zaterdag, november 01, 2008

stakingsrecht

Er is heel wat te doen momenteel over het stakingsrecht...
Bedrijven verhinderen de stakingen bij deurwaardersexploot.
In feite verhinderen ze alleen dat de stakers de werkwilligen pogen te overtuigen tot staking. Maar ik vrees dat dit in werkelijkheid hetzelfde betekent.
Ik herinner me een algemene staking. Daags voordien was er nog maar een vergadering om de laatste afspraken te maken, wie waar zou staan, wat wie zou doen en zo voort... In de grote bedrijven ging dat makkelijk, en waren er vrijwilligers genoeg om te posten en de werkwilligen te overtuigen, maar in de kleine bedrijven ging dat niet zo hendig, want daar werkt de arbeider niet bij een directeur, maar werkt hij bij Jan of bij Piet, de relatie met de werkgever is heel anders dan in die grote boetieken... En je hebt dan wel heel wat redenen om op te treden tegen de algemene gang van zaken, maar als je baas geen baas is, maar Piet, dan ligt dat niet zo makkelijk, en lijkt het allemaal plots veel persoonlijker.
Dat was de eerste keer dat we tot de simpele oplossing kwamen, niet aan de bedrijven te posten, maar aan de ingangen van de industriezones... Dan was die confrontatie met Piet er niet bij, en konden ook de mensen uit de kleine bedrijven , zonder persoonlijk te worden, makkelijk met de anderen mee hun ongenoegen uiten tegen de gang van zaken.
In feite is de staking daar voor een groot stuk op gebaseerd ! Wat doen die stakersposten, die praten in op de werkwilligen, werkwilligen die veelal niet echt werkwillig zijn, maar die het inpraten dankbaar gebruiken om mee te protesteren tegen de gang van zaken, waar zij helemaal niet gelukkig mee zijn, maar waar zij niet de moed hebben om dat duidelijk te manifesteren. Echte werkwilligen gaan toch door het cordon. Maar in werkelijkheid zijn er dat niet zoveel.
Het systeem werkt op die manier perfect.
Zelden of nooit zijn er moeilijkheden, en eigenlijk voelt iedereen zich goed bij het systeem.
Waar het bedrijven zijn die met publiek in aanraking komen, zoals, de luchthaven, de spoorwegen, winkels... krijg je een derde speler er bij, en dat is er een die niet geïnteresseerd is in de basis van de betwisting, maar er komt om bediend te worden, en die zich het slachtoffer voelt van de staking.
Eigenlijk is dat altijd en overal zo, maar in dergelijke bedrijven is de confrontatie met de cliënt rechtstreeks, in andere bedrijven niet, en daar lijkt het plots niet mee te spelen. Maar het is er wel, even goed... Als de bouw stilligt, moet de bouwheer langer wachten voor hij zijn woning kan betrekken, als de hoogovens stilliggen zullen er heel wat bedrijven stil vallen bij gebrek aan grondstoffen, en zul jij wat langer moeten wachten op je nieuwe auto... Maar dat valt niet zo rechtstreeks op.
Daar spelen de media, en vooral de rechtst georiënteerde, van, om die gevolgen dik in de verf te zetten, en de maatschappij als slachtoffer van die stakers, die plots een aureooltje krijgen van aggressors, aan te wijzigen als bron van verstoring van het "natuurlijke" evenwicht der maatschappij.
Al die zaken hebben er toe geleid, in deze steeds rechtser wordende maatschappij, dat men nu het stakingsrecht aan het ondergraven is.
Maar wat zijn de gevolgen ?
Eigenlijk is de staking het enige echte wapen van de arbeiders en bedienden. Veel meer zijn er in werkelijkheid niet. Het is niet alleen de laatste reddingspoging, het is in feite ook de enige. Alles wat wij nu hebben als overlegmaatschappij, bestaat bij monde van de dreiging met het stakingswapen.
Zo lang bestaat dit wapen nog niet ! De staking alsdus wel, er zijn stakingen bekend bij de bouwers van de grote pyramiden, maar het stakingsrecht, dat bestaat nog niet zo lang. Evenmin het feit dat de arbeiders zich verenigden en een kas aanlegden, om de stakende leden toe te laten verder te leven. Dat geheel bleek, eenmaal het er was, te leiden tot een vlot lopend systeem, waaruit het nieuwste fenomeen ontstond: het overlegsysteem.
Dank zij die ontwikkeling, kenden wij eigenlijk nog heel weinig echte sociale onrust. De stakingen die we nu kenden waren netjes ingericht, en hoorden bijna rimpelloos in het systeem, in die zin dat zij ergens de olie vormen om het betere systeem, het overleg, in leven te houden.

Dat men nu dit systeem verhinderd, kan leiden tot verschrikkelijk dingen ! Op die manier valt niet alleen het stakingsrecht, maar meteen zwakt het overlegsysteem in dezelfde mate af, en dreigt men terug te keren tot een systeem waar de arbeider niets meer is dan een productieelement. Een ding, een vervangbaar onderdeel.

En dan zijn we weer aan af. Of zoals bij Monopoly, terug aan de start. Want denk maar niet dat de massa arbeiders en bedienden terug zullen vallen in de rol van het begin van de industriële revolutie ! Toen zijn ze, in verdomd moeilijke omstandigheden, rechtgekrabbeld, en hebben met bloed en tranen hun rechten veroverd.

Zij die nu het systeem willen terugdraaien naar toen, willen niet beseffen dat zij met dezelfde beweging ook de kraan opendraaien naar geweld, opstand, doden. Bovendien hebben zij nu niet meer te doen met een bende uitgehongerde ongeletterden, nee, ook de arbeiders kennen hun geschiedenis, en weten hoe ze indertijd het systeem naar een rechtvaardigheid dwongen.
Wee u, als gij probeert terug de arbeiders te knechten, gij zaait storm en ontij !
Wee u, want ge zijt bezig heel de maatschappij te ontwrichten !

Het zal u lukken, net zo lang tot de gemoederen zo verhit raken dat de ketel ontploft !
We hebben nu een systeem die zijn deugdelijkheid al decennia lang heeft bewezen ! Het is alleen te danken aan het nooit genoeg dat u meer melk uit de koe wilt halen dan er in zit! Weet dat de koe zal stampen...of sterven, en in beide gevallen hebt u geen melk meer.

Oh ja, stakingen veroorzaken rimpels in het spiegelende oppervlak van de maatschappij, maar het zijn dezelfden die het oppervlak anders doen glanzen en mooi en leefbaar maken !

Ik heb schrik van wat ze doen, want ik ken de geschiedenis, Daens is niet zomaar een film, zomaar een boek, het gaat over een werkelijkheid, een werkelijkheid die ook jij wellicht niet terug wilt. Want het was een verdomd slechte tijd voor de werkmens, maar de stijgende onrust, de groeiende woede liet ook u niet met rust !

Ik pleit voor de vrede, voor het overleg... en laat de staking bestaan, als olie die de maatschappij smeert.

Sorry, ik heb me lang ingehouden voor ik eens daarover in mijn pen klom, maar ik zie wat er bezig is, en ik weet wat daar de enig mogelijke vrucht van is: haat en geweld.
We hebben het zo goed, met zijn allen...

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

ik heb nu inspiratie voor mijn toespraak over 14 dagen
zo mooi kon ik het niet gezegd krijgen
prachtig
mvg
luc