zaterdag, juli 31, 2010

Van spinnende spinnen en breiende bacteriën

Een amoebeImage via Wikipedia
Het garen van de spin is veel geld waard! Blijkbaar wordt het gebruikt in allerlei gesofisticeerde spullen, en men kan nog steeds geen draad maken met dezelfde goede eigenschappen van de draad van Ariadne...
Huisvrouwen, denk daaraan vooraleer u met de kobbenjager door het ijle web veegt.
Nu is het vergaren van spinnendraad een kostelijk werkje, en blijft spinnenrag dus duur. Maar, helaas, Oh Spinnendraadverzamelaars, nu heeft men een bacterie "geschapen" die een soort draad produceert, met omzeggens dezelfde eigenschappen als de draad van de spin.
Een bacterie is veel groter dan een virus, dus is het niet ondenkbaar dat er bacteriën zijn die besmet worden met virussen (viri?). Ik zie het zo al gebeuren!
Na een ontsnappen van enkele breiende bacteriën zien we her en der in ons huis massaal stofnetten ontstaan, die echter geen stofnetten zijn maar breiwerk van uitgebroken boefachtige bacteriën. In het natte en kille najaar komt een griepvirus het huis binnen, en die besmet niet alleen de mens, maar ook zijn hond en zijn kanarievogel en uiteindelijk zijn breiende bacterie...
Verzwakt door de griep en de bijhorende koorts is het voor de zieke bacterie makkelijk soelaas te zoeken in het lichaam van de zieke mens... en zie, plots heeft hij (de mens, niet de bacterie) geen loopneus meer, aan zijn neus groeien immers vanzelf grote sterke zakdoeken in de vorm van zakken, zakdoekzakken dus. Vol snot. Heerlijk. De patiënt is overleden, verdronken na het scheuren van de snotzakken.
djudedju.

Och, weet je, dit verhaaltje is maar één uiting van de schrik die ik heb van al dat geknoei met de natuur. Wie kan mij garanderen dat die zelfgemaakte bacteriën niet eens echt ontsnappen, niet eens echt "verwilderen" en, daar ze gemaakt zijn van andere bestaande bacteriën, is het niet ondenkbaar dat er een soort terugkruisingen ontstaan, met allerlei slechte, negatieve eigenschappen...
Ik heb ook dergelijke bedenkingen bij de proefnemingen waarbij men mensenharten laat ontstaan in varkens, om zo steeds over voldoende organen te beschikken... Krijg je dan een hart in je lijf, die hoe je het ook bekijkt, iets van een varken heeft... Zal dit niet net voldoende zijn om een brug te maken tussen de ziekteverwekkers die nu alleen maar varkens kunnen besmetten, om plots ook de mens kunnen besmetten en een heel gamma nieuwe ziekten over de mens brengen?
Dankzij het geknoei van de mens zelf ?

Misschien ben ik een doemdenker, maar ik denk dat je maar best voorzichtig kunt zijn. Kijk, als je net als ik geen iota ven elektriciteit kent, dan ga je niet prutsen aan hoogspanning. De mens kent nog steeds onvoldoende van de natuur, om met genen, dna en bacteriën te gaan smossen!

Nu kun je stellen dat we het nooit gaan leren, als we er niet in neuzen en mee prutsen, maar moeten wij dat wel doen ?  Is het echt zinvol dat we ingrijpen in de natuur ?
Is het echt belangrijk dat we kanarievogeltjes kunnen bouwen met hemelsblauwe veren? Of druiven die kunnen groeien in de eeuwige ijsvlakten van Antarctica ? We weten nog niet eens welke planten en dieren we nog niet eens hebben ontdekt in de uithoeken van onze mooie en rijke wereld, maar we willen het bestaande al "bewerken"...

En dan maar prutsen om de natuur in stand te houden... Op even absurde manier: we houden van de heide, dus moet de heide blijven bestaan. Logisch ? Nee hoor! Als je de heide laat zoals hij is, dan evolueert hij vanzelf naar een totaal ander natuurbeeld. Maar dat mag niet, we moeten de heide conserveren, en dus de natuur tegenwerken om de natuur in stand te houden.
Logisch toch ?
djudedju

Ach, weet je, ik vind de heide ook mooi. Maar laat ons dan op zijn minst eerlijk zijn, en zeggen dat we dit stukje cultuurland willen in die staat houden, en niet de groene jongen gaan uithangen, want dat doen we op dat moment juist niet.

Maar dat zal wel "des mensens" zijn zeker ?

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: