Nederlands: Het westelijk deel van een kaart van Staats-Vlaanderen. Westelijk deel van Staats-Vlaanderen (Het huidige Zeeuws Vlaanderen) in de 18e eeuw (Photo credit: Wikipedia) |
Dat weet iedereen.
Moet je echt geen onderzoek voor verrichten.
Vlaanderen is echter zeer bekommerd voor zijn dieren, en keek wat ze daar kunnen aan doen.
Na een langdurig onderzoek komen ze nu met de oplossing: schaf een deel van de wegen af.
Ik ben natuurlijk geen lid van de Vlaamse regering (gelukkig !), dus redeneer ik wellicht op een wat normalere manier, en stel ik me vragen over dat voorstel...
We hebben inderdaad veel wegen, zowat het dichtste wegennet van heel Europa. Dus wellicht zou men wel hier en daar enkele wegen kunnen afschaffen of buiten gebruik stellen. Maar zit daar een oplossing in voor de dieren?
Ik denk dat de invloed heel miniem zal zijn. Want welke wegen zou men afschaffen? Uiteraard de minst gebruikte wegen, de wegen die niet echt veel nut hebben. Dat zijn dus ook de wegen waar minst verkeer op zit, dus minst wielen over dieren kunnen rijden.
Een van de meest getroffen diersoorten is de pad, en aan de gekende oversteekplaatsen is nu meestal een middel gevonden en toegepast om die dieren veilig aan de overkant te krijgen. Deze oplossing kan makkelijk vermeerderd worden. Erger is het gesteld met de egels, daar hebben we geen oversteekplaatsen voor...
Maar wellicht speelt ook hier de frequentie van het aantal voorbij komende auto's een rol?
Sorry, ik zie dus echt geen oplossing in het voorstel om dan maar een deel van de wegen af te schaffen, toch zeker niet voor dit probleem. De eerlijkheid gebiedt me echter om toch ook een voordeel aan dit voorstel te zien!
Een van de grootste moeilijkheden die we hier hebben in ons Vlaanderland, is dat we veel te veel verharde oppervlakte hebben. Dat betekent dat we minder oppervlakte hebben waar het water kan indringen, en de regen kan verdwijnen via de natuurlijke weg: de bodem en de grachtjes en beken. Er is veel te veel oppervlakte bebouwd en bedekt met ondoorlaatbare stoffen. Tel daar nog bij dat door de moderne landbouwpraktijken zelfs de grond minder doorlaatbaar is dan normaal, en je hebt meteen de hoofdreden van de talrijke gevallen van wateroverlast in ons landje. Als men dus opteert voor de afschaffing van wegen, dan zou men daar beter meteen aan koppelen dat ze moeten vervangen worden door afwateringssystemen zoals grachten, beken en dergelijke. Bovendien zou men wellicht ook weer kunnen ijveren voor grachten tussen de landbouwpercelen.
(Het inrichten van deze waterbekkens zou wellicht ook het aantal padden en kikkers doen toenemen?)
Maar maak je geen illusies, we kunnen van ons land echt niet terug een natuurlijk milieu maken. We zitten hier met te veel mensen op een te kleine oppervlakte om ruimte te maken voor echte natuur. Bovendien is ons systeem van lintbebouwing in plaats van centrumbebouwing ook al niet van aard om grote ruimten te hebben.
Wij zijn, als mens, een deel van de natuur, maar een deel die alles overwoekert. Het is een beetje zoals met onze huidige natuurgebieden... We willen vooral in stand houden. We laten de natuur niet betijen, want in no time zouden onze heide en andere landschapstypes verdwijnen onder woekerplanten. Dus gaan we grazers op de heide zetten om bepaalde planten in toom te houden en de heide als fenomeen te behouden. We doen dit met zowat alle types van "natuur"... Met andere woorden zelfs onze natuur is alles, behalve natuurlijk...
We proberen het van ouds gekende natuurbeeld te behouden door de overwoekeraars in te perken. De grootste overwoekeraar is echter duidelijk de mens.
Dit is geen pleidooi om de mens wat uit te gaan roeien, maar het is een vaststelling dat natuur à la ancienne niet meer kan. Wij overwoekeren het te veel !
En daar zal een pleister op een houten been echt niet aan verhelpen.
Dan maar niets doen?
Nee! Integendeel ! We moeten er alles aan doen om de vervuiling in al zijn aspecten zoveel mogelijk tegen te gaan. Zo, dat we de wereld zoveel mogelijk ruimte laten om natuurlijk te ontwikkelen binnen dit gegeven van nu. We hebben een andere wereld dan vroeger. Dromen lost niets op, we moeten deze nieuwe wereld zijn gang laten gaan, hooguit vreemde elementen wat in toom houden, want planten en dieren uit andere streken die hier uitgezet werden, vormen ook een nieuw gegeven, waar we niet om heen kunnen, we kunnen hooguit onze eigen inheemse dieren en planten wat meer tijd bieden om zich te weer te stellen, maar als dit niet lukt, dan is dat maar zo, dan hebben we hier een nieuwe natuur.
Van mij mag men best een stukje heide behouden, maar men moet weten dat dit geen natuur meer is, maar een stukje cultuur !
tot de volgende ?
1 opmerking:
Cultuurgrond kan zeker natuur zijn, Toon. Maar inderdaad geen ongerepte natuur. De vraag hierbij is wat je natuur noemt.
Wat betreft die onnatuurlijk belegde oppervlaktes, ja daar is nog veel te doen. En als eerste door de tuinbezitter. In plaats van zijn tuin te betegelen of er een soort begrind kerkhof met grafzerken van te maken, zou een tuin waarin planten kunnen groeien en de wat kleinere dieren beschutting en eten kunnen vinden, al veel helpen.
Gr. voor jou en Anny en een fijn weekend!
Een reactie posten