Je ziet het, we zijn op weg naar de duizend!
Normaliter eind oktober is 't van dadde !
Ondertussen moet ik er nog wel 35 schrijven. En telkens vul ik dat met de inspiratie van het moment. Kleine avontuurtjes, beschrijvingen, gal spuwen, en noem maar op. In veel gevallen weet ik absoluut niet waarover ik nu weer zal schrijven, zet ik mij gewoon aan mijn pc, en de woorden vloeien er uit.
Ik ben vandaag dus laat, veel later dan anders, omdat we met ons Anny bij de specialist zijn geweest. We waren een half uur te vroeg. Ik heb een hekel aan te laat komen, en voorzie steeds dat we pech kunnen hebben met de lichten, met opstoppingen aan het rond punt en noem maar op, maar gek genoeg, als je tijdig doorgaat, dan is het overal groen licht, dan zijn er geen opstoppingen, geen boeren die je de doorgang ontzeggen met hun grote en trage tractoren (en die regelmatig eens achterom kijken om te zien hoeveel er nu al achter hen zitten...) en noem maar op. Durf je echter op het nippertje aan te zetten, dan heb je overal rood licht, zitten er tientallen auto's voor je aan het rond punt, en zitten er dan ook nog een deel sukkelaars bij die niet durven rijden, en, en en,... En dan kom je aan het hospitaal, en dan vind je nog geen parking ook, en zit je je zelf op te jagen meer dan een klein beetje... Nu was de dokter 5 minuutjes te laat (ik heb gezegd dat ik dacht dat hij verstek gaf).
Tijdens het onderzoek zag hij plots de hanger met olifantenkop bij Anny, en vroeg of ze iets had met olifanten... Toen we vertelden dat ik die zelf gesculpteerd had, hebben we een hele tijd zitten babbelen over talent... Hij heeft de naam van Bart en het bedrijf waar hij werkt opgeschreven, want dat wou hij ook wel eens bekijken...
Je hoort het, Anny is zo goed, dat we meer babbelden over andere dingen dan over haar toestand. Het is een dokter die allergisch is aan medicamenten, en hij probeert nog maar eens om de medicatie nog wat te verminderen... Enfin, we zullen zien of het lukt of niet. We moeten zien dat ze goed blijft!
In het terugkeren had ik wel rode lichten, maar dan kon het mij niet schelen.
Ik zag dat het vanmorgen maar 10 graden meer was. Het is wel zonnig, maar de dagen zijn al weer een heel stuk korter geworden. Toen ik mij stond te wassen zag ik dat de zon weer meer en meer naar het noorden opschuift om op te staan. Eigenlijk is dat iets raar ! In de zomer staat de zon werkelijk in het Oosten, zelfs iets zuidelijk op, en gaat ook op een normale plaats onder. In de winter echter, als de zon veel minder lang aanwezig is, beschrijft ze een veel langer zichtbare baan! De logica zou zeggen dat het andersom moet zijn... Het heeft dus duidelijk te maken met de invalshoek ten opzichte van ons. Ik weet hoe het komt, door de schuinte van de aardas en de cirkel die we beschrijven rond de zon, waardoor we de in de zomer in een heel andere hoek staan dan in de winter, maar toch doet het gek aan. Het moet voor de mensen vroeger een van de grote raadsels zijn geweest. Geen wonder dat er in alle beschavingen zoveel inspanningen geweest zijn om een kalender op te stellen, waaruit ze konden afleiden wanneer het tijd werd om te zaaien en te planten. En geef toe, het moet geen makkelijke klus zijn geweest, omdat die mensen nog geen enkel idee hadden van hoe de aarde er uit zag, dat we ronddraaiden, dat ook de zon niet stilstond, maar dat het toch niet de zon was die om de aarde draaide, maar andersom... Zonder al de middelen die ons ten dienste staan, moeten het briljante mensen zijn geweest die er in slaagden de seizoenen te herkennen aan de stand van de zon!
Wij staan daar nooit bij stil, maar voor die mensen was dat allemaal niet zo evident. Wij kunnen het ons niet meer indenken, maar de tijd dat de mens leefde op het ritme van de natuur en van het daglicht ligt echt niet zo heel ver van ons af ! Daar er geen afdoende verlichtingsbronnen waren, was men wel verplicht te werken bij daglicht. Dus héél lange werkdagen in de zomer, en heel korte in de wintermaanden. Het zal dan ook een opluchting geweest zijn dat er in de winter minder werk was op het land ! En dat de oogst viel in de zomer met zijn lange dagen ! Want een veld koren afmaaien, met een pik, het in stuiken zetten, en later de schoven naar huis brengen, opstapelen in de schuur om tijdens de stillere perioden het graan met de vlegel te dorsen...Klap, klap, klap... uren en uren aan een stuk steeds in het eendere ritme op het graan slaan. Vandaar ook de uitdrukking "Om de haverklap"...
Het zal voor veel mensen een geluk geweest zijn toen het "uur" werkelijk bekend was, en men de dag begon in te delen op vaste uren. Wellicht is ook de zoektocht naar goede en veilige verlichting dan pas in een stroomversnelling gekomen, omdat je toch niet al om 4 uur al kon stoppen met werken... er was nog zoveel tijd voor de slaaptijd.
Nu zitten wij met het tegenovergestelde probleem... wij leven nu gedirigeerd door de tijd. Ik eet om 5 uur 's avonds, want ik weet dat ik best dan mijn pillen neem. Neem ik ze later, dan durf ik 's nachts wel eens last te hebben van een brandende maag... (Of ik dan later eet of niet schijnt er niet echt verband mee te houden). We kijken naar het journaal, dus moeten we stipt op dat uur voor de tv zitten... Wie nog gaat werken, heeft nog meer te maken met tijd... Vroeger luisterden de mensen naar de klok van de kerktoren, en telden de slagen om te weten hoe laat het nachtelijk uur al gevorderd was, nu kijken we op een digitaal klokje die radiogestuurd altijd het exacte uur geeft... Nu ja exact??? Eigenlijk gaan wij voort op het conventioneel vastgelegde uur, want het echte uur is het uur dat we vaststellen op basis van de zon...en dus verschillend van plaats tot plaats. Nu volgt Happy in Nederland strikt de zelfde uurregeling als ik volg, alhoewel er in natuurlijke tijd al een behoorlijk verschil zou zitten.
In het begin van de treinen was dit één van de grote moeilijkheden: iedere plaats had zijn eigen uur! Op dat moment waren er al uurwerken die correct liepen, maar toch moest de reiziger telkens weer zijn uurwerk bijzetten als hij in een andere stad kwam. Aankomst en vertrekuur werden immers vermeld op het plaatselijke uur!
Er was nog veel meer die "anders" was, van stad tot stad ! Tot 1910 of 1915, ik zou het moeten nakijken, reden de wagens in Gent nog links, in de meeste andere reden ze al rechts. Met andere woorden, kwam je in een andere stad, dan waren ook de verkeersreglementen anders, en moest je heel goed geïnformeerd zijn om geen moeilijkheden te hebben.
Eigenlijk is het nu veel eenvoudiger dan toen... Althans op die gebieden. Maar we groeien steeds verder weg van de natuur.
Als je nu langer werkt dan het afgesproken uur, dan is dat overwerk... toen werkte men gewoon zolang er licht was, of zolang het mogelijk was, want in de hoogzomer zal men ook al wel gestopt zijn voor zonsondergang, anders zou men geen of onvoldoende nachtrust hebben gehad...Maar zeker was dat men niet op een uurtje onder of boven keek, men wist in feite niet van het uur af, buiten het geklep van de verre kerktoren... Als je kijkt op de schilderijen van Breughel, dan stel je ook vast dat men in die hoogzomer 's middags een dutje deed om de grootste hitte te laten voorbijgaan, een siësta zeg maar. Alles ging op een veel meer natuurlijke manier dan nu.
Nu hebben ze zelfs een zomeruur en winteruur ingevoerd, waardoor ons "uurgevoel" helemaal tilt slaat gedurende enkele weken. Mensen spreken dan van het verstoren van de biologische klok, maar in hoever hebben wij nog te maken met een echt biologisch tijdgevoel ? We hebben onze biologie gedwongen in het stramien van de uurwijzer.
Men heeft testen gedaan om te kijken of we werkelijk een biologische tijd hebben. Men heeft mensen volkomen geïsoleerd van alle dag en nachtverschijnselen, van klokken en van lawaai (bijvoorbeeld in een plaats diep onder de grond), en stelden vast dat na enkele weken die mensen al helemaal niet meer leefden op het normale vierentwintigurenritme... Eigenlijk zal dat ook wel een beetje normaal zijn, want sinds de tijd dat de mensheid is onstaan tot nu, is de dag al een heel stuk langer geworden, daar de aarde steeds trager en trager draait... Wat is dan de biologische tijd ?
Maar... wie zal er ook wakker van liggen ? Buiten de vele reacties op zomer/winteruur, leven wij op het ritme dat ons opgelegd wordt door werk, tv en noem maar op... en geef toe, we zijn niet echt gelukkig als we geen uurwerk in onze omgeving hebben.
Ik ga stoppen voor vandaag.
Tot de volgende ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten