De meest gehoorde opmerking was: "Was het niet dat het verplicht is, ik zou niet gaan. Het zijn toch allemaal zakkenvullers !"
Om eerlijk te zijn, ik ken mensen die al jàren niet meer gaan kiezen, en die daar blijkbaar nooit voor vervolgd worden. Toch gaan we. Tegen ons zin. Bang dat er toch een straf aan het niet-gaan vasthangt.
Maar eerlijk, ik vind het idee achter de verkiezingen helemaal niet slecht. Het zou inderdaad een democratisch systeem kunnen zijn... Mocht het niet veranderd zijn in een particratie. Mocht het inderdaad zo zijn dat je werkelijk kunt stemmen voor Pier, Pol of Jan, en voor Mie, Fi of Jeanne... Maar dat kun je niet...
Oh ja, je hebt wel het gevoel dat je stemt voor Jan of Fi, maar in werkelijkheid is dat dus niet waar ! In werkelijkheid wordt de stad, de provincie, de staat, de gemeenschap geregeerd door de partijbonzen. Per partij hooguit een drietal tirannen.
Jan of Fi moeten, als ze verkozen zijn, niet hun eigen gedacht, niet hun eigen voorkeur geven, nee, ze moeten slaafs de richtlijnen volgen van de grote manitoe's van de partij.
En dus heb je je stem niet uitgebracht voor Jan of Fi, maar voor het kopstuk der Joden van de partij waar Jan of Fi in zit.
Ook hoor je heel vaak dat we niet zonder de politici zouden kunnen... Maar wie zegt dat ? Ik denk dat een land veel logischer en veel adequater zou kunnen geregeerd worden door vakmensen, dan door politieke partijen. Ik heb ministers gekend die zo wat aal bestaande ministerfuncties hebben uitgeoefend tijdens hun "loopbaan". De ene keer zijn ze van Openbare werken en de volgende keer van Begroting en Financiën... Ieder weldenkend mens weet dat het niet mogelijk is dat een man specialist is in alles.
Als een land zou bestuurd worden door bekwame mensen die specialist zijn in hun vak, dan zou het logisch gezien wel beter MOETEN gaan. En wat de democratie betreft, die kun je dar net zo goed inschakelen, in die zin, dat "het volk" kan kiezen welke specialist ze verkiezen. Neem nu economie en financiën, daar heb je bekwame mensen die eerder kiezen voor een liberaal, een rechts beleid, maar je hebt er ook die eerder kiezen voor een socialere vorm economie. En dat idee kun je wel vaststellen voor zo wat ieder ministerpost. Je zou dus als inwoner wel degelijk invloed hebben op de richting die het land moet nemen. Dit zou zelfs een veel rationeler democratie zijn, dan wat ze ons nu opsolferen.
Je kunt dit doortrekken op het vlak van het land tot op het vlak van een kleine gemeente.
Je zou op die manier niet eens moeten stemmen op een bepaald gezicht, maar wel degelijk op de strekking van het beleid. Ik zou zelfs prefereren dat je NIET kunt stemmen voor professor Jan of voor professor Fi... Van belang is de tendens, de richting die de meerderheid van dit land verkiest.
We hebben dan ook geen hele meute parlementsleden tot gemeenteraadsleden nodig, maar slechts een beperkt aantal specialisten aangevuld met adviserende mensen en met de minderheid van de andere richting, maar allemaal vakbekwame mensen. Geen overtollige aantallen, geen onbekwame zakkenvullers.
Maar ja... logica is mooi, maar niet haalbaar in een landje waar men alles versnipperd in ontelbare soorten regeringen en regeringetjes, om toch maar zoveel mogelijk vet betaalde postjes te creëren, die allemaal (natuurlijk !) zweren bij het systeem waar ze rijk bij worden... ook als dit ten koste is van logica en het volk...
In een tijd waar ze alles zo veel mogelijk fusioneren, om zogezegd sterker te staan, zien wij het beleid zichzelf uitsplitsen in ontelbare jobkes... Dit blijft niet alleen beperkt tot het beleid van staat tot gemeente, alle parastatale organisaties doen het zelfde, tot je...
bijvoorbeeld...
een staking krijgt omdat dit systeem bij de spoorwegen niet werkt. (Het werkt eigenlijk nergens, ook niet in staat tot gemeente)...
maar ja, u doet maar...
Kleurt u maar het bolleke rood naast Jan of Fi... omdat Fi toch zo'n verrukkullukke meid is, en Jan zo goed moppen kan vertellen...
djudedju
tot de volgende ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten