donderdag, januari 07, 2010

winterweer

Dorpskom, Sint-Maria-HorebekeImage by Erf-goed.be via Flickr

't Kan best wel waar zijn van die "global warming", maar het is nu al de tweede winter na elkaar dat we weer wreed moeten bibberen om warm te krijgen... Ik ben het niet honderd, maar tweehonderd ten honderd eens met de stelling dat we iets (veel!) moeten doen voor het milieu, maar ik ben nog steeds niet overtuigd dat de verwarming van de aarde (alleen) te danken is aan de vervuiling. Ik heb daar wat bedenkingen bij, en hoe meer ik er over lees en napluis, hoe minder ik echt overtuigd ben... Eén bedenking wil ik u niet onthouden: als er ergens een enorme vulkaanuitbarsting is, dan wordt het stof tot in de hoogste regioenen geblazen... Dat stof blijft daar dan een hele tijd (soms jaren) hangen. Het gevolg is dat we strengere winters hebben en minder warme zomers. Men vermoedt dat het neerstorten van een grote meteoor op aarde, zoveel stof in onze atmosfeer joeg, dat de temperatuur op heel de aarde zo sterk en zo plots zakte, dat de dinosauri uitgestorven zijn... Een van de grote vervuilingen is nu precies stof... Laat dan enkele gassoorten heel hoog een soort serre maken van de aarde, het stof zou dan moeten als een stabilisator werken om terug af te koelen. Ik ben geen deskundige, maar hoe meer ik er over lees, hoe minder ik er van ken, en hoe minder ik er in geloof. Maar dat doet volgens mij heel weinig ter zake, het voornaamste is dat we hopelijk eindelijk eens echte aandacht krijgen voor het leefmilieu...

Ondertussen is er vannacht weer een laagje sneeuw bijgevallen, niets spectaculair, maar ondanks de strooizouten ligt de baan hier nog steeds wit, het is dus ook koud. Het is ook geen goed weer, we hebben weer te maken met sterk vervuilde lucht, en ik zie geen einder meer, zelfs niet de populieren en nog veel minder de kerk van Horebeke...Het is weer van die vuile lucht die veel mensen om adem doet snakken.

Enige tijd geleden schreef ik u over een boek over rugpijnen die ik kocht op de boekenbeurs te Gent... Ik moet zeggen, ik heb het nu bijna voor de tweede keer uitgelezen. Wat volgens mij het meest interessantste en nuttigste is, dat is dat het hele hoofdstukken wijdt aan de reden van onze pijnen, zonder naar lichamelijke oorzaken te gaan. Klinkt misschien bizar, maar ik ga me verduidelijken: men spreekt er amper over wervels, tussenwervelschijven en dies meer, men zoekt vooral op waarom er zoveel mensen rugpijn hebben, en men geeft je een massa redenen, allemaal terug te brengen tot één oorzaak: slechte houding...

Hoe moet je staan, hoe moet je zitten en hoe moet je liggen, daar gaat het in feite over, en de tweede helft van het boek gaat dan over: je hebt pijn, wat kun je doen om die pijn te milderen en zelfs weg te krijgen? En daar geeft men een pak kleine makkelijke oefeningetjes die er op gericht zijn het gespannen gedeelte los te krijgen en vooral !!! de houding te herstellen en te verbeteren. Het is voor mij alvast een openbaring, en ik probeer nu al een paar weken om mijn houding te verbeteren bij het zitten en het staan, en ik moet zeggen, het voelt goed aan! Ik zit nochtans in een periode met veel pijn (het weer!)maar kan niettemin de pijn onder controle houden. De bedoeling is dat we uiteindelijk automatisch goed gaan staan en goed gaan zitten...Dat zal na al die jaren van "ineenzakken" wel een tijdje duren, maar het goed aanvoelen is een goede herinnering.

Ergens kun je tussen de lijntjes lezen hoe je in veel gevallen komt tot die ineengezakte houding... Als je pijn hebt, dan kan vooroverbuigen, of net achterover zich rekken, een gevoel van ontspanning geven, en de neiging om die ontspanning te handhaven doet ons op den duur in een gezakt blijven zitten, of met een te sterke kromming in de lenden door het leven lopen. Veelal hebben we die houding al in meerdere of mindere mate, zodat het makkelijk is te vervallen in een soort overcompensatie van de pijn, met meer pijn als gevolg. Klinkt het ingewikkeld? Doe eens iets waarvan je na een tijdje pijn krijgt in je rug (dweilen, wieden of zoiets), en kijk dan eens wat je doet om die pijn wat te minderen... Het boek leert je ondermeer ook hoe je moet dweilen en hoe je moet wieden om je rug zo min mogelijk te belasten... Het komt er in hoofdzaak op neer dat je steeds een rechte rug moet houden, en het buigen grotendeels met de benen moet opvangen. Ook staan bij het aanrecht en zo, alles wordt behandeld.

Eigenlijk, als ik dat zo lees, dan zou men reeds van in het onderwijs de mensjes moeten leren hoe ze moeten werken om hun rug goed te houden...Maar dat doen ze jammer genoeg niet. We zijn, na jaren vechten, er in geslaagd dat het element veiligheid deel uit maakt van de opleiding, maar dit zou ook moeten onderwezen worden! Uiteindelijk is ook dit veiligheid en vooral gezondheid...

Denk er dus aan, bekken wat vooruit kantelen, buik wat omhoog trekken, de schouders wat achteruit om de bovenrug te rechten, en dan in die houding zo ontspannen mogelijk staan, de boel loslaten zonder in te zakken. Oh ja, je knieën niet op slot zetten, je benen mogen niet gebogen zijn, maar je mag ook niet "te" strekken...

tot de volgende ? (op de foto zie je ongeveer wat ik hier zie als ik naar de kerk van Horebeke kijk! Deze foto moet ongeveer aan mijn deur gemaakt zijn...met beter weer)

Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon, hier is een aardig laagje gevallen. Ik schat een centimeter of 10. Ruimschoots voldoende om de hondendrollen en andere ongerechtigheden aan het zicht te onttrekken.

Met verse sneeuw heb ik altijd het blijde gevoel dat de aarde weer schoon is. Zelfs mijn oude hond is blij. Alhoewel ik dat toeschrijf aan de witte aarde die voor hem een onbeschreven blad is geworden. Een blad waar zij alleen een opper lijkt te mogen deponeren.