zondag, juli 29, 2012

Daar brandt de lamp

Reference DeskReference Desk (Photo credit: chelmsfordpubliclibrary)



niet meer...
Het ouderwetse peertje, de gewone gloeilamp verdwijnt in sneltreinvaart uit onze huizen en uit onze maatschappij.
Meer zelfs, er komt een verbod op, en het mag niet meer geproduceerd worden en het mag kortelings niet meer verkocht worden.
Werp uw oude gloeilamp dus niet weg, het wordt een zeldzaam overblijfsel van een verdwijnende maatschappij.

De reden waarom het ouderwetse gloeilampje moet verdwijnen is: energie.
Het lampje gebruikte heel veel energie voor een minieme lichtopbrengst. Voor de rest is de gewone gloeilamp volkomen onschadelijk.
Geen nefaste gevolgen voor de gezondheid.

Nu wordt alom de spaarlamp aangeprezen en in de strot geduwd. Een beetje tegen de zin van velen, want het licht is niet hetzelfde, veel koeler, dan dat van het peertje. Bovendien is het veel lomper van vorm.
Maar er is meer aan het handje...
De nieuwe spaarlamp blijkt niet alleen licht uit te stralen, ze straalt ook uv-stralen uit, net zoals de zon. Deze uv-stralen zijn niet onschadelijk. Je krijgt er rimpels van en zelfs huidkanker.
Maar dat is nog niet alles, de lampen zouden ook scheikundige stoffen produceren, die ook al niet gezond zijn. Je krijgt de raad om niet te dicht met je hoofd bij die lampen te zitten, en zeker niet langdurig, maximaal een paar uren per dag.
Als de spaarlamp breekt komen er weer stoffen vrij, waaronder het zeer giftige kwik.

Dat politici ons deze lamp in de strot duwen is weer een van die dwaze dingen, waar we allemaal het slachtoffer van dreigen te worden. Ze zijn gewoon op een of andere manier "beloond" door de lobby die deze lampen wil verkopen, en bovendien een heleboel accessoirs daarbij. (Een ouderwetse lampadaire of een luster zien er veelal niet uit als je ze "versiert" met die nieuwe spaarlampen, dus moet er een nieuw lampadairke, en een nieuwe luster komen...

Kortom Philips en co hebben een aardig centje uitgedeeld om hun slag te slaan...

Och, er zijn alternatieven, de lelijke halogeenlamp, die ook al een andere voet heeft dan het oude gloeilampje, en de ledlamp, die helemaal nog niet op punt staat om te concurreren als bron van licht. Ledlampjes geven nog steeds veel minder licht.

Bovendien zijn halogeenlampen en ledlampen vele keren duurder dan de spaarlamp, spaarlamp die ook al véél duurder is dan dat oude gloeilampje.

Ik weet niet of de productie van al die soorten lampen veel verschilt in het gebruik van energie om ze te produceren, maar je kunt je vragen stellen over het nut van deze operatie.  De gloeilamp gebruikt veel energie, en het produceren van die energie is op zich zeer schadelijk voor het milieu, maar de vraag is wat uiteindelijk het schadelijkst is voor datzelfde milieu?

Oh ja, dat milieu...

Wij hebben allemaal wel geleerd over de grote uitstervingen in de loop van de geschiedenis van deze aarde. Het bekendst is wel het grote uitsterven van de dinosaurussen...

Maar ik moet eerlijk zijn, ik had over die grote uitstervingen een totaal verkeerd beeld. Ik dacht: Boem, er gebeurt een enorme ramp en in een korte tijd is bijna alle leven verdwenen.

Daar ben ik dus verkeerd in. Ik weet wel hoe dat idee zich bij ons heeft ingenesteld, dat komt door de mammoeten... Ze vinden nu nog in de permafrost in Siberië mammoeten die netjes bevroren zijn, gestorven in zowat één ogenblik, met volle maag doodgevroren.
Maar die manier van uitsterven is een heel uitzonderlijk iets. Het grote uitsterven van de dinosaurussen, blijkt een langzaam proces te zijn geweest, gaande over een periode van zowat 10.000 jaar... Bovendien was er bij dit heel zware uitsterven een verdwijnen van zowat 70 % van alle dierlijke leven...
Als we nu het uitsterven van de dieren zien in onze maatschappij, als dat uitsterven verder gaat op het huidige tempo, dan zijn binnen een dikke duizend jaar 70 % van de diersoorten verdwenen, dus véél sneller dan dat grote uitsterven van de dino's...

Och ja... Uit de resten van deze perioden van "grote uitstervingen", blijkt dat het in veel gevallen ook ging om drastische klimaatswijzigingen. Ofwel grote afkoeling (ijstijden) ofwel grote opwarmingen... en dat laatste is wat er nu aan het gebeuren is in onze tijd...
Hoelang houden wij, mensen, het nog uit ?
Nadenken over zoiets triviaals als een gloeilampje, lijkt plots niet meer zo triviaal...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: