Ik las zo net dat Janet Jackson is opgenomen in het hospitaal... Eerlijkheidshalve, ik heb alleen de hoofding zien staan, en dan dacht ik bij mezelf: 't zal wel een borstvalling zijn... Ik hoop dat het niet ernstig is, maar geef toe, haar optreden met ontblote borst geeft wel aanleiding tot een reactie hé...
Dat doet mij denken aan publiciteit... Een onderzoek heeft uitgewezen dat bloot inderdaad werkt, en de verkoop doet stijgen. Binnenkort zien we dus bij een fabrikant van pikdorsers een foto hangen met blote boerinnekes... Ik zou ze nog van die frisse witte mutsjes opzetten à la Zeeuws meisje...Kwestie van te verkopen hé ! Of een reclame voor een toestel voor elektrisch lassen: een naakte jongedame met zo'n groot beschermingsmasker voor haar gezicht, angstvallig zo ver mogelijk van haar af aan het lassen (Kwestie van geen gloeiende gensters op haar frêle borstjes te krijgen hé) (Alhoewel, met photoshop kun je dat lastoestel er ook wel achteraf bij foefelen).
Geef toe, hoe kun je in hemelsnaam een leuke poster maken van een pikdorser ? Dus je zet er een blote madam bij, idem voor het lastoestel en honderden andere onderwerpen. Hebben die fabrikanten geluk dat het menselijk oog gestreeld wordt door het vrouwelijk schoon ! Stel dat wij dat bloot lelijk zouden vinden, wat zouden wij dan in de plaats kunnen zetten, teneinde een aantrekkelijke poster te kunnen maken? Goed, ik weet het, ergens zien we dat vrouwelijke bloot ook wel wat als uitbuiting van de sekse, maar toch, zet eens iets in de plaats. Allee, een ijsje is iets wat zowat iedereen lust (ook al durven we het nieteten voor de lijn, we watertanden des te meer), maar je kunt toch moeilijk een pikdorser opfleuren met een kreemke hé ?
Nee, we gaan dus blijven misbruik maken van de vrouwelijke sekse, en hun mooie lijven flink opgeblonken laten prijken naast om het even welk item dat moet verkocht worden... Gelukkig zijn er dingen waar je geen dergelijke reclame moet voor maken! Dingen die gewoon nodig zijn in het dagdagelijkse leven... Daar zou je van veronderstellen dat daar geen of zeker niet veel publiciteit voor nodig is, maar toch zie je borden met een nieuwe soort brood op, of een warme winterjas... en ook daar zie je dan dat dit aangeprezen wordt door een jonge leuke dame. Alhoewel, de laatste foto's die ik zag van wintermantels werden geshowd door nog net met vel bedekte geraamten, kortom met mensen die zelfs in putteke zomer zo'n winterjas nodig hebben.
Ah, ik heb een ding gevonden die geen specifieke publiciteit behoeft, en waar je zeker geen prille jeugdige vivante jonge deerne zou bij zetten: een doodskist... (Mocht je daarvoor een publiciteit willen, ik heb een ideetje ! Zet er eentje met een duidelijke vampier in, en de slogan: zelf hij raakt er niet meer uit...
(Ooit hoorde ik Lea zeggen: "En dan heeft ze er een schone steen op gelegd, een hele zware, om zeker te zijn dat hij er nooit meer van onder kan..")
Doet me op een mopje denken: Een bejaard echtpaar besluit dat ze hun kinderen alle last en alle beslommeringen willen besparen, en besluiten een contract aan te gaan met een doodgraver. Ze wandelen zo van de ene lijkbidder naar de ander, tot ze in één uitstalraam de kist van hun dromen zien staan. Zij naar binnen, en ze bedisselen een overeenkomst met de lijkbidder dat ze bij hun overlijden in die kist willen begraven worden, en dat er dit en dat moet gebeuren voor het begrafenisfeest (wat een schattig woord) en ze stellen tot slot een degelijk contract op en gaan gelukkig weer naar huis, gerust voor de toekomst... Maar, enkele straten verder passeren ze toevallig nog een lijkbidderszaak, en in die etalage prijkt net dezelfde kist die ze zojuist kochten, voor 5000 fr minder ! De twee oudjes zijn verbolgen, en trekken in een franse kolere terug naar de zaak waar ze hun aankoop deden. Daar zeggen ze met verontwaardiging wat ze zo juist zagen in de zaak van lijkbidder XX... en dat het toch niet schoon is hen er zo op te leggen voor zo'n degelijk contract en dit en dat... De lijkbidder blijft ijzig kalm en vraagt: " Ja maar, hebt ge eens aan de zijden bekleding gevoeld in die kist ? Neen hé ? Anders zou je dat niet zeggen zulle, want wat er daar in zit voor brol, ik geef het op een briefje, na veertien dagen in die kist met die soort zijde, en je zit er met je ellebogen door!"
Wij Vlamingen hebben een begrafenisfeest.
Klinkt luguber, maar is het niet, in tegendeel, er gaat iets troostend van uit.
In de kerk, op het kerkhof is er het intense verdriet, en dan gaan de familieleden gaan tafelen. Meestal is dat broodjes met kaas of hesp en koffie...Maar nadien zit heel de familie nog bijeen, en worden met milde hand druppels geschonken, en zie, met het legen van de flessen stijgt de moraal, en na een tijdje is het geen zachte gesprekken meer, maar een kakofonie van luid gepraat tegen de nonkel die juist helemaal aan de andere kant van de zaal zit, er wordt in het begin wat schuchter geglimlacht met de vertelde dingen, maar na een wijle zelfs hardop gelachen... Het verdriet wordt letterlijk "verdronken"...in de dreupels...
En zelfs de rechtstreeks getroffen familieleden gaan met een lichter gemoed huiswaarts, getroost door de vele troostende en lovende woorden en door het ophalen van de vele herinneringen en ook door de gesprekken over heel andere dingen, die helpen het verdriet eindelijk eens wat naar achteren te duwen. Het is niet weg, maar het zit niet meer zo ostentatief op de voorgrond.
Een begrafenisfeest is een goed ding. Het helpt troosten, en dat is enorm belangrijk.
Na de begrafenis gaat het leven immers weer door, en dat kun je niet echt zonder dat verdriet een beetje uit het zicht te zetten... De wereld kent immer jou verdriet niet, en je moet mee met de wereld, je kunt niet blijven hangen, dat wordt niet aanvaard, zelfs niet begrepen.
Vroeger geloofde ik niet zo erg in de heilzame werking van dat begrafenisfeest, maar helaas heb ik bij het verlies van een zoon, zelf dit troostende element mogen ondergaan, en echt, het helpt je om terug de eerste stap te zetten in het leven. Voordien ben je even dood als je kind... Nadien zet je voetje voor voetje weer een stap in het leven.
Hoe kom ik nu, van publiciteit op dat serieuze onderwerp. Ik ga toch eens moeten leren om me wat meer aan mijn onderwerp te houden. Maar och, ik schrijf zoals ik denk, zoals ik ben... Je gaat me dus zo moeten lezen, of een ander stuk literatureluur zoeken. Ik weet niet of het bij jou ook zo is, dat je begint te denken aan iets, en dat je dan afdwaalt ? Of is het alleen bij mij, met mijn veel te grote wereld voor mijn brein ? Ik heb je al verteld dat ik - jaren geleden- toen ik leider was in de Chiro, zonder enige voorbereiding uren kon vertellen over de avonturen van een jonge knaap in een fantasiewereld... Ik heb het dus altijd al gehad, mijn wereld is duizenden keren groter dan de echte wereld, en bevolkt met herinneringen, feiten en faits diverskes, boeken en wetenschap, liefde en haat, zon en regen, sneeuw en ijs, bergen en zeeën... en vooral met mensen, echte en gefantaseerde, boekenhelden en hele kleine mensjes die in nood zitten... een wirwar, een spinrag waarin ik op de draden rondkuier telkens een kleine beweging me ergens heen lijkt te roepen. Ik kan alleen maar hopen dat jullie ook zo'n wereld hebben om in rond te struinen ! En anders, neem ik je wel mee in een klein stukje er van... juistekes zo groot als deze blog...
tot de volgende ?
dinsdag, september 30, 2008
maandag, september 29, 2008
De prijs van de sperma
Heb je het ook gelezen ? De spermabank heeft zaadtekort, of zaad te kort, zoals je wilt.
Globaal gezien komen per jaar ongeveer 10 nieuwe spermadonoren opdagen, meldt het UZ te Gent, waar er normalieter minstens 50 zouden moeten zijn.
Daarom zijn ze nu een actie begonnen bij de studenten...
Eén van de redenen (naast de stijgende onvruchtbaarheid) is dat de Nederlandse echtparen (paren die dan wel echt?) nu massaal (?) afzakken naar Gent, omdat in Nederland de anonimiteit van de donor er niet meer is.
(Ik zie het al voor mijn ogen... een student, in een gekke bui gaat eens eventjes doneren, en zo'n twintig jaar later staat er plots een jongmens voor zijn deur: "Dag papa !")
Hier in ons Belgenland is de spermadonor nog anoniem. Wat blijkbaar op prijs gesteld wordt. Ik begrijp dit natuurlijk, want wat is de legale positie van de "papa" als er plots een dna-proef bewijst dat hij de natuurlijke vader is ? Erfrecht en dergelijke worden dan wel effentjes in vraag gesteld hé ?
Toch zit er ook een ander aspect aan... Stel dat de kleine bijvoorbeeld leukemie krijgt, en men zoekt de juiste donorcellen???
Ik denk dat er voor die zaken een mogelijkheid moet zijn om dan toch de echte vader te contacteren, eventueel zonder dat kind of nepouders dat ook maar kunnen te weten komen.
Maar ja, als je dan leest dat drie op de tien kinderen niet van de huwelijkspartner zijn, maar van een toevallige passant... Dan stelt zich diezelfde moeilijkheid ook. Ik vermoed dat er op zo'n momenten niet alleen de pijn van een doodziek kind stelt, maar dat daar bovenop soms nog een pijnlijke vaststelling komt van niet-vader zijn... Dat moet verschrikkelijk zijn !
Ik probeer me dat vruchteloos voor te stellen ! Het is gewoon niet voor je zelf aan te nemen dat één (of meer) van je kinderen na al die jaren van liefde en zorg plots niet meer je kind zouden zijn. Zou je dan heel rationeel kunnen zeggen dat de relatie vader-kind plots en definitief verbroken wordt ? Jij hebt immers dat kind aan het handje gehouden bij zijn eerste pasjes, jij hebt meegelopen naast het fietsje om hem te leren fietsen en noem maar op... Kun je dat plots allemaal zo maar laten vallen, of zit je dan verscheurd door je liefde en je haat tegenover "je" kind?
Trouwens, ik stel me ook de vraag hoe je, die in je binnenste staat tegenover het kind dat je samen hebt beslist te nemen, via een kunstmatige inseminatie. Zou je daar echt op dezelfde onvoorwaardelijke manier je liefde aan geven? Of zou je, op het moment dat de kleine eens stout is denken - zeggen?- dat is wat hij van dienen anderen heeft !
Zou dat niet steeds ergens diep van binnen blijven woekeren?
Ik ken een koppel dat een kindje heeft via een in vitro bevruchting. Daar stelt zich die kwestie niet. Daar is het duidelijk van de ouders samen, die alleen de bevruchting hebben laten plaatsvinden buiten de baarmoeder, omdat het via de normale weg niet lukte om diverse redenen. Misschien ken ik ook ouders in het andere geval, maar wellicht is dat iets wat alleen door intimi gedeeld wordt ? En weet ik het dus niet eens ?
Nu, in ieder geval denk ik dat de bijkomende kansen op het hebben van een kind voor de ouders in casu heel belangrijk is. Toen ik nog jong was, bestonden die mogelijkheden van nu nog niet, of waren nog in een stadium dat nog niet openstond voor iedereen, nog in de onderzoekfase zeg maar... Ik ken koppels waar er geen kinderen zijn, omdat ze er geen konden krijgen, en in ieder van die gezinnen was dat een drama. Moeilijk te verwerken en te verdragen. Bij de "gelukkigen" lag het aan beide partners, want waar het slechts aan één van de twee lag, dreigde het feit van schuldgevoel en verwijten... Nee, dan zijn de huidige middelen een zegen ! Zeker nu de echtparen veel makkelijker dan vroeger over gaan tot het verbreken van een relatie... De toekomst zal ons moeten leren of die evolutie goed of slecht te noemen is, maar een ding is zeker, waar er dan wel kinderen zijn, zijn die veelal in meerdere of mindere mate de sukkelaars van het gebroken gezin. Mocht de minder standvastige relatie ooit tot een winstpunt geworden, dan zal er eerst een deugdelijke oplossing moeten komen voor de kinderen, want wat men nu ook probeert, er is geen goede oplossing voorhanden om de kinderen een evenwichtige opvoeding te geven.
Bovendien is er ook geen echt goede oplossing voor de ouder die de kinderen "krijgt" toegewezen. In de meeste gevallen is dit de vrouw, die daardoor nog moeilijker een plaats krijgt in het economische bestek, en waardoor er een minder welvarende situatie ontstaat, zelfs armoede. Ook de kansen op een nieuwe relatie wordt dan bemoeilijkt door de aanwezigheid van die kinderen. (Het moge duidelijk zijn dat ik nog van de oude stempel ben, en dat voor mij de gezinnen heilig zijn, en dat je niet voor het minste uit elkaar moet gaan! Maar er zijn situaties waar geen andere oplossing is, dus ook bij de oudere generatie waren er al echtscheidingen)
Ik weet niet wat de reden is dat jongere gezinnen makkelijker uit elkaar gaan. Wellicht is een een hele samenloop van zaken. Eén van de dingen waar ik op denk, zonder een bewijs van juistheid, alleen een vermoeden, is dat de jonge echtparen tegenwoordig starten met alles. Toen ik huwde, hadden wij niet veel: een slaapkamer en wat oude meubeltjes en wat goedkope nieuwe meubeltjes, en het gerei dat we kregen als huwelijksgeschenk en wat afdankerkes van de ouders en andere familieleden... We hadden genoeg om te wonen in een liefst goedkoop huurhuisje, maar niets meer. Het heeft jaren geduurd voor er ook maar sprake was van een TV... Alles wat we nu hebben, hebben we samen opgebouwd, hutje bij mudje... Aan ieder stukje hangt niet alleen een herinnering, er hangt bij wijze van spreken ook zweet aan. Wij hadden ook nog een gezin waar we de luxe hadden moeder thuis te hebben en zich volledig te kunnen wijden aan het moederzijn, en het was door haar zuinig zijn, zelf alles op knappen en herstellen dat we er toch konden toe komen een bestaan op te bouwen. Rijk zullen we nooit worden op die manier, maar we hebben de rijkdom elkaar te hebben in een huisje wat en waar alles zelf bijeengewerkt is. Nu hebben de jonge paren alles al, om te starten... Bij hen heeft de tafel en de stoel geen meerwaarde, het is alleen een stoel, alleen een tafel. Bij ons is die tafel véél meer! Stel dat wij zouden scheiden, dan zou de verdeling véél en véél moeilijker zijn dan voor dat paartje waar de dingen geen meerwaarde hebben... Och, er zijn ongetwijfeld veel meer redenen dan dat op te noemen, zoals het feit dat beide partners werken, veelal in middens waar beide seksen voortdurend met elkaar in aanraking komen, en dus de bekoringen veel intenser zijn... en noem maar op... Maar toch, voor mij blijft dat zelf opbouwen van het nest de numero uno.
Sjonge, wat zijn we weer bloedserieus vandaag ! Wellicht omdat het nog steeds mistig is, en het weerbericht on weer geen enkele hoop laat dan een vooruitzicht op een hele week regen ? djudedju !
Bij Veerle zijn de zieken allemaal weer hersteld. Dus die zorg is ook weg. Straks ga ik eens nazien wanneer Floralux zijn sluitingsdag heeft, want we gaan ook weer eens zien om een bloemstukje voor op het graf van Koen. Je moet er vroeg bij zijn om de mooiste dingen te vinden. We zetten ieder winter een bloempje in kunststof, en in de zomer een levend plantje... en telkens voelen wij dan weer de pijn en een krop in de keel... Dat is een pijn die niet slijt.
tot de volgende ?
Globaal gezien komen per jaar ongeveer 10 nieuwe spermadonoren opdagen, meldt het UZ te Gent, waar er normalieter minstens 50 zouden moeten zijn.
Daarom zijn ze nu een actie begonnen bij de studenten...
Eén van de redenen (naast de stijgende onvruchtbaarheid) is dat de Nederlandse echtparen (paren die dan wel echt?) nu massaal (?) afzakken naar Gent, omdat in Nederland de anonimiteit van de donor er niet meer is.
(Ik zie het al voor mijn ogen... een student, in een gekke bui gaat eens eventjes doneren, en zo'n twintig jaar later staat er plots een jongmens voor zijn deur: "Dag papa !")
Hier in ons Belgenland is de spermadonor nog anoniem. Wat blijkbaar op prijs gesteld wordt. Ik begrijp dit natuurlijk, want wat is de legale positie van de "papa" als er plots een dna-proef bewijst dat hij de natuurlijke vader is ? Erfrecht en dergelijke worden dan wel effentjes in vraag gesteld hé ?
Toch zit er ook een ander aspect aan... Stel dat de kleine bijvoorbeeld leukemie krijgt, en men zoekt de juiste donorcellen???
Ik denk dat er voor die zaken een mogelijkheid moet zijn om dan toch de echte vader te contacteren, eventueel zonder dat kind of nepouders dat ook maar kunnen te weten komen.
Maar ja, als je dan leest dat drie op de tien kinderen niet van de huwelijkspartner zijn, maar van een toevallige passant... Dan stelt zich diezelfde moeilijkheid ook. Ik vermoed dat er op zo'n momenten niet alleen de pijn van een doodziek kind stelt, maar dat daar bovenop soms nog een pijnlijke vaststelling komt van niet-vader zijn... Dat moet verschrikkelijk zijn !
Ik probeer me dat vruchteloos voor te stellen ! Het is gewoon niet voor je zelf aan te nemen dat één (of meer) van je kinderen na al die jaren van liefde en zorg plots niet meer je kind zouden zijn. Zou je dan heel rationeel kunnen zeggen dat de relatie vader-kind plots en definitief verbroken wordt ? Jij hebt immers dat kind aan het handje gehouden bij zijn eerste pasjes, jij hebt meegelopen naast het fietsje om hem te leren fietsen en noem maar op... Kun je dat plots allemaal zo maar laten vallen, of zit je dan verscheurd door je liefde en je haat tegenover "je" kind?
Trouwens, ik stel me ook de vraag hoe je, die in je binnenste staat tegenover het kind dat je samen hebt beslist te nemen, via een kunstmatige inseminatie. Zou je daar echt op dezelfde onvoorwaardelijke manier je liefde aan geven? Of zou je, op het moment dat de kleine eens stout is denken - zeggen?- dat is wat hij van dienen anderen heeft !
Zou dat niet steeds ergens diep van binnen blijven woekeren?
Ik ken een koppel dat een kindje heeft via een in vitro bevruchting. Daar stelt zich die kwestie niet. Daar is het duidelijk van de ouders samen, die alleen de bevruchting hebben laten plaatsvinden buiten de baarmoeder, omdat het via de normale weg niet lukte om diverse redenen. Misschien ken ik ook ouders in het andere geval, maar wellicht is dat iets wat alleen door intimi gedeeld wordt ? En weet ik het dus niet eens ?
Nu, in ieder geval denk ik dat de bijkomende kansen op het hebben van een kind voor de ouders in casu heel belangrijk is. Toen ik nog jong was, bestonden die mogelijkheden van nu nog niet, of waren nog in een stadium dat nog niet openstond voor iedereen, nog in de onderzoekfase zeg maar... Ik ken koppels waar er geen kinderen zijn, omdat ze er geen konden krijgen, en in ieder van die gezinnen was dat een drama. Moeilijk te verwerken en te verdragen. Bij de "gelukkigen" lag het aan beide partners, want waar het slechts aan één van de twee lag, dreigde het feit van schuldgevoel en verwijten... Nee, dan zijn de huidige middelen een zegen ! Zeker nu de echtparen veel makkelijker dan vroeger over gaan tot het verbreken van een relatie... De toekomst zal ons moeten leren of die evolutie goed of slecht te noemen is, maar een ding is zeker, waar er dan wel kinderen zijn, zijn die veelal in meerdere of mindere mate de sukkelaars van het gebroken gezin. Mocht de minder standvastige relatie ooit tot een winstpunt geworden, dan zal er eerst een deugdelijke oplossing moeten komen voor de kinderen, want wat men nu ook probeert, er is geen goede oplossing voorhanden om de kinderen een evenwichtige opvoeding te geven.
Bovendien is er ook geen echt goede oplossing voor de ouder die de kinderen "krijgt" toegewezen. In de meeste gevallen is dit de vrouw, die daardoor nog moeilijker een plaats krijgt in het economische bestek, en waardoor er een minder welvarende situatie ontstaat, zelfs armoede. Ook de kansen op een nieuwe relatie wordt dan bemoeilijkt door de aanwezigheid van die kinderen. (Het moge duidelijk zijn dat ik nog van de oude stempel ben, en dat voor mij de gezinnen heilig zijn, en dat je niet voor het minste uit elkaar moet gaan! Maar er zijn situaties waar geen andere oplossing is, dus ook bij de oudere generatie waren er al echtscheidingen)
Ik weet niet wat de reden is dat jongere gezinnen makkelijker uit elkaar gaan. Wellicht is een een hele samenloop van zaken. Eén van de dingen waar ik op denk, zonder een bewijs van juistheid, alleen een vermoeden, is dat de jonge echtparen tegenwoordig starten met alles. Toen ik huwde, hadden wij niet veel: een slaapkamer en wat oude meubeltjes en wat goedkope nieuwe meubeltjes, en het gerei dat we kregen als huwelijksgeschenk en wat afdankerkes van de ouders en andere familieleden... We hadden genoeg om te wonen in een liefst goedkoop huurhuisje, maar niets meer. Het heeft jaren geduurd voor er ook maar sprake was van een TV... Alles wat we nu hebben, hebben we samen opgebouwd, hutje bij mudje... Aan ieder stukje hangt niet alleen een herinnering, er hangt bij wijze van spreken ook zweet aan. Wij hadden ook nog een gezin waar we de luxe hadden moeder thuis te hebben en zich volledig te kunnen wijden aan het moederzijn, en het was door haar zuinig zijn, zelf alles op knappen en herstellen dat we er toch konden toe komen een bestaan op te bouwen. Rijk zullen we nooit worden op die manier, maar we hebben de rijkdom elkaar te hebben in een huisje wat en waar alles zelf bijeengewerkt is. Nu hebben de jonge paren alles al, om te starten... Bij hen heeft de tafel en de stoel geen meerwaarde, het is alleen een stoel, alleen een tafel. Bij ons is die tafel véél meer! Stel dat wij zouden scheiden, dan zou de verdeling véél en véél moeilijker zijn dan voor dat paartje waar de dingen geen meerwaarde hebben... Och, er zijn ongetwijfeld veel meer redenen dan dat op te noemen, zoals het feit dat beide partners werken, veelal in middens waar beide seksen voortdurend met elkaar in aanraking komen, en dus de bekoringen veel intenser zijn... en noem maar op... Maar toch, voor mij blijft dat zelf opbouwen van het nest de numero uno.
Sjonge, wat zijn we weer bloedserieus vandaag ! Wellicht omdat het nog steeds mistig is, en het weerbericht on weer geen enkele hoop laat dan een vooruitzicht op een hele week regen ? djudedju !
Bij Veerle zijn de zieken allemaal weer hersteld. Dus die zorg is ook weg. Straks ga ik eens nazien wanneer Floralux zijn sluitingsdag heeft, want we gaan ook weer eens zien om een bloemstukje voor op het graf van Koen. Je moet er vroeg bij zijn om de mooiste dingen te vinden. We zetten ieder winter een bloempje in kunststof, en in de zomer een levend plantje... en telkens voelen wij dan weer de pijn en een krop in de keel... Dat is een pijn die niet slijt.
tot de volgende ?
zondag, september 28, 2008
Geen rook zonder ...
Gisteren hoorde ik plots dat Martens, de zedepreker van de Christelijke paartij(d)... in het huwelijk is getreden met Miet Smet... Toen we volop bezig waren om te overleven tijdens Martens I, II, III, IV, V, VI, VII en VIII, hoorden wij al regelmatig dat hij iets had met Miet Smet... Blijkbaar waren de geruchten niet helemaal loos ?
Kortom, er zit een Smet aan...
Ik krijg nog steeds de kriebels als ik Martens hoor spreken... Als men ooit eens het stuk van Reynaert die Vos wil spelen, moeten ze hem pakken om de passie te preken. Zelfs als hij gelijk heeft, is er in zijn manier van spreken, in zijn stem iets, waardoor al het haar op mijn lijf pijlrecht gaat staan, en heb ik alle lust om hem tegen te spreken. Hij spreekt zo geaffecteerd, met zoveel zelfgenoegzaamheid over zijn eigen geluid, dat ik hem met veel genoegen de strot zou dichtknijpen, gewoon tot het geluid verandert.
Heel anders spreekt een Van de Lanotte, maar die wil zijn Westvlaams accentje zo hard wegstoppen, dat het nog veel belachelijker is dan het taaltje van Piet Huysentruyt. Van de Lanotte mag zelfs heel trieste dingen vertellen, ik kan me niet inhouden ergens binnensmonds te zitten grinnikken...
Vaaaaan Stevaaaaaaaaaaaert ( den stieieieieieieieieief) zaaaal ik maaaaar nieieieieieiets zeeeegggeeen zeeekèr ???
Maar die weet het van zichzelf, en lacht er zelf wat mee.
Jammer genoeg zijn we de twee politiekers die ik graag bezig hoorde kwijt, heel lang geleden "de Polderbizon" (ik herinner me zelfs zijn echte naam niet meer) en Louis Tobback. Beiden hadden een stentorstem, een zeer uitgebreidde en niet altijd nette vocabulaire, en bulderden de anderen tot monddood. Ik was het omzeggens nooit met hen eens, maar ik hield van hun optreden. Zij waren werkelijk in staat de politiek te verheffen tot een aangenaam kijkstuk. Nu is de politiek net zoiets als een van die moderne toneeldrama's, waarbij je uren luistert naar enkele acteurs, en buiten gaat je afvragend waarover ze het eigenlijk hadden.
Polletiek is steeds meer en meer de kunst uren te praten over niets.
... en de verantwoordelijkheid af te schuiven op je ondergeschikten.
Maar dat zien we ook buiten de polletiek !
De maïs is weg, en ik zie nog niets! 't Is mistig ! Maar een mooie mist, een gouden gloed door een zon die wanhopig poogt er door te breken. ('t Moet goei specie zijn, want ze geraakt er maar heel traag door)
Gisteren op de rommelmarkt heb ik een prachtige afrikaanse wandelstok op de kop kunnen te tikken, heel mooi uitgesneden, en zwaar, zwaar...'t is er een in ebbenhout. Ik weet begot niet meer hoeveel wandelstokken ik nu al heb. Alleszins boven de honderd ! (Het is dus duidelijk, er hapert niet alleen iets aan mijn rug.) Bovendien zijn er een heleboel van die wandelstokken eigenlijk wapenstokken, en officiëel mag je er niet mee op straat lopen (Wet op de wapendracht). Maar dit is in dit geval een absurde wet ! De wandelstok die in werkelijkheid een sabel is, moet je eerst heel stevig de stok in je ene hand en de knop in je ander hand nemen, dan de zaak uiteen draaien met enkele volle toeren, en dan pas kun je de sabel uittrekken. In die tijd lig je zelf allang tegen de grond, of is de "vijand" allang verdwenen... De waarheid noopt mij te zeggen dat ik één wandelstok heb waar ik de sabel zo maar, zonder allerlei schroefdraad, kan uittrekken. Bovendien is dat dan ook nog een vlijmscherp ding! Maar de meeste "gewone" wandelstokken die ik gebruik in het dagelijkse leven, hebben een zware metalen knop... Mocht ik ooit in een situatie komen waarin ik mij echt moet verdedigen, dan is die zware knop op een stok, al een heel gevaarlijk wapen genoeg, waarmee je makkelijk iemand de kop zoudt kunnen inkloppen! Die wandelstokken zijn dan geen wapen. Nu ja, voor mij is eigenlijk de wandelstok gewoon een middel die ik nodig heb om mij te kunnen verplaatsen, meer niet...Maar je kunt net zo goed een mooie stok hebben dan een lelijke, dus heb ik er een hele collectie van.
Mijn eerste stok kocht ik, zoals iedereen, in een winkel waar ze medische hulpmiddelen verkopen, omdat de dokter mij had aangeraden eens te kijken of ik daar geen hulp van had. En jaren heb ik aleen die stok gehad... En op de eerste rommelmarkt die wij ooit deden, een beetje om thuis weg te zijn, weg van het verdriet na het verlies van Koen, zag ik de eerste stok van mijn collectie, en dat was er al ene met een sabel in. Ik kende de wetgeving dan nog niet, en heb jaren met die stok gewandeld... en nu en dan de sabel eens uitgehaald en rondgezwaaid om vrienden te amuseren. Ik heb wandelstokken die al een paar honderd jaar oud zijn, en hele moderne, nieuwe en oude... Ik heb er een van een Duitse "Uberstormbahnfuhrer" uit de eerste wereldoorlog, die duidelijk meer als attribuut diende dan als wandelstok, want je ziet nog steeds de plaats waar zijn hand altijd op lag terwijl hij de stok onder zijn arm hield... (Naam en rang staan in de stok gegrift). Ik heb ook een heel gewone stok, met een mooi koperen plaatje: uit dank ! De Centrale... Waarom er gedankt werd ? Welke Centrale ?... In ieder geval, ik zie het vandaag de dag niet goed zitten dat je iemand een wandelstok schenkt, uit dankbaarheid... Ik heb ook een heel oude wandelstok, met een knop in het zilver der armen: tin... Wandelstokken met zilveren knoppen heb ik ook, en heel zware knoppen dan nog. Maar het zijn duidelijk zelfgegoten knoppen! De maker heeft gewoon een afdruk gemaakt van de klassieke koperen knoppen met schroefdraad en al, en heeft dan zijn tafelzilver gesmolten en er knoppen van gegoten voor zijn wandelstokken... Ik heb die dingen voor een appel en een ei gekocht bij iemand die duidelijk minder oog had voor metallurgie dan ik. Ik had de knop een afgedraaid, en de binnenkant bekeken, en meteen vastgesteld dat het "eigen" werk was, de chamotte zat er nog in ! (Iemand die brons heeft gegoten kent dat). Thuis heb ik ze netjes gepolierd, en nu blinken ze als...zilver.
Ik heb er ook heel oude, die nog een mengeling zijn tussen een wandelstok en de voorlopers van de biljartkeu (en de golfstok?). Het groene laken was oorspronkelijk de grasmat, en de keu was een wandelstok, die lichtjes aangepast was aan het balspel.
Ik heb prachtig uitgesneden draken en adelaars en dolfijnen en noem maar op, en Afrikaanse met olifanten en nu sinds gisteren met Masaïkrijgers... Teveel om allemaal op te noemen. Er zit geschiedenis in die stokken ! Die van gisteren is er een uit Kenia, de verkoper bracht hem meer dan dertig jaar geleden zelf nog mede... En dan zit ik te denken... Was dat dan niet nog de tijd van Jomo Kenyatta ? De tijd van de luipaardmannen ? De tijd van al die moorden... Ik had die man eens beter moeten bekijken, misschien stond er daar voor mij een mercenaire, een huurling... Gek, de laatste jaren hoor je niet meer van huurlingen. Er was een tijd dat dat "beroep" niet uit de picture was ! Uit ons landje hadden we dan Schramme... en heel wat anderen, maar die naam is me bijgebleven. Zie je...geschiedenis alom...
Deze namiddag gaan we naar Wieze, ik ben daar nog nooit geweest. Het ligt nochtans niet wijd van hier, maar nu is er een grote rommelmarkt waar we eens gaan neuzen...Misschien vind ik er nog wel een wandelstok, of een van die mooie Afrikaanse beelden...
tot de volgende ?
Kortom, er zit een Smet aan...
Ik krijg nog steeds de kriebels als ik Martens hoor spreken... Als men ooit eens het stuk van Reynaert die Vos wil spelen, moeten ze hem pakken om de passie te preken. Zelfs als hij gelijk heeft, is er in zijn manier van spreken, in zijn stem iets, waardoor al het haar op mijn lijf pijlrecht gaat staan, en heb ik alle lust om hem tegen te spreken. Hij spreekt zo geaffecteerd, met zoveel zelfgenoegzaamheid over zijn eigen geluid, dat ik hem met veel genoegen de strot zou dichtknijpen, gewoon tot het geluid verandert.
Heel anders spreekt een Van de Lanotte, maar die wil zijn Westvlaams accentje zo hard wegstoppen, dat het nog veel belachelijker is dan het taaltje van Piet Huysentruyt. Van de Lanotte mag zelfs heel trieste dingen vertellen, ik kan me niet inhouden ergens binnensmonds te zitten grinnikken...
Vaaaaan Stevaaaaaaaaaaaert ( den stieieieieieieieieief) zaaaal ik maaaaar nieieieieieiets zeeeegggeeen zeeekèr ???
Maar die weet het van zichzelf, en lacht er zelf wat mee.
Jammer genoeg zijn we de twee politiekers die ik graag bezig hoorde kwijt, heel lang geleden "de Polderbizon" (ik herinner me zelfs zijn echte naam niet meer) en Louis Tobback. Beiden hadden een stentorstem, een zeer uitgebreidde en niet altijd nette vocabulaire, en bulderden de anderen tot monddood. Ik was het omzeggens nooit met hen eens, maar ik hield van hun optreden. Zij waren werkelijk in staat de politiek te verheffen tot een aangenaam kijkstuk. Nu is de politiek net zoiets als een van die moderne toneeldrama's, waarbij je uren luistert naar enkele acteurs, en buiten gaat je afvragend waarover ze het eigenlijk hadden.
Polletiek is steeds meer en meer de kunst uren te praten over niets.
... en de verantwoordelijkheid af te schuiven op je ondergeschikten.
Maar dat zien we ook buiten de polletiek !
De maïs is weg, en ik zie nog niets! 't Is mistig ! Maar een mooie mist, een gouden gloed door een zon die wanhopig poogt er door te breken. ('t Moet goei specie zijn, want ze geraakt er maar heel traag door)
Gisteren op de rommelmarkt heb ik een prachtige afrikaanse wandelstok op de kop kunnen te tikken, heel mooi uitgesneden, en zwaar, zwaar...'t is er een in ebbenhout. Ik weet begot niet meer hoeveel wandelstokken ik nu al heb. Alleszins boven de honderd ! (Het is dus duidelijk, er hapert niet alleen iets aan mijn rug.) Bovendien zijn er een heleboel van die wandelstokken eigenlijk wapenstokken, en officiëel mag je er niet mee op straat lopen (Wet op de wapendracht). Maar dit is in dit geval een absurde wet ! De wandelstok die in werkelijkheid een sabel is, moet je eerst heel stevig de stok in je ene hand en de knop in je ander hand nemen, dan de zaak uiteen draaien met enkele volle toeren, en dan pas kun je de sabel uittrekken. In die tijd lig je zelf allang tegen de grond, of is de "vijand" allang verdwenen... De waarheid noopt mij te zeggen dat ik één wandelstok heb waar ik de sabel zo maar, zonder allerlei schroefdraad, kan uittrekken. Bovendien is dat dan ook nog een vlijmscherp ding! Maar de meeste "gewone" wandelstokken die ik gebruik in het dagelijkse leven, hebben een zware metalen knop... Mocht ik ooit in een situatie komen waarin ik mij echt moet verdedigen, dan is die zware knop op een stok, al een heel gevaarlijk wapen genoeg, waarmee je makkelijk iemand de kop zoudt kunnen inkloppen! Die wandelstokken zijn dan geen wapen. Nu ja, voor mij is eigenlijk de wandelstok gewoon een middel die ik nodig heb om mij te kunnen verplaatsen, meer niet...Maar je kunt net zo goed een mooie stok hebben dan een lelijke, dus heb ik er een hele collectie van.
Mijn eerste stok kocht ik, zoals iedereen, in een winkel waar ze medische hulpmiddelen verkopen, omdat de dokter mij had aangeraden eens te kijken of ik daar geen hulp van had. En jaren heb ik aleen die stok gehad... En op de eerste rommelmarkt die wij ooit deden, een beetje om thuis weg te zijn, weg van het verdriet na het verlies van Koen, zag ik de eerste stok van mijn collectie, en dat was er al ene met een sabel in. Ik kende de wetgeving dan nog niet, en heb jaren met die stok gewandeld... en nu en dan de sabel eens uitgehaald en rondgezwaaid om vrienden te amuseren. Ik heb wandelstokken die al een paar honderd jaar oud zijn, en hele moderne, nieuwe en oude... Ik heb er een van een Duitse "Uberstormbahnfuhrer" uit de eerste wereldoorlog, die duidelijk meer als attribuut diende dan als wandelstok, want je ziet nog steeds de plaats waar zijn hand altijd op lag terwijl hij de stok onder zijn arm hield... (Naam en rang staan in de stok gegrift). Ik heb ook een heel gewone stok, met een mooi koperen plaatje: uit dank ! De Centrale... Waarom er gedankt werd ? Welke Centrale ?... In ieder geval, ik zie het vandaag de dag niet goed zitten dat je iemand een wandelstok schenkt, uit dankbaarheid... Ik heb ook een heel oude wandelstok, met een knop in het zilver der armen: tin... Wandelstokken met zilveren knoppen heb ik ook, en heel zware knoppen dan nog. Maar het zijn duidelijk zelfgegoten knoppen! De maker heeft gewoon een afdruk gemaakt van de klassieke koperen knoppen met schroefdraad en al, en heeft dan zijn tafelzilver gesmolten en er knoppen van gegoten voor zijn wandelstokken... Ik heb die dingen voor een appel en een ei gekocht bij iemand die duidelijk minder oog had voor metallurgie dan ik. Ik had de knop een afgedraaid, en de binnenkant bekeken, en meteen vastgesteld dat het "eigen" werk was, de chamotte zat er nog in ! (Iemand die brons heeft gegoten kent dat). Thuis heb ik ze netjes gepolierd, en nu blinken ze als...zilver.
Ik heb er ook heel oude, die nog een mengeling zijn tussen een wandelstok en de voorlopers van de biljartkeu (en de golfstok?). Het groene laken was oorspronkelijk de grasmat, en de keu was een wandelstok, die lichtjes aangepast was aan het balspel.
Ik heb prachtig uitgesneden draken en adelaars en dolfijnen en noem maar op, en Afrikaanse met olifanten en nu sinds gisteren met Masaïkrijgers... Teveel om allemaal op te noemen. Er zit geschiedenis in die stokken ! Die van gisteren is er een uit Kenia, de verkoper bracht hem meer dan dertig jaar geleden zelf nog mede... En dan zit ik te denken... Was dat dan niet nog de tijd van Jomo Kenyatta ? De tijd van de luipaardmannen ? De tijd van al die moorden... Ik had die man eens beter moeten bekijken, misschien stond er daar voor mij een mercenaire, een huurling... Gek, de laatste jaren hoor je niet meer van huurlingen. Er was een tijd dat dat "beroep" niet uit de picture was ! Uit ons landje hadden we dan Schramme... en heel wat anderen, maar die naam is me bijgebleven. Zie je...geschiedenis alom...
Deze namiddag gaan we naar Wieze, ik ben daar nog nooit geweest. Het ligt nochtans niet wijd van hier, maar nu is er een grote rommelmarkt waar we eens gaan neuzen...Misschien vind ik er nog wel een wandelstok, of een van die mooie Afrikaanse beelden...
tot de volgende ?
zaterdag, september 27, 2008
Hoera !
't Is niet te geloven, maar het heerlijkste weekend in tijden is er ! Ze zijn de maïs aan 't afrijden !
Met twee naast elkaar, een hakselaar en een tractor met een laadbak er achteraan, en nog een tweede tractor die komt aflossen...en rijden maar. De lichtgroene massa wordt meters ver gespoten, precies in de laadbak.
In de volgende dagen zul je de ratten kraaien, roeken, meeuwen en andere afvaleters het veld zien afschuimen... en eens het voer wat mindert gaan die ratten proberen in mijn kiekenskot het festijn verder te zetten ! En er zijn ratten ! Als je al eens vroeg in de morgen buiten kijkt, dan zie je ze lopen van uit de maïs naar de gracht... Gracht die in verbinding staat met de riolering... Eén ding valt mij op ! De ratten zijn aan het muteren! Sinds enkele jaren was mij, eerst in het park, opgevallen dat er tegenwoordig veel pikzwarte ratten rondlopen, maar nu zie ik deze ook hier ! Hier zijn ze nog niet in de meerderheid, maar hun aantal neemt toe. Gek genoeg zijn die ratten niet de Zwarte ratten, maar hun kleur is wel zwart, terwijl de Zwarte ratten meestal niet zwart zijn. Wie heeft die beesten ooit hun naam gegeven???? Of waren de Zwarte ooit echt merendeels zwart ?
Veel doet het er niet toe, maar het maakt wel dat wij sinds enige tijd ons verdedigen tegen die beesten met twee soorten gift ! Het gewone gift tegen ratten, wat meestal afdoende is tegen de gewone ratten, maar sinds een paar jaar strooien wij op de rattenpaden ook contactgift, waarmee je de Zwarte ratten, die niet eten van het gift, ook te pakken krijgt! Die lopen in het gift, en likken dan hun pootjes schoon... exit rattus...
Wel moet je dan oppassen dat de honden of de katten niet in het gift kunnen lopen. Anders sneuvelt niet alleen de rat en de muis...
Maar al met al zijn wij alletwee heel content dat nu eindelijk de groene muur gesloopt wordt ! En mijn buren ook, want Eddy zat er ook over te klagen ! Nu is er hier voor mij al één snede af, en voor het huis van mijn buur, 1.5 sneden, want ze zijn daar het veld ingereden. Dat ze daarbij ook het bord met de snelheidsbeperking van 60 km hebben omvergereden kan geen mens iets schelen, want de meesten rijden hier toch veel sneller. In een straatje zoals het onze doen ze toch geen controle... Moest ik van iedereen die hier passeert één euro per km dat hij te snel rijdt krijgen, dan hoorde ik wellicht al in het zelfde rijtje van Bill Gates thuis... djudedju... Indertijd hebben wij nog gepleit voor het verkrijgen van verkeersdrempels, maar sinds ik rugpatiënt ben, zijn die dingen plots gaan behoren tot de meest verderfelijke dingen ooit.
Vroeger was dit hier een rustige baan, maar dank zij het feit dat de Holleweg, een Nationale route notabene, er zo erbarmelijk bijligt dat niemand er nog zijn vering durft aan te riskeren (Ze laten het zo omwille van de vélokoersen, onder meer de Ronde van Vlaandere, je weet wel Vlaanderens mooiste, op de vuilste wegen), komen alle auto's langs hier Mater in gereden. Nu schijnt het dat ze ook de weg door Ename Bos gaan verkeersvrij maken, dan zullen de mensen van de katteberg ook hun geluk niet op kunnen. (Wie is het genie achter al die plannen ? Je moet nu eens in Oudenaarde komen kijken naar de "verbetering" die ze doen aan de ophaalbrug !!!) En ondanks alle protesten blijven de vroede heren erbij dat dit de meest logische oplossing is ! Tommetoch !
In het kader van de CO2 beperking zullen de mensen hier dus blijven langs rijden, omwille van hun vering, dan over de plaats naar de...holleweg rijden, die ze dan maar een paar honderd meter meer hebben te lijden, en dan via de krinkelende baan naar de afzink van de Kattenberg... Een hele omweg, met noodzakelijkerwijs gehaaste automobilisten en dus heelder wolken CO2... tot meerdere eer en glorie van de vroede vaderen die onze mooie stad aan 't verprutsen zijn... Heb je al eens een bezoekje gebracht aan Het Centrum van de Ronde van Vlaanderen te Oudenaarde ? Nee? Moet je echt eens doen, het is echt de moeite ! Vooral het beeld van dat mooie strakke ultramodern dinges naast de prachtige gotische St Walburgakerk... Een schoolvoorbeeld van hoe je een stadsbeeld kunt naar de verdoemmenis helpen !
Ze hebben hier al wat geprutst ! Ooit hebben ze hele rijen mooie oude huisjes gesloopt om met een autostradebrede weg tot op de markt te kunnen komen, dan hebben ze ingezien dat dit wel het domste was wat er ooit kon gedaan worden, en dan hebben ze die weg laten innemen door at moderne miskleuntje van dat Centrum Ronde van Vlaanderen... Een mooi museum, maar 't staat er zo schabouwelijk !
Maar, laat mij in vrede en vreugde, de maïs is aan het wijken ! Ze hebben er zojuist nog een snede af ! Nee, ik typ niet zo snel, het veld is hier zo groot dat het een hele tijd duurt voor ze ook maar één rondje hebben gereden !
Binnen een kwaertierke gaan we rommelmarkten... Voor het eerst weer binnen ! Ook dat is een symptoom van de naderende winter: de rommelmarkten trekken zich terug in hun holen... Vandaag is het in Flanders expo te doen, een steeds mooie en grote rommelmarkt, waar je rustig kunt genieten van de sfeer, zonder je te moeten bekommeren over het weer, alhoewel...vandaag kon het best ook nog buiten gehouden worden, het is - Oh Wonder !- nog steeds goed weer !
Voila, ik wens jullie ook een heerlijk weekend, met activiteiten naar uw verlangen!
tot de volgende ?
Met twee naast elkaar, een hakselaar en een tractor met een laadbak er achteraan, en nog een tweede tractor die komt aflossen...en rijden maar. De lichtgroene massa wordt meters ver gespoten, precies in de laadbak.
In de volgende dagen zul je de ratten kraaien, roeken, meeuwen en andere afvaleters het veld zien afschuimen... en eens het voer wat mindert gaan die ratten proberen in mijn kiekenskot het festijn verder te zetten ! En er zijn ratten ! Als je al eens vroeg in de morgen buiten kijkt, dan zie je ze lopen van uit de maïs naar de gracht... Gracht die in verbinding staat met de riolering... Eén ding valt mij op ! De ratten zijn aan het muteren! Sinds enkele jaren was mij, eerst in het park, opgevallen dat er tegenwoordig veel pikzwarte ratten rondlopen, maar nu zie ik deze ook hier ! Hier zijn ze nog niet in de meerderheid, maar hun aantal neemt toe. Gek genoeg zijn die ratten niet de Zwarte ratten, maar hun kleur is wel zwart, terwijl de Zwarte ratten meestal niet zwart zijn. Wie heeft die beesten ooit hun naam gegeven???? Of waren de Zwarte ooit echt merendeels zwart ?
Veel doet het er niet toe, maar het maakt wel dat wij sinds enige tijd ons verdedigen tegen die beesten met twee soorten gift ! Het gewone gift tegen ratten, wat meestal afdoende is tegen de gewone ratten, maar sinds een paar jaar strooien wij op de rattenpaden ook contactgift, waarmee je de Zwarte ratten, die niet eten van het gift, ook te pakken krijgt! Die lopen in het gift, en likken dan hun pootjes schoon... exit rattus...
Wel moet je dan oppassen dat de honden of de katten niet in het gift kunnen lopen. Anders sneuvelt niet alleen de rat en de muis...
Maar al met al zijn wij alletwee heel content dat nu eindelijk de groene muur gesloopt wordt ! En mijn buren ook, want Eddy zat er ook over te klagen ! Nu is er hier voor mij al één snede af, en voor het huis van mijn buur, 1.5 sneden, want ze zijn daar het veld ingereden. Dat ze daarbij ook het bord met de snelheidsbeperking van 60 km hebben omvergereden kan geen mens iets schelen, want de meesten rijden hier toch veel sneller. In een straatje zoals het onze doen ze toch geen controle... Moest ik van iedereen die hier passeert één euro per km dat hij te snel rijdt krijgen, dan hoorde ik wellicht al in het zelfde rijtje van Bill Gates thuis... djudedju... Indertijd hebben wij nog gepleit voor het verkrijgen van verkeersdrempels, maar sinds ik rugpatiënt ben, zijn die dingen plots gaan behoren tot de meest verderfelijke dingen ooit.
Vroeger was dit hier een rustige baan, maar dank zij het feit dat de Holleweg, een Nationale route notabene, er zo erbarmelijk bijligt dat niemand er nog zijn vering durft aan te riskeren (Ze laten het zo omwille van de vélokoersen, onder meer de Ronde van Vlaandere, je weet wel Vlaanderens mooiste, op de vuilste wegen), komen alle auto's langs hier Mater in gereden. Nu schijnt het dat ze ook de weg door Ename Bos gaan verkeersvrij maken, dan zullen de mensen van de katteberg ook hun geluk niet op kunnen. (Wie is het genie achter al die plannen ? Je moet nu eens in Oudenaarde komen kijken naar de "verbetering" die ze doen aan de ophaalbrug !!!) En ondanks alle protesten blijven de vroede heren erbij dat dit de meest logische oplossing is ! Tommetoch !
In het kader van de CO2 beperking zullen de mensen hier dus blijven langs rijden, omwille van hun vering, dan over de plaats naar de...holleweg rijden, die ze dan maar een paar honderd meter meer hebben te lijden, en dan via de krinkelende baan naar de afzink van de Kattenberg... Een hele omweg, met noodzakelijkerwijs gehaaste automobilisten en dus heelder wolken CO2... tot meerdere eer en glorie van de vroede vaderen die onze mooie stad aan 't verprutsen zijn... Heb je al eens een bezoekje gebracht aan Het Centrum van de Ronde van Vlaanderen te Oudenaarde ? Nee? Moet je echt eens doen, het is echt de moeite ! Vooral het beeld van dat mooie strakke ultramodern dinges naast de prachtige gotische St Walburgakerk... Een schoolvoorbeeld van hoe je een stadsbeeld kunt naar de verdoemmenis helpen !
Ze hebben hier al wat geprutst ! Ooit hebben ze hele rijen mooie oude huisjes gesloopt om met een autostradebrede weg tot op de markt te kunnen komen, dan hebben ze ingezien dat dit wel het domste was wat er ooit kon gedaan worden, en dan hebben ze die weg laten innemen door at moderne miskleuntje van dat Centrum Ronde van Vlaanderen... Een mooi museum, maar 't staat er zo schabouwelijk !
Maar, laat mij in vrede en vreugde, de maïs is aan het wijken ! Ze hebben er zojuist nog een snede af ! Nee, ik typ niet zo snel, het veld is hier zo groot dat het een hele tijd duurt voor ze ook maar één rondje hebben gereden !
Binnen een kwaertierke gaan we rommelmarkten... Voor het eerst weer binnen ! Ook dat is een symptoom van de naderende winter: de rommelmarkten trekken zich terug in hun holen... Vandaag is het in Flanders expo te doen, een steeds mooie en grote rommelmarkt, waar je rustig kunt genieten van de sfeer, zonder je te moeten bekommeren over het weer, alhoewel...vandaag kon het best ook nog buiten gehouden worden, het is - Oh Wonder !- nog steeds goed weer !
Voila, ik wens jullie ook een heerlijk weekend, met activiteiten naar uw verlangen!
tot de volgende ?
vrijdag, september 26, 2008
Ruimtewandeling
De Chinezen gaan het nu ook doen !
Ik vind dat een fantastische absurditeit !
Kijk, ik ken en kan watertrappelen, dus kan ik mij daar iets bij voorstellen, ik weet dat ik mijn lijf iet of wat omhoog krijg door in het water op het water te stampen.
Luchttrappen is al heel wat moeilijker om je voor te stellen, probeer het maar eens, al wat je bereikt is het gevoel een gat in Allah's lucht te stampen. Je hebt het gevoel in het ijle te trappen, en niets is minder waar, want in het ijle trappen, dat is pas wat die ruimtewandelaars precies doen !
Geef toen hier beneden, als je stampt in de lucht, dan maak je nog wind, maar nu, die Chinezen, die mogen al trappen dat ze willen...nog geen zuchtje... En zelfs zelf een windje laten helpt niet, want dan blijft dat netjes in dat hermetisch gesloten ruimtepak, en al wie er van profiteert is de voormalige eigenaar van het nu geloste windje...
Nee, ik heb het moeilijk om het me voor te stellen. Wandelen in het ijle, in het niets... Gelukkig zijn het wilde wandelaars, en hebben de eigenaars hen aangelijnd! Zonder dat lijntje zit de kans er in dat ze de weg verliezen, en zeg mij nu eens hoe je je moet oriënteren in het niets ? djudedju !
Ik heb ook nog geen zuchtje van protest gehoord tegen al de CO2 die ze maken om zo'n raket met inhoud zo hoog te slingeren. Weet je hoe dat komt ? Omdat iedereen daar in het vrijkaartje ziet !
Mocht het onverhoopt toch te laat zijn om deze wereld te redden, dan zijn we misschien ver genoeg gevorderd om naar een andere wereld te trekken, en daar weer de boel om zeep te helpen. Dus, onthou het ! Raketten mogen vervuilen.
Ik zie er persoonlijk niet zoveel heil in in die ruimtevaart! Neem nu die zattelieten, wat zit dat daar te doen? Wat hebben we daar nu aan ?
Oh zegt u, en de GPS dan ? Dank zij die zattelieten weten we nu blindelings de weg te vinden, dat is toch een enorme verwezenlijking ? Vind je dat ? Ik niet ! De mensen van de toeristische dienst gaan uren samen gaan zitten met de lui van openbare werken, om af te spreken waar ze nu een omleiding kunnen aanleggen, met het doel de bevolking weer de kans te bieden om een stukje van onze onvolprezen natuur aan te bieden, en dan kom jij daar met je GPS, die je doodleuk al het moois ontzegt, en je langs de korste en minst mooie weg weer op baan helpt ! Niets geen voordeel dus, maar sabotage van onze toeristische industrie!
En de veel efficiëntere weersvoorspelling dank zij deze zattelieten dan? Vind jij dat goed ? Vind je dat belangrijk ? Geef toe, in ons binnenste weten wij ook zo wel dat het hier veel meer slecht dan goed weer is, maar in de tijd van Pien, voor die domme sattelieten, dan kon die ons nog wat hoop geven, konden we nog dromen van een onverhoopte dag goed weer... Nu wordt zelfs de hoop ons ontnomen...Bah... het leven is het leven niet meer waard met die zattelieten !
En nu gaan ze daar, boven ons hoofd ook nog wat rondkuieren...
Ik zou het nog begrijpen dat ze dat willen proberen, als ze bijvoorbeeld daar naar toe waren gegaan met de fiets, dan kon het nodig zijn eens af te stappen om een lekke band te stoppen, maar ze hebben daar geeneens een band ! Wat voor nut heeft dat wandelen dan ? Oh ja, de Kamerikanen hebben daar op zo'n wandeling eens hun zonnepanelen hersteld. Dat zonnepaneel brengt de energie op om in leven te kunnen blijven waar geen leven mogelijk is. Daarom dat ze daar wandelen waar geen bodem is om op te staan. tommetoch !
Vanmorgen ben ik deemoedig neergeknield, ootmoedig.
Voor mijn bad, om mijn haar te wassen. Want dat is de enige manier waarop ik dat kan. Er zijn van die stellages te koop waarbij je op een stoel gezeten, met je nek in zo'n opening tussen de uitstulpingen van een soortement wasbak kunt gaan zitten, en je de haren laat wassen... Maar dat zal wel het laatste zijn wat ik doe! Bij de kapper hebben ze ook zo'n tuig, en daar hebben ze dat zelfs verbonden met een soort "relax"zetel, waarbij ze je dan achteruitleggenzodat je hoofd in een onmogelijke hoek gewrongen wordt, en dan komen ze met water dat meestal zo lauw is dat het heel onfris overkomt! Laat het iets warmer zijn, dan is het zalig, laat het iets kouder zijn, dan is het fris, maar nee, dat lauw dinges die alleen een gevoel van weerzin en afschuw opwekt ! Dan doen ze shampoo op je natte bolleke, en beginnen je hoofd in te zepen. Dat doen ze met zo'n slappe vingers dat je het gevoel hebt dat ze ergens met de vuile schoteldoek staan te wrijven. Als je zelf je haren wast, dan wrijf je tot op je hoofdhuid, zij dus niet, ze glijden er op afstand voorbij... En na afloop van wat zij wassen noemen, spoelen ze je dan weer "schoon" (?) met dat kleflauwe water... bèkes !
Nee, als ik mijn haar was, dan wil ik het water voelen, en dan wil ik mijn kop echt schoonwrijven, met mijn vingers mijn hoofdhuid masseren, zo dat ik het voel, en zo dat het deugd doet.
Daarom...
kniel ik dus deemoedig voor mijn badkuip, maak mijn haren nat met de sproeier, diep voorover gebogen teneinde niet gans de badkamer een beurt te geven.
En dus zit ik nu, met een fris gewassen kop, pientere rode oogjes (van de zeep die ik er in kreeg) te typen aan deze blog.
Vind je het niet tof, zo'n frisgewassen blogje ?
En ondertussen schijnt de zon weer ! We genieten nog steeds van l'été Indien... zoals in het mooie liedje...dat helaas ook niet lang duurt.
Maar wat we gehad hebben, kunnen ze ons niet meer afpakken.
Deze namiddag gaan we weer naar tanteke op bezoek en om de was. Dan is ons wekeleijkse werk van barmhartigheid ook weer gedaan, alhoewel... er komt nog een en ander bij ! Eergisteren waren de tweelingen thuis moeten blijven: ziek ! Na doktersbezoek bleek dat Gwendolyn de rest van de week thuis moest blijven, Kimberbly mocht naar school mits de nodige medicatie. Maar gisteren was er een probleem ! Wij moesten naar de specialist voor Anny... En Veerle moest gaan werken. Gelukkig lukte Frederik er in een dag verlof te krijgen voor dit noodgeval... dus alles in orde.
Gelukkig is Veerle vandaag thuis, want ... Nu zit Frederik ook thuis ! Ook met een bronchitis ! En dat is een en ander, want hij hoort bij de mensen die zich echt halfdood voelen als ze ziek zijn... Veerle is nu terug naar de apotheek... voor de tweede keer in enkele dagen, en straks moet ik ook nog gaan, want ik moet nog om medicamenten voor Anny en voor mij.
djudedju, diene man kan fleus leven op basis van wat hij verdient aan ons gezinnetje alleen !
tot de volgende ?
Ik vind dat een fantastische absurditeit !
Kijk, ik ken en kan watertrappelen, dus kan ik mij daar iets bij voorstellen, ik weet dat ik mijn lijf iet of wat omhoog krijg door in het water op het water te stampen.
Luchttrappen is al heel wat moeilijker om je voor te stellen, probeer het maar eens, al wat je bereikt is het gevoel een gat in Allah's lucht te stampen. Je hebt het gevoel in het ijle te trappen, en niets is minder waar, want in het ijle trappen, dat is pas wat die ruimtewandelaars precies doen !
Geef toen hier beneden, als je stampt in de lucht, dan maak je nog wind, maar nu, die Chinezen, die mogen al trappen dat ze willen...nog geen zuchtje... En zelfs zelf een windje laten helpt niet, want dan blijft dat netjes in dat hermetisch gesloten ruimtepak, en al wie er van profiteert is de voormalige eigenaar van het nu geloste windje...
Nee, ik heb het moeilijk om het me voor te stellen. Wandelen in het ijle, in het niets... Gelukkig zijn het wilde wandelaars, en hebben de eigenaars hen aangelijnd! Zonder dat lijntje zit de kans er in dat ze de weg verliezen, en zeg mij nu eens hoe je je moet oriënteren in het niets ? djudedju !
Ik heb ook nog geen zuchtje van protest gehoord tegen al de CO2 die ze maken om zo'n raket met inhoud zo hoog te slingeren. Weet je hoe dat komt ? Omdat iedereen daar in het vrijkaartje ziet !
Mocht het onverhoopt toch te laat zijn om deze wereld te redden, dan zijn we misschien ver genoeg gevorderd om naar een andere wereld te trekken, en daar weer de boel om zeep te helpen. Dus, onthou het ! Raketten mogen vervuilen.
Ik zie er persoonlijk niet zoveel heil in in die ruimtevaart! Neem nu die zattelieten, wat zit dat daar te doen? Wat hebben we daar nu aan ?
Oh zegt u, en de GPS dan ? Dank zij die zattelieten weten we nu blindelings de weg te vinden, dat is toch een enorme verwezenlijking ? Vind je dat ? Ik niet ! De mensen van de toeristische dienst gaan uren samen gaan zitten met de lui van openbare werken, om af te spreken waar ze nu een omleiding kunnen aanleggen, met het doel de bevolking weer de kans te bieden om een stukje van onze onvolprezen natuur aan te bieden, en dan kom jij daar met je GPS, die je doodleuk al het moois ontzegt, en je langs de korste en minst mooie weg weer op baan helpt ! Niets geen voordeel dus, maar sabotage van onze toeristische industrie!
En de veel efficiëntere weersvoorspelling dank zij deze zattelieten dan? Vind jij dat goed ? Vind je dat belangrijk ? Geef toe, in ons binnenste weten wij ook zo wel dat het hier veel meer slecht dan goed weer is, maar in de tijd van Pien, voor die domme sattelieten, dan kon die ons nog wat hoop geven, konden we nog dromen van een onverhoopte dag goed weer... Nu wordt zelfs de hoop ons ontnomen...Bah... het leven is het leven niet meer waard met die zattelieten !
En nu gaan ze daar, boven ons hoofd ook nog wat rondkuieren...
Ik zou het nog begrijpen dat ze dat willen proberen, als ze bijvoorbeeld daar naar toe waren gegaan met de fiets, dan kon het nodig zijn eens af te stappen om een lekke band te stoppen, maar ze hebben daar geeneens een band ! Wat voor nut heeft dat wandelen dan ? Oh ja, de Kamerikanen hebben daar op zo'n wandeling eens hun zonnepanelen hersteld. Dat zonnepaneel brengt de energie op om in leven te kunnen blijven waar geen leven mogelijk is. Daarom dat ze daar wandelen waar geen bodem is om op te staan. tommetoch !
Vanmorgen ben ik deemoedig neergeknield, ootmoedig.
Voor mijn bad, om mijn haar te wassen. Want dat is de enige manier waarop ik dat kan. Er zijn van die stellages te koop waarbij je op een stoel gezeten, met je nek in zo'n opening tussen de uitstulpingen van een soortement wasbak kunt gaan zitten, en je de haren laat wassen... Maar dat zal wel het laatste zijn wat ik doe! Bij de kapper hebben ze ook zo'n tuig, en daar hebben ze dat zelfs verbonden met een soort "relax"zetel, waarbij ze je dan achteruitleggenzodat je hoofd in een onmogelijke hoek gewrongen wordt, en dan komen ze met water dat meestal zo lauw is dat het heel onfris overkomt! Laat het iets warmer zijn, dan is het zalig, laat het iets kouder zijn, dan is het fris, maar nee, dat lauw dinges die alleen een gevoel van weerzin en afschuw opwekt ! Dan doen ze shampoo op je natte bolleke, en beginnen je hoofd in te zepen. Dat doen ze met zo'n slappe vingers dat je het gevoel hebt dat ze ergens met de vuile schoteldoek staan te wrijven. Als je zelf je haren wast, dan wrijf je tot op je hoofdhuid, zij dus niet, ze glijden er op afstand voorbij... En na afloop van wat zij wassen noemen, spoelen ze je dan weer "schoon" (?) met dat kleflauwe water... bèkes !
Nee, als ik mijn haar was, dan wil ik het water voelen, en dan wil ik mijn kop echt schoonwrijven, met mijn vingers mijn hoofdhuid masseren, zo dat ik het voel, en zo dat het deugd doet.
Daarom...
kniel ik dus deemoedig voor mijn badkuip, maak mijn haren nat met de sproeier, diep voorover gebogen teneinde niet gans de badkamer een beurt te geven.
En dus zit ik nu, met een fris gewassen kop, pientere rode oogjes (van de zeep die ik er in kreeg) te typen aan deze blog.
Vind je het niet tof, zo'n frisgewassen blogje ?
En ondertussen schijnt de zon weer ! We genieten nog steeds van l'été Indien... zoals in het mooie liedje...dat helaas ook niet lang duurt.
Maar wat we gehad hebben, kunnen ze ons niet meer afpakken.
Deze namiddag gaan we weer naar tanteke op bezoek en om de was. Dan is ons wekeleijkse werk van barmhartigheid ook weer gedaan, alhoewel... er komt nog een en ander bij ! Eergisteren waren de tweelingen thuis moeten blijven: ziek ! Na doktersbezoek bleek dat Gwendolyn de rest van de week thuis moest blijven, Kimberbly mocht naar school mits de nodige medicatie. Maar gisteren was er een probleem ! Wij moesten naar de specialist voor Anny... En Veerle moest gaan werken. Gelukkig lukte Frederik er in een dag verlof te krijgen voor dit noodgeval... dus alles in orde.
Gelukkig is Veerle vandaag thuis, want ... Nu zit Frederik ook thuis ! Ook met een bronchitis ! En dat is een en ander, want hij hoort bij de mensen die zich echt halfdood voelen als ze ziek zijn... Veerle is nu terug naar de apotheek... voor de tweede keer in enkele dagen, en straks moet ik ook nog gaan, want ik moet nog om medicamenten voor Anny en voor mij.
djudedju, diene man kan fleus leven op basis van wat hij verdient aan ons gezinnetje alleen !
tot de volgende ?
donderdag, september 25, 2008
nr 965
Je ziet het, we zijn op weg naar de duizend!
Normaliter eind oktober is 't van dadde !
Ondertussen moet ik er nog wel 35 schrijven. En telkens vul ik dat met de inspiratie van het moment. Kleine avontuurtjes, beschrijvingen, gal spuwen, en noem maar op. In veel gevallen weet ik absoluut niet waarover ik nu weer zal schrijven, zet ik mij gewoon aan mijn pc, en de woorden vloeien er uit.
Ik ben vandaag dus laat, veel later dan anders, omdat we met ons Anny bij de specialist zijn geweest. We waren een half uur te vroeg. Ik heb een hekel aan te laat komen, en voorzie steeds dat we pech kunnen hebben met de lichten, met opstoppingen aan het rond punt en noem maar op, maar gek genoeg, als je tijdig doorgaat, dan is het overal groen licht, dan zijn er geen opstoppingen, geen boeren die je de doorgang ontzeggen met hun grote en trage tractoren (en die regelmatig eens achterom kijken om te zien hoeveel er nu al achter hen zitten...) en noem maar op. Durf je echter op het nippertje aan te zetten, dan heb je overal rood licht, zitten er tientallen auto's voor je aan het rond punt, en zitten er dan ook nog een deel sukkelaars bij die niet durven rijden, en, en en,... En dan kom je aan het hospitaal, en dan vind je nog geen parking ook, en zit je je zelf op te jagen meer dan een klein beetje... Nu was de dokter 5 minuutjes te laat (ik heb gezegd dat ik dacht dat hij verstek gaf).
Tijdens het onderzoek zag hij plots de hanger met olifantenkop bij Anny, en vroeg of ze iets had met olifanten... Toen we vertelden dat ik die zelf gesculpteerd had, hebben we een hele tijd zitten babbelen over talent... Hij heeft de naam van Bart en het bedrijf waar hij werkt opgeschreven, want dat wou hij ook wel eens bekijken...
Je hoort het, Anny is zo goed, dat we meer babbelden over andere dingen dan over haar toestand. Het is een dokter die allergisch is aan medicamenten, en hij probeert nog maar eens om de medicatie nog wat te verminderen... Enfin, we zullen zien of het lukt of niet. We moeten zien dat ze goed blijft!
In het terugkeren had ik wel rode lichten, maar dan kon het mij niet schelen.
Ik zag dat het vanmorgen maar 10 graden meer was. Het is wel zonnig, maar de dagen zijn al weer een heel stuk korter geworden. Toen ik mij stond te wassen zag ik dat de zon weer meer en meer naar het noorden opschuift om op te staan. Eigenlijk is dat iets raar ! In de zomer staat de zon werkelijk in het Oosten, zelfs iets zuidelijk op, en gaat ook op een normale plaats onder. In de winter echter, als de zon veel minder lang aanwezig is, beschrijft ze een veel langer zichtbare baan! De logica zou zeggen dat het andersom moet zijn... Het heeft dus duidelijk te maken met de invalshoek ten opzichte van ons. Ik weet hoe het komt, door de schuinte van de aardas en de cirkel die we beschrijven rond de zon, waardoor we de in de zomer in een heel andere hoek staan dan in de winter, maar toch doet het gek aan. Het moet voor de mensen vroeger een van de grote raadsels zijn geweest. Geen wonder dat er in alle beschavingen zoveel inspanningen geweest zijn om een kalender op te stellen, waaruit ze konden afleiden wanneer het tijd werd om te zaaien en te planten. En geef toe, het moet geen makkelijke klus zijn geweest, omdat die mensen nog geen enkel idee hadden van hoe de aarde er uit zag, dat we ronddraaiden, dat ook de zon niet stilstond, maar dat het toch niet de zon was die om de aarde draaide, maar andersom... Zonder al de middelen die ons ten dienste staan, moeten het briljante mensen zijn geweest die er in slaagden de seizoenen te herkennen aan de stand van de zon!
Wij staan daar nooit bij stil, maar voor die mensen was dat allemaal niet zo evident. Wij kunnen het ons niet meer indenken, maar de tijd dat de mens leefde op het ritme van de natuur en van het daglicht ligt echt niet zo heel ver van ons af ! Daar er geen afdoende verlichtingsbronnen waren, was men wel verplicht te werken bij daglicht. Dus héél lange werkdagen in de zomer, en heel korte in de wintermaanden. Het zal dan ook een opluchting geweest zijn dat er in de winter minder werk was op het land ! En dat de oogst viel in de zomer met zijn lange dagen ! Want een veld koren afmaaien, met een pik, het in stuiken zetten, en later de schoven naar huis brengen, opstapelen in de schuur om tijdens de stillere perioden het graan met de vlegel te dorsen...Klap, klap, klap... uren en uren aan een stuk steeds in het eendere ritme op het graan slaan. Vandaar ook de uitdrukking "Om de haverklap"...
Het zal voor veel mensen een geluk geweest zijn toen het "uur" werkelijk bekend was, en men de dag begon in te delen op vaste uren. Wellicht is ook de zoektocht naar goede en veilige verlichting dan pas in een stroomversnelling gekomen, omdat je toch niet al om 4 uur al kon stoppen met werken... er was nog zoveel tijd voor de slaaptijd.
Nu zitten wij met het tegenovergestelde probleem... wij leven nu gedirigeerd door de tijd. Ik eet om 5 uur 's avonds, want ik weet dat ik best dan mijn pillen neem. Neem ik ze later, dan durf ik 's nachts wel eens last te hebben van een brandende maag... (Of ik dan later eet of niet schijnt er niet echt verband mee te houden). We kijken naar het journaal, dus moeten we stipt op dat uur voor de tv zitten... Wie nog gaat werken, heeft nog meer te maken met tijd... Vroeger luisterden de mensen naar de klok van de kerktoren, en telden de slagen om te weten hoe laat het nachtelijk uur al gevorderd was, nu kijken we op een digitaal klokje die radiogestuurd altijd het exacte uur geeft... Nu ja exact??? Eigenlijk gaan wij voort op het conventioneel vastgelegde uur, want het echte uur is het uur dat we vaststellen op basis van de zon...en dus verschillend van plaats tot plaats. Nu volgt Happy in Nederland strikt de zelfde uurregeling als ik volg, alhoewel er in natuurlijke tijd al een behoorlijk verschil zou zitten.
In het begin van de treinen was dit één van de grote moeilijkheden: iedere plaats had zijn eigen uur! Op dat moment waren er al uurwerken die correct liepen, maar toch moest de reiziger telkens weer zijn uurwerk bijzetten als hij in een andere stad kwam. Aankomst en vertrekuur werden immers vermeld op het plaatselijke uur!
Er was nog veel meer die "anders" was, van stad tot stad ! Tot 1910 of 1915, ik zou het moeten nakijken, reden de wagens in Gent nog links, in de meeste andere reden ze al rechts. Met andere woorden, kwam je in een andere stad, dan waren ook de verkeersreglementen anders, en moest je heel goed geïnformeerd zijn om geen moeilijkheden te hebben.
Eigenlijk is het nu veel eenvoudiger dan toen... Althans op die gebieden. Maar we groeien steeds verder weg van de natuur.
Als je nu langer werkt dan het afgesproken uur, dan is dat overwerk... toen werkte men gewoon zolang er licht was, of zolang het mogelijk was, want in de hoogzomer zal men ook al wel gestopt zijn voor zonsondergang, anders zou men geen of onvoldoende nachtrust hebben gehad...Maar zeker was dat men niet op een uurtje onder of boven keek, men wist in feite niet van het uur af, buiten het geklep van de verre kerktoren... Als je kijkt op de schilderijen van Breughel, dan stel je ook vast dat men in die hoogzomer 's middags een dutje deed om de grootste hitte te laten voorbijgaan, een siësta zeg maar. Alles ging op een veel meer natuurlijke manier dan nu.
Nu hebben ze zelfs een zomeruur en winteruur ingevoerd, waardoor ons "uurgevoel" helemaal tilt slaat gedurende enkele weken. Mensen spreken dan van het verstoren van de biologische klok, maar in hoever hebben wij nog te maken met een echt biologisch tijdgevoel ? We hebben onze biologie gedwongen in het stramien van de uurwijzer.
Men heeft testen gedaan om te kijken of we werkelijk een biologische tijd hebben. Men heeft mensen volkomen geïsoleerd van alle dag en nachtverschijnselen, van klokken en van lawaai (bijvoorbeeld in een plaats diep onder de grond), en stelden vast dat na enkele weken die mensen al helemaal niet meer leefden op het normale vierentwintigurenritme... Eigenlijk zal dat ook wel een beetje normaal zijn, want sinds de tijd dat de mensheid is onstaan tot nu, is de dag al een heel stuk langer geworden, daar de aarde steeds trager en trager draait... Wat is dan de biologische tijd ?
Maar... wie zal er ook wakker van liggen ? Buiten de vele reacties op zomer/winteruur, leven wij op het ritme dat ons opgelegd wordt door werk, tv en noem maar op... en geef toe, we zijn niet echt gelukkig als we geen uurwerk in onze omgeving hebben.
Ik ga stoppen voor vandaag.
Tot de volgende ?
Normaliter eind oktober is 't van dadde !
Ondertussen moet ik er nog wel 35 schrijven. En telkens vul ik dat met de inspiratie van het moment. Kleine avontuurtjes, beschrijvingen, gal spuwen, en noem maar op. In veel gevallen weet ik absoluut niet waarover ik nu weer zal schrijven, zet ik mij gewoon aan mijn pc, en de woorden vloeien er uit.
Ik ben vandaag dus laat, veel later dan anders, omdat we met ons Anny bij de specialist zijn geweest. We waren een half uur te vroeg. Ik heb een hekel aan te laat komen, en voorzie steeds dat we pech kunnen hebben met de lichten, met opstoppingen aan het rond punt en noem maar op, maar gek genoeg, als je tijdig doorgaat, dan is het overal groen licht, dan zijn er geen opstoppingen, geen boeren die je de doorgang ontzeggen met hun grote en trage tractoren (en die regelmatig eens achterom kijken om te zien hoeveel er nu al achter hen zitten...) en noem maar op. Durf je echter op het nippertje aan te zetten, dan heb je overal rood licht, zitten er tientallen auto's voor je aan het rond punt, en zitten er dan ook nog een deel sukkelaars bij die niet durven rijden, en, en en,... En dan kom je aan het hospitaal, en dan vind je nog geen parking ook, en zit je je zelf op te jagen meer dan een klein beetje... Nu was de dokter 5 minuutjes te laat (ik heb gezegd dat ik dacht dat hij verstek gaf).
Tijdens het onderzoek zag hij plots de hanger met olifantenkop bij Anny, en vroeg of ze iets had met olifanten... Toen we vertelden dat ik die zelf gesculpteerd had, hebben we een hele tijd zitten babbelen over talent... Hij heeft de naam van Bart en het bedrijf waar hij werkt opgeschreven, want dat wou hij ook wel eens bekijken...
Je hoort het, Anny is zo goed, dat we meer babbelden over andere dingen dan over haar toestand. Het is een dokter die allergisch is aan medicamenten, en hij probeert nog maar eens om de medicatie nog wat te verminderen... Enfin, we zullen zien of het lukt of niet. We moeten zien dat ze goed blijft!
In het terugkeren had ik wel rode lichten, maar dan kon het mij niet schelen.
Ik zag dat het vanmorgen maar 10 graden meer was. Het is wel zonnig, maar de dagen zijn al weer een heel stuk korter geworden. Toen ik mij stond te wassen zag ik dat de zon weer meer en meer naar het noorden opschuift om op te staan. Eigenlijk is dat iets raar ! In de zomer staat de zon werkelijk in het Oosten, zelfs iets zuidelijk op, en gaat ook op een normale plaats onder. In de winter echter, als de zon veel minder lang aanwezig is, beschrijft ze een veel langer zichtbare baan! De logica zou zeggen dat het andersom moet zijn... Het heeft dus duidelijk te maken met de invalshoek ten opzichte van ons. Ik weet hoe het komt, door de schuinte van de aardas en de cirkel die we beschrijven rond de zon, waardoor we de in de zomer in een heel andere hoek staan dan in de winter, maar toch doet het gek aan. Het moet voor de mensen vroeger een van de grote raadsels zijn geweest. Geen wonder dat er in alle beschavingen zoveel inspanningen geweest zijn om een kalender op te stellen, waaruit ze konden afleiden wanneer het tijd werd om te zaaien en te planten. En geef toe, het moet geen makkelijke klus zijn geweest, omdat die mensen nog geen enkel idee hadden van hoe de aarde er uit zag, dat we ronddraaiden, dat ook de zon niet stilstond, maar dat het toch niet de zon was die om de aarde draaide, maar andersom... Zonder al de middelen die ons ten dienste staan, moeten het briljante mensen zijn geweest die er in slaagden de seizoenen te herkennen aan de stand van de zon!
Wij staan daar nooit bij stil, maar voor die mensen was dat allemaal niet zo evident. Wij kunnen het ons niet meer indenken, maar de tijd dat de mens leefde op het ritme van de natuur en van het daglicht ligt echt niet zo heel ver van ons af ! Daar er geen afdoende verlichtingsbronnen waren, was men wel verplicht te werken bij daglicht. Dus héél lange werkdagen in de zomer, en heel korte in de wintermaanden. Het zal dan ook een opluchting geweest zijn dat er in de winter minder werk was op het land ! En dat de oogst viel in de zomer met zijn lange dagen ! Want een veld koren afmaaien, met een pik, het in stuiken zetten, en later de schoven naar huis brengen, opstapelen in de schuur om tijdens de stillere perioden het graan met de vlegel te dorsen...Klap, klap, klap... uren en uren aan een stuk steeds in het eendere ritme op het graan slaan. Vandaar ook de uitdrukking "Om de haverklap"...
Het zal voor veel mensen een geluk geweest zijn toen het "uur" werkelijk bekend was, en men de dag begon in te delen op vaste uren. Wellicht is ook de zoektocht naar goede en veilige verlichting dan pas in een stroomversnelling gekomen, omdat je toch niet al om 4 uur al kon stoppen met werken... er was nog zoveel tijd voor de slaaptijd.
Nu zitten wij met het tegenovergestelde probleem... wij leven nu gedirigeerd door de tijd. Ik eet om 5 uur 's avonds, want ik weet dat ik best dan mijn pillen neem. Neem ik ze later, dan durf ik 's nachts wel eens last te hebben van een brandende maag... (Of ik dan later eet of niet schijnt er niet echt verband mee te houden). We kijken naar het journaal, dus moeten we stipt op dat uur voor de tv zitten... Wie nog gaat werken, heeft nog meer te maken met tijd... Vroeger luisterden de mensen naar de klok van de kerktoren, en telden de slagen om te weten hoe laat het nachtelijk uur al gevorderd was, nu kijken we op een digitaal klokje die radiogestuurd altijd het exacte uur geeft... Nu ja exact??? Eigenlijk gaan wij voort op het conventioneel vastgelegde uur, want het echte uur is het uur dat we vaststellen op basis van de zon...en dus verschillend van plaats tot plaats. Nu volgt Happy in Nederland strikt de zelfde uurregeling als ik volg, alhoewel er in natuurlijke tijd al een behoorlijk verschil zou zitten.
In het begin van de treinen was dit één van de grote moeilijkheden: iedere plaats had zijn eigen uur! Op dat moment waren er al uurwerken die correct liepen, maar toch moest de reiziger telkens weer zijn uurwerk bijzetten als hij in een andere stad kwam. Aankomst en vertrekuur werden immers vermeld op het plaatselijke uur!
Er was nog veel meer die "anders" was, van stad tot stad ! Tot 1910 of 1915, ik zou het moeten nakijken, reden de wagens in Gent nog links, in de meeste andere reden ze al rechts. Met andere woorden, kwam je in een andere stad, dan waren ook de verkeersreglementen anders, en moest je heel goed geïnformeerd zijn om geen moeilijkheden te hebben.
Eigenlijk is het nu veel eenvoudiger dan toen... Althans op die gebieden. Maar we groeien steeds verder weg van de natuur.
Als je nu langer werkt dan het afgesproken uur, dan is dat overwerk... toen werkte men gewoon zolang er licht was, of zolang het mogelijk was, want in de hoogzomer zal men ook al wel gestopt zijn voor zonsondergang, anders zou men geen of onvoldoende nachtrust hebben gehad...Maar zeker was dat men niet op een uurtje onder of boven keek, men wist in feite niet van het uur af, buiten het geklep van de verre kerktoren... Als je kijkt op de schilderijen van Breughel, dan stel je ook vast dat men in die hoogzomer 's middags een dutje deed om de grootste hitte te laten voorbijgaan, een siësta zeg maar. Alles ging op een veel meer natuurlijke manier dan nu.
Nu hebben ze zelfs een zomeruur en winteruur ingevoerd, waardoor ons "uurgevoel" helemaal tilt slaat gedurende enkele weken. Mensen spreken dan van het verstoren van de biologische klok, maar in hoever hebben wij nog te maken met een echt biologisch tijdgevoel ? We hebben onze biologie gedwongen in het stramien van de uurwijzer.
Men heeft testen gedaan om te kijken of we werkelijk een biologische tijd hebben. Men heeft mensen volkomen geïsoleerd van alle dag en nachtverschijnselen, van klokken en van lawaai (bijvoorbeeld in een plaats diep onder de grond), en stelden vast dat na enkele weken die mensen al helemaal niet meer leefden op het normale vierentwintigurenritme... Eigenlijk zal dat ook wel een beetje normaal zijn, want sinds de tijd dat de mensheid is onstaan tot nu, is de dag al een heel stuk langer geworden, daar de aarde steeds trager en trager draait... Wat is dan de biologische tijd ?
Maar... wie zal er ook wakker van liggen ? Buiten de vele reacties op zomer/winteruur, leven wij op het ritme dat ons opgelegd wordt door werk, tv en noem maar op... en geef toe, we zijn niet echt gelukkig als we geen uurwerk in onze omgeving hebben.
Ik ga stoppen voor vandaag.
Tot de volgende ?
woensdag, september 24, 2008
V.N.
Tussenkomst van de V.N. niet nodig in België !
dixit mini-ster De Gucht, de woestste bemiddelaar ooit.
Is dat effen een pak van ons hart ! Stel dat ze hier blauwhelmen gelegerd hadden ! Als we horen wat onze eigen blauwhelmen uitgespookt hebben in Afrika (ligt in Amerika volgens K3)...
Het volledig relaas daarvan kun je lezen in "de laatste met het nieuws", een van onze onovertroffen persorganen, die De Gucht ook nog laat verklaren dat het hier geen geschil betreft tussen etnische groepen... Waarvan akte !
Hij heeft trouwens overschot van gelijk!
Het is alleen een geschil tussen parlementairen die alles op alles zetten om niet te moeten klappen van de echte problemen... en zeker niet zo ver willen komen dat ze er ook iets moeten aan doen, want doen, dat is werken, en Werken, daar hebben ze bij ons een gemeente van gemaakt, in het mooie West Vlaanderen, naast Zarren...
Tot zover onze tussenkomst in de V.N. ...
sjongejongejonge
djudedju
xxx(gecensureerd)
't Regent, niet erg, maar 't is natte regen. Maar 't zou maar voor een dag zijn. Dan zouden we terug vallen in de indian summer. Ziede wel dat ik gelijk heb ! We hebben duidelijk een verschuiving van onze seizoenen ! Twee natte moessons, gescheiden door telkens een korte periode van zon, net genoeg om u te doen beseffen wat ge allemaal tekort komt in de rest van het jaar...
Morgen zal de blog veel later verschijnen dan normaal! Anny moet naar de specialist. Nee, er is niets aan de hand, gewoon klein onderhoud, smeren en olie en zo... En vooral een pak voorschriften voor medicamentjes en natuurlijk een verzekering op het inkomen van de specialist. Diene mens moet ook leven hé.
Dus, niet te vroeg komen loeren of er al weer tekst is... 't zal een pak later zijn dan anders. Hopelijk is er geen nieuws, want geen nieuws is goed nieuws, zeker als je bij de specialist gaat. Als die iets nieuws ontdekken is het gewoonlijk geen betering. Nu, met Anny gaat alles goddank, opperbest. Sinds haar medicaties op punt gezet zijn, is ze weer helemaal de oude, van ver voor haar ziek zijn. Gisteren heeft ze de haag geschoren, en ik heb met ons nieuw machine de gevallen bladeren op onze oprit en voetpad opgezogen. Ik weet niet hoe het komt, maar al de bladeren van heel de wijk willen precies altijd op onze oprit liggen. Het zijn niet alleen de blaren van mijn notelaar en van mijn linde, maar heel wat van de bladeren van de buren (de villa iets verderop) verkiezen hier ook woonst te kiezen... Maar nu met mijn machien ! Alles belandt in een grote zak, zodat het machien steeds zwaarder gaat wegen. Eens de zak vol, ga ik tussen de bloemen staan, open de rits en de fijngemalen bladeren vormen een warme bedekking voor de plantenvoetjes. Vanmorgen zag ik dat er alweer bijna even veel bladeren lagen als gisteren. Op die manier gaat de grond in mijn bloemenperkjes straks hoger komen dan mijn venster...
De maïs voor mijn deur begint ook al rijp te worden, en ook die vertoont al gele tinten in zijn blaren. Hopelijk komen ze binnenkort die muur slechten ! Dat zou kunnen, als het maïs is om te hakselen, dat doen ze liefst als er nog wat groen inzit, maar is het omwille van de maïsgranen, dan zijn we er nog niet vanaf!
Ik mis mijne vue op het mooie landschap voor mijn raam. Ik krijg seffens nog een nieuwe soort fobie: maïsfobie !
Nogal een geluk dat het hier (nog) niet warm genoeg is om soya te zetten, dat groeit ook meer dan 2 meter hoog, en schijnt de ideale plant te zijn om af te wisselen met...maïs. Dat komt omdat soya blijkbaar stikstof in de bodem inbrengt. God spaar ons daarvan ! Bovendien is soya een heel gevaarlijk product ! Iemand die veel soyaproducten eet heeft minder dan de helft spermazoïden dan iemand die dat niet eet ! Bovendien schijnen wij vooral, al onze protesten ten spijt, vooral maïs en soya te eten waarvan de dna is "aangepast"... In het geval van soya is die aanpassing er vooral op gericht dat je de soya ook zelf kunt besproeien met giften ! Normale soya is zo teer, dat men eventuele besproeingen heel zorgvuldig moet doen, komt het gift in aanraking met de soyaplant, dan gaat het kapot... Omdat het veel makkelijker is zo maar in het wilde weg te sproeien, past men de soya een beetje aan, zodat hij tegen het gift kan... Hopelijk kunnen wij er ook tegen hé???
Maar het gevaarlijke van die "aanpassingen", is dat het niet controleerbaar is! Dat betekent, dat de bestuivingen van een normaal soyaplantje, makkelijk kan gebeuren door een bij die van een "aangepast" veld komt, en het resultaat is dat je dan, zonder het te beseffen ook op dat veld eenaangepaste versie hebt. Men weet ook niet hoe men dat kan vermijden, en nog minder hoe men het kan terugschroeven. Dus, mocht binnen enkele jaren blijken dat er nevenwerkingen zijn door die aanpassing, dan kunnen wij het niet terugschroeven, en is de enige mogelijkheid: geen soya meer...
Maar het gaat nog verder ! De meeste van die aanpassingen zijn gepatenteerd. Dus eigendom van een bedrijf. In werkelijkheid moeten wij maar van één bedrijf spreken, de andere tellen op wereldvlak niet eens mee, het bedrijf Monsanto.
Nu gaat Monsanto zo ver, dat ze op de velden van de boeren die geen "aangepast Monsanto soya" planten, stalen gaan nemen. Vinden ze die aanpassing, die er door kruisbestuiving onvermijdelijk komt, dan schotelen ze de betroffen boer de rekening voor, x aantal jaren achteruit... De ene na de andere boer wordt zo het faillissement in gedreven, en Monsanto krijgt niet alleen het alleenrecht op soya, maar is ook eigenaar van bijna alle landbouwgrond aan het worden.
Maar het gaat nog verder ! Monsanto heeft ook patent genomen op een bepaald soort varkensgen... Nu heeft een duitse varkensboer bewezen dat dit gen in werkelijkheid in bijna alle varkens zit van nature uit, en dat dit dus geen eigendom van Monsanto KAN zijn... Maar de zaak is nog steeds niet volledig uitgevochten, en het Monsanto-leger zet alle middelen in om het te halen. Dat zou in feite betekenen dat op termijn gewoonweg alle voedsel zou kunnen beheerd worden door één machtsinstituut: Monsanto...
Toch eventjes slikken hé ?
De prijsbeheersing, de hoeveelheid... en noem maar op, allemaal in handen van een bedrijf, die er alleen op gemaakt is winst te maken... Adieu bevolking van de derde wereldlanden ! Zij kunnen niet betalen, geen winst is geen eten.
Maar ja, ik zie het weer veel te zwart hé... Een bedrijf doet zoiets toch niet ! Het zou ondenkbaar zijn hier honderden mensen werkloos te maken en een ander bedrijf in een goedkoper Roemenië het werk te laten doen... dat doet een bedrijf toch niet ?
Weet je, ik denk dat wij met een nieuw fenomeen te maken hebben, en dat wij een antwoord op dat fenomeen moeten zoeken. Dringend!, want zij zijn al volop bezig met een nieuwe soort industriële revolutie ! Hoog tijd dat wij een sociaal antwoord vinden !
Maar nee, hier zitten de politici te zwammen over problemen die zij zelf gemaakt hebben. (Hebben ze de techniek afgekeken van Monsanto ?)
tot de volgende ?
dixit mini-ster De Gucht, de woestste bemiddelaar ooit.
Is dat effen een pak van ons hart ! Stel dat ze hier blauwhelmen gelegerd hadden ! Als we horen wat onze eigen blauwhelmen uitgespookt hebben in Afrika (ligt in Amerika volgens K3)...
Het volledig relaas daarvan kun je lezen in "de laatste met het nieuws", een van onze onovertroffen persorganen, die De Gucht ook nog laat verklaren dat het hier geen geschil betreft tussen etnische groepen... Waarvan akte !
Hij heeft trouwens overschot van gelijk!
Het is alleen een geschil tussen parlementairen die alles op alles zetten om niet te moeten klappen van de echte problemen... en zeker niet zo ver willen komen dat ze er ook iets moeten aan doen, want doen, dat is werken, en Werken, daar hebben ze bij ons een gemeente van gemaakt, in het mooie West Vlaanderen, naast Zarren...
Tot zover onze tussenkomst in de V.N. ...
sjongejongejonge
djudedju
xxx(gecensureerd)
't Regent, niet erg, maar 't is natte regen. Maar 't zou maar voor een dag zijn. Dan zouden we terug vallen in de indian summer. Ziede wel dat ik gelijk heb ! We hebben duidelijk een verschuiving van onze seizoenen ! Twee natte moessons, gescheiden door telkens een korte periode van zon, net genoeg om u te doen beseffen wat ge allemaal tekort komt in de rest van het jaar...
Morgen zal de blog veel later verschijnen dan normaal! Anny moet naar de specialist. Nee, er is niets aan de hand, gewoon klein onderhoud, smeren en olie en zo... En vooral een pak voorschriften voor medicamentjes en natuurlijk een verzekering op het inkomen van de specialist. Diene mens moet ook leven hé.
Dus, niet te vroeg komen loeren of er al weer tekst is... 't zal een pak later zijn dan anders. Hopelijk is er geen nieuws, want geen nieuws is goed nieuws, zeker als je bij de specialist gaat. Als die iets nieuws ontdekken is het gewoonlijk geen betering. Nu, met Anny gaat alles goddank, opperbest. Sinds haar medicaties op punt gezet zijn, is ze weer helemaal de oude, van ver voor haar ziek zijn. Gisteren heeft ze de haag geschoren, en ik heb met ons nieuw machine de gevallen bladeren op onze oprit en voetpad opgezogen. Ik weet niet hoe het komt, maar al de bladeren van heel de wijk willen precies altijd op onze oprit liggen. Het zijn niet alleen de blaren van mijn notelaar en van mijn linde, maar heel wat van de bladeren van de buren (de villa iets verderop) verkiezen hier ook woonst te kiezen... Maar nu met mijn machien ! Alles belandt in een grote zak, zodat het machien steeds zwaarder gaat wegen. Eens de zak vol, ga ik tussen de bloemen staan, open de rits en de fijngemalen bladeren vormen een warme bedekking voor de plantenvoetjes. Vanmorgen zag ik dat er alweer bijna even veel bladeren lagen als gisteren. Op die manier gaat de grond in mijn bloemenperkjes straks hoger komen dan mijn venster...
De maïs voor mijn deur begint ook al rijp te worden, en ook die vertoont al gele tinten in zijn blaren. Hopelijk komen ze binnenkort die muur slechten ! Dat zou kunnen, als het maïs is om te hakselen, dat doen ze liefst als er nog wat groen inzit, maar is het omwille van de maïsgranen, dan zijn we er nog niet vanaf!
Ik mis mijne vue op het mooie landschap voor mijn raam. Ik krijg seffens nog een nieuwe soort fobie: maïsfobie !
Nogal een geluk dat het hier (nog) niet warm genoeg is om soya te zetten, dat groeit ook meer dan 2 meter hoog, en schijnt de ideale plant te zijn om af te wisselen met...maïs. Dat komt omdat soya blijkbaar stikstof in de bodem inbrengt. God spaar ons daarvan ! Bovendien is soya een heel gevaarlijk product ! Iemand die veel soyaproducten eet heeft minder dan de helft spermazoïden dan iemand die dat niet eet ! Bovendien schijnen wij vooral, al onze protesten ten spijt, vooral maïs en soya te eten waarvan de dna is "aangepast"... In het geval van soya is die aanpassing er vooral op gericht dat je de soya ook zelf kunt besproeien met giften ! Normale soya is zo teer, dat men eventuele besproeingen heel zorgvuldig moet doen, komt het gift in aanraking met de soyaplant, dan gaat het kapot... Omdat het veel makkelijker is zo maar in het wilde weg te sproeien, past men de soya een beetje aan, zodat hij tegen het gift kan... Hopelijk kunnen wij er ook tegen hé???
Maar het gevaarlijke van die "aanpassingen", is dat het niet controleerbaar is! Dat betekent, dat de bestuivingen van een normaal soyaplantje, makkelijk kan gebeuren door een bij die van een "aangepast" veld komt, en het resultaat is dat je dan, zonder het te beseffen ook op dat veld eenaangepaste versie hebt. Men weet ook niet hoe men dat kan vermijden, en nog minder hoe men het kan terugschroeven. Dus, mocht binnen enkele jaren blijken dat er nevenwerkingen zijn door die aanpassing, dan kunnen wij het niet terugschroeven, en is de enige mogelijkheid: geen soya meer...
Maar het gaat nog verder ! De meeste van die aanpassingen zijn gepatenteerd. Dus eigendom van een bedrijf. In werkelijkheid moeten wij maar van één bedrijf spreken, de andere tellen op wereldvlak niet eens mee, het bedrijf Monsanto.
Nu gaat Monsanto zo ver, dat ze op de velden van de boeren die geen "aangepast Monsanto soya" planten, stalen gaan nemen. Vinden ze die aanpassing, die er door kruisbestuiving onvermijdelijk komt, dan schotelen ze de betroffen boer de rekening voor, x aantal jaren achteruit... De ene na de andere boer wordt zo het faillissement in gedreven, en Monsanto krijgt niet alleen het alleenrecht op soya, maar is ook eigenaar van bijna alle landbouwgrond aan het worden.
Maar het gaat nog verder ! Monsanto heeft ook patent genomen op een bepaald soort varkensgen... Nu heeft een duitse varkensboer bewezen dat dit gen in werkelijkheid in bijna alle varkens zit van nature uit, en dat dit dus geen eigendom van Monsanto KAN zijn... Maar de zaak is nog steeds niet volledig uitgevochten, en het Monsanto-leger zet alle middelen in om het te halen. Dat zou in feite betekenen dat op termijn gewoonweg alle voedsel zou kunnen beheerd worden door één machtsinstituut: Monsanto...
Toch eventjes slikken hé ?
De prijsbeheersing, de hoeveelheid... en noem maar op, allemaal in handen van een bedrijf, die er alleen op gemaakt is winst te maken... Adieu bevolking van de derde wereldlanden ! Zij kunnen niet betalen, geen winst is geen eten.
Maar ja, ik zie het weer veel te zwart hé... Een bedrijf doet zoiets toch niet ! Het zou ondenkbaar zijn hier honderden mensen werkloos te maken en een ander bedrijf in een goedkoper Roemenië het werk te laten doen... dat doet een bedrijf toch niet ?
Weet je, ik denk dat wij met een nieuw fenomeen te maken hebben, en dat wij een antwoord op dat fenomeen moeten zoeken. Dringend!, want zij zijn al volop bezig met een nieuwe soort industriële revolutie ! Hoog tijd dat wij een sociaal antwoord vinden !
Maar nee, hier zitten de politici te zwammen over problemen die zij zelf gemaakt hebben. (Hebben ze de techniek afgekeken van Monsanto ?)
tot de volgende ?
dinsdag, september 23, 2008
meer dan 4000 !
Sinds mijn tellerke op mijn blog staat, half maart van dit jaar, hebben meer dan 4000 lezers zich over mijn blog gebogen...
En dit zijn dan nog alleen de lezers die dit rechtstreeks doen, want mijn blog zit ook nog minstens op één ander systeem te lezen, en die lezers zie ik niet.
Wie mijn blog plots op Technorati heeft gezet weet ik niet, maar ik heb wel de toelating gegeven dat het mocht. Ik stel vast dat je nu nog steeds het hele eerste van mijn blogjes kunt lezen, tot en met dat van vandaag. Het zou wel een hele karwei zijn, want ondertussen heb ik al heel wat geblogd, en sommige stukken ware stukjes, andere waren hele knoerten.
Ook de behandelde onderwerpen zijn niet te tellen, de meeste blogs gaan over meer dan één onderwerp, en er is omzeggens maar één redelijk constante: het weer... het Belgisch onderwerp bij uitstek. Het weer kwam in bijna iedere blog aan het woord, en slechts heel zelden om te melden dat het goed was...
Toen ik begon aan het bloggen, had ik niet gedacht dat het zo een vaart zou lopen, maar nu beheerst die blog een beetje mijn leven. Het is een vorm van verslaving geworden, ik zou niet meer zo maar kunnen stoppen, de dag is niet af als ik niet kan bloggen.
Toch was het een paar keer bijna het geval: internet gaf de pijp aan maarten, en ik kon mijn blog wel opmaken, maar niet verspreiden... Gelukkig werden de (zeldzame) pannes van het internet steevast tamelijk vlug opgelost en kwam alles nog terecht.
Enkele dagen waren aangekondigd als "Er komt geen blog", omdat een of andere activiteit mij dat zou verhinderen. Met uitzondering van de meerdaagse uitstappen stel ik vast dat ik in de meeste gevallen toch nog een blog creëerde op een weliswaar ongewoon uur, maar toch op de dag in kwestie...een duidelijker bewijs van het verslavende element in het bloggen is er niet!
De laatste maanden blog ik voor ik mijn mailtjes heb gelezen, omwille van het idiote gevoel dat mijn lezers zitten te wachten, en telkens als ik dan mijn blog in de ether duw, kijk ik meteen of ik de lezers voor was, en als ik zie dat er die dag al enkele lezers op mijn blog zaten, is het een steek(je) in mijn schrijvershart.
Hoelang zouden die schrijfsels blijven rondwaren op het internet, vraag ik mij regelmatig af. Met andere woorden, hoeveel van de websites en blogs die je kunt vinden op internet zijn van mensen die ondertussen al het tijdelijke met het eeuwige gewisseld hebben ? Of zijn allang démodé ? Of gaan over onderwerpen die niemand zich nog herinnert ? Wie zal er nog weten wie die Leterme was waarover ik ooit een versje pleegde ? Of ga ik met die blogs op een of andere manier de eeuwigheid in? Zal een van mijn nazaten binnen enkele eeuwen die blogs terug ontdekken, en wereldkundig maken ? Of worden mijn kriebelkrabbels met de mantel van de tijd zachtjes toegedekt? Ik weet het niet, en het is ook niet mijn hoofdbekommernis...Maar wat is dan wel de reden van mijn bloggen ?
Eerlijk, ik weet het niet.
Gewoon omdat ik het graag doe, en omdat ik vaststel dat er enkele mensen zijn die het wel leuk vinden, en die aandacht streelt mijn ego. Onmiskenbaar, en ik denk dat iedere blogger wel wil dat zijn blogs ook gelezen worden.
De meeste vaste lezers zijn uiteraard bekenden, maar tot mijn verbazing tel ik ook enkele vaste lezers die ik niet ken en die mij niet kennen, of het is uit die blog. En dat enkelen uit een toevallig zien van een blog overgaan naar vaste lezer, streelt mijn ijdelheid nog veel meer dan de aandacht van mijn bekenden, die mij lezen uit sympathie.
Dat er een bekende mijn blog propageert in diverse middens, en er uit citeert, doet mij uiteraard nog meer genoegen. Kortom ik ben een hovaardig manneke, drijvend op de aandacht die ik krijg van anderen... en ik voel er geen greintje schaamte over. (Integendeel, ik zit te grinniken!)
Wat ik héél leuk vind zijn de reacties op mijn proza! Sommige kun je lezen als je kijkt op het woordje reacties, andere krijg ik gewoon met een mailtje toegestuurd. Soms krijg ik lof, soms kritiek, maar eigenlijk zijn ze beiden gewoon voer op de molen van mijn ijdelheid...
Weet dat je binnenkort nog eens een blog krijgt over mijn blog, want we naderen stillekes de duizendste blog ! Met andere woorden, we zijn stilaan de kaap van drie jaar bloggen aan het naderen, met dien verstande dat het hier een dagelijkse blog betreft. Ik kijk ook wel over het muurtje bij andere bloggers... en er is een enorme variëteit vast te stellen. Je moet gewoon eens gaan zien op seniorennet om te zien welke soorten van blogs er allemaal zijn. Sommigen zien het veeleer als een never ending story, een soort site die blijkbaar nooit af is, en waaraan ze voortdurend bijwerken en bijschaven, wat bij sommigen leidt tot een enorme kolos van ontelbare items en foto's en noem links en noem maar op, waarin je het gevoel krijgt verloren te lopen, tot de zeer minimalistische die ooit een keer probeerden iets op papier te zetten en dan nooit meer... en alle mogelijke varianten er tussen in. Anderen stofferen hun blog voortdurend met de vruchten van andermans boom, en kopiëren stukjes of zetten linken aan alle kanten. Anderen beperken zich tot een soort onderwerp, en bieden bijvoorbeeld alle nieuwtjes uit hun straat of dorp aan. Je kunt het niet noemen, of het is er ! Via de blog van vriend Happy leerde ik er ook de foto-blog kennen van een mij onbekende dame die vurrukkullukke foto's maakt, en regelmatig een pak prachtige dingen toont... Heel weinig tekst, veel beeld, en van een superieure kwaliteit. Ik heb me al voorgenomen er eens in te grasduinen voor onderwerpen om om te zetten in pyrografie...
Bloggen is dus een medium zonder regels... Je kunt er alles op kwijt...
En dat is ook een van de geheimen van het bloggen: dat kwijt kunnen! Je kunt eens ventileren, en zo ook je eigen gemoedsrust terugvinden...
Hier kan ik nog eens praten over mijn overleden zoon, zoals ik soms met mezelf er over praat, niet om terug in het verdriet te duikelen, maar om de herinnering te eren.
Hier kan ik eens over pijn babbelen, zonder iemand voor je die wat verveeld kijkt of overdreven aandacht besteed.
Hier kan ik alles kwijt op een manier die veel vrijer is dan al de andere middelen.
Denk maar eens aan de telefoon, je kunt veel meer zeggen die onzichtbare persoon dan tegen de man die in je ogen kijkt...Met een blog gaat dit nog veel verder. En dat kun je in heel veel blogs terugvinden... het geeft wat van de ziel van de schrijver bloot...Net zoals ieder boek dat ook doet.
Och, ik kan er blijven over praten... maar het is gewoon: een blog is een blog is een blog is een blog....
Vandaag zouden we weer regen krijgen, maar tot op heden zie ik nog niets, wel is het overtrokken.
Ik zie steeds meer geel in mijn lindeboom kleuren... wat we ook dromen, de herfst is in het land. Zowel meteorologisch als astronomisch als weet ik veel hoe nog, hij is er. Het enige leuke dat hij brengt zijn noten en paddestoelen. Vooral het laatste, en dan denk ik niet alleen aan de eetbare soorten. Ik vind dat paddestoelen veelal mooi zijn. Niet alleen van vorm, maar ook van kleur. De meeste paddestoelen hebben van die pastelkleuren, die bijna verdwijnen in de achtergrond van de gevallen bladeren. Er zijn hele grote bij, maar ook heel minuscule, je moet maar eens kijken onder de schors van dode bomen, en op die schors! Neem eens een vergrootglas mee, en sta vol ver- en bewondering voor die bizarre vormen die de natuur ons biedt. Je kunt dan meteen ook eens kijken naar de mossen en korstmossen, en versteld staan van de vormen, maar vooral van de kleuren in dat kleine wereldje... We naderen ook weer allerzielen, en binnenkort gaan de mensen de jaarlijkse opkuis van de graven gaan doen...Voor je begint te schuren, kijk eens met een vergrootglas naar het "vuil" dat veelal bestaat uit korstmossen. Sta er eens bij stil dat op die schijnbaar blote steen er toch leven ontstaat. Waar je met de beste wil van de wereld niet ziet hoe er daar iets kan leven, is het er toch! In de warme en vochtige landen heb je daar ook nog de tillandsia's bij, die net als de korstmossen hun voeding schijnen te halen uit de lucht en het vocht in de atmosfeer. Hier zie je ze wel eens als die bizarre plantjes die op een steen of op kurk of een dode tak gekleefd zijn, veelal wat grijzig van kleur. Weet je dat ze zich zelfs "zaaien" op de telefoondraden, die soms breken van het gewicht van de aanwezige plantjes?
Voor mij zijn dat echte veroveraars ! Waar nog geen ander leven mogelijk lijkt, vestigen zij zich, en als je ze laat groeien en vermenigvuldigen zullen zij op den duur een voldoende basis vormen voor andere soorten van planten, en is de natuur weer eens de kale rots aan het overwinnen. Fantastisch toch ?
Ook rondom ons zien we van die sterke veroveraars... Als je aan een wegboord een stukje brake grond ziet, waar niets kan opgroeien, dan zul je plots zien dat het kleine hoefblad net dat stukje grond gaat bezetten, en er enkele jaren ongestoord blijft groeien... tot het door zijn aanwezigheid voldoende voedingsstoffen in de boden heeft gebracht, en andere planten er beginnen te groeien, die veel sterker zijn en het arme kleine hoefblad totaal verdrummen... De zachte veroveraar wordt niet bedankt voor zijn werk, maar gaat er teniet.
Echter, zonder dat voorbereidende werk, van die korstmossen of dat kleine hoefblad, zou de natuur nooit op die plaatsen zijn geraakt... Voor mij is dat een les om te onthouden! Zonder het werk van de kleine man zouden wij nooit de welvaart hebben die we nu kennen. Laat ons dan iets dankbaarder zijn dan de natuur zelve, en niet vergeten wat die onzichtbaren allemaal dagdagelijks voor ons doen opdat wij makkelijk zouden zitten in een zachte zetel, wekelijks ons afval zouden kunnen buitenzetten in het zekere weten dat het verdwijnt... en noem maar op. De natuur kan er niet zijn zonder die kleine werkers vooraf, wij kunnen er niet zijn zonder die kleine mensen die de maatschappij laten draaien.
Ik ga stoppen, bedankt allemaal om mij dagelijks , of nu en dan, of heel toevallig, te ontmoeten in de blog van die soms knorrige, soms satirische, soms leuke opa...
tot de volgende ?
En dit zijn dan nog alleen de lezers die dit rechtstreeks doen, want mijn blog zit ook nog minstens op één ander systeem te lezen, en die lezers zie ik niet.
Wie mijn blog plots op Technorati heeft gezet weet ik niet, maar ik heb wel de toelating gegeven dat het mocht. Ik stel vast dat je nu nog steeds het hele eerste van mijn blogjes kunt lezen, tot en met dat van vandaag. Het zou wel een hele karwei zijn, want ondertussen heb ik al heel wat geblogd, en sommige stukken ware stukjes, andere waren hele knoerten.
Ook de behandelde onderwerpen zijn niet te tellen, de meeste blogs gaan over meer dan één onderwerp, en er is omzeggens maar één redelijk constante: het weer... het Belgisch onderwerp bij uitstek. Het weer kwam in bijna iedere blog aan het woord, en slechts heel zelden om te melden dat het goed was...
Toen ik begon aan het bloggen, had ik niet gedacht dat het zo een vaart zou lopen, maar nu beheerst die blog een beetje mijn leven. Het is een vorm van verslaving geworden, ik zou niet meer zo maar kunnen stoppen, de dag is niet af als ik niet kan bloggen.
Toch was het een paar keer bijna het geval: internet gaf de pijp aan maarten, en ik kon mijn blog wel opmaken, maar niet verspreiden... Gelukkig werden de (zeldzame) pannes van het internet steevast tamelijk vlug opgelost en kwam alles nog terecht.
Enkele dagen waren aangekondigd als "Er komt geen blog", omdat een of andere activiteit mij dat zou verhinderen. Met uitzondering van de meerdaagse uitstappen stel ik vast dat ik in de meeste gevallen toch nog een blog creëerde op een weliswaar ongewoon uur, maar toch op de dag in kwestie...een duidelijker bewijs van het verslavende element in het bloggen is er niet!
De laatste maanden blog ik voor ik mijn mailtjes heb gelezen, omwille van het idiote gevoel dat mijn lezers zitten te wachten, en telkens als ik dan mijn blog in de ether duw, kijk ik meteen of ik de lezers voor was, en als ik zie dat er die dag al enkele lezers op mijn blog zaten, is het een steek(je) in mijn schrijvershart.
Hoelang zouden die schrijfsels blijven rondwaren op het internet, vraag ik mij regelmatig af. Met andere woorden, hoeveel van de websites en blogs die je kunt vinden op internet zijn van mensen die ondertussen al het tijdelijke met het eeuwige gewisseld hebben ? Of zijn allang démodé ? Of gaan over onderwerpen die niemand zich nog herinnert ? Wie zal er nog weten wie die Leterme was waarover ik ooit een versje pleegde ? Of ga ik met die blogs op een of andere manier de eeuwigheid in? Zal een van mijn nazaten binnen enkele eeuwen die blogs terug ontdekken, en wereldkundig maken ? Of worden mijn kriebelkrabbels met de mantel van de tijd zachtjes toegedekt? Ik weet het niet, en het is ook niet mijn hoofdbekommernis...Maar wat is dan wel de reden van mijn bloggen ?
Eerlijk, ik weet het niet.
Gewoon omdat ik het graag doe, en omdat ik vaststel dat er enkele mensen zijn die het wel leuk vinden, en die aandacht streelt mijn ego. Onmiskenbaar, en ik denk dat iedere blogger wel wil dat zijn blogs ook gelezen worden.
De meeste vaste lezers zijn uiteraard bekenden, maar tot mijn verbazing tel ik ook enkele vaste lezers die ik niet ken en die mij niet kennen, of het is uit die blog. En dat enkelen uit een toevallig zien van een blog overgaan naar vaste lezer, streelt mijn ijdelheid nog veel meer dan de aandacht van mijn bekenden, die mij lezen uit sympathie.
Dat er een bekende mijn blog propageert in diverse middens, en er uit citeert, doet mij uiteraard nog meer genoegen. Kortom ik ben een hovaardig manneke, drijvend op de aandacht die ik krijg van anderen... en ik voel er geen greintje schaamte over. (Integendeel, ik zit te grinniken!)
Wat ik héél leuk vind zijn de reacties op mijn proza! Sommige kun je lezen als je kijkt op het woordje reacties, andere krijg ik gewoon met een mailtje toegestuurd. Soms krijg ik lof, soms kritiek, maar eigenlijk zijn ze beiden gewoon voer op de molen van mijn ijdelheid...
Weet dat je binnenkort nog eens een blog krijgt over mijn blog, want we naderen stillekes de duizendste blog ! Met andere woorden, we zijn stilaan de kaap van drie jaar bloggen aan het naderen, met dien verstande dat het hier een dagelijkse blog betreft. Ik kijk ook wel over het muurtje bij andere bloggers... en er is een enorme variëteit vast te stellen. Je moet gewoon eens gaan zien op seniorennet om te zien welke soorten van blogs er allemaal zijn. Sommigen zien het veeleer als een never ending story, een soort site die blijkbaar nooit af is, en waaraan ze voortdurend bijwerken en bijschaven, wat bij sommigen leidt tot een enorme kolos van ontelbare items en foto's en noem links en noem maar op, waarin je het gevoel krijgt verloren te lopen, tot de zeer minimalistische die ooit een keer probeerden iets op papier te zetten en dan nooit meer... en alle mogelijke varianten er tussen in. Anderen stofferen hun blog voortdurend met de vruchten van andermans boom, en kopiëren stukjes of zetten linken aan alle kanten. Anderen beperken zich tot een soort onderwerp, en bieden bijvoorbeeld alle nieuwtjes uit hun straat of dorp aan. Je kunt het niet noemen, of het is er ! Via de blog van vriend Happy leerde ik er ook de foto-blog kennen van een mij onbekende dame die vurrukkullukke foto's maakt, en regelmatig een pak prachtige dingen toont... Heel weinig tekst, veel beeld, en van een superieure kwaliteit. Ik heb me al voorgenomen er eens in te grasduinen voor onderwerpen om om te zetten in pyrografie...
Bloggen is dus een medium zonder regels... Je kunt er alles op kwijt...
En dat is ook een van de geheimen van het bloggen: dat kwijt kunnen! Je kunt eens ventileren, en zo ook je eigen gemoedsrust terugvinden...
Hier kan ik nog eens praten over mijn overleden zoon, zoals ik soms met mezelf er over praat, niet om terug in het verdriet te duikelen, maar om de herinnering te eren.
Hier kan ik eens over pijn babbelen, zonder iemand voor je die wat verveeld kijkt of overdreven aandacht besteed.
Hier kan ik alles kwijt op een manier die veel vrijer is dan al de andere middelen.
Denk maar eens aan de telefoon, je kunt veel meer zeggen die onzichtbare persoon dan tegen de man die in je ogen kijkt...Met een blog gaat dit nog veel verder. En dat kun je in heel veel blogs terugvinden... het geeft wat van de ziel van de schrijver bloot...Net zoals ieder boek dat ook doet.
Och, ik kan er blijven over praten... maar het is gewoon: een blog is een blog is een blog is een blog....
Vandaag zouden we weer regen krijgen, maar tot op heden zie ik nog niets, wel is het overtrokken.
Ik zie steeds meer geel in mijn lindeboom kleuren... wat we ook dromen, de herfst is in het land. Zowel meteorologisch als astronomisch als weet ik veel hoe nog, hij is er. Het enige leuke dat hij brengt zijn noten en paddestoelen. Vooral het laatste, en dan denk ik niet alleen aan de eetbare soorten. Ik vind dat paddestoelen veelal mooi zijn. Niet alleen van vorm, maar ook van kleur. De meeste paddestoelen hebben van die pastelkleuren, die bijna verdwijnen in de achtergrond van de gevallen bladeren. Er zijn hele grote bij, maar ook heel minuscule, je moet maar eens kijken onder de schors van dode bomen, en op die schors! Neem eens een vergrootglas mee, en sta vol ver- en bewondering voor die bizarre vormen die de natuur ons biedt. Je kunt dan meteen ook eens kijken naar de mossen en korstmossen, en versteld staan van de vormen, maar vooral van de kleuren in dat kleine wereldje... We naderen ook weer allerzielen, en binnenkort gaan de mensen de jaarlijkse opkuis van de graven gaan doen...Voor je begint te schuren, kijk eens met een vergrootglas naar het "vuil" dat veelal bestaat uit korstmossen. Sta er eens bij stil dat op die schijnbaar blote steen er toch leven ontstaat. Waar je met de beste wil van de wereld niet ziet hoe er daar iets kan leven, is het er toch! In de warme en vochtige landen heb je daar ook nog de tillandsia's bij, die net als de korstmossen hun voeding schijnen te halen uit de lucht en het vocht in de atmosfeer. Hier zie je ze wel eens als die bizarre plantjes die op een steen of op kurk of een dode tak gekleefd zijn, veelal wat grijzig van kleur. Weet je dat ze zich zelfs "zaaien" op de telefoondraden, die soms breken van het gewicht van de aanwezige plantjes?
Voor mij zijn dat echte veroveraars ! Waar nog geen ander leven mogelijk lijkt, vestigen zij zich, en als je ze laat groeien en vermenigvuldigen zullen zij op den duur een voldoende basis vormen voor andere soorten van planten, en is de natuur weer eens de kale rots aan het overwinnen. Fantastisch toch ?
Ook rondom ons zien we van die sterke veroveraars... Als je aan een wegboord een stukje brake grond ziet, waar niets kan opgroeien, dan zul je plots zien dat het kleine hoefblad net dat stukje grond gaat bezetten, en er enkele jaren ongestoord blijft groeien... tot het door zijn aanwezigheid voldoende voedingsstoffen in de boden heeft gebracht, en andere planten er beginnen te groeien, die veel sterker zijn en het arme kleine hoefblad totaal verdrummen... De zachte veroveraar wordt niet bedankt voor zijn werk, maar gaat er teniet.
Echter, zonder dat voorbereidende werk, van die korstmossen of dat kleine hoefblad, zou de natuur nooit op die plaatsen zijn geraakt... Voor mij is dat een les om te onthouden! Zonder het werk van de kleine man zouden wij nooit de welvaart hebben die we nu kennen. Laat ons dan iets dankbaarder zijn dan de natuur zelve, en niet vergeten wat die onzichtbaren allemaal dagdagelijks voor ons doen opdat wij makkelijk zouden zitten in een zachte zetel, wekelijks ons afval zouden kunnen buitenzetten in het zekere weten dat het verdwijnt... en noem maar op. De natuur kan er niet zijn zonder die kleine werkers vooraf, wij kunnen er niet zijn zonder die kleine mensen die de maatschappij laten draaien.
Ik ga stoppen, bedankt allemaal om mij dagelijks , of nu en dan, of heel toevallig, te ontmoeten in de blog van die soms knorrige, soms satirische, soms leuke opa...
tot de volgende ?
maandag, september 22, 2008
De gemiste sofa
Heb je het ook gelezen?
Heel wat Europeanen hebben last van brandwonden en excema van hun...sofa!
Blijkbaar zijn hier Chinese sofa's ingevoerd, waarin kleine zakjes dimethylfumaraat zitten om de schimmel te weren, maar deze zakjes huppeldepup veroorzaken bij vele mensen allergische reacties, met alle gevolgen van dien.
Ik voor mij, dit is een gemiste kans !
Men had tijdens de vernieuwing van de parlementaire zitjes, er moeten van profiteren die zetels helemaal op te vullen met die dimethyldinges, dan zouden onze hooggeachte dames en heren volksvertegenwoordigers en - sters wellicht voor één keer actief gezeteld hebben ! ook al was het maar van de jeuk, het zou een verfrissend iets geweest zijn na de riante zichten op krantenlezende, gsm-ende en slapende leden die ons nu geboden wordt in een al even slaapverwekkend programma ons aangeboden door de onovertroffen tvzender: één !...
Er zijn duidelijk enkele zaken die zeer goedkoop kunnen uitgezonden worden! Velokoersen en het parlement... Gemiddeld 377 dagen op één jaar (ja, ik weet ook niet hoe het kan, maar zij vervelen ons wellicht zo vaak dat we de tel effe kwijtraken) kun je de namiddag van onze bejaarden, zieken, en kinderen opfleuren met het zicht op slapende parlementairen of vallende coureurs. Deze vorm van entertainment biedt meer voordelen voor de zender dan je zou verwachten! De heren parlementairen (dames ook) overslapen zich wel eens, waardoor de uitzending uitloopt, en bij de renners is het idem dito ! De heren werden vervoorondersteld te rijden aan een snelheid van X km/uur, en dat halen ze niet, waardoor ook deze uitzending weer uitloopt...
Nu zul je zeggen, wat nut heeft de zender daaraan ? Veel, heel veel ! Ze hebben een serie aangekocht, van laat ons zeggen 175 halve uurtjes uitzending. Normaliter moeten ze dus twee zo'n reeksen hebben om het jaar uit te kunnen zingen, maar let op ! Telkenmale de dames en heren volksvertegenwoordigers en -sters hun tussenkomsten iets te lang opfleuren met oeverloze herhalingen van alles wat de voorgaande 17 sprekers al hebben vermeld, maar wat zij ook nog eens moeten zeggen, om eens een beeld te zijn, kwestie van hun kiezers te overtuigen van hun onverdroten inzet (????!!!), of de wielrenners in een of andere obscure rittenkoers te traag hebben gereden volgens het voorziene schema (denk je wat ik denk ? Wie maakt die schema's op? de TV-zenders?) zie je het gewraakte tekstje verschijnen: "xx wordt wegens onvoorziene omstandigheden uitgesteld tot morgen. De xx is in dit geval de naam van de serie.
Zo is het voor de op kosten/batenanalyse zo slecht presterende staatszender in staat om aan de controlerende mini-ster te melden dat zij alweer zoveel kosten hebben uitgespaard, die zij dan prompt verprutsen aan de opzegperiode van de 23° directeurgeneraals opzegperiode. Deze directeurgeneraals zijn altemaal afgedankt wegens overschrijding van het budget... Nu wij de lonen van de pdg's een beetje beginnen te kennen door de vele schandalen er rond, raken wij met al die opzegvergoedingen duidelijk aan een groot gedeelte van onze nationale schuldenlast.
Kindertjes, opa is weer gelukkig, hij mag weer eens schrijven met gal en venijn, het sarcasme van het computerscherm laten druipen... tjutoch, dat doet hij graag !
Toch mogen wij niet klagen ! Wij hebben immers niet één staatszender, maar wel twee ! En die tweede zend dan ter verfrissing van wie de renners en/of parlementariërs eventjes beu is, verfrissende kinderuitzendingen uit, geschikt voor de leeftijd van de gemiddelde foetus, want zodra een kind zelf de knopjes kan bedienen, zie je die post nooit of te nimmer meer terug. Nogal een geluk dat ze daarmee netjes het peil volgen van de andere staatszenders der andere contreien van ons Heuropa... ze lukken er soms zelfs in prijzen te winnen. Ik zie het zo: men zoeke een kudde seniele ouderlingen uit, zet ze voor het scherm met daarop deze hartverheffende kinderprogramma's en kijkt naar hun reactie... De uitzending met het minst aantal slapers wint de prijs.
Maar hoogstwaarschijnlijk gaat het niet zo, hoogstwaarschijnlijk zitten een pak vroede heren en dito mevrouwen, naar de infantiele oeuvres te kijken, en het meest infantiele wint.
Nee, soms zit er wel iets tussen dat echt wel geliefd is bij de kinderen, maar echt alleen maar door de heel kleine kinderen, want het zal ook wel uw ervaring zijn, eens ze zelf de knopjes kunnen bedienen...adieu staatszender...
En dan zitten ze op de zender waar ze ongeveer de helft van de tijd geïndoctrineerd worden met allerlei snode reclamecampagnes. Echt, een kleuter zit er echt op te wachten om te leren dat dreft witter wast, en dat de vlekken allemaal (ook de verborgen vlek) met XX (ik ben een kei in het bewust mijn geest uitschakelen zodra die klotedingen beginnen)verdwijnen. Hartverheffend zijn ook de telefoontunes, vooral de "oneindige zeiktoon" is een knaller. Zit je dan knus met je gezinnetje in een restaurant, en het mobieltje van zoontje lief begint plots het opfleurende geluid van een waterende zeiker (Of een zeikende wateraar?) ! Smakelijk !
Nee, geef toe, het opvoedende gehalte van al die tv zenders is onovertroffen. Als nietsvermoedende, onschuldige ouder, vermoed je, denk je, veronderstel je dat de tv-zenders in de loop van de namiddag gezinsvriendelijke uitzendingen de ether insturen, en je laat je kinderen dan ook rustig kijken naar een of andere post. Plots hoor je eigenaardige geluiden, je denkt eerst dat het een partijtje tennis is, maar als je eens achter het hoekje gaat kijken zie je er daar twee liggen te rampetrampen dat het niet schoon is, onder de aandachtige blikken van je snaak van 10... Kinderprogramma's zijn duidelijk niet meer wat ze waren. Als de sex niet van het scherm druipt, dan het bloed van ijzingwekkende kreten uitspuwende vampiers en andere weerwolven die de gemoedsrust en de komende nachtrust van je nazaten en dus ook van jou komen verstoren.
En het gekke is, iedereen zit te kafferen op die tv, maar iedereen is er op een of andere manier aan verslaafd, al ware het maar dat alle andere opties in de nevelen van de tijd verdwenen zijn! Voor de tv zaten wij wel eens te kaarten of een of ander spelletje te spelen, of zaten wij rustig in de zetel, ik met een boek en moeder met een handwerkje..."Is er nog koffie?.."
Nu zit je voor de tv, je best te doen om toch wat van al die overtollige kilo's te verliezen, en dan komen er plots allerlei verderfelijke etenswaren op het scherm, je ziet hoe happig de kaas wel is, hoe je kunt genieten van de chips met 70 % minder vet en van de yoghurt waar alleen de calorieën uit zijn en niet de mietevientjes... Om je dood te ergeren ! De eerste keer kun je nog rechtstaan en van de gelegenheid gebruik maten om eens zelf die oneindige zeiktoon te produceren, maar dat lukt maar één keer, tenzij je wel heel erg lijdt aan je prostaat ! Want die reclamebeurten komen om de tien minuten je scherm vervuilen. Op de zenders waar ze dit niet doen bieden ze je meestal programma's aan waarin ze het slechtste nieuws van de week nog eens breed je strot uitsmeren... Kun je nadien niet slapen.
Nee, toen teleniet ons hier enkele dagen aan periodieke onthouding zette, waren wij bijna aan een herstel van de gezellige avonden van vroeger toe...en dan was het beeld er terug, en weg de stille rustige avonden, die een echte voorbereiding waren op een goede nachtrust.
Ja, ik weet het, we doen het dus onszelf aan... Nee, er is dus geen reden om zo op die tv zenders te kafferen... ja, er staat ook een uitknop op... ik weet het... Maar het vlees is zwak en de zenders weten dat veel te goed, en dus kan het hen geen moer schelen wat ze wanneer uitzenden...
Wij maar zuchten... en zuchten...
Tot de volgende ?
Heel wat Europeanen hebben last van brandwonden en excema van hun...sofa!
Blijkbaar zijn hier Chinese sofa's ingevoerd, waarin kleine zakjes dimethylfumaraat zitten om de schimmel te weren, maar deze zakjes huppeldepup veroorzaken bij vele mensen allergische reacties, met alle gevolgen van dien.
Ik voor mij, dit is een gemiste kans !
Men had tijdens de vernieuwing van de parlementaire zitjes, er moeten van profiteren die zetels helemaal op te vullen met die dimethyldinges, dan zouden onze hooggeachte dames en heren volksvertegenwoordigers en - sters wellicht voor één keer actief gezeteld hebben ! ook al was het maar van de jeuk, het zou een verfrissend iets geweest zijn na de riante zichten op krantenlezende, gsm-ende en slapende leden die ons nu geboden wordt in een al even slaapverwekkend programma ons aangeboden door de onovertroffen tvzender: één !...
Er zijn duidelijk enkele zaken die zeer goedkoop kunnen uitgezonden worden! Velokoersen en het parlement... Gemiddeld 377 dagen op één jaar (ja, ik weet ook niet hoe het kan, maar zij vervelen ons wellicht zo vaak dat we de tel effe kwijtraken) kun je de namiddag van onze bejaarden, zieken, en kinderen opfleuren met het zicht op slapende parlementairen of vallende coureurs. Deze vorm van entertainment biedt meer voordelen voor de zender dan je zou verwachten! De heren parlementairen (dames ook) overslapen zich wel eens, waardoor de uitzending uitloopt, en bij de renners is het idem dito ! De heren werden vervoorondersteld te rijden aan een snelheid van X km/uur, en dat halen ze niet, waardoor ook deze uitzending weer uitloopt...
Nu zul je zeggen, wat nut heeft de zender daaraan ? Veel, heel veel ! Ze hebben een serie aangekocht, van laat ons zeggen 175 halve uurtjes uitzending. Normaliter moeten ze dus twee zo'n reeksen hebben om het jaar uit te kunnen zingen, maar let op ! Telkenmale de dames en heren volksvertegenwoordigers en -sters hun tussenkomsten iets te lang opfleuren met oeverloze herhalingen van alles wat de voorgaande 17 sprekers al hebben vermeld, maar wat zij ook nog eens moeten zeggen, om eens een beeld te zijn, kwestie van hun kiezers te overtuigen van hun onverdroten inzet (????!!!), of de wielrenners in een of andere obscure rittenkoers te traag hebben gereden volgens het voorziene schema (denk je wat ik denk ? Wie maakt die schema's op? de TV-zenders?) zie je het gewraakte tekstje verschijnen: "xx wordt wegens onvoorziene omstandigheden uitgesteld tot morgen. De xx is in dit geval de naam van de serie.
Zo is het voor de op kosten/batenanalyse zo slecht presterende staatszender in staat om aan de controlerende mini-ster te melden dat zij alweer zoveel kosten hebben uitgespaard, die zij dan prompt verprutsen aan de opzegperiode van de 23° directeurgeneraals opzegperiode. Deze directeurgeneraals zijn altemaal afgedankt wegens overschrijding van het budget... Nu wij de lonen van de pdg's een beetje beginnen te kennen door de vele schandalen er rond, raken wij met al die opzegvergoedingen duidelijk aan een groot gedeelte van onze nationale schuldenlast.
Kindertjes, opa is weer gelukkig, hij mag weer eens schrijven met gal en venijn, het sarcasme van het computerscherm laten druipen... tjutoch, dat doet hij graag !
Toch mogen wij niet klagen ! Wij hebben immers niet één staatszender, maar wel twee ! En die tweede zend dan ter verfrissing van wie de renners en/of parlementariërs eventjes beu is, verfrissende kinderuitzendingen uit, geschikt voor de leeftijd van de gemiddelde foetus, want zodra een kind zelf de knopjes kan bedienen, zie je die post nooit of te nimmer meer terug. Nogal een geluk dat ze daarmee netjes het peil volgen van de andere staatszenders der andere contreien van ons Heuropa... ze lukken er soms zelfs in prijzen te winnen. Ik zie het zo: men zoeke een kudde seniele ouderlingen uit, zet ze voor het scherm met daarop deze hartverheffende kinderprogramma's en kijkt naar hun reactie... De uitzending met het minst aantal slapers wint de prijs.
Maar hoogstwaarschijnlijk gaat het niet zo, hoogstwaarschijnlijk zitten een pak vroede heren en dito mevrouwen, naar de infantiele oeuvres te kijken, en het meest infantiele wint.
Nee, soms zit er wel iets tussen dat echt wel geliefd is bij de kinderen, maar echt alleen maar door de heel kleine kinderen, want het zal ook wel uw ervaring zijn, eens ze zelf de knopjes kunnen bedienen...adieu staatszender...
En dan zitten ze op de zender waar ze ongeveer de helft van de tijd geïndoctrineerd worden met allerlei snode reclamecampagnes. Echt, een kleuter zit er echt op te wachten om te leren dat dreft witter wast, en dat de vlekken allemaal (ook de verborgen vlek) met XX (ik ben een kei in het bewust mijn geest uitschakelen zodra die klotedingen beginnen)verdwijnen. Hartverheffend zijn ook de telefoontunes, vooral de "oneindige zeiktoon" is een knaller. Zit je dan knus met je gezinnetje in een restaurant, en het mobieltje van zoontje lief begint plots het opfleurende geluid van een waterende zeiker (Of een zeikende wateraar?) ! Smakelijk !
Nee, geef toe, het opvoedende gehalte van al die tv zenders is onovertroffen. Als nietsvermoedende, onschuldige ouder, vermoed je, denk je, veronderstel je dat de tv-zenders in de loop van de namiddag gezinsvriendelijke uitzendingen de ether insturen, en je laat je kinderen dan ook rustig kijken naar een of andere post. Plots hoor je eigenaardige geluiden, je denkt eerst dat het een partijtje tennis is, maar als je eens achter het hoekje gaat kijken zie je er daar twee liggen te rampetrampen dat het niet schoon is, onder de aandachtige blikken van je snaak van 10... Kinderprogramma's zijn duidelijk niet meer wat ze waren. Als de sex niet van het scherm druipt, dan het bloed van ijzingwekkende kreten uitspuwende vampiers en andere weerwolven die de gemoedsrust en de komende nachtrust van je nazaten en dus ook van jou komen verstoren.
En het gekke is, iedereen zit te kafferen op die tv, maar iedereen is er op een of andere manier aan verslaafd, al ware het maar dat alle andere opties in de nevelen van de tijd verdwenen zijn! Voor de tv zaten wij wel eens te kaarten of een of ander spelletje te spelen, of zaten wij rustig in de zetel, ik met een boek en moeder met een handwerkje..."Is er nog koffie?.."
Nu zit je voor de tv, je best te doen om toch wat van al die overtollige kilo's te verliezen, en dan komen er plots allerlei verderfelijke etenswaren op het scherm, je ziet hoe happig de kaas wel is, hoe je kunt genieten van de chips met 70 % minder vet en van de yoghurt waar alleen de calorieën uit zijn en niet de mietevientjes... Om je dood te ergeren ! De eerste keer kun je nog rechtstaan en van de gelegenheid gebruik maten om eens zelf die oneindige zeiktoon te produceren, maar dat lukt maar één keer, tenzij je wel heel erg lijdt aan je prostaat ! Want die reclamebeurten komen om de tien minuten je scherm vervuilen. Op de zenders waar ze dit niet doen bieden ze je meestal programma's aan waarin ze het slechtste nieuws van de week nog eens breed je strot uitsmeren... Kun je nadien niet slapen.
Nee, toen teleniet ons hier enkele dagen aan periodieke onthouding zette, waren wij bijna aan een herstel van de gezellige avonden van vroeger toe...en dan was het beeld er terug, en weg de stille rustige avonden, die een echte voorbereiding waren op een goede nachtrust.
Ja, ik weet het, we doen het dus onszelf aan... Nee, er is dus geen reden om zo op die tv zenders te kafferen... ja, er staat ook een uitknop op... ik weet het... Maar het vlees is zwak en de zenders weten dat veel te goed, en dus kan het hen geen moer schelen wat ze wanneer uitzenden...
Wij maar zuchten... en zuchten...
Tot de volgende ?
zondag, september 21, 2008
Troost
Ik kan niet zeggen dat ik er gelukkig om ben, integendeel, maar ergens voel ik mij getroost, gesteund in mijn colère over en tegen de politiekers... Men heeft immers een bevraging gedaan en op TV uitgezonden waaruit duidelijk blijkt dat ik niet alleen sta met mijn kijk op politiekers ! Amper 99,99 % van de ondervraagden sprak van kinderachtig, onbekwaam, onnozelaars en noem maar op.
Mocht men ooit de kiesplicht afschaffen, dan zouden wellicht alleen nog de politiekers zelf en hun gezinsleden (alhoewel...) nog gaan stemmen. Dan zou de verkiezing eindelijk zijn ware gezicht vertonen, en zou Belgische politiek nog meer dan nu de risee zijn van heel de wereld !
Het is immers waarheid dat men in het buitenland met veel pret de Belgische vaudeville volgt, en dat de grapjes er over de pan uit swingen. Steeds meer mopjes gaan over de domme belgen, een beeld die ze daar wel moeten hebben van ons, als ze zien wat die kluivers in Brussel allemaal uitsteken!
Heb je nu dat rapport van de drie "wijzen" (??!!) eens gelezen ? Hebben ze daar echt maanden werk aan gehad ? Om helemaal niets te vertellen, en het twistpunt te vermijden? Soepkiekens zijn het, niet alleen in de ogen van de Belg die het stilaan meer dan moe wordt, maar ook in de ogen van de rest van de wereld... Weet je, het oude mopje over Mobutu schiet mij weer te binnen bij al die onzin...
Bij een bezoek aan ons land vroeg Mobutu om eens over België te mogen vliegen met een helikopter. Om de man zoet te houden stond men dat uiteraard toe. Toen ze zowat een uurtje aan het vliegen waren vroeg Mobutu om hem nu eindelijk eens de brousse te tonen... "De brousse, wij hebben helemaal geen brousse..." "Oh nee? En van waar komen al die brousseleirs dan ?" Einde van het mopje, maar met de bedenking dat Brussel toch wel iets heeft van de een brousse, er zwieren immers politieke apen door de straten...
djudedju...
Weten die mannen en vrouwen dan niet dat zij niet alleen zichzelf onsterfelijk belachelijk maken, maar heel de natie met zich ?
Neem nu ook weer het schandaal in de hoogste politieregionen en de waterval van schandaaltjes in cascade tot in de laagste onderdeeltjes... De houding van de politiek is om je te bescheuren, ware het niet zo in triest !
Kijk, ik ben van de oude stempel, en ik zou véél liever zien dat fouten en misdaden binnen in de politiemacht, zou behandeld worden zoals lang geleden in de rijkswacht, via een militaire rechtbank. Nu, in het kader van de nieuwe eenheidspolitie dus in het kader van een speciale innerlijke politie-rechtbank. Vermits het hier gaat over mensen met een publieke verantwoordelijkheid moeten de straffen op zijn minst een dubbele strafmaat hebben ten opzichte van de burgerlijke. Maar, al die dingen moeten binnenkamers behandeld worden, buiten alle publiciteit. Het is immers niet goed dat zoals nu, de politie een imago krijgt van "diefjesmaat"... Men moet dergelijk imagoverlies ten allen prijze vermijden, zodat de politie minstens naar buiten toe een ongeschonden blazoen zou bewaren. Zonder dit ongeschonden imago verliest de politie niet alleen haar geloofwaardigheid, maar mede daarmee ook het gezag, die voor de uitoefening van haar functie toch onmisbaar zou moeten zijn !
Nu zal men zweren dat in een moderne staat alles openbaar moet zijn, maar ik ben het daar niet mee eens! Men moet beschikken over bepaalde instellingen die onkreukbaar zijn, zoniet verliest die instantie zijn hem toegekende macht, macht die hem toegekend is om het geheel vlot te laten ronddraaien. Daarom pleit ik dat politie en rechtbanken een speciale interne rechtspraak zouden moeten hebben, en dat de feiten steeds uit de publieke sfeer zouden moeten gehouden worden, teneinde het imago en het daaraan vasthangende gezag niet te ondermijnen.
En in plaats van een politieke onschendbaarheid in de zin zoals men die nu interpreteert, zou er een politieke onschendbaarheid moeten komen in de zin dat ook daar het imago van de politiek zou moeten beschermd worden, en dat men binnenskamers diegenen die het imago ondermijnen door hun gedrag, of uitlatingen, zou bestraffen, met een strafmaat die minstens driemaal hoger ligt dan in de burgerlijke. Met andere woorden, wie een voorbeeldfunctie heeft, moet ook weten dat de schade die hij aanricht door een misstap veel groter is dan de misstap van een kleine garnaal die door niemand gekend is. Als een voorbeeldfunctie slechte voorbeelden gaat geven, dan is het niet meer dan bescherming van de burger dat dit bestraft en te niet wordt gedaan.
Wat wij nu zien, is het tegendeel! Ieder foutje, ieder misstap begaan in de hoogste regionen wordt breed uitgesmeerd in pers en tv... En wat zegt de voorbeeldfunctie dan ? Als zij mogen sjoemelen, dan mag ik het zeker....
Een Stommeke Boonen wordt mede bestraft voor zijn voorbeeldfunctie, maar een minister geniet onschendbaarheid en mag alles afwentelen op zijn ondergeschikten. Het moet leuk zijn om te werken voor zijn zo een (ik wil hier niet schrijven wat ik denk)...
Stel je voor, je krijgt de opdracht dit of dat uit te werken, je doet het (Befehl ist befehl), en als het uitkomt, dan ben jij de dader, en niet de baas die het je commandeerde... Als zij dat daar mogen, is er dan nog één reden waarom jou bureauchef jou dat niet zou mogen lappen???
Voorbeeldfunctie djudedju
Gelukkig schijnt, zelfs over dit absurde staatje, nog de zon. En er is niet ver van hier een rommelmarkt. Ondanks onze onbekwame "lijders" (voormannen die ons doen lijden) is er nog iets om naar uit te zien ! Een rommelmarkt, een prachtsymbool van ons politiekers. Veel boel, veel brol en desondanks komt er soms nog iets goed uit voort... Als er een Godsbewijs is, dan is dat er wel een !
tot de volgende ?
Mocht men ooit de kiesplicht afschaffen, dan zouden wellicht alleen nog de politiekers zelf en hun gezinsleden (alhoewel...) nog gaan stemmen. Dan zou de verkiezing eindelijk zijn ware gezicht vertonen, en zou Belgische politiek nog meer dan nu de risee zijn van heel de wereld !
Het is immers waarheid dat men in het buitenland met veel pret de Belgische vaudeville volgt, en dat de grapjes er over de pan uit swingen. Steeds meer mopjes gaan over de domme belgen, een beeld die ze daar wel moeten hebben van ons, als ze zien wat die kluivers in Brussel allemaal uitsteken!
Heb je nu dat rapport van de drie "wijzen" (??!!) eens gelezen ? Hebben ze daar echt maanden werk aan gehad ? Om helemaal niets te vertellen, en het twistpunt te vermijden? Soepkiekens zijn het, niet alleen in de ogen van de Belg die het stilaan meer dan moe wordt, maar ook in de ogen van de rest van de wereld... Weet je, het oude mopje over Mobutu schiet mij weer te binnen bij al die onzin...
Bij een bezoek aan ons land vroeg Mobutu om eens over België te mogen vliegen met een helikopter. Om de man zoet te houden stond men dat uiteraard toe. Toen ze zowat een uurtje aan het vliegen waren vroeg Mobutu om hem nu eindelijk eens de brousse te tonen... "De brousse, wij hebben helemaal geen brousse..." "Oh nee? En van waar komen al die brousseleirs dan ?" Einde van het mopje, maar met de bedenking dat Brussel toch wel iets heeft van de een brousse, er zwieren immers politieke apen door de straten...
djudedju...
Weten die mannen en vrouwen dan niet dat zij niet alleen zichzelf onsterfelijk belachelijk maken, maar heel de natie met zich ?
Neem nu ook weer het schandaal in de hoogste politieregionen en de waterval van schandaaltjes in cascade tot in de laagste onderdeeltjes... De houding van de politiek is om je te bescheuren, ware het niet zo in triest !
Kijk, ik ben van de oude stempel, en ik zou véél liever zien dat fouten en misdaden binnen in de politiemacht, zou behandeld worden zoals lang geleden in de rijkswacht, via een militaire rechtbank. Nu, in het kader van de nieuwe eenheidspolitie dus in het kader van een speciale innerlijke politie-rechtbank. Vermits het hier gaat over mensen met een publieke verantwoordelijkheid moeten de straffen op zijn minst een dubbele strafmaat hebben ten opzichte van de burgerlijke. Maar, al die dingen moeten binnenkamers behandeld worden, buiten alle publiciteit. Het is immers niet goed dat zoals nu, de politie een imago krijgt van "diefjesmaat"... Men moet dergelijk imagoverlies ten allen prijze vermijden, zodat de politie minstens naar buiten toe een ongeschonden blazoen zou bewaren. Zonder dit ongeschonden imago verliest de politie niet alleen haar geloofwaardigheid, maar mede daarmee ook het gezag, die voor de uitoefening van haar functie toch onmisbaar zou moeten zijn !
Nu zal men zweren dat in een moderne staat alles openbaar moet zijn, maar ik ben het daar niet mee eens! Men moet beschikken over bepaalde instellingen die onkreukbaar zijn, zoniet verliest die instantie zijn hem toegekende macht, macht die hem toegekend is om het geheel vlot te laten ronddraaien. Daarom pleit ik dat politie en rechtbanken een speciale interne rechtspraak zouden moeten hebben, en dat de feiten steeds uit de publieke sfeer zouden moeten gehouden worden, teneinde het imago en het daaraan vasthangende gezag niet te ondermijnen.
En in plaats van een politieke onschendbaarheid in de zin zoals men die nu interpreteert, zou er een politieke onschendbaarheid moeten komen in de zin dat ook daar het imago van de politiek zou moeten beschermd worden, en dat men binnenskamers diegenen die het imago ondermijnen door hun gedrag, of uitlatingen, zou bestraffen, met een strafmaat die minstens driemaal hoger ligt dan in de burgerlijke. Met andere woorden, wie een voorbeeldfunctie heeft, moet ook weten dat de schade die hij aanricht door een misstap veel groter is dan de misstap van een kleine garnaal die door niemand gekend is. Als een voorbeeldfunctie slechte voorbeelden gaat geven, dan is het niet meer dan bescherming van de burger dat dit bestraft en te niet wordt gedaan.
Wat wij nu zien, is het tegendeel! Ieder foutje, ieder misstap begaan in de hoogste regionen wordt breed uitgesmeerd in pers en tv... En wat zegt de voorbeeldfunctie dan ? Als zij mogen sjoemelen, dan mag ik het zeker....
Een Stommeke Boonen wordt mede bestraft voor zijn voorbeeldfunctie, maar een minister geniet onschendbaarheid en mag alles afwentelen op zijn ondergeschikten. Het moet leuk zijn om te werken voor zijn zo een (ik wil hier niet schrijven wat ik denk)...
Stel je voor, je krijgt de opdracht dit of dat uit te werken, je doet het (Befehl ist befehl), en als het uitkomt, dan ben jij de dader, en niet de baas die het je commandeerde... Als zij dat daar mogen, is er dan nog één reden waarom jou bureauchef jou dat niet zou mogen lappen???
Voorbeeldfunctie djudedju
Gelukkig schijnt, zelfs over dit absurde staatje, nog de zon. En er is niet ver van hier een rommelmarkt. Ondanks onze onbekwame "lijders" (voormannen die ons doen lijden) is er nog iets om naar uit te zien ! Een rommelmarkt, een prachtsymbool van ons politiekers. Veel boel, veel brol en desondanks komt er soms nog iets goed uit voort... Als er een Godsbewijs is, dan is dat er wel een !
tot de volgende ?
zaterdag, september 20, 2008
Zonnig maar koud
Vanmorgen was het koud, ik zat voor één keer diep onder de dekens... (Anders lig ik er meestal boven op). Ik denk dat het wellicht heel dicht bij nachtvorst is geweest, het was bitter koud vanmorgen. Toen Anny beneden kwam was het hier geen 19 graden meer, en toen ze de centrale verwarming aanzette om warm water te hebben, werden meteen ook de radiatoren mee verwarmd, en het deed deugd !
Na een tijdje doen wij dan de verwarming weer uit voor 24 uur normaal, maar vanavond gaan we hem weer eens aansteken, zaterdag is nog steeds wasdag, en de zaterdagavond gaan we uitgebreid in bad. Ik droom van een douche, dan zou ik bijna dagelijks er onder gaan staan in plaats van de gewone wasbeurt 's morgens, maar ik kan geen douche installeren zonder serieuze veranderingswerken, en de kosten en de vuiligheid die dat meebrengt zijn er teveel aan. Dus blijven wij met het bad zitten... en waar is waar, ik hou er wel van eens helemaal in het warme water te liggen...Niet te lang, ik hoor niet bij de mensen die er een uur kunnen in liggen. Maar zo eventjes genieten van de warmte...ja, dat is heerlijk.
Binnenkort zullen we wellicht de centrale verwarming weer moeten aanlaten dag en nacht... Als het nog wat kouder wordt, of gewoon, als er met het huidige weer geen warme zon meer binnenschijnt in de woning, zullen we wel genoodzaakt worden de verwarming aan te zetten. We zijn nog nooit zo zuinig omgegaan met de brandstof als nu ! De kostprijs doet je zuinig zijn !
Hopelijk krijgen we geen strenge winter, maar je kent mijn pronostiek ! Door al het stof in de hogere atmosfeer, voortkomende van die enorme vulkaanuitbarsting, zou het best wel een kunnen dat we - alle klimaatsveranderingen ten spijt-, wel eens bitter koud weer zouden krijgen. Denk aan de Krakatau !
Maar ondertussen is er vandaag weer zon, en dus zal mijn woning zichzelf wel weer opwarmen voor heel de dag. Gelukkig dat ik mijn huis zo goed mogelijk heb geïsoleerd! Als ik het vergelijk met het bijna identieke huis van Veerle, een huurhuis, dan is het verschil enorm! Ik heb haar in ieder geval aangeraden om achter de radiatoren folie aan te brengen, zodat de warmte allemaal naar de kamer gereflecteerd wordt, en niet naar buiten wegvloeit. De zolder isoleren van een huurhuis is iets waar we nog eens heel goed de kosten en de baat moeten bekijken, misschien kunnen we iets overeenkomen met de eigenaar...
Met andere woorden: we zitten volop in de voorbereiding van de winter... Of hij nu koud of minder koud wordt, we zullen in ieder geval verwarming moeten hebben.
Gisteren heb ik wat in de vele folderkes gekeken die Anny bij had van haar uitstap. Ze hebben heel wat moois gezien! Er zijn vurrukkullukke hoekjes en dorpjes in Nederland ! Maar ze is nog altijd niet bekomen van de lange rit en de vele wandeltochten die ze daar deed, ze heeft nog steeds pijn in haar rug. Je ziet, we zijn alletwee maar sukkels, die allebei op de sukkel zijn met onze rug. .. Dat is een beetje de ziekte van de tijd, je hoort enorm veel mensen klagen van de rug, en er zitten er veel te veel thuis, door die rug! Ik las bij mijn nederlandse blog-collega dat hij ook thuiszit van de rug, hij is zelfs al enkele keren geopereerd. Blijkbaar ook zonder tot de genezing te komen, als ik het zo tussen de lijntjes door lees. Ik heb een collega die ook geopereerd is van een dubbele hernia, en die is ook ver van genezen, moest het te herdoen zijn laat hij er niet meer aan prutsen zegt hij... Mijn specialist zegt altijd dat een operatie aan een rug werkelijk het laatste middel is, maar steeds een risico inhoudt... Bij mij spreekt men zelfs niet van operatie, omdat het letsel zo uitgebreid is over een groot stuk van mijn rug... Eén specialist zei me ooit dat ik toch niet kan rondlopen met een bezemsteel in plaats van een ruggegraat...
Als ik hoor van de vele mensen die na de operatie niet beter of slechter af zijn, ben ik bijna blij dat mijn letsel over zo'n groot stuk van mijn ruggegraat zit, wie weet had ik anders ook gekozen voor een operatie, en misschien ook zonder winst.
Zolang de pijn binnen de grenzen blijft, kan ik ze verdragen...en de dagen dat het heel erg is moet ik dan maar een pilletje meer nemen en de pijn afbijten.
Maar ik heb je al verteld dat ik de laatste maanden minder pijn heb, dank zij mijn dagelijkse gymnastiek. Wees er maar zeker van dat ik anders die turnoefeningen allang zou hebben laten vallen ! Maar nu trek ik de oefeningen stelselmatig en heel geleidelijk op, ik turn nu al zo'n 25 % meer dan in het begin. Vandaag ben ik er in gelukt een beweging te maken zonder te erge pijn, die ik al jaren niet meer durfde te maken ! Nu wordt die beweging - zo mogelijk- een onderdeel van mijn oefeningen. Hoop doet leven, alleen jammer dat de dokters mij niet van in het begin op die mogelijkheden hebben gewezen, en dat ik dat moest vinden via opzoekingswerk op internet. Had ik van in het begin deze oefeningen gedaan, dan zou ik misschien niet zo veel pijn geleden hebben in al die jaren... Nu ja, misschien steken ze wel iets op van mijn ervaring, en kijken ze bij de volgende patiënten wel anders tegen die letsels aan. Ik weet dat wat weg is niet terug kan komen, en dat mijn rug dus niet te herstellen is, maar als ik er in luk om met een betere spiermassa een stuk van het werk van de wervelkolom te ondervangen, dan is dat zuiver winst !Ik stel vast dat, zolang ik mijn houding kan vasthouden, ik ook de pijn binnen de perken hou, maar op het moment dat ik het door vermoeidheid of te grote spanning niet meer kan houden, dan komt de pijn er direct terug. Ik heb op die manier al een heel stuk gewonnen, en ik zit nu zowat te zoeken naar mijn grenzen, en hoe ik die nog wat kan opschuiven. Let op, ik beweer hier niet dat mijn "oplossing" voor iedere ruglijder baat zou bieden, maar in mijn geval, de tussenwervelschijven die het opgegeven hebben, is het zeker een goede zaak !
De pijn komt in mijn geval door het feit dat de wervels opeen gaan drukken, de zenuwen raken er dan tussen geklemd, en ik hoef niemand te vertellen wat dit voor een pijn is. Als ik door de opbouw van de rugspieren en buikspieren, de druk kan verminderen, dan zakken die wervels niet of minder vlug opeen, en heb ik dus ook minder pijn. Ik heb geen patent op die methode, dus als ze ook voor jou past, doe het gerust, wie weet ben je er ook door geholpen.
Normaliter ben ik dus een patiënt waarbij men dit letsel opvangt door een operatie, waarbij men de twee wervels opeen "last", maar men kan dit niet omdat men bijna mijn ganse rug zou moeten vastzetten...
Vannacht hebben we beiden goed geslapen, ik ben wel wakker geweest rond middernacht en rond drie uur, maar telkens weer in slaap gevallen. Anny bleef vanmorgen nog liggen toen ik me al aan het wassen was... Het was zo zalig in bed zei ze. Ik vond het ook, ik vind een bed ook zalig als het koud is, het is dan je warme nest, waarin je heerlijk in een bolletje kunt leggen, om zoveel mogelijk te genieten van de dekens. Ik ben ook zo gelukkig als ik 's avond in een echt koud bed kan kruipen, een tijdje genieten van de heerlijke friste, en dan gezellig warm worden. Anny zegt dat ik gek ben, en ze komt dan altijd heel dicht gekropen om warm te hebben. Zij heeft ook steeds koude handen en voeten, en ik heb dat nooit! Ik krijg dan die ijskoude voeten tegen mij aangedrukt, op een moment dat ik het niet verwacht ! Ik loop nu nog steeds buiten met mijn blote voeten in sandalen, en ik heb nooit koude voeten. Ik zeg dan tegen Anny dat zij koude voeten krijgt van die sportkousen die ze aantrekt om rond te lopen.
Sjonge, nu ben ik uit bed aan 't klappen! 't Zijn geen manieren.
Ik ga stoppen, 't is voor mij ook zaterdag. Vandaag is er geen rommelmarkt die ons aantrekt, maar morgen is er wel een, een mooie en heel dicht bij, in Zegelsem, daar gaan we wel naar toe, dus morgen zal de blog er pas laat komen... je bent verwittigd!
tot de volgende ?
Na een tijdje doen wij dan de verwarming weer uit voor 24 uur normaal, maar vanavond gaan we hem weer eens aansteken, zaterdag is nog steeds wasdag, en de zaterdagavond gaan we uitgebreid in bad. Ik droom van een douche, dan zou ik bijna dagelijks er onder gaan staan in plaats van de gewone wasbeurt 's morgens, maar ik kan geen douche installeren zonder serieuze veranderingswerken, en de kosten en de vuiligheid die dat meebrengt zijn er teveel aan. Dus blijven wij met het bad zitten... en waar is waar, ik hou er wel van eens helemaal in het warme water te liggen...Niet te lang, ik hoor niet bij de mensen die er een uur kunnen in liggen. Maar zo eventjes genieten van de warmte...ja, dat is heerlijk.
Binnenkort zullen we wellicht de centrale verwarming weer moeten aanlaten dag en nacht... Als het nog wat kouder wordt, of gewoon, als er met het huidige weer geen warme zon meer binnenschijnt in de woning, zullen we wel genoodzaakt worden de verwarming aan te zetten. We zijn nog nooit zo zuinig omgegaan met de brandstof als nu ! De kostprijs doet je zuinig zijn !
Hopelijk krijgen we geen strenge winter, maar je kent mijn pronostiek ! Door al het stof in de hogere atmosfeer, voortkomende van die enorme vulkaanuitbarsting, zou het best wel een kunnen dat we - alle klimaatsveranderingen ten spijt-, wel eens bitter koud weer zouden krijgen. Denk aan de Krakatau !
Maar ondertussen is er vandaag weer zon, en dus zal mijn woning zichzelf wel weer opwarmen voor heel de dag. Gelukkig dat ik mijn huis zo goed mogelijk heb geïsoleerd! Als ik het vergelijk met het bijna identieke huis van Veerle, een huurhuis, dan is het verschil enorm! Ik heb haar in ieder geval aangeraden om achter de radiatoren folie aan te brengen, zodat de warmte allemaal naar de kamer gereflecteerd wordt, en niet naar buiten wegvloeit. De zolder isoleren van een huurhuis is iets waar we nog eens heel goed de kosten en de baat moeten bekijken, misschien kunnen we iets overeenkomen met de eigenaar...
Met andere woorden: we zitten volop in de voorbereiding van de winter... Of hij nu koud of minder koud wordt, we zullen in ieder geval verwarming moeten hebben.
Gisteren heb ik wat in de vele folderkes gekeken die Anny bij had van haar uitstap. Ze hebben heel wat moois gezien! Er zijn vurrukkullukke hoekjes en dorpjes in Nederland ! Maar ze is nog altijd niet bekomen van de lange rit en de vele wandeltochten die ze daar deed, ze heeft nog steeds pijn in haar rug. Je ziet, we zijn alletwee maar sukkels, die allebei op de sukkel zijn met onze rug. .. Dat is een beetje de ziekte van de tijd, je hoort enorm veel mensen klagen van de rug, en er zitten er veel te veel thuis, door die rug! Ik las bij mijn nederlandse blog-collega dat hij ook thuiszit van de rug, hij is zelfs al enkele keren geopereerd. Blijkbaar ook zonder tot de genezing te komen, als ik het zo tussen de lijntjes door lees. Ik heb een collega die ook geopereerd is van een dubbele hernia, en die is ook ver van genezen, moest het te herdoen zijn laat hij er niet meer aan prutsen zegt hij... Mijn specialist zegt altijd dat een operatie aan een rug werkelijk het laatste middel is, maar steeds een risico inhoudt... Bij mij spreekt men zelfs niet van operatie, omdat het letsel zo uitgebreid is over een groot stuk van mijn rug... Eén specialist zei me ooit dat ik toch niet kan rondlopen met een bezemsteel in plaats van een ruggegraat...
Als ik hoor van de vele mensen die na de operatie niet beter of slechter af zijn, ben ik bijna blij dat mijn letsel over zo'n groot stuk van mijn ruggegraat zit, wie weet had ik anders ook gekozen voor een operatie, en misschien ook zonder winst.
Zolang de pijn binnen de grenzen blijft, kan ik ze verdragen...en de dagen dat het heel erg is moet ik dan maar een pilletje meer nemen en de pijn afbijten.
Maar ik heb je al verteld dat ik de laatste maanden minder pijn heb, dank zij mijn dagelijkse gymnastiek. Wees er maar zeker van dat ik anders die turnoefeningen allang zou hebben laten vallen ! Maar nu trek ik de oefeningen stelselmatig en heel geleidelijk op, ik turn nu al zo'n 25 % meer dan in het begin. Vandaag ben ik er in gelukt een beweging te maken zonder te erge pijn, die ik al jaren niet meer durfde te maken ! Nu wordt die beweging - zo mogelijk- een onderdeel van mijn oefeningen. Hoop doet leven, alleen jammer dat de dokters mij niet van in het begin op die mogelijkheden hebben gewezen, en dat ik dat moest vinden via opzoekingswerk op internet. Had ik van in het begin deze oefeningen gedaan, dan zou ik misschien niet zo veel pijn geleden hebben in al die jaren... Nu ja, misschien steken ze wel iets op van mijn ervaring, en kijken ze bij de volgende patiënten wel anders tegen die letsels aan. Ik weet dat wat weg is niet terug kan komen, en dat mijn rug dus niet te herstellen is, maar als ik er in luk om met een betere spiermassa een stuk van het werk van de wervelkolom te ondervangen, dan is dat zuiver winst !Ik stel vast dat, zolang ik mijn houding kan vasthouden, ik ook de pijn binnen de perken hou, maar op het moment dat ik het door vermoeidheid of te grote spanning niet meer kan houden, dan komt de pijn er direct terug. Ik heb op die manier al een heel stuk gewonnen, en ik zit nu zowat te zoeken naar mijn grenzen, en hoe ik die nog wat kan opschuiven. Let op, ik beweer hier niet dat mijn "oplossing" voor iedere ruglijder baat zou bieden, maar in mijn geval, de tussenwervelschijven die het opgegeven hebben, is het zeker een goede zaak !
De pijn komt in mijn geval door het feit dat de wervels opeen gaan drukken, de zenuwen raken er dan tussen geklemd, en ik hoef niemand te vertellen wat dit voor een pijn is. Als ik door de opbouw van de rugspieren en buikspieren, de druk kan verminderen, dan zakken die wervels niet of minder vlug opeen, en heb ik dus ook minder pijn. Ik heb geen patent op die methode, dus als ze ook voor jou past, doe het gerust, wie weet ben je er ook door geholpen.
Normaliter ben ik dus een patiënt waarbij men dit letsel opvangt door een operatie, waarbij men de twee wervels opeen "last", maar men kan dit niet omdat men bijna mijn ganse rug zou moeten vastzetten...
Vannacht hebben we beiden goed geslapen, ik ben wel wakker geweest rond middernacht en rond drie uur, maar telkens weer in slaap gevallen. Anny bleef vanmorgen nog liggen toen ik me al aan het wassen was... Het was zo zalig in bed zei ze. Ik vond het ook, ik vind een bed ook zalig als het koud is, het is dan je warme nest, waarin je heerlijk in een bolletje kunt leggen, om zoveel mogelijk te genieten van de dekens. Ik ben ook zo gelukkig als ik 's avond in een echt koud bed kan kruipen, een tijdje genieten van de heerlijke friste, en dan gezellig warm worden. Anny zegt dat ik gek ben, en ze komt dan altijd heel dicht gekropen om warm te hebben. Zij heeft ook steeds koude handen en voeten, en ik heb dat nooit! Ik krijg dan die ijskoude voeten tegen mij aangedrukt, op een moment dat ik het niet verwacht ! Ik loop nu nog steeds buiten met mijn blote voeten in sandalen, en ik heb nooit koude voeten. Ik zeg dan tegen Anny dat zij koude voeten krijgt van die sportkousen die ze aantrekt om rond te lopen.
Sjonge, nu ben ik uit bed aan 't klappen! 't Zijn geen manieren.
Ik ga stoppen, 't is voor mij ook zaterdag. Vandaag is er geen rommelmarkt die ons aantrekt, maar morgen is er wel een, een mooie en heel dicht bij, in Zegelsem, daar gaan we wel naar toe, dus morgen zal de blog er pas laat komen... je bent verwittigd!
tot de volgende ?
vrijdag, september 19, 2008
Z'is thuis !
Oef!
Gisterenavond iets na elven hoorde ik een auto stoppen, en toen ik wou gaan kijken hoorde ik haar al roepen, en de honden begonnen te blaffen en te janken en te kwispelen, 't vrouwtje was thuis !
Ze zouden normaliter anderhalf uur vroeger thuis geweest zijn, maar ergens in de buurt van Arnhem was er een dodelijk verkeersongeval geweest, en een bijhorende file van ... 30 kilometer.
Ze zijn dan maar de snelweg afgereden en met die grote bus langs de kleine wegen gereden, waar het natuurlijk ook potdicht zat...
Nu, z'is thuis en ze heeft het goed gesteld, ze logeerden in een prachtig hotel en kregen goed eten. Het was mooi maar koud weer, en ze waren het slachtoffer van één roker... Roland, de man die Anny kwam halen en voerde heen en terug, is een roker, een erge roker... En in Nederland is dat nog veel meer dan bij ons een ramp!
Als je hier in een café zit, mag er nog gerookt worden, in Nederland mag er ook in de herbergen niet gerookt worden, waardoor Roland prefereerde buiten te zitten op het terras, in gezelschap van de bibberende dames... "En dat zat hij daar nog in zijn Tshirt met korte mouwtjes!" (Wellicht warmde hij zich aan het vuur in zijn sigaret ?)
Ik denk de buren ook geweten hebben dat Anny thuis kwam, eerst het geblaf van de honden, en toen we naar boven gingen lag Anny nog een hele tijd de faits divers te vertellen over iedereen en nog wat. En over wat ze allemaal nog gezien hadden, en wie allemaal de groeten had gedaan ... en ..en.. en... Ik vroeg vruchteloos stillekes te praten, maar dat is een ding dat Anny niet kan, als ze praat, dan praat ze op haar gewone gesprektoon... Ik vermoed dat de buren mee genoten hebben... (?)
Ik ondervond ook al ras de nadelen van het feit dat Anny weer thuis was... Toen ik om 5 uur vanmorgen wat lag te lezen in mijn boek, klonk al rap de vraag om het licht nog wat uit te doen... Er is niets op deze aarde dat alleen maar goed is... Zelfs Anny niet.
Vanmorgen kwam ik beneden in een huis waar alles al klaar was... Dat was iets wat ik gemist had! Ook vanmiddag zal ik genieten van de luxe van eten zonder eten te moeten bereiden. Dus alles valt in een oogwenk weer op zijn pootjes, en in het oude vertrouwde stramien.
Oef !
Buiten schijnt zelfs de zon, maar het is nu al negen uur, en ze zit nog steeds laag. De winter komt er aan! Het is ook fris buiten, en je ziet zo dat de blaren van de bomen veranderen van kleur, en je ziet overal al blaren liggen op de oprit en op de wegen zie je langs de kant van de weg, tussen graskant en baan. Je begint ook al de gele en bruine tinten te zien in de natuur... een natuur die zich aan het voorbereiden is op de lange winterslaap. Luc vertelde dat in het park de plompbladeren al bijna allemaal verdwenen zijn.
We komen stilaan weer in het zo gehate seizoen van de korte dagen... Al is dat eigenlijk relatief! Ik denk dat het veel meer het gemis aan licht en zon is die ons deert! Want we zitten hier eigenlijk niet eens zo slecht. We hebben lange zomerdagen en de periode met echt korte dagen is niet zo enorm lang en de dagen zijn niet zo erg kort te noemen... We dromen wel eens van de tropen, maar daar is iedere dag bijna exact 12 uur lang, zomer en winter ! Bovendien kun je er ook nooit genieten van de schemering, want de zon komt er zeer vlug op en gaat er even snel weer onder... En geef toe, is er iets zaliger dan op een warme zomeravond weg te dommelen in het schijnsel van de ondergaande zon en iets later de nog verlichte hemel... Het is het licht én het groen dat ik mankeer in de winterperiode. Het is het doodse van de natuur, het gebrek aan leven , aan sprankelende kleuren.
Gek genoeg ben ik geen zonneklopper. Je zult me nooit zien met bloot bovenlijf, en zeker nooit lang uitgestrekt zien zonnebaden. Als ik in de schaduw kan zitten zal ik dat meestal prefereren voor het in de felle zon zitten, de enige keren dat ik werkelijk in de zon zit, is aan de rand van het water, als ik zit te vissen, en dan heb ik een breedgerande hoed op, want mijn haar wordt dunnekes, en waar ik niet of hoogst zelden last heb van zonnebrand, daar heb ik het gemeenlijk wel. Als ik op de rommelmarkten wandel doe ik een heerlijk ouderwetse strooien hoed op, pas ik in het kader...Antiek bij antiek zeg maar (Of prefereer je rommel bij rommel ?)
Ook bij koud weer begint mijne kop gevoelig te worden, ik zal nog verplicht zijn ook in de winter een hondekot op te zetten... Ik zit er een beetje mee, ik zou een hoed prefereren, maar ik weet niet of ik daar mee sta... Ik heb nog nooit een hoed gedragen, buiten die hoed om mee te gaan vissen, en dat is zo'n kaki geval die je op tv wel eens ziet in de Australische reeksen...
Maar nood breekt wet, en kou voelen is een noodsituatie...dus...
Ik ga ook verschrikkelijk moeten opletten dat ik dan mijn hoed niet ergens achterlaat... Nu draag ik van die baseball petjes, en ik ben er daar ook al enkele van kwijt, ergens vergeten... Dat zal pas beteren als de hoed op beweging een automatisme wordt. Herinner je nog de tijd waarin het mode was (en handig!) om ook als man zo'n tasje mee te hebben, waarin je al je hebbedingetjes kwijt kon ? Zo'n zwart rechthoekig ding met op een hoek een handvatje aan... Ik heb dat ook eens geprobeerd, heb het wel twee jaar geprobeerd, maar ik heb dat ding zeker twintig keer vergeten en weer mogen gaan ophalen... Het ambetante was dat ook je papieren in dat ding zaten, en als je dus gewaar werd dat je het ergens had laten liggen, je in het besef van zonder papieren te rijden weer terug moest gaan... Het is gek, maar als je rijd en je weet niet dat je je papieren niet bij hebt, dan is er geen vuiltje aan de lucht, maar eens je gewaar geworden bent dat je ze niet bij hebt, rij je niet meer gerust, en bezie je iedere flik met schrik... Ik ben eens naar Brussel gereden, en toen ik iets voor Dilbeek benzine tankte en wou betalen, voelde ik plots dat ik geen papieren en geen geld bij had... Ik had 's morgens een nieuwe broek aangetrokken en vergeten mijn meubels van de ene broekzak naar de andere te verhuizen... Je kunt je niet voorstellen hoe ik mij voelde! Ik had mijn tank volgegooid met benzine (ook al was ze toen nog niet zo schrikwekkend duur) aan een benzinestation waar ik nog nooit was geweest... en had geen frank in mijn zakken, en zelfs geen papieren bij... De dame van het benzinestation zag mijn ontreddering, en zei dat ik het de volgende keer wel mocht betalen...maar dat wou ik niet. Ik heb mijn trouwring afgedaan, en aan de dame gegeven in pand, en ben terug naar huis gereden om mijn papieren en geld en om de dame te betalen... De dame zei me nog eens dat ze gerust was, want zei ze, iemand die er op uit is om gratis benzine te hebben staat niet zo belabberd te kijken als jij deed... Ik voelde me belabberd ook ! en hopeloos te laat op de vergadering te Brussel....
Je ziet, zelfs op een doodgewone werkdag kom je soms van die gekke avontuurtjes tegen... Ik zit hier nog te glimlachen bij de herinnering er aan. Waar is de tijd. Ik zou begot niet meer weten waar dat benzinestation precies was, het is al een heel eind geleden verdwenen, en ik weet echt niet meer waar het ooit stond... Ooit leerde mijn collega me een zeer goedkope winkel kennen, waar je wat van alles en nog wat kon kopen, van radio's tot tuingerief en noem maar op. Het was ook niet echt een winkel, het was in de enorme living van een chieke villa. Bart had hutje bij mudje gespaard om een radio-cd-speler te kunnen kopen, en ik zag dat er daar heel mooie stonden, voor zeer weinig geld. 's Avonds reed ik er met Bart heen, en Bart kocht het toestel, je kent dat wel, zo'n radio, platenspeler, cd-speler en tuner in een met twee grote boxen bij... Hij heeft dat toestel nu nog steeds ! Een paar maanden later hoorde ik dat de boetiek gesloten was en de man in hechtenis, wegens heling... Dikke kans dus dat wij onbewust iets hebben gekocht dat niet koosjer was... Maar het fijne weten we er niet van, niet alles was blijkbaar "zwart", want de zaken werden naderhand verkocht door een curator hoorde ik... Ik vermoed dat het wellicht meer te maken zal gehad hebben met nep-merkprodukten.
Toch schrik je dan wel even, ook al ben je onschuldig, je zit dan wel eens te denken.
Ik ga sluiten, genoeg voor vandaag, ik hoor Anny druk bezig in de keuken...
tot de volgende ?
Gisterenavond iets na elven hoorde ik een auto stoppen, en toen ik wou gaan kijken hoorde ik haar al roepen, en de honden begonnen te blaffen en te janken en te kwispelen, 't vrouwtje was thuis !
Ze zouden normaliter anderhalf uur vroeger thuis geweest zijn, maar ergens in de buurt van Arnhem was er een dodelijk verkeersongeval geweest, en een bijhorende file van ... 30 kilometer.
Ze zijn dan maar de snelweg afgereden en met die grote bus langs de kleine wegen gereden, waar het natuurlijk ook potdicht zat...
Nu, z'is thuis en ze heeft het goed gesteld, ze logeerden in een prachtig hotel en kregen goed eten. Het was mooi maar koud weer, en ze waren het slachtoffer van één roker... Roland, de man die Anny kwam halen en voerde heen en terug, is een roker, een erge roker... En in Nederland is dat nog veel meer dan bij ons een ramp!
Als je hier in een café zit, mag er nog gerookt worden, in Nederland mag er ook in de herbergen niet gerookt worden, waardoor Roland prefereerde buiten te zitten op het terras, in gezelschap van de bibberende dames... "En dat zat hij daar nog in zijn Tshirt met korte mouwtjes!" (Wellicht warmde hij zich aan het vuur in zijn sigaret ?)
Ik denk de buren ook geweten hebben dat Anny thuis kwam, eerst het geblaf van de honden, en toen we naar boven gingen lag Anny nog een hele tijd de faits divers te vertellen over iedereen en nog wat. En over wat ze allemaal nog gezien hadden, en wie allemaal de groeten had gedaan ... en ..en.. en... Ik vroeg vruchteloos stillekes te praten, maar dat is een ding dat Anny niet kan, als ze praat, dan praat ze op haar gewone gesprektoon... Ik vermoed dat de buren mee genoten hebben... (?)
Ik ondervond ook al ras de nadelen van het feit dat Anny weer thuis was... Toen ik om 5 uur vanmorgen wat lag te lezen in mijn boek, klonk al rap de vraag om het licht nog wat uit te doen... Er is niets op deze aarde dat alleen maar goed is... Zelfs Anny niet.
Vanmorgen kwam ik beneden in een huis waar alles al klaar was... Dat was iets wat ik gemist had! Ook vanmiddag zal ik genieten van de luxe van eten zonder eten te moeten bereiden. Dus alles valt in een oogwenk weer op zijn pootjes, en in het oude vertrouwde stramien.
Oef !
Buiten schijnt zelfs de zon, maar het is nu al negen uur, en ze zit nog steeds laag. De winter komt er aan! Het is ook fris buiten, en je ziet zo dat de blaren van de bomen veranderen van kleur, en je ziet overal al blaren liggen op de oprit en op de wegen zie je langs de kant van de weg, tussen graskant en baan. Je begint ook al de gele en bruine tinten te zien in de natuur... een natuur die zich aan het voorbereiden is op de lange winterslaap. Luc vertelde dat in het park de plompbladeren al bijna allemaal verdwenen zijn.
We komen stilaan weer in het zo gehate seizoen van de korte dagen... Al is dat eigenlijk relatief! Ik denk dat het veel meer het gemis aan licht en zon is die ons deert! Want we zitten hier eigenlijk niet eens zo slecht. We hebben lange zomerdagen en de periode met echt korte dagen is niet zo enorm lang en de dagen zijn niet zo erg kort te noemen... We dromen wel eens van de tropen, maar daar is iedere dag bijna exact 12 uur lang, zomer en winter ! Bovendien kun je er ook nooit genieten van de schemering, want de zon komt er zeer vlug op en gaat er even snel weer onder... En geef toe, is er iets zaliger dan op een warme zomeravond weg te dommelen in het schijnsel van de ondergaande zon en iets later de nog verlichte hemel... Het is het licht én het groen dat ik mankeer in de winterperiode. Het is het doodse van de natuur, het gebrek aan leven , aan sprankelende kleuren.
Gek genoeg ben ik geen zonneklopper. Je zult me nooit zien met bloot bovenlijf, en zeker nooit lang uitgestrekt zien zonnebaden. Als ik in de schaduw kan zitten zal ik dat meestal prefereren voor het in de felle zon zitten, de enige keren dat ik werkelijk in de zon zit, is aan de rand van het water, als ik zit te vissen, en dan heb ik een breedgerande hoed op, want mijn haar wordt dunnekes, en waar ik niet of hoogst zelden last heb van zonnebrand, daar heb ik het gemeenlijk wel. Als ik op de rommelmarkten wandel doe ik een heerlijk ouderwetse strooien hoed op, pas ik in het kader...Antiek bij antiek zeg maar (Of prefereer je rommel bij rommel ?)
Ook bij koud weer begint mijne kop gevoelig te worden, ik zal nog verplicht zijn ook in de winter een hondekot op te zetten... Ik zit er een beetje mee, ik zou een hoed prefereren, maar ik weet niet of ik daar mee sta... Ik heb nog nooit een hoed gedragen, buiten die hoed om mee te gaan vissen, en dat is zo'n kaki geval die je op tv wel eens ziet in de Australische reeksen...
Maar nood breekt wet, en kou voelen is een noodsituatie...dus...
Ik ga ook verschrikkelijk moeten opletten dat ik dan mijn hoed niet ergens achterlaat... Nu draag ik van die baseball petjes, en ik ben er daar ook al enkele van kwijt, ergens vergeten... Dat zal pas beteren als de hoed op beweging een automatisme wordt. Herinner je nog de tijd waarin het mode was (en handig!) om ook als man zo'n tasje mee te hebben, waarin je al je hebbedingetjes kwijt kon ? Zo'n zwart rechthoekig ding met op een hoek een handvatje aan... Ik heb dat ook eens geprobeerd, heb het wel twee jaar geprobeerd, maar ik heb dat ding zeker twintig keer vergeten en weer mogen gaan ophalen... Het ambetante was dat ook je papieren in dat ding zaten, en als je dus gewaar werd dat je het ergens had laten liggen, je in het besef van zonder papieren te rijden weer terug moest gaan... Het is gek, maar als je rijd en je weet niet dat je je papieren niet bij hebt, dan is er geen vuiltje aan de lucht, maar eens je gewaar geworden bent dat je ze niet bij hebt, rij je niet meer gerust, en bezie je iedere flik met schrik... Ik ben eens naar Brussel gereden, en toen ik iets voor Dilbeek benzine tankte en wou betalen, voelde ik plots dat ik geen papieren en geen geld bij had... Ik had 's morgens een nieuwe broek aangetrokken en vergeten mijn meubels van de ene broekzak naar de andere te verhuizen... Je kunt je niet voorstellen hoe ik mij voelde! Ik had mijn tank volgegooid met benzine (ook al was ze toen nog niet zo schrikwekkend duur) aan een benzinestation waar ik nog nooit was geweest... en had geen frank in mijn zakken, en zelfs geen papieren bij... De dame van het benzinestation zag mijn ontreddering, en zei dat ik het de volgende keer wel mocht betalen...maar dat wou ik niet. Ik heb mijn trouwring afgedaan, en aan de dame gegeven in pand, en ben terug naar huis gereden om mijn papieren en geld en om de dame te betalen... De dame zei me nog eens dat ze gerust was, want zei ze, iemand die er op uit is om gratis benzine te hebben staat niet zo belabberd te kijken als jij deed... Ik voelde me belabberd ook ! en hopeloos te laat op de vergadering te Brussel....
Je ziet, zelfs op een doodgewone werkdag kom je soms van die gekke avontuurtjes tegen... Ik zit hier nog te glimlachen bij de herinnering er aan. Waar is de tijd. Ik zou begot niet meer weten waar dat benzinestation precies was, het is al een heel eind geleden verdwenen, en ik weet echt niet meer waar het ooit stond... Ooit leerde mijn collega me een zeer goedkope winkel kennen, waar je wat van alles en nog wat kon kopen, van radio's tot tuingerief en noem maar op. Het was ook niet echt een winkel, het was in de enorme living van een chieke villa. Bart had hutje bij mudje gespaard om een radio-cd-speler te kunnen kopen, en ik zag dat er daar heel mooie stonden, voor zeer weinig geld. 's Avonds reed ik er met Bart heen, en Bart kocht het toestel, je kent dat wel, zo'n radio, platenspeler, cd-speler en tuner in een met twee grote boxen bij... Hij heeft dat toestel nu nog steeds ! Een paar maanden later hoorde ik dat de boetiek gesloten was en de man in hechtenis, wegens heling... Dikke kans dus dat wij onbewust iets hebben gekocht dat niet koosjer was... Maar het fijne weten we er niet van, niet alles was blijkbaar "zwart", want de zaken werden naderhand verkocht door een curator hoorde ik... Ik vermoed dat het wellicht meer te maken zal gehad hebben met nep-merkprodukten.
Toch schrik je dan wel even, ook al ben je onschuldig, je zit dan wel eens te denken.
Ik ga sluiten, genoeg voor vandaag, ik hoor Anny druk bezig in de keuken...
tot de volgende ?
donderdag, september 18, 2008
Adellijk vlees...
Wellicht is het nu niet meer in, er wordt steeds minder gejaagd (de vossen doen het voor ons), en bovendien vermoed ik dat de hedendaagse mens al helemaal niet meer is gewonnen voor adellijk vlees...
Eigenlijk vind ik de naam alleen al grandioos! Adel binden aan halfrot vlees ! wotsinaneem zou Shakespeare zeggen...
Mijn moeder kende het nog en had het zelfs nog moeten bereiden toen zij werkte bij een rijke bourgeoisfamilie in St Niklaas... Een (geschoten) haas werd gedurende dagen opgehangen, het liefst nog in de ouderwetse wc, je weet wel, die van een plank met een gat in, zodat het rottingsproces bevorderd werd. Pas na ongeveer een week werd de haas dan het vel uitgedaan en werd de beuling er uit gehaald. de stukken buikvel werden meestal ook verwijderd, omdat dit dunne vliesje vlees al groen uitsloeg.
Dan werd het nog een nacht gemarineerd in rode wijn met het nodige kruidenbouquet, en dan pas gereedgemaakt... het vlees viel dan van het been... lekker, lekker.... Lekker ?
Vlees dat zo lang bleef hangen, is dus adellijk vlees. Ik moet toch eens beter kijken als ik nog ooit eens baron of zo zie lopen...
Hoe kom ik nu bij dit - eerder onsmakelijk - onderwerp ?
Alleen nog héél oude mensen en geschiedenisfreaks herinneren zich dat nadat de eerste wereldoorlog zoveel miljoenen levens had gekost, de Spaanse Griep toesloeg ! Een echte pandemie, die nog meer doden maakte dan heel die wereldoorlog !
Steeds meer zijn de geleerde bollen er van overtuigd dat dit in feite ook een soort vogelgriep betrof ! Dus zijn ze zeer sterk geïnteresseerd in dat virus, maar helaas, driewerf helaas, toendertijd wisten ze nog niet van het bestaan van de virus, en het virus is dus begraven met de ontelbare slachtoffers...
En nu komen wij aan dit adellijke vlees toe... Er is ook een jonge baron van 39 jaar gestorven, 't baaske was ontsnapt aan de kogels en de bommen, en kreeg toen, net toen hij dacht veilig te zijn, de spaanse griep en overleed. Net als zo velen anderen...
Maar de adel wordt niet zo maar de grond in gestopt ! Zelfs niet zo maar in een rijkversierde houten kist, nee, meneer kreeg er een loden kist bovenop, of liever in de houten kist...
En dat zou nu toch wel de redding van de mensheid kunnen worden zeker !
Men hoopt immers dat door de luchtdichte verpakking, er nog virussen zouden kunnen overleefd hebben in die loden kist.
Dat zou toelaten, 1) het virus te bestuderen, 2) een antistof te maken...
Of hoe den adèle nog nuttig kan zijn na zijn dood... Enfin, geef toe, dikwijls gebeurt het niet dat den adèle nuttig is... maar het kan dus wel!
Als ze allang dood zijn...
Het eerste huis waarin ik woonde toen ik gehuwd was, was ook een huis van de adel... Twee oude jonge juffrouwen van hogen adel en titel waren de eigenaressen van onder meer dat huis... Het huis was gelegen te Loppem, en de twee "maagden" woonden te Oostende op een rijk gestoffeerd en welgelegen appartement. Ik moest daar heen om het contract te gaan ondertekenen. Mijn vader voerde mij er naar toe, en het contract was nog niet getekend of we lagen al in de clinch... Mijn vader stelde dat de adel niets was dan de afstammelingen van een toevallig de sterkste van het dorp van vele eeuwen terug, die de anderen had onderdrukt, en dat adel dus eigenlijk eerder een scheldwoord was dan... enfin, het contract raakte toch getekend...
Toen ik er woonde, was er een tijdje later gemeentelijke verkiezingen... Er waren twee lijsten, een van de CVP met een baron op kop, en daartegenover een lijst van het ACW, de arbeiderskant van de CVP... Toendertijd was het nog echt het door en door katholieke West Vlaanderen hé...
Ik woonde daar op een strategisch belangrijk punt, de grootste baan van het dorp, en net in de bocht, in het uitstulpend gedeelte. Uiteraard ging mijn sympathie naar de ACW-lijst, en ik gaf hen dan ook graag de toelating om grote borden in mijne hof te zetten. Zichtbaar voor al wie maar op die baan voorbijkwam...
's Anderendaags kwam de veldwachter aangefietst, zette zijn fiets tegen mijn gevel, en begon demonstratief uit te meten of de borden soms niet op de openbare weg stonden. Ik vroeg of ik moest helpen meten...
de dag nadien kwam er een telefoontje bij de buren voor mij... De twee adellijke "ieffrouwen" uit Oostende moesten mij spreken... " Ach, meneer, ik hoor dat U ageert tegen de adel ?" (Echt waar !!!!!!) Ik antwoorde dat zij verkeerd waren ingelicht, ik ageerde helemaal niet tegen de adel... "Ach, pourtant, meneer de baron heeft ons gezegd van wel!" "Sorry, dames, dan liegt meneer de baron, want ik ageer op geen enkele manier tegen de adel. U hebt het waarschijnlijk op de borden in mijn hof ?" Bleek juist te zijn... "Wel dames, dan nodig ik u uit te komen kijken of daar ook maar één woord tegen de adel op staat ! De adel, noch de partij van meneer de baron worden vernoemd op dat bord. Dat bord maakt alleen publiciteit voor de arbeiders, mijn stand, weet je wel..." Einde van het gesprek...
De Baron was toch burgemeester, maar met een zo'n sterke oppositie dat hij er niet omheen kon. De volgende winter was een echt harde winter, en heel het dorp ging schaatsen op de vijver van meneer de baron. Anny en ik werden er door de veldwachter afgehaald, wij waren niet welkom in de hof van de baron... Ik zorgde er zorgvuldig voor dat er zo veel mogelijk mensen hoorden en zagen wat er gebeurde... Ik had veel goesting om te bellen naar de ieffrouwen om te zeggen dat de baron tegen de arbeiders ageerde, maar meer dan wat binnenpret en mogelijke moeilijkheden zou dat niet hebben opgebracht...
Adel... Rust roest, arbeid adelt, maar den adel arbeidt niet...
Het enige voordeel die zij ons hebben gebracht is dat we nu nog naar de oude kastelen kunnen gaan zien, en genieten van wat eeuwen voor de gewone man verboden was.
Weet je, dat en de rijke werkgevers hebben bij mij de eerste barst veroorzaakt in mijn katholieke zieltje... Toendertijd hadden wij nog enkele pastoors die aanwezig waren op onze vergaderingen van de vakbond, en hun geestelijk woordje placeerden... Van minstens één had ik toevallig gelezen dat hij dat ook deed voor de werkgeversorganisatie van het arrondissement... Na een vergadering vroeg ik hem eens hoe hij het zelfde geestelijk woordje bracht bij hen... Hoe hij daar de rechtvaardigheid predikte. Ik kreeg geen echt antwoord, alleen ontwijkende phrases en een duidelijk verveeld zijn, bovendien hebben wij het nadien steeds zonder geestelijk woordje moeten doen op die vergadering ....
Veerle vertelde me dat gisteren haar kat mee opstapte op de schoolbus, met de kinderen mee... Het is een ambetante kat! Hier is ze ook al binnengekomen, en ik dacht dat dit was omdat de kinderen hier regelmatig zitten, maar ze heeft al binnen gezeten bij de buren naast en de buren achter mij ook... Bij een ervan zat ze al boven in de slaapkamer. Ze doet geen kwaad (gelukkig), ze is gewoon zo lief voor iedereen.
Als ze binnen komt is er ook geen kunst aan haar te pakken, je roept haar en ze komt als spinnen bij je, blij met ieder beetje aandacht.
Voila, dat was het nieuws voor vandaag... Vandaag is het couscous !
tot de volgende ?
Eigenlijk vind ik de naam alleen al grandioos! Adel binden aan halfrot vlees ! wotsinaneem zou Shakespeare zeggen...
Mijn moeder kende het nog en had het zelfs nog moeten bereiden toen zij werkte bij een rijke bourgeoisfamilie in St Niklaas... Een (geschoten) haas werd gedurende dagen opgehangen, het liefst nog in de ouderwetse wc, je weet wel, die van een plank met een gat in, zodat het rottingsproces bevorderd werd. Pas na ongeveer een week werd de haas dan het vel uitgedaan en werd de beuling er uit gehaald. de stukken buikvel werden meestal ook verwijderd, omdat dit dunne vliesje vlees al groen uitsloeg.
Dan werd het nog een nacht gemarineerd in rode wijn met het nodige kruidenbouquet, en dan pas gereedgemaakt... het vlees viel dan van het been... lekker, lekker.... Lekker ?
Vlees dat zo lang bleef hangen, is dus adellijk vlees. Ik moet toch eens beter kijken als ik nog ooit eens baron of zo zie lopen...
Hoe kom ik nu bij dit - eerder onsmakelijk - onderwerp ?
Alleen nog héél oude mensen en geschiedenisfreaks herinneren zich dat nadat de eerste wereldoorlog zoveel miljoenen levens had gekost, de Spaanse Griep toesloeg ! Een echte pandemie, die nog meer doden maakte dan heel die wereldoorlog !
Steeds meer zijn de geleerde bollen er van overtuigd dat dit in feite ook een soort vogelgriep betrof ! Dus zijn ze zeer sterk geïnteresseerd in dat virus, maar helaas, driewerf helaas, toendertijd wisten ze nog niet van het bestaan van de virus, en het virus is dus begraven met de ontelbare slachtoffers...
En nu komen wij aan dit adellijke vlees toe... Er is ook een jonge baron van 39 jaar gestorven, 't baaske was ontsnapt aan de kogels en de bommen, en kreeg toen, net toen hij dacht veilig te zijn, de spaanse griep en overleed. Net als zo velen anderen...
Maar de adel wordt niet zo maar de grond in gestopt ! Zelfs niet zo maar in een rijkversierde houten kist, nee, meneer kreeg er een loden kist bovenop, of liever in de houten kist...
En dat zou nu toch wel de redding van de mensheid kunnen worden zeker !
Men hoopt immers dat door de luchtdichte verpakking, er nog virussen zouden kunnen overleefd hebben in die loden kist.
Dat zou toelaten, 1) het virus te bestuderen, 2) een antistof te maken...
Of hoe den adèle nog nuttig kan zijn na zijn dood... Enfin, geef toe, dikwijls gebeurt het niet dat den adèle nuttig is... maar het kan dus wel!
Als ze allang dood zijn...
Het eerste huis waarin ik woonde toen ik gehuwd was, was ook een huis van de adel... Twee oude jonge juffrouwen van hogen adel en titel waren de eigenaressen van onder meer dat huis... Het huis was gelegen te Loppem, en de twee "maagden" woonden te Oostende op een rijk gestoffeerd en welgelegen appartement. Ik moest daar heen om het contract te gaan ondertekenen. Mijn vader voerde mij er naar toe, en het contract was nog niet getekend of we lagen al in de clinch... Mijn vader stelde dat de adel niets was dan de afstammelingen van een toevallig de sterkste van het dorp van vele eeuwen terug, die de anderen had onderdrukt, en dat adel dus eigenlijk eerder een scheldwoord was dan... enfin, het contract raakte toch getekend...
Toen ik er woonde, was er een tijdje later gemeentelijke verkiezingen... Er waren twee lijsten, een van de CVP met een baron op kop, en daartegenover een lijst van het ACW, de arbeiderskant van de CVP... Toendertijd was het nog echt het door en door katholieke West Vlaanderen hé...
Ik woonde daar op een strategisch belangrijk punt, de grootste baan van het dorp, en net in de bocht, in het uitstulpend gedeelte. Uiteraard ging mijn sympathie naar de ACW-lijst, en ik gaf hen dan ook graag de toelating om grote borden in mijne hof te zetten. Zichtbaar voor al wie maar op die baan voorbijkwam...
's Anderendaags kwam de veldwachter aangefietst, zette zijn fiets tegen mijn gevel, en begon demonstratief uit te meten of de borden soms niet op de openbare weg stonden. Ik vroeg of ik moest helpen meten...
de dag nadien kwam er een telefoontje bij de buren voor mij... De twee adellijke "ieffrouwen" uit Oostende moesten mij spreken... " Ach, meneer, ik hoor dat U ageert tegen de adel ?" (Echt waar !!!!!!) Ik antwoorde dat zij verkeerd waren ingelicht, ik ageerde helemaal niet tegen de adel... "Ach, pourtant, meneer de baron heeft ons gezegd van wel!" "Sorry, dames, dan liegt meneer de baron, want ik ageer op geen enkele manier tegen de adel. U hebt het waarschijnlijk op de borden in mijn hof ?" Bleek juist te zijn... "Wel dames, dan nodig ik u uit te komen kijken of daar ook maar één woord tegen de adel op staat ! De adel, noch de partij van meneer de baron worden vernoemd op dat bord. Dat bord maakt alleen publiciteit voor de arbeiders, mijn stand, weet je wel..." Einde van het gesprek...
De Baron was toch burgemeester, maar met een zo'n sterke oppositie dat hij er niet omheen kon. De volgende winter was een echt harde winter, en heel het dorp ging schaatsen op de vijver van meneer de baron. Anny en ik werden er door de veldwachter afgehaald, wij waren niet welkom in de hof van de baron... Ik zorgde er zorgvuldig voor dat er zo veel mogelijk mensen hoorden en zagen wat er gebeurde... Ik had veel goesting om te bellen naar de ieffrouwen om te zeggen dat de baron tegen de arbeiders ageerde, maar meer dan wat binnenpret en mogelijke moeilijkheden zou dat niet hebben opgebracht...
Adel... Rust roest, arbeid adelt, maar den adel arbeidt niet...
Het enige voordeel die zij ons hebben gebracht is dat we nu nog naar de oude kastelen kunnen gaan zien, en genieten van wat eeuwen voor de gewone man verboden was.
Weet je, dat en de rijke werkgevers hebben bij mij de eerste barst veroorzaakt in mijn katholieke zieltje... Toendertijd hadden wij nog enkele pastoors die aanwezig waren op onze vergaderingen van de vakbond, en hun geestelijk woordje placeerden... Van minstens één had ik toevallig gelezen dat hij dat ook deed voor de werkgeversorganisatie van het arrondissement... Na een vergadering vroeg ik hem eens hoe hij het zelfde geestelijk woordje bracht bij hen... Hoe hij daar de rechtvaardigheid predikte. Ik kreeg geen echt antwoord, alleen ontwijkende phrases en een duidelijk verveeld zijn, bovendien hebben wij het nadien steeds zonder geestelijk woordje moeten doen op die vergadering ....
Veerle vertelde me dat gisteren haar kat mee opstapte op de schoolbus, met de kinderen mee... Het is een ambetante kat! Hier is ze ook al binnengekomen, en ik dacht dat dit was omdat de kinderen hier regelmatig zitten, maar ze heeft al binnen gezeten bij de buren naast en de buren achter mij ook... Bij een ervan zat ze al boven in de slaapkamer. Ze doet geen kwaad (gelukkig), ze is gewoon zo lief voor iedereen.
Als ze binnen komt is er ook geen kunst aan haar te pakken, je roept haar en ze komt als spinnen bij je, blij met ieder beetje aandacht.
Voila, dat was het nieuws voor vandaag... Vandaag is het couscous !
tot de volgende ?
woensdag, september 17, 2008
djudedjutoch
Gisteren kreeg ik weer twee mailtjes, weer van mijn zus en weer van haar buurvrouw...
Dat van zus reageerde niet op mijn vermoeden, maar Greta bekende in geuren en kleuren dat ze het heerlijk vonden te roddelen over mijn blog ! Zus had compassie met de kiekens omdat ze een uur of wat later eten hadden gekregen, Greta had het over de binnenpretjes die ze hadden... Ze opperden bovendien dat ik wellicht ook zelf, met een vermoeden van gulheid, mijn aperitiefjes schonk... Jammer, maar ik drink dus alcoholvrije aperitiefjes, dus uw vermoedens en uw gegiechel bij het vermoeden zijn dus op niets gebaseerd... En zelfs van die alcoholvrije drink ik er niet meer (eerder minder) dan als Anny hier is. Ik weet dat mijn rondingen het tegendeel lijken te zeggen, maar ik eet niet veel, drink zelden alcohol en leef op pillen allerhande...
(tot mijn spijt, mijn grote spijt...)
De enige snoep die ik verbruik zijn suikervrije kauwgommen...
Vannacht weer maar matig geslapen, moeten op staan omdat bobbie plots ziek was en moest overgeven... en dan natuurlijk niet weer in slaap geraakt. Niet moeilijk, ik zit midden in een boek van Bagley, en dat is een garantie op slapeloosheid. Die boeken zijn zo spannend dat ik ze steeds in één ruk wil uitlezen. Vanmorgen ben ik al aan een nieuwe begonnen...
Vanmiddag komt de tweeling hier, ik zal heel den tijd geconfronteerd worden met het achtergrond lawaai van cartoonnet of nickeleodeon... Om de krul van te krijgen. Bovendien schijnt de zon niet, heel het zwerk zit vol. Ze zeggen dat het niet zal regenen, maar ik heb mijn twijfels, grote twijfels !
Wat een geluk dat bij ons er een waarborg is op de banken, tot 20.000 eurootjes... De rest kun je dus verliezen? Niet alleen de rest vrees ik, hoe zou de "staat" je dat verlies kunnen terugbetalen, ze zitten zelf tegen een reuzegroot tekort aan te kijken, en het woord besparingen is niet uit de lucht. Als ze dan toch hun verplichtingen (?) zouden nakomen, dan kan dat alleen mits ze hun inkomen drastisch optrekken, en dat kan alleen via de belastingen...Met andere woorden een broekzak-vestzak operatie, waarbij wij uiteindelijk toch het kaarsje uitblazen...
Maar laat ons hopen dat het niet zo ver komt! Ik ben alleen ongerust omdat ze zo dikwijls zeggen dat het hier niet zal gebeuren, dat we geen schrik moeten hebben, dat wat in kamerika gebeurt hier niet echt zo zwaar doorweegt... en ondertussen zien wij een dieprode beurs staan knipperen als een overbelaste ambulance... Ooit kwamen Anny en ik met de trein van Fort Williams naar Glasgow...het waren niet alleen antieke wagonnetjes met voorhistorische houten bankjes, de machine was niet veel jonger, waarschijnlijk een eerste proefmodel van wat later zou uitgroeien tot dieselmotoren... We puften gemoedelijk weg uit Fort Williams, tot we een lange lange helling op moesten rijden... het ging steeds maar trager, en trager, en trager... tot we stilstonden en na een secondenlange pauze achteruit begonnen te rijden... steeds een beetje sneller en sneller... Plots kwam de kaartjesknipper door de wagon gehold, heel geruststellend roepend (No panic, no panic!) ... Na een tijdje gingen we weer trager en trager, rolden dan weer terug, en zo wat heen en weer tot we netjes in het dal stonden... Na een klein halfuurtje kwam er nog zo'n stokoude uitvinding van de broer van Stephenson aan gepuft, en die machine duwend en de ander trekkend, raakten wij moeizaam weer op weg... en bereikten Glasgow. Zelfs de hemel lachte zich tranen met tuiten met ons avontuur, het goot en donderde (schaterlachend geproest der goden?) het kletterend tussen de heuvels van het oude Scotland...
Wat al die financiële genieën nu komen vertellen op tv en radio om ons "gerust" te stellen, lijkt verdacht veel op het No panic ! No Panic! van de kaartjesknipper... Zelfs hun gezichtsuitdrukking lijkt er wat op, alleen zij rennen niet...
Gek hoe je door ervaring wijzer wordt.
Als ik zo op die trektocht in the Highlands zit te denken, bedenk ik hoe rijk gevuld ons leven eigenlijk is ! Welke schat aan kleine avontuurtjes wij beleefd hebben, hoeveel mensen wij mochten ontmoeten op onze tochten door het leven. Ik denk terug aan de twee Ierse meisjes (van zo'n 17, 18 jaar oud) die daar ook de wandeltocht deden, samen met een klein tentje om in te slapen, en een hond bij om hen te bewaken. Toen we kennismaakten moesten de meisjes eerst de hond een bevel geven voor ze een hand gaven... 't Was geen groot beest, maar wel verschrikkelijk alert op de veiligheid van zijn bazinnetjes. We zaten op een gegeven moment samen met Duitsers, Ieren, Friezen en zelfs een Engelse dokter... Hoe die Nederlanders het deden om eten te hebben weet ik niet, want hun engels was heel belabberd. Nochtans, de vader was leraar, en zij waren er voor twee maand op verlof. Maar zo zou ik niet op verlof willen gaan ! Toen wij eens bezig waren over het copieuze breakfast, vroeg de dochter aan mamaatje of ze dat ook eens konden doen... Het antwoordwas nee, anders kunnen wij niet zo lang op verlof... Voor ons was net dat eten en de gezellige drink 's avonds en de atmosfeer in die kleine hotelletjes of in die "Bed and Breakfast"-huisjes, een deel van het "verlof"... Zonder de gesprekken met de mensen van daar en op de wandeling zou de trektocht niet half zo leuk geweest zijn... dat was de kers op het toetje!
Dat en de prachtige natuur... en Schotland is mooi ! Zeker als je al het geluk van de wereld had, en dan ook nog in Schotland kunt wandelen in een zonovergoten warme zomer...
We ontmoetten op onze tochten verscheidene echte types, waar we nu en dan nog wel eens over praten... Misschien zijn die mensen er al niet meer, hopelijk wel, en wie weet, misschien denken zij ook nog wel eens aan die twee belgen... Want wij waren toch wel wat bij de uitzonderingen...de meeste van die lange afstandspadenlopers waren jonge mensen... wij waren al bij de ouderen. Maar gek was dat een pak van die jongeren het halverwege opgaven, en van die ouderen geen een... Ze wandelden ook verkeerd, maar probeer dat maar niet te zeggen... Zij stapten de dagetappe af in een halve dag, maar kwamen 's avonds later ter bestemming dan wij, omdat ze veel te veel pauzes inlasten... Als je zo'n lange tochten wilt maken met een rugzak op je lijf met een half huishouden in, dan moet je rustig stappen en gestaag. Dat is ook de beste manier om te kunnen genieten van het landschap en de mensen om je heen. Ik weet het niet precies, maar ik meen dat wij maximum dertig kilometer per dag deden. Je kunt dat afstappen in 5 à 6 uur, maar wij deden er een ganse dag over, we vertrokken tamelijk vroeg, zo rond 8 uur in de morgen, en kwamen gewoonlijk rond vier vijf uur toe aan onze bestemming. Veelal moesten we dan nog zoeken naar een slaapgelegenheid, maar ook dat ging op datzelfde rustige tempo... We hadden verlof, om te ontspannen, niet om ons op te jagen en rond te jakkeren... Het was geen prestatiedrang, het was een heerlijke manier om op verlof te zijn ! Mocht mijn gezondheid het hebben toegelaten, dan waren wij nog steeds jaarlijks op een trektocht vertrokken, zeker weten.
Als je met de auto bent, dan heb je niet de tijd om eens te keuvelen met een visser of met de boer op het veld... dan heb je wellicht niet eens die visser of die boer gezien... dan heb je niet vlugvlug de kant afgelopen om het schepnet te nemen om de visser te helpen bij het binnenhalen van die grote barbeel... dan heb je niet bij die boer geproefd van zijn zelfgestookte cognac... dan heb je niet geroken hoe lekker het ruikt als men het hooi afrijdt...
Dan zat je niet in cette petite auberge te keuvelen met die 4 oude mannen, die alle tijd van de wereld hadden om alles te vertellen over hun dorp en hun leven... Dan zou je niet hebben horen vertellen hoe erg het was in Algerië in de woestijn, dan hoorde je niet vertellen hoe het leven was op de filmset met grote meneren als Fernandel en co... Dan wist je niet dat die huizen daar nog gezet werden op het oeroude systeem, één metser die heel het huis bouwde van in de kelder tot en met de zolder... Dan wist je niet dat het bouwen van een huis daar nog een kwestie was van enkele jaren... Dan toonden ze je niet dat de zolderbalken volledige boomstammen waren, en de pannen grote stukken schist... want je stopt met een auto, of een bus, niet in zo'n van godvergeten boeregat...waar niets was dan rust en gezellige vriendelijke mensen die tijd hebben om met die gekke trekkers te babbelen...
Wat spijt het me dat dat me alles ontzegd is door mijn stomme ziekte...
Ik ga stoppen, wat verder terugdromen over toen...
tot de volgende ?
Dat van zus reageerde niet op mijn vermoeden, maar Greta bekende in geuren en kleuren dat ze het heerlijk vonden te roddelen over mijn blog ! Zus had compassie met de kiekens omdat ze een uur of wat later eten hadden gekregen, Greta had het over de binnenpretjes die ze hadden... Ze opperden bovendien dat ik wellicht ook zelf, met een vermoeden van gulheid, mijn aperitiefjes schonk... Jammer, maar ik drink dus alcoholvrije aperitiefjes, dus uw vermoedens en uw gegiechel bij het vermoeden zijn dus op niets gebaseerd... En zelfs van die alcoholvrije drink ik er niet meer (eerder minder) dan als Anny hier is. Ik weet dat mijn rondingen het tegendeel lijken te zeggen, maar ik eet niet veel, drink zelden alcohol en leef op pillen allerhande...
(tot mijn spijt, mijn grote spijt...)
De enige snoep die ik verbruik zijn suikervrije kauwgommen...
Vannacht weer maar matig geslapen, moeten op staan omdat bobbie plots ziek was en moest overgeven... en dan natuurlijk niet weer in slaap geraakt. Niet moeilijk, ik zit midden in een boek van Bagley, en dat is een garantie op slapeloosheid. Die boeken zijn zo spannend dat ik ze steeds in één ruk wil uitlezen. Vanmorgen ben ik al aan een nieuwe begonnen...
Vanmiddag komt de tweeling hier, ik zal heel den tijd geconfronteerd worden met het achtergrond lawaai van cartoonnet of nickeleodeon... Om de krul van te krijgen. Bovendien schijnt de zon niet, heel het zwerk zit vol. Ze zeggen dat het niet zal regenen, maar ik heb mijn twijfels, grote twijfels !
Wat een geluk dat bij ons er een waarborg is op de banken, tot 20.000 eurootjes... De rest kun je dus verliezen? Niet alleen de rest vrees ik, hoe zou de "staat" je dat verlies kunnen terugbetalen, ze zitten zelf tegen een reuzegroot tekort aan te kijken, en het woord besparingen is niet uit de lucht. Als ze dan toch hun verplichtingen (?) zouden nakomen, dan kan dat alleen mits ze hun inkomen drastisch optrekken, en dat kan alleen via de belastingen...Met andere woorden een broekzak-vestzak operatie, waarbij wij uiteindelijk toch het kaarsje uitblazen...
Maar laat ons hopen dat het niet zo ver komt! Ik ben alleen ongerust omdat ze zo dikwijls zeggen dat het hier niet zal gebeuren, dat we geen schrik moeten hebben, dat wat in kamerika gebeurt hier niet echt zo zwaar doorweegt... en ondertussen zien wij een dieprode beurs staan knipperen als een overbelaste ambulance... Ooit kwamen Anny en ik met de trein van Fort Williams naar Glasgow...het waren niet alleen antieke wagonnetjes met voorhistorische houten bankjes, de machine was niet veel jonger, waarschijnlijk een eerste proefmodel van wat later zou uitgroeien tot dieselmotoren... We puften gemoedelijk weg uit Fort Williams, tot we een lange lange helling op moesten rijden... het ging steeds maar trager, en trager, en trager... tot we stilstonden en na een secondenlange pauze achteruit begonnen te rijden... steeds een beetje sneller en sneller... Plots kwam de kaartjesknipper door de wagon gehold, heel geruststellend roepend (No panic, no panic!) ... Na een tijdje gingen we weer trager en trager, rolden dan weer terug, en zo wat heen en weer tot we netjes in het dal stonden... Na een klein halfuurtje kwam er nog zo'n stokoude uitvinding van de broer van Stephenson aan gepuft, en die machine duwend en de ander trekkend, raakten wij moeizaam weer op weg... en bereikten Glasgow. Zelfs de hemel lachte zich tranen met tuiten met ons avontuur, het goot en donderde (schaterlachend geproest der goden?) het kletterend tussen de heuvels van het oude Scotland...
Wat al die financiële genieën nu komen vertellen op tv en radio om ons "gerust" te stellen, lijkt verdacht veel op het No panic ! No Panic! van de kaartjesknipper... Zelfs hun gezichtsuitdrukking lijkt er wat op, alleen zij rennen niet...
Gek hoe je door ervaring wijzer wordt.
Als ik zo op die trektocht in the Highlands zit te denken, bedenk ik hoe rijk gevuld ons leven eigenlijk is ! Welke schat aan kleine avontuurtjes wij beleefd hebben, hoeveel mensen wij mochten ontmoeten op onze tochten door het leven. Ik denk terug aan de twee Ierse meisjes (van zo'n 17, 18 jaar oud) die daar ook de wandeltocht deden, samen met een klein tentje om in te slapen, en een hond bij om hen te bewaken. Toen we kennismaakten moesten de meisjes eerst de hond een bevel geven voor ze een hand gaven... 't Was geen groot beest, maar wel verschrikkelijk alert op de veiligheid van zijn bazinnetjes. We zaten op een gegeven moment samen met Duitsers, Ieren, Friezen en zelfs een Engelse dokter... Hoe die Nederlanders het deden om eten te hebben weet ik niet, want hun engels was heel belabberd. Nochtans, de vader was leraar, en zij waren er voor twee maand op verlof. Maar zo zou ik niet op verlof willen gaan ! Toen wij eens bezig waren over het copieuze breakfast, vroeg de dochter aan mamaatje of ze dat ook eens konden doen... Het antwoordwas nee, anders kunnen wij niet zo lang op verlof... Voor ons was net dat eten en de gezellige drink 's avonds en de atmosfeer in die kleine hotelletjes of in die "Bed and Breakfast"-huisjes, een deel van het "verlof"... Zonder de gesprekken met de mensen van daar en op de wandeling zou de trektocht niet half zo leuk geweest zijn... dat was de kers op het toetje!
Dat en de prachtige natuur... en Schotland is mooi ! Zeker als je al het geluk van de wereld had, en dan ook nog in Schotland kunt wandelen in een zonovergoten warme zomer...
We ontmoetten op onze tochten verscheidene echte types, waar we nu en dan nog wel eens over praten... Misschien zijn die mensen er al niet meer, hopelijk wel, en wie weet, misschien denken zij ook nog wel eens aan die twee belgen... Want wij waren toch wel wat bij de uitzonderingen...de meeste van die lange afstandspadenlopers waren jonge mensen... wij waren al bij de ouderen. Maar gek was dat een pak van die jongeren het halverwege opgaven, en van die ouderen geen een... Ze wandelden ook verkeerd, maar probeer dat maar niet te zeggen... Zij stapten de dagetappe af in een halve dag, maar kwamen 's avonds later ter bestemming dan wij, omdat ze veel te veel pauzes inlasten... Als je zo'n lange tochten wilt maken met een rugzak op je lijf met een half huishouden in, dan moet je rustig stappen en gestaag. Dat is ook de beste manier om te kunnen genieten van het landschap en de mensen om je heen. Ik weet het niet precies, maar ik meen dat wij maximum dertig kilometer per dag deden. Je kunt dat afstappen in 5 à 6 uur, maar wij deden er een ganse dag over, we vertrokken tamelijk vroeg, zo rond 8 uur in de morgen, en kwamen gewoonlijk rond vier vijf uur toe aan onze bestemming. Veelal moesten we dan nog zoeken naar een slaapgelegenheid, maar ook dat ging op datzelfde rustige tempo... We hadden verlof, om te ontspannen, niet om ons op te jagen en rond te jakkeren... Het was geen prestatiedrang, het was een heerlijke manier om op verlof te zijn ! Mocht mijn gezondheid het hebben toegelaten, dan waren wij nog steeds jaarlijks op een trektocht vertrokken, zeker weten.
Als je met de auto bent, dan heb je niet de tijd om eens te keuvelen met een visser of met de boer op het veld... dan heb je wellicht niet eens die visser of die boer gezien... dan heb je niet vlugvlug de kant afgelopen om het schepnet te nemen om de visser te helpen bij het binnenhalen van die grote barbeel... dan heb je niet bij die boer geproefd van zijn zelfgestookte cognac... dan heb je niet geroken hoe lekker het ruikt als men het hooi afrijdt...
Dan zat je niet in cette petite auberge te keuvelen met die 4 oude mannen, die alle tijd van de wereld hadden om alles te vertellen over hun dorp en hun leven... Dan zou je niet hebben horen vertellen hoe erg het was in Algerië in de woestijn, dan hoorde je niet vertellen hoe het leven was op de filmset met grote meneren als Fernandel en co... Dan wist je niet dat die huizen daar nog gezet werden op het oeroude systeem, één metser die heel het huis bouwde van in de kelder tot en met de zolder... Dan wist je niet dat het bouwen van een huis daar nog een kwestie was van enkele jaren... Dan toonden ze je niet dat de zolderbalken volledige boomstammen waren, en de pannen grote stukken schist... want je stopt met een auto, of een bus, niet in zo'n van godvergeten boeregat...waar niets was dan rust en gezellige vriendelijke mensen die tijd hebben om met die gekke trekkers te babbelen...
Wat spijt het me dat dat me alles ontzegd is door mijn stomme ziekte...
Ik ga stoppen, wat verder terugdromen over toen...
tot de volgende ?
Abonneren op:
Posts (Atom)