donderdag, september 27, 2012

Boodschappen

English: Statue "Boodschappen" by Ge...
English: Statue "Boodschappen" by Gerard Brouwer at the corner of the Sint Hubertse Binnenweg and the Jachthoornstraat in Sint Hubert, the Netherlands Nederlands: Beeld "Boodschappen" van Gerard Brouwer op de hoek van de Sint Hubertse Binnenweg en de Jachthoornstraat in Sint Hubert (Photo credit: Wikipedia)
Voor ik ongeruste mailtjes krijg over het uitblijven van deze blog: we zijn weer eens naar Auchan geweest, in La douce France...
Boodschappen doen... in het buitenland, omdat je daar dingen vindt die je hier niet vindt... Niet dat je daar niet zonder kunt leven, maar omdat we onszelf verwennen.
Zelfs een beetje "voor de gezondheid", want we halen een voorraad aperitief zonder alcohol, maar eigenlijk is ook dat een luxe-product. Voor morgenavond, als Bart en co langskomt, hebben we lekkere speciale hapjes voor bij het lekkere drankje...
Allemaal pure luxe.

En toch leven wij nog zuinig in verhouding met vele anderen om ons heen. Wij gaan slechts heel zelden uit eten, we gaan niet op café, we roken niet en we leven globaal gezien sober... Weinig vet, weinig zout, kortom we willen graag nog een eindje mee gaan en genieten van dit leven, ons leven. We hebben geen nood, geen verlangens naar meer. We leven naar onze begrippen goed.

Misschien zou een ander dat van ons leven niet vinden... Maar wij voelen ons baden in luxe. Dat komt omdat wij nog opgegroeid zijn in een generatie waar veel van de dingen die we nu doen en hebben niet evident waren. Dus zijn voor ons al die dingen "luxe".

Het is maar zoals je het zelf ervaart. Maar ik denk dat we ergens allemaal een maatstaf hebben opgebouwd in het verleden, in je jeugd. Dus wellicht zullen mijn kinderen luxe een streepje verder trekken dan wij, en wellicht onze kleinkinderen later nog een streepje verder. Hopelijk. Als de tijd goed blijft, wat lang niet zeker is.

De crisis in Griekenland en Spanje, de nabije crisis in Portugal en Italië, en de instabiliteit van de economie op wereldvlak, de rijzende spanningen tussen Japan en China over een paar idiote eilandjes waar echter kostbare grondstoffen te vinden zijn... en zo kun je nog wel even door gaan... Allemaal dingen die je ergens ongerust maken.

Vragen over de toekomst.
De vervuiling en de global warming...zijn ook niet van aard om de toekomst met een gerust hart af te wachten. Waar gaan we naar toe ? Om eerlijk te zijn, er moet wel iets veranderen ! Het is niet houdbaar zoals we bezig zijn. Sommige grondstoffen raken uitgeput, en ik heb het heus niet alleen over aardolie... Straks kunnen we gewoon niet meer voortdoen zoals we bezig zijn. We gaan moeten inbinden. Hopelijk komen er alternatieven, maar dat is lang niet zeker, en of dat een behoud, laat staan een verdere vooruitgang van de welvaart met zal zal brengen, is een grote blinde vlek in ons toekomstbeeld.

Maar ik wil positief blijven ! Ik hoop dat al die veranderingen ook verbeteringen van het leefmilieu met zich zullen brengen. Want, als we zouden (kunnen) voortdoen zoals we bezig zijn, dan zullen we onvermijdelijk de grote gevolgen van de vervuiling en de global warming over ons heen krijgen. Volgens sommigen zijn we nu al zo ver dat we eigenlijk al te ver zitten, en dat er nu al herstel moet gedaan worden om terug naar een normale situatie te komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik die mening ben toegedaan. Ik denk ook dat we - zelfs met stoppen van alle uitstoot van CO2 en roetdeeltjes      -  niet meer onmiddellijk een herstel zullen zien. We zijn al zo ver over de maat heen, dat we een tijdlang herstel zullen moeten ondergaan, vooraleer we terug naar een quasi normale situatie kunnen komen.

De grote fout is dat we nog steeds niet de schuld bij onszelf leggen. Wij hier verdedigen ons huidig beleid met te wijzen naar China en andere landen waar ze nog veel meer uitstoot hebben dan wij hier. Maar daar is niemand mee gebaat ! We moeten echt hoognodig beginnen met zelf iets te doen. We kunnen nog niet alles in orde brengen, tenminste niet als we niet drastisch ons leven willen veranderen, maar we kunnen veel meer dan we nu doen, zelfs met behoud van een redelijke standaard.

Maar dat is precies de hinderpaal ! We moeten- hoe dan ook - een stap achteruit zetten.
Dat is moeilijk, dat is lastig...
Maar doen we het niet, dan komt de dag dat we achteruit geschoven worden, en dat zal dan veel verder achteruit zijn, dan dat wat we nog min of meer zouden kunnen beheersen...
De pest ?
of de cholera ?

moeilijke keuze

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: