donderdag, februari 26, 2009

gebedjes

Gisteren kwam de tweeling hier, Opa, hebt ge al een gebedje gemaakt voor ons, voor in de lering.
Nee, ik had dat vergeten, dus moest ik meteen aan het werk, want ze moesten het meedoen naar de dienst van Aswoensdag, en om een askruisje gaan.
Dus heb ik mij aan de moeizame taak gezet, om twee gebedjes te schrijven, in een kindertaal.
Niet makkelijk. Je moet je inleven in de geest van het kind. Maar ze waren beiden heel tevreden, dus zal het wel gelukt zijn. Eéntje vroeg of ze niets zouden zeggen omdat er ook iets in staat over nonkel Koen, maar ik vertelde haar dat iedereen in Mater dat wist, en dat bijna iedereen nonkel Koen kende. Nonkel Koen was een volksmens, en vriend van iedereen.
Ik heb er niet bij verteld dat het ook is omdat Koen deze dagen niet uit mijn gedachten gaat. Op 1 maart is het al 8 jaar dat hij overleden is, en het is gek, ik ken precies weer een dipje in de verwerking van het verlies. Vorig jaar had ik daar minder last van dan nu. Wat de reden is, weet ik niet. Maar de laatste weken zit ik er voortdurend mee bezig.
Een kind verliezen is iets tegennatuurlijks. Het is eerst de oude die moet gaan, niet de jonge.
Het is ook een stukje van jezelf die je verliest.
Een vriend omschreef het als "Geen verlies, maar een amputatie!"
En zo voelt het ook aan. Je leert ook leven met één hand, maar je blijft het missen.
Och, het is nu geen verdriet meer in de zin dat je zit te snotteren, maar veeleer een doffe pijn.

Ik herinner me nog goed dat ik mensen die zoiets tegengekomen waren, niet echt begreep. Ik voelde wel mee, maar niet in het volle besef wat het is je eigen vlees en bloed te verliezen. Dat zal wel zo zijn voor de meeste mensen, en God geve dat het zo mag blijven, want ik wens dat niemand toe.

Op de stompe top van mijn geknotte linde zit een turkse tortel zich te kuisen. Een voor een trekt ze haar vleugelpennen door haar bekje, nu en dan eens onder haar vleugel wrijvend met haar kopje. Nu is ze bezig aan de kleine donsveertjes in haar hals en op haar rug. Ze zullen dit jaar een andere nestplaats moeten zoeken. Ieder jaar zat er een koppel tortels of houtduiven in mijn linde. Soms werd er serieus gevochten voor het bezit van de linde! Nu, op de stomp zullen ze wellicht geen plaats vinden. Wel, eens er terug takken zijn gekomen. Dan is de stomp een nette opening, verscholen tussen de takken. ideaal als nestplaats.

Ondertussen ben ik, zum befehl, naar de keuken gegaan om brood te maken... Niet dat dit veel werk is, met die broodmachines is dat gewoon het mengsel en de ingrediënten op de goede volgorde in de kom doen, de kom in het machine zetten en de nodige knopjes indrukken voor programma en baktijd en dergelijke, en af is de kous. Lekker vers gebakken brood. Heerlijk.

Vroeger deed ik een schepje vitamine C in mijn brood, als broodverbeteraar, nu doe ik een soeplepel citroensap in. Werkt even goed, en is goedkoper. Door dit truukje is je brood veel malser, en blijft ook langer mals. Westerse mensen knauwen niet graag (tenzij op kauwgum). Oh ja, ik heb vastgesteld dat ik aan hetzelfde euvel van mijn moeder lijd... Mijn bijterkes groeien uit. Met tijd en boterhammen zal ik dus wellicht ook met een valse "salle à manger" in mijne mond mogen rondlopen.

Dat doet mij denken aan ons vader... De mens had al vroeg valse tanden. En als hij de kans had legde hij die tanden liever uit dan ze in zijn mond te moeten houden. Op een keer moest hij een algemene ledenvergadering gaan geven (ik mocht dan nogal dikwijls mee), en toen hij bijna ter plaatse was, ontdekte hij dat hij vergeten was zijn valse tanden in zijn mond te steken. Tijd om terug te keren was er niet meer, dus maar gaan spreken zonder tanden.

Mijn vader was de lachers voor, en begon zijn spreekbeurt als volgt: " Beste Vrienden, je ziet (hij toonde zijn wijdopen mond en kneep dan even zijn kin tot tegen zijn neus) dat ik mijn tanden vergeten heb, maar als er één is die durft te lachen, dan bijt ik een stuk uit zijn bil!" Heel de zaal lachte, en pa kon ongestoord zijn spreekbeurt houden...

Ons moeder was het tegendeel, zij was zo gemakkelijk met haar valse bijterkes, dat zij ze regelmatig kapot beet. Zij had altijd heel sterke tanden gehad, en was gewoon om noten en dergelijke te kraken met haar tanden...Valse tanden waren daar echter niet sterk genoeg voor...

Nonkel Julien heeft zijn valse tanden wel een keer of twee in zijn mond gehad, werd er doodnerveus van, en ze zijn sindsdien steeds in kast blijven liggen. Die me zo niet wil zien, moet maar zijn ogen toedoen, grommelde hij dan.

Anny heeft al enkele valse tanden, en in het begin had zij er ook moeite mee, maar eens iemand haar had gezegd dat ze er mee moest slapen, is alles in orde gekomen. Ik kan dat aannemen. Wellicht moet de mond zich een beetje "zetten" naar het gebit, en als je een hele nacht de tanden uitlaat, dan moet je mond zich telkens opnieuw weer aanpassen, en heb je telkens opnieuw weer het gevoel van iets vreemds in je mond. Tanden inhouden om te slapen dus.

Het is weer niet echt mooi weer, maar ook niet echt slecht te noemen. De somberste februarimaand ooit is echter bijna voorbij, en wie weet brengt maart eindelijk hetechte voorjaar in het land. Zien we weer de zon, voelen we weer de warmte, zien we weer bloemen, horen de vogels en ruiken de wereld in groei. Gaan we weer genieten van de lekkere geur van pas gemaaid gras, als een van de buren zijn pelouse scheert... Gaan we de goudvissen weer zien "jagen" achter elkaar in de paartijd, en weten we dat de moment om te vissen weer nakend is.

"de" moment... heerlijk zo eens echt vlaams te doen. djudedju.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: