtuigen dat ze hun velden niet alleen moeten bewerken in functie van de onmiddellijke opbrengst, maar ook oog moeten hebben voor de bodem als "spons" bij grote regenval, dat ze moeten werken tegen de erosie, dat ze de bodem niet moeten dichtstampen met huizengrote machines, maar integendeel weer moeten leven in de bodem krijgen, zodat wormen en bacteriën de grond weer zacht en poreus maken, dan zijn we al weer heel wat stappen in de goede richting. Bovendien lijkt het steeds meer duidelijk en wordt de markt steeds interessanter voor de biologische teelten...
Hoog tijd dat er een "Wiki Leaks" komt voor het milieu !
tot de volgende ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten