maandag, maart 24, 2008

't Ee gesneuid ! en 't sneuit nog aoltijds !

de grond is wit
de nevel wit
de wolken waar nog sneeuw in zit
zijn wit
dat zacht vergrijzeld...
het wit getakt geboomte zit
met witte rijm beijzeld.

Ik zie de witte blommen van mijn camelia vanonder de sneeuw piepen, en zie ze zijn niet meer wit. Is er iets witter dan sneeuw ? (Antwoord : Ja, de reclames van waspoeder).

De lente zet goed in ! Nogal een geluk dat we weten dat de wereld aan het opwarmen is, anders zouden we nog denken...

Oh ja, voor mijn Nederlandse lezers: de titel is in't schoon vlaams (en dus ook nederlands) 't Heeft gesneeuwd! en 't sneeuwt nog steeds!, maar na al die dichterlijke vrijheden die je dagdagelijks nuttigt in dees blog wist je dat uiteraard al lang !

Herinner je dat stukje dat ik pleegde over onze regering (eigenlijk moet je dat woord anders lezen in dit geval: gering (een kleine res = zaak), en waar ik opzettelijk alle of bijna alle woorden verving door synoniemen gevonden in het groot synoniemen boek van de Dikke Vandaal.
Ik heb nadien nog begeesterd zitten grasduinen in dat boek !
Het is één grote ontdekking !
Je moet toegeven, iedereen komt wel eens woorden tekort als hij zich woest, kwaad, koleirig, nijdig, boosaardig,krengerig, kwaadaardig, kwaadwillig, laag, laaghartig, lelijk, min, misselijk, schurkachtig, smerig, malicieus, snood, fielterig, fieltig, ploerterig, ploertig, schofterig, vies, vuil, vilein, vuig, onedel of beneden peil wil gaan gedragen. Om dat te voorkomen kun je best dit boek aankopen en met mij verheugd vaststellen hoeveel uitdrukkingen er wel voorhanden zijn en gevormd kunnen worden als equivalenten voor "vuile smeerlap !"
Je moet dit doen als je jong bent, want ik zie mij eerlijk niet meer een half woordenboek van een iets minder dikke dan de Vandaal van buiten leren ! Maar het is wel heerlijk om te lezen !

Wil je echter het omgekeerde doen en je vrouwtje vertellen wel een lief en aanhalig ding zij is, dan kom je met dit onvolprezen boekwerk ook al een heel end, en als je nog wat poëtische aanleg hebt, dan kun je de gebruikelijke bijvoeglijke naamwoorden die passen bij deze gelegenheid ook nog eens terdege bekijken, en je zult met mij vaststellen dat je beter je vrouw niet op die manier looft, anders zul je speeksel, stem en geluid tekort komen, daardoor naar een goed glas gekoeld bier grijpen, en meteen weer alle gescoorde punten kwijt zijn. Niet doen dus, hou het is deze sober, eenvoudig, simpel, maar gebruik voor 1000 procent de mogelijkheden die je gezichtsuitdrukkingen en je lichaamstaal hier bij bieden. Dat zal moeten volstaan.

Weet je op het titelblad staat al meteen het synoniem van synoniem in kleine lettertjes erbij: betekenisverwante woorden. En dat is precies wat dat boek doet ! Voor mij is een synoniem een woord van GELIJKE betekenis, dit boek dus nietes! vandaar de ontstellende mogelijkheden om de bal mis te kloppen, te slaan, te hameren te....

Maar leuk blijft het, en het bied aan iemand die over een kleine woordenschat beschikt, de mogelijkheid de indruk te geven van een zeer belezen, erudiet iemand te zijn... tenminste als hij zich bewust is van het feit dat het hier dus niet altijd echt synoniemen zijn, maar betekenisverwanten, -tantes, -nonkels, -neven en -nichten.

De sneeuw geeft mij inspiratie om weer eens aan woord-spielerei te doen...Wellicht omdat ik steeds meer aarde zie tussen het maagdelijke wit. Het lijkt meer en meer op een laken met talloze gaten en gaatjes...

Ik verrek weer van de pijn ! Gisteren heb ik aan die boeken over vogels gewerkt, je moet weten dat dit drie hele dikke turven zijn, maar ik heb in feite de kaften en 42 pakketten met bladen gekocht... dus moest ik alles nog sorteren en per bladzijde klasseren (en het is volgens een zeer diepgaand klasseersysteem opgemaakt, zodat je goed moet opletten waar je blad24.14.1.7.2b nu juist moet klasseren ! Ik heb dus een ganse namiddag daaraan bezig geweest, en de tekst is nu geklasseerd... mijn rug ook. Resten mij nu nog enkele honderden bladen met foto's en een honderdtal bladen met kleurenafbeeldingen te klasseren. Daartoe lijkt mij de enige werkbare manier: de afgebeelde vogel in de woordenlijst op te zoeken, de bladzijde die daar bij vermeld staat te noteren, en dan daar dat blad te steken, zich er wel van bewust zijnde dat er op één blad wel 20 of meer vogelkijns staan, en je dus alleen maar in den omtrek van kunt gaan scoren. Ik ga dat niet vandaag doen, te veel pijn. Geen oog dicht gedaan. Veel gelezen ("De naam van de Roos" en "Naschrift" is bijna exit.)
Maar, het loont de moeite ! Nooit heb ik een mooier en vollediger vogelboek in handen gehad ! Bovendien bevat het naast al de foto's en kleuren platen, ook nog eens een tekenig van iedere !!! vogel, en die dingen zijn uiteraard voor mij ook nog eens basismateriaal om vogellijns te conterfeiten en nadien te branden...
Ik ga stoppen, 't is voor mij ook tweede pasen, congé... en ik ga wat meedoen met mijn rug, niet meer willen....

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: