vrijdag, mei 25, 2012

De peuterklas

Nederlands: Friedrich Wilhelm August Fröbel (2...Nederlands: Friedrich Wilhelm August Fröbel (21 april 1782 – 21 juni 1852) (Photo credit: Wikipedia)






Vandaag mocht ik "les" gaan geven in de peuterklas en twee kleuterklassen... Dat je een schoondochter hebt die peuterjuf is, is daar de schuld aan, niet mijn speciale capaciteiten, want die heb ik niet, of maar in geringe mate.
De peu- en kleuters kregen les over kunst, en ik moest kunstenaar zijn. Haartist, met mijn baard wellicht ?

Ik moest wat uitleg geven en enkele voorbeelden tonen van pyrografie. Het tekenen door branden in hout. Een oude kunstvorm die ik graag beoefen. En die voor die reuzen heel spectaculair oogt. Zeker als ik het toestel op maximum zette, en hen toonde dat de vlammen uit het hout en het karton spatten. De oudsten (derde kleuterklas) waren heel verbaasd dat ik daar ook een putje mee in het hout kon branden, en kwamen ieder op beurt (heel de klas) voelen aan het putje.

Kortom, het was leuk...
Het was ook een ervaring...
Ik dacht terug aan juffrouw Alice, de juf waarbij ik kleuter mocht zijn... Dat was toen nog een echt klasje, drie rijen kleine bankjes, de kleuters twee per twee op de bank, de armen over kruis, en een wijsvinger op de mond: stil zijn en stil zitten...

Nu zitten ze in een grote kring, op blokken, knus bijeen, ze zingen met begeleiding van juf Els en haar gitaar hun morgengebedje... Heel wat anders dan in onze tijd. De kinderen worden wel in toom gehouden, maar niet met stilzitten met gekruiste armpjes... En als er al eens moet stilte gevraagd worden, dan lukt Els daar heel goed in, zonder te zwaaien met straf, of zonder echte dreigementen. Ze werkt vooral op het samenhorigheidsgevoel en het leren samen werken, samen spelen.

Er is geen schoolbord meer te zien, wel heel wat kleurige prenten, en mooie speelhoeken. Er is een handig hoekje met een toiletje in een verborgen hoekje, zodat de ukjes voor plassen of net iets meer niet meer buiten moeten, en de juf steeds in en bij de klas is.
Heel anders dan in de tijd van toen...

Je ziet bij sommigen heel goed dat het rakkertjes zijn, anderen zijn nu al duidelijk te herkennen als brave wat slaafse zieltjes. Gek hoe vroeg je de dominante figuren er al kunt uit halen.

Ik heb me geamuseerd, eerst een tijdje het leven in een peuterklas kunnen bespioneren, en dan zelf met die reuzen mogen "werken". Er was er eentje jarig, en dat is een hele plechtigheid, heel strikt omlijnd en omkaderd, want ieder kind moet net evenveel en even zorgzaam in de bloemetjes worden gezet.

Dat dit zo strikt omlijnd is, dat is de schuld van de ouders, want die willen niet dat een ander kindje net iets anders krijgt dan hun kind... Een beetje jammer, het neemt iets weg van wat heel spontaan zou kunnen gebeuren, en misschien iets meer gericht op het individuutje, want ieder kind is uniek.

Ik dacht er weer aan, welke rijkdom kinderen zijn... Je eigen bloed, een stukje van jezelf geprojecteerd naar de toekomst. Een bron van veel plezier... maar ook een bron van veel verdriet en zorgen. Een levenstaak.
In onze maatschappij geven we die schatten al heel gauw uit handen. moeder moet werken gaan, heeft een plaats in de maatschappij van vandaag, en moet in goed vertrouwen haar kind geven aan oppassen in de crèche, aan de juf in de peuterklas, de kleuterklas, de leraars...
Hun taak is niet alleen heel belangrijk voor de vorming van het kind, het moet ook een vervulling zijn van de wensen van al die ouders... En tegenwoordig nog meer dan vroeger, moet alles netjes afgewogen zijn...
Meer dan vroeger is het mijn kind, schoon kind...

Ik heb bewondering voor al wie een opvoedende taak heeft, en na vandaag nog meer !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: