Groot nieuws, ik heb vanmorgen gewoon kunnen K.... (je weet wel "naar de grote koer gaan". Niks meer dun, ook nog net niet rotshard. Het leven is weer volmaakt op nog een klein beetje keelpijn, een ietsje duizeligheid en de pijn in mijn rug die maar blijft opspelen. Wellicht wordt een deel van de kracht van mijn pillen gedeviëerd naar de andere zwakke plaatsen...?
Nu, alles komt wel weer in orde.
Donderdag zal er wellicht geen blog zijn, ik moet dan naar de specialist (in plaats van vorige week).
Ik geniet weer van mijn koffie, alleen nog mijn slokdarm prikt. Mijn smaak is grotendeels terug. Ook mijn lippen en mijn tong zijn bijna weer normaal. Voorheen voelden ze aan alsof ze verbrand waren.
Ik denk - hoop - dat ik het hoofdstuk ziek stilaan weer mag afsluiten, maar ik heb er verdorie "goe van had".
Nu we stilaan blog 500 aan het naderen zijn, heb ik eens gebladerd in mijn oude blogjes, en vol verbazing vastgesteld hoe dikwijls ik het heb gehad over dingen die verdwenen zijn, of die aan het verdwijnen zijn. Ik vraag mij af of iedere generatie voor ons een dergelijke evolutie heeft meegemaakt? Ik kan het mij niet indenken. Ik denk dat wij in een wondere generatie leven, waarin al het bestaande is omgekeerd en veranderd...Wellicht vandaar de grote nostalgie ?
Mijn ouders waren in de eerste generatie van de grote ommekeer der dingen, het meeste er van hebben wij zelf ook nog meegemaakt. Ik kan ze niet allemaal opnoemen, maar mijn ouders werden geconfronteerd met de radio, de cinéma, iets later de gesproken film. Ik hoor ons moeder er nog over vertellen, over sonny boy van Al Johnson, de witte neger. Voor hen waren dat echte wonderen.
Zelf kenden we de aanvang van de tv...Mee en Pee (buren) hadden lotjes gekocht van de stedelijke vakschool. Omdat de uitslag maar niet verscheen, wierp Pee de lotjes in de asbak van de kachel (de stove). Toen de gazet kwam stond de uitslag van de tombola er in, pee trok de asla open, en haalde de reeds wat verschroeide lotjes uit de asse.De eerste prijs, een TV ! Niemand in heel de meiboom (wijk) had dat al! En het was dan ook regelmatig kotje-vol bij Mee en Pee, om naar de tv te kijken. Het was een enorme kast, met een eerder klein scherm, maar zolang het ding werkte, heeft de vakschool al de herstellingen komen doen... Ik zie zo nog Ernest Claes voor mijn ogen toen hij de wereldexpositie van 1958 bezocht.
Ons moeder vertelde over Olieslaegers met zijn vliegtuig, en wij zagen de landing op de maan al. We beleefden de eerste harttransplantatie door Barnhard in Zuid Afrika,en schepping van de kloon van een schaap Dolly... We beleven de manipulatie van de genen in planten en dieren. Inkweken van bepaalde stoffen die nuttig zijn voor de mens via een rund en noem maar op, te veel om op te noemen !
We beleefden ook de keerzijde van die dingen, de vervuiling, van water en lucht, de massale aangroei van auto's en de gevolgen er van...En zeggen dat toen ik kind was, er in heel de gouwelozestraat (en dat is een lange straat) twee auto's waren...Een van de taxichauffeur, en een bij ons van mijn vaders werk...Dus als je het goed bekijkt géén één privé wagen ! Als je nu een huis ziet met maar één auto voor de deur, dan is dat eerder uitzondering dan regel...
Maar de revolutie was er niet alleen op technisch gebied ! Ik herinner mij de tijd dat de boontjes ingelegd werden in zout, of gesteriliseerd voor wie dat financieel kon, ik herinner me de koteletjes opgelegd in smout, in de winter waren er geen eieren, dus werden ook de eieren opgelegd...
Je kocht suiker per gewicht, uitgewogen in bruine papieren zakken, en dat gold niet alleen voor suiker, maar eigenlijk voor alles. Er waren geen voorverpakte produkten.
En dan begon de industrie zich op de voeding te werpen... We kregen plots allerlei produkten die we vroeger amper kenden. De varkens werden industrieel gekweekt, en het was niet meer nodig koteletjes op te leggen, die waren er nu het ganse jaar...groenten in blik vulden de rekken, men kweekte nieuwe kippenrassen die nu het ganse jaar door eieren legden... De winkels boden je groenten en fruit uit verre exotische landen.
Waar er vroeger in huis alleen langetongen en aspidistra's op de vensterbanken stonden, zit ik nu te kijken op mijn mooie bloeiende orchideeën...
Als we vroeger moesten behangen, dan zat moeder eerst zorgvuldig met de schaar één boordje van het papier af te knippen, en het papier werd dan telkens op het overblijvende boordje gekleefd...Nu heeft behangpapier geen boordjes meer en klevn we netjes het papier naadloos tegen elkaar.(Dus kunnen de kinderen nu ook geen meterslange "muizentrapjes" plooien van de afgeknipte boordjes..)
We kregen keukengerei in inox, pannen met een laagje tefal...
Probeer eens eens alles weg te denken uit je huis wat er zeg in de jaren zestig nog niet was... Heb je dan ook een leeg huis ? Ik heb nog niet gesproken over de wasmachines, de stofzuigers, de kookvuren met gas of electro..., microgolf,noem maar op!
We vinden het allemaal van zelf sprekend, maar dat is het niet !
Volgens ons moeder waren al de uitvindingen, en de plotse enorme vooruitgang te danken aan de twee grote oorlogen, volgens haar gaat de wereld nooit rapper vooruit dan tijdens de oorlog...'t Kan zijn, maar als je de geschiedenis bekijkt, dan is er nooit, letterlijk nooit ook maar één moment van vrede geweest onder het mensdom...Is het niet hier, dan daar, maar altijd ergens. Ik las ooit ergens de cijfers van hoeveel oorlogen er op dat moment bezig waren, het was een getal van drie cijfers !!
Het begon al van zodra adam en eva twee zonen hadden...
Nee, we leven in een wondere tijd. Het enige wat we nog moeten leren is al deze verworvenheden ook op een goede manier te gebruiken, zonder lucht, bodem of lucht te vergiftigen...Anders zijn wij wellicht ook een van de laatste generaties ...
tot de volgende ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten