donderdag, januari 24, 2013

Smog

English: Shanghai Smog
English: Shanghai Smog (Photo credit: Wikipedia)
London, Houses of Parliament. The Sun Shining ...
London, Houses of Parliament. The Sun Shining through the Fog (Photo credit: Wikipedia)
Ik ben al oud genoeg om me de grote smog boven Londen te herinneren, van 5 tot 9 december 1952... Toen sprak men van 4.000 doden, in recentere berekeningen spreekt men van 12.000 doden ! Er waren ook nog zo'n 100.000 zieken tengevolge van de smog !

Gewoon om maar te zeggen dat het geen ding is om mee te lachen, en dat het geen nieuw fenomeen is.

De grote smog boven Londen was ook het gevolg van inversie (net zoals nu hier het gevel is), maar werd nog verergerd door het feit dat men toentertijd veelal de huizen warmde met steenkoolkachels, en veelal werkte met de goedkoopste steenkolen, die veel verontreiniging veroorzaken.

Men spreekt vooral over Londen, door de grootte van de stad, maar uiteraard was de getroffen streek veel groter dan alleen maar Londen, en zullen in werkelijkheid er wellicht nog veel meer doden en zieken geweest zijn !

Maar ook in 1952 was smog geen nieuw begrip! Een wereldberoemd schilderij van Claude Monet "Het Parlement in Londen", geschilderd in 1904, is een schilderij geïnspireerd door de speciale lucht, het speciale licht gedurende de smog.

Smog is dus lucht die sterk vervuild is... Lucht die vol hangt met allerlei stofdeeltjes, deeltjes zo klein dat je ze niet ziet als deeltjes, maar dat ze de lucht lijken te vullen met een onbestemde kleur en geur.
Wie ook maar een klein beetje gevoelig is, voelt de smog bij het ademen. Je voelt dat je minder adem krijgt.

Wie niet buiten moet, is nu beter binnen ! De kwaliteit van de lucht binnen in de woning zal nu wellicht beter zijn dan de lucht buiten. De enige oplossing is dat het eens goed gaat waaien, zodat al die vuiligheid wegwaait en verdeelt wordt over een veel grotere oppervlakte, waardoor het minder schadelijk wordt.

Maar we spreken over MINDER schadelijk... Want hoe je het ook bekijkt, die stofdeeltjes zijn niet weg ! De enige manier waarop er een groot deel van kan verdwijnen, is met regen. Ze worden door de regen mee gesleurd naar de bodem, en verdwijnen in de grond.

En zeggen dat wij (ik) hier zo dikwijls zitten te klagen over de regen !

Ook nu nog ben je met smog slechter af in de grote stedelijke agglomeraties dan op de buiten, gewoon doordat er in de stad meer vervuiling ontstaat en die blijft er dan meteen hangen. Soms kun je dit ook zien ! Soms zie je uit de verte boven de steden een duidelijk afwijkende kleur van de lucht !

In ons eigen land hebben wij ook ervaring met erge smog ! Vooral in Wallonië, met zijn zware industrie bij de steden, waar bij inversie de vuile lucht vanuit de Industriële schoorstenen bleef hangen boven de stad. In een geval waren er veel doden ! Daar was de reden wellicht te zoeken in het feit dat de betrokken streek ook nog eens in een omsloten vallei lag, waardoor de lucht er nog minder dan anders weg kon. Ik heb ooit de naam van het stadje geweten, maar het schiet me nu niet direct te binnen.

Ik zit hier, boven op mijne berg (nu ja, berg...) dus nog relatief goed...
Maar toch moet ik vaststellen dat ook ik hier voel dat ik minder adem heb, en ik betrap er me op dat ik nu en dan wat moet hoesten... Dus zo zuiver is het ook hier niet !

Ondanks het feit dat wij dus al meer dan een halve eeuw verdomd goed weten wat de oorzaak is van de smog, doen we er bitter weinig aan !

De crisis verergert de zaak nog een beetje ! Waar er een tendens was om minder vervuilende auto's te kopen, zien wij door de crisis weer een stijging van de goedkopere wagens die meer vervuilen. En we stellen vast dat steeds meer mensen de houtkachel branden, met veel fijn stof als gevolg.

Zijn we dan zo veel slechter dan onze voorouders ? Nee, maar we zijn gewoon met verschrikkelijk veel meer mensen op deze aarde ! En als we allemaal net zo handelen als onze voorouders, dan is de vervuiling daardoor alleen al veel en veel erger !
We moeten er ons van bewust zijn, dat we door ons aantal, door de stijgende industrie, door het gebruik van steeds meer grondstoffen, bezig zijn de boel in versneld tempo te verzieken.
Niet alleen de aarde gaat naar de knoppen ! Wij zijn een deeltje van die aarde, en wij gaan mee naar de knoppen !

toch eens nadenken?

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Helemaal mee eens Toon! Ik heb vanmiddag een heerlijke frisse fietstocht gemaakt. Heb niets vervuild, genoten, veel gezien door het rustige tempo en ongemerkt mijn lichaam getraind. Wat wil een mens nog meer. :-)

Gr. en de groeten aan Anny,

Henk