woensdag, oktober 26, 2011

Japanse duizendknoop

Fallopia Japonica
Het zal je maar overkomen...
Een Brits echtpaar heeft een pracht van een woning, met een waarde van 365.000 eurootjes.... En dan komt een plantje, een mooi plantje, met lieflijke witte bloempjes, van op een braakliggend terrein, je huis in gekropen, en plots is je woning nog alleen goed voor de sloop....
De bloempjes bloeien nu zelfs al binnen in de living...
De plant is een van de meest invasieve en destructieve planten die hier ooit ingevoerd werden als sierplant... Steek een stukje stengel ban zo'n 10 cm voor 6.5 cm in de grond, verzorg het en je hebt een nieuwe plant, die binnen de kortste keren quasi onuitroeibaar is...
Het zijn geen kleine plantjes, de stengel kan tot drie meter hoog worden.
Ik weet er hier, niet eens zo ver af, staan, in de Horebeekse hoek.
Wellicht is Horebeke en zijn bestuur niet op de hoogte van het karakter van dit plantje, dat vlak bij het gemeentelijke afvalpark huist... Ik weet het plantje daar al jaar en dag staan, en het lijkt niet erg aan zin voor uitbreiding te leiden, maar wellicht komt dat door toevallige omstandigheden. Als de plant door beton en al heen weet te groeien, dan kan het wellicht plots een "groeischeut" krijgen, en gaan woekeren.
Als we onze natuur eens goed gaan bekijken, dan zien we dat heel wat van die "ingevoerde" planten en dieren onze eigen natuur bedreigen. Ik schreef al eerder een blog over de blauwbandgrondel, een klein visje die heel wat schade veroorzaakt aan ons eigen vissenbestand.
Maar het ergst schijnen de woekerplanten te zijn die onze meren, rivieren en beekjes overwoekeren.
Dergelijke plantjes zijn hier ooit ingevoerd om de eigenaars van vrolijke visvijvertjes in de tuin te pleizieren met goed groeiende plantjes... Toen die plantjes te goed bleken te groeien, gooiden de olijke vijverbezitters de overschot in het beekje naast de deur... en Bingo !

Ik denk, hoop, verwacht, dat die planten en dieren ooit wel een "normale" plaats in het geheel zullen krijgen, maar voorlopig verdrukken ze de inheemse natuur. In sommige gevallen zullen ze soorten uitroeien en volledig vervangen, in andere gevallen zullen ze tot een min of meer normale plaats binnen het geheel komen.

Bij die waterplanten zijn er soorten die momenteel hele biotopen versmachten ! Op het plantje na is het water zo goed als dood. In de winter sterft het boven-water-gedeelte veelal af, zakt naar de bodem en vormt daar een dikke slibmassa die ook de bodem verstikt.
Met andere woorden, sommige planten en dieren kun je beter niet laten doen, ze zijn té invasief !
De ouderen onder ons zullen zich wellicht nog de komst van de coloradokever herinneren, toen die nieuwe kever heel onze aardappelkweek kwam bedreigen... We hebben toen ook drastisch moeten optreden om dat beestje onder controle te krijgen.

Kortom, je kunt beter geen mooi plantje van je vakantie mee brengen naar huis... Je weet maar nooit.
Het lijkt me dat we dit moeten overlaten aan diensten die eerst de zaak onderzoeken, en de invloed van de inbreng kunnen inschatten. De ervaring moet ons toch stilaan iets bij leren, of nog steeds niet ?
Natuurlijk komen er ook heel wat dieren en planten binnen op oncontroleerbare manieren.
iemand die langs een internationale spoorweg woont, kan dat heel goed zien ! Langs veel van die spoorwegen zien we vreemde planten, die het soms uithouden, soms na een korte tijd weer verdwijnen. Diezelfde spoorwegen en vooral de scheepvaart brengt veel "beestjes" mee, en zo krijgen we soms nieuwe spinnensoorten en kevers hier te lande.
Maar er zijn ook "ongelukjes" te melden. In serres voerde men indertijd een soort lieveheersbeestjes in, om aan bestrijding te doen zonder gifstoffen,  maar toen enkele van die beestjes ontsnapten, bedreigen ze onze eigen soorten lieveheersbeestjes...

Eigenlijk moet dit soort ongelukjes en incidenten ons alert maken !
Mogen we echt wel knoeien aan de genen van plant en dier ?
Of krijgen we vroeg of laat te maken met rampen ?
Ik vrees het ergste...
Bovendien is het zo, dat die "gewijzigde" planten of dieren dan niet meer zo maar de plant of het dier zijn, maar het bezit (via patenten) van een bepaalde groep. Je moet maar eens googlen naar Monsanto, om te lezen wat voor gevaren daar weer in schuilen !
Banken zijn nog lieve broertjes vergeleken met die industrie-soort...

Oh ja, wil je de Japanse duizendknoop zien, dan kun je dat op wikipedia, en daar zie je niet alleen de foto's, maar ook kun je lezen hoe het woekert ...


nl.wikipedia.org / wiki / Japanse _ duizendknoop


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: