zaterdag, augustus 03, 2013

vossenlintworm

Germany, Bochum-Stiepel near the Ruhr - Giant ...
Germany, Bochum-Stiepel near the Ruhr - Giant Hogweed (Heracleum mantegazzianum) Français : Berce du Caucase (Heracleum mantegazzianum) – Bochum-Stiepel près du Ruhr. Español: Heracleum mantegazzianum (Perejil gigante, Bochum-Stiepel) Nederlands: Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) – Bochum-Stiepel Walon: Grande panauche (Heracleum mantegazzianum) - Bochum-Stiepel (Photo credit: Wikipedia)
Gelezen: Het is niet aangeraden vruchten te plukken in de natuur, want de kans is groot dat u besmet wordt met de vossenlintworm...
Dus geen lekkere braambessen..
(Papa, waarom zijn die bessen hier rood ? Omdat ze nog groen zijn manneke)

Ik heb iets tegen vossen. Niet dat het geen mooie beestjes zijn, maar ik heb het gevoel dat ze onze "natuur" nog meer aan het scheeftrekken zijn, dan het al was zonder hen.
De vos is nu in onze regio's de ultieme predator, het roofdier bij uitstek, en er is niets of niemand die hem nog kan in toom houden als de mens niet optreedt.
De vos staat niet alleen op mijn lijstje van "eigenlijk wat ongewenst"... Ik zet daar ook de kraaiachtigen op: ekster, kraai, roek... de vogels die in de vogelwereld de predatoren bij uitstek zijn. Ik reken daar met opzet de roofvogels niet bij, omdat die (nog) geen probleem vormen ten opzichte van het pakket zangvogels in onze natuur. Al zag ik in de afgelopen winter een havik die wanhopig probeerde door de ruit heen mijn kanarie te bietsen...

Maar er zijn in verhouding te veel kraaiachtigen, die dus ook in verhouding te veel kleine zangvogels pakken, en er zijn te veel vossen die door hun aantal genoopt zijn te dicht bij de mens te komen fourageren...

We hebben geen echte natuurlijke natuur meer...
Onze natuur is alles behalve natuurlijk te noemen. Dit heeft diverse oorzaken, maar al die oorzaken vinden uiteindelijk hun oorsprong bij de mens. En we hoeven echt nog geen hoera te roepen omdat er hier en daar wat minder sproeistoffen worden gebruikt, omdat het water in onze rivieren stilaan weer wat leven vertoont... Want in hoe ver is dat leven in onze velden, in onze rivieren een weergave van wat oorspronkelijk in onze regio's leefde ?

Op TV kon je zien hoe we hier in Oudenaarde alles op alles zetten om de  reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) uit te roeien... Het is een prachtige plant om te zien, maar het is voor de natuur een groot vergift, het zaait zich te ruim uit, het groeit te breed uit, het veroorzaakt zware brandwonden bij aanraking... Het zou hier in Oudenaarde begonnen zijn, de opmars van de reuzenberenklauw, maar nu zit ze al in zowat het gehele land.
Nog niet zo lang geleden las ik een artikel in de krant, dat een dame die voorbij een reuzenberenklauw fietste, wellicht in aanraking kwam met de plant, want ze had talrijke zware brandwonden er aan over gehouden.

Ik geef dit als voorbeeld hoe we in onze "natuur" te maken hebben met invasieve planten, vissen, vogels, enzovoort... De tijgermug (knokkelkoorts en zo) zit al in Nederland  dus zal ze hier ook al wel te vinden zijn...

Ik denk dat er geen echt herstel meer mogelijk is. We moeten rekening houden met het feit dat onze natuur veranderd is. Maar dat wil ook zeggen dat we of die natuur uit zichzelf tot een nieuw evenwicht moeten laten komen, of dat we moeten opteren voor ingrepen die een evenwicht brengen zoals wij dat graag willen.

Het lijkt er op dat men voor het laatste heeft gekozen... Maar welke keus men ook op die manier maakt, het zal met zich meebrengen dat men voortdurend moet ingrijpen om dat wankele evenwicht in stand te houden. Nu is er de mentaliteit dat we geen vossen mogen doden, geen kraaien mogen afschieten, maar ze vergeten dat ze daarmee een doodslag toebrengen aan andere delen van die wankele natuur.

Je kunt geen omelet bakken zonder eieren te breken. Je kunt ook geen kunstmatig evenwicht bewaren zonder beheren van het wildbestand.  Ik vind het ook niet leuk om een vos te zien doden of een kraai af te zien afschieten, maar ik vind het nog veel erger dat ik geen leeuweriken meer zie en hoor, geen nachtegaal meer hoor... en dat men vaststelt dat bijen en vlinders in ijltempo uitgeroeid worden.

We moeten dringend iets doen, een echt actief beheer voeren. En als we dat doen, waarom dan ook niet zorgen dat de vossenlintworm (en andere besmettingen bij andere soorten die ons bedreigen) behandeld worden?
Als we toch opteren voor een evenwicht op een menselijke manier, dan kunnen we meteen ook zorgen voor een gezond bestand, voor de natuur en voor de mens !

Wij houden zo erg van de heide, maar vergeten, als we de natuur gewoon zijn gang laten gaan, we binnen de kortste keren geen heide meer hebben... We houden die natuur ook kunstmatig in stand. En dat lijkt te lukken en is heel mooi...

Toch eens nadenken ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Ik erger me bij ons ook wel eens aan de kraaien en eksters en niet te vergeten de Vlaamse gaai. De andere vogeltjes kunnen bijna niet tegen hun vraatzucht opbroeden. :-(

Maar wat betreft de vos is er hoop. De wolf rukt namelijk vanuit Duitsland op en wordt binnenkort in de lage landen verwacht! :-)

De groeten voor je jou en Anny,

Henk