woensdag, juni 03, 2015

Zon !

Eindelijk is de zon er weer !
De lucht is nog niet dat stralende blauw, maar de zon priemt vrolijk de huiskamer binnen en doet zelfs het stof vrolijk dansen.
Gek hoe licht een invloed heeft op de gemoedsgesteldheid van de mens. Mensen die last hebben van een winterdipje, krijgen als geneesmiddel een lichtkuur voorgeschreven.
Maar we ervaren allemaal dat alles er plots wat vrolijker uit ziet, als de zon schijnt.
Gek natuurlijk, want we spreken eigenlijk alleen over licht en eventueel wat warmte, en dat gevoel van vrolijkheid is alleen in ons te vinden. Maar toch... Soms kun je zien dat ook dieren wat speelser zijn, wat vrolijker.

Ook wind kan die invloed hebben. Zeker bij jonge mensen en jonge dieren. In ons sappig West Vlaams zeggen we dan dat hij of zij de wind in zijn of haar gat hebben. Eigenlijk is dat dezelfde uitdrukking om aan te duiden dat je bij het fietsen de wind van achter hebt, maar iedereen weet dat het zonder fiets gaat over de zotternij in de kop.

Met andere woorden, het weer heeft invloed op ons doen en laten. Het is niet alleen iets in de geest van de mens, het is een haast algemeen verschijnsel. In de donkere periode van het jaar zitten we met een dipje, in de zon zijn we wat euforischer.

Kortom, de natuur is een geheel, en hoezeer we ook zijn weg gegroeid van die natuur, we kunnen er ons toch niet helemaal aan ontrukken.
Ik denk dat die afhankelijkheid van de natuur wel eens een grote hinderpaal zou kunnen vormen als we er ooit in slagen om grote ruimtereizen te maken en andere planeten te gaan bewonen.
Ik denk dat het niet zo simpel zal zijn om je aan te passen aan een andere wereld, een andere zon, een andere biosfeer... Neem nu eens je bioritme... We zijn als mens afgesteld op invloed van de maan op de aarde en op ons gestel, op het ritme van dag en nacht. (Je moet eens nakijken naar de effecten op de gezondheid van mensen die voortdurend "de nacht" doen.)
Als je op een andere planeet komt, dan zal dag en nacht niet hetzelfde ritme hebben, dan zal er misschien geen maan of meerdere manen zijn, die wellicht een totaal andere omlooptijd hebben. We staan er niet bij stil, maar de vruchtbaarheidscyclus van de vrouw volgt het ritme van de maan!
Wat zouden andere manen doen met de vruchtbaarheid ?
Wat zou een ander dag- en nachtritme doen met onze gezondheid?

We staan daar niet bij stil, maar we kunnen de invloed niet ontkennen.
We moeten het wellicht ook niet overroepen, in het hoge noorden leven ook mensen, die geen normaal dag en nachtritme hebben. We zijn geneigd te spreken van zes maand donker en zes maand licht, maar dat klopt niet helemaal. Er zijn dagen met minder uren licht gedurende ongeveer de helft van het jaar, en dagen met langer licht dan we hier hebben gedurende de andere helft van het jaar. Wellicht zouden wij, vanuit onze manier van leven, in het Noorden meer dipjes hebben dan zij die er aan gewoon zijn.
Maar eigenlijk is hun bioritme hetzelfde. Het is niet alleen de aanwezigheid van het licht die ons beïnvloedt, al speelt het een grote rol. Het is het totaal van de biosfeer van de aarde.

We kunnen deze vaststelling ook ombuigen tot een vraag. Is het niet precies deze precieze regelmaat van dag en nacht, omloop van de maan, duur van het jaar, aard van het klimaat door de dikte van de atmosfeer en de precieze samenstelling er van...die uiteindelijk het ontstaan van het leven hebben mogelijk gemaakt en het voorbestaan ervan mogelijk houden? Met andere woorden, is een iets andere samenstelling op termijn niet nefast voor het voortbestaan van het leven zoals wij het kennen?

Men heeft onlangs vastgesteld dat homoseksualiteit niet alleen vast te stellen is in de hersenen, maar ook dat het aantal homoseksuelen toeneemt.
Dit klinkt haast als onmogelijk, want normaliter geven we de aanleg door via seksuele voortplanting. Bij homoseksualiteit kan dit echter niet, er is dus duidelijk iets anders aan de hand .
Zou het kunnen dat wij het zelf veroorzaken, door al de negatieve ingrepen op de natuur en de luchtvervuiling?
Toch iets om over na te denken !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: