Ik vertelde u gisteren van de raad het eens met kruiden te proberen...
Welnu:
Wee U, Oh Rembertus Dodoneus, ween van spijt en werp Uw kroon naar Lucius De Deckerius !
Ik heb gisteren twee mokken (grote tassen van ongeveer elk 2 gewone kopjes) koud getrokken infuus van Tormentil wortel gedronken (bitter !), omstreeks 19.30 uur heb ik nog één keer de darmen gespoeld, en daarna viel het stil !!!!
Eveneens rond 19.30 kwam de dokter zeggen dat het een zware bacteriële infectie was, en dat ik antibiotica moet slikken.
Ik heb vanmorgen de antibiotica voor de eerste keer genomen, en verder niets voor (of liever tegen) de diarree. Ik durf namelijk niet aan te nemen dat de bacteriën ook gelikwideerd zijn door die kruiden, en dus voor alle zekerheid...
Ik heb vannacht echter bijna niet geslapen van de pijn aan mijn lippen, keel, slokdarm, en naar mijn gevoel zelfs mijn maag... Ik neem daarvoor ook medicatie, maar ik vermoed dat ik weer eens met mijn oude moeilijkheid sukkel...Ik vroeg aan de apotheker iets om de pijn te verzachten, want wat ik kreeg deed pijn in plaats van te helpen... Ik noemde het product, en daar zat nochtans een pijnstiller in...Er stond volk in de apotheek te wachten, dus kon ik niet vertellen dat ik - precies als mijn moeder - op een deel verdovingsmiddelen omgekeerd reageer...Ik kreeg nu zuigtabletten op basis van Thym, en ik voel dat dit wel verzacht.
Tot op heden voel ik mijn darmen niet, maar ik hoor ze nog steeds wat rommelen. Dus voorzichtig zijn inzake eten en drinken.
Ondanks de keelpijn ben ik al zielsgelukkig dat ik vrij ben van scheisserei !
Ik loop precies ook al een beetje beter op mijn benen, precies of ik toch al weer de grond begin te raken, en niet meer zweef. Ook heb ik precies weer wat meer lust in het leven, want ik was echt alleen nog maar het doodduwen waard...
Wat er natuurlijk ook nog is, is het feit dat ik weer veel rugpijn heb, en dat mijn weerstand tegen de pijn wellicht ook wat verminderd is...
Van zodra ik sta begint de pijn al te duwen, anders is dat pas na een tijdje. Dat wil ook zeggen dat we ook deze week niet naar de rommelmarkt gaan, ik ben nog niet sterk genoeg.
In de eerste lijnen van deze blog sprak ik over Rembertus Dodoneus... Deze Rembert Dodoens was een zeer geleerde kruidendokter, die het in de tijd waar de boekdrukkunst ontstond, gelukte een enorm werk te maken over de geneeskracht van de planten, en de manieren waarop deze te gebruiken. Ik heb thuis een facsimile van dit Groot Kruidenboek, geschreven in het oud nederduyts, en in een soort gotisch lettertype. Veel mensen vinden het lezen er van niet te doen, maar eens je het wat door hebt, vind ik het betrekkelijk gemakkelijk. Zo wordt onder andere in veel gevallen de s geschreven als f, dus als je leest tuffchen, dan is dat gewoon tusschen, tussen.
Hij tekende (of liet tekenen) de plant in casu, vermelde bovenaan de naam in nederduits, dan de tekening, dan de uitleg, die hij begon met de vertaling van de naam van het kruid in frans, spaans, duits, en nog een pak andere talen, en tot slot de naam in de verschillende vlaamse dialecten. Dan gaf hij de beschrijving, en waar het goed voor was, en wat je moest gebruiken, gehele plant, wortel, bloem, blad... en ook nog hoe je het moest bereiden. Ook de namen dan de ziekten stonden nog eens vermeld in diverse talen en streektalen...
Een prachtig werk en een baken voor de geneeskunde gedurende vele jaren !
Nu en dan neem ik nog eens dat boecksken in handen (7.5 kilogram !) om her en der iets te lezen. Ik heb nog niet gesproken van de lijsten achteraan waar je alfabetisch alle planten (in iedere taal !) vindt, maar ook al de ziekten (in iedere taal...)
Ik weet niet of men in die tijd al met losse letters werkte, of dat het nog met letterblokken was, maar het is een boek van Plantijn Moretus...
Je vraagt je af hoe lang die man aan zo'n boek gewerkt heeft ??? Het is waarlijk een monnikenwerk !
Je vind er heel wat wijsheid in, die ook nu nog van toepassing is, maar ook dingen die ondertussen weerlegt zijn. Ga dus aub niet dokteren op basis van dit boek!
Wat er wel interessant is en blijft, zijn de tips! Want buiten geneeskunde geeft hij ook nog tips voor het dagelijkse leven, bv voor het poetsen van tin, voor het verdoven van de vis in een vijver, zodat je ze alleen nog moet opscheppen, hoe je vogellijm moet maken (verboden !)zeep enz...
Kortom, het is duidelijk een product van de homo universalis !
Een ras dat ondertussen uitgestorven is... De homo universalis was iemand die alle wetenschap beheerste. In die tijd was dat nog mogelijk, en het onderwijs was daar ook op gericht, tot en met de generatie die afstudeerde in het humaniora van plus minus 1965-1970. Toen heeft men noodgedwongen het roer moeten keren, en onderwijs verdelen in specialiteiten...Er was niemand meer in staat alles te bevatten, dus moest men zich aanpassen...
Je ziet dan ook aan de kinderen van nu, dat zij in een heel pak dingen veel slimmer zijn dan wij ooit leerden, maar in andere vakken zijn ze zo dom als een "erpel" (aardappel).
Dit heeft voordelen, het zijn specialisten in hun vak, maar het heeft ook nadelen, als er zaken zijn waar specialismen elkaar overlappen, dan moeten zij met diverse mensen samenwerken, en pogen de wijsheid samen te brengen. Dat is niet zo simpel, gewoon al om dat de taal waarin ze technisch spreken verschillend is.
Het zou al een grote stap zijn moesten ze eens met alle specialismen bijeenkomen, om minstens over de taal het eens te worden.
Als ik nu met mijn kleinzoon spreek over mijn passie voor geschiedenis en zo, dan bekijkt hij mij alsof ik mentaal ziek ben...Als ik hem wijs op het verband tussen de feiten en de gevolgen of mogelijke gevolgen.
Er is, en er zal altijd werk aan de winkel zijn...
tot de volgende?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten