Ik ben geen Fransman, maar de figuur van Jeanne d'Arc heeft voor mij altijd iets magisch gehad. Een jong meisje die er in slaagde legers aan te voeren, op basis van het bizarre verhaal dat ze stemmen hoorde.
Later las ik dat men zoiets medisch kan verklaren, maar dan nog blijft het onverklaarbaar dat een doodgewone boerendochter een dergelijk strategisch inzicht had. Of was het gewoon door het feit dat ze de massa ("haar" leger) zo wist te begeesteren, dat ze als het ware door een vuur zouden lopen?
Hoe dan ook, ze kwam op een vreselijke manier aan haar einde ! Men veroordeelde haar tot de brandstapel.
De brandstapel was toen geen ongewone sanctie, ketters werden verbrand, wellicht als een inleiding tot het "zekere" hellevuur...
Maar heel langzaam kwam de beschaving... de brandstapel verdween in de geschiedenisboeken, en er kwam zelfs steeds meer onwil tegen de uitvoering van de doodstraf. In de meeste landen is die doodstraf dan ook al afgevoerd. Gelukkig maar, want iedereen kent ondertussen de verhalen van onschuldigen die ter dood werden gebracht (nu zitten die onschuldigen soms jaren in het gevang...)
We waren de brandstapel haast vergeten... Zonder Jeanne d'Arc zou men er wellicht zelfs niet meer aan denken... Tot gisteren...
Gisteren waren de middeleeuwen er plots terug !
I.S. vond het een gepaste straf voor een Jordaanse piloot.
Op dit eigenste internet kun je foto's en wellicht zelfs een filmpje vinden met die verschrikkelijk barbaarse manier van iemand ombrengen.
Minstens even erg vind ik dat men dit in naam doet van een religie.
Dat men uiteindelijk op die manier alle volgelingen van die religie in een kwaad daglicht stelt, en het racisme nog maar eens de hoogte in jaagt.
Gisteren waren de middeleeuwen plots terug... En tot onze verbijstering zien we dat die verschrikkelijke scheeftrekking van waarden ka, en meer zelfs, dat men nog steeds er in slaagt mensen zover te brengen dat ze dergelijke dingen doen.
Na de holocaust dachten we dat dit nooit meer zou kunnen...
... en zie, het kan wel.
Hoe is het mogelijk dat men dat zo geroemde verstand kan lam leggen, meer zelfs, verwringen tot daden die indruisen tegen iedere menselijke norm.
Het kan blijkbaar alleen door door indoctrinatie, is het niet door een religie, dan toch door een filosofie die heel nauw aansluit bij wat een religie is.
Blijkbaar is die soort van gedachtegang bij uitstek geschikt om de mens te indoctrineren, om het denken te versmachten.
Als je dergelijke uitwassen ziet, dan zou men inderdaad geneigd worden om tegen alle religies in te gaan!
Tot je de inspanning doet om de religies te bestuderen en ziet dat deze misdaden helemaal niets te maken hebben met het zijn van de religie.
Deze misdaden zijn dan ook geen daden uit een religieuze overtuiging, maar uit de misvormde geest van een of andere "leider"... die de religie een makkelijk middel vinden om de mensen mee te voeren op zijn reis naar de macht.
Bij IS zie je heel duidelijk dat het niet gaat om de religie, maar over het oprichten van een nieuwe staat... Die ze dan met de naam van de religie verbinden. Het doel is duidelijk de vorming van de staat, het middel is een vervorming van een religie.
Jammer, ik ben overtuigd dat een religie een middel is om de maatschappij innerlijk de tucht te schenken die nodig is om een staat te laten fungeren. Je kunt immers niet samenleven als er geen gedragsregels zijn. De religie kan daarin helpen om aan het aspect van het verkeerd doen nog eens een ander besef te geven.
Ik stel vast, dat het "geweten", het zondebesef ingeprent door of via de religie, iets is wat onderhouden moet worden. Hoe minder "geweten" er is, hoe meer noodzakelijk het is om te werken met wetten en vooral met de daaraan verbonden straffen.
Je kunt dit onder meer vaststellen aan de enorme toevloed van wetten en wetjes die we de laatste tijd in onze geseculariseerde wereld zien ontstaan... Dat is voor mij een bewijs dat religie een goede invloed heeft op een maatschappij... Als... Als er niet ergens een bietekwiet is die alles uit verband trekt en uitlegt om te kunnen gebruiken om zijn eigen doel, de macht, te bereiken...
Misschien zijn er onder mijn lezers die me, met deze redenering, ouderwets vinden, maar ik heb de evolutie van een maatschappij met een sterke religie zien evolueren naar een maatschappij waar de religie maar een à coté-tje meer is. En ik zie het verschil !
tot de volgende ?
1 opmerking:
Of religie bijdraagt tot de structurering van een maatschappij zou ik toch betwijfelen.
Onze christelijke waarden zoals verdraagzaamheid, respect, enz., behoren m.i. tot de ethiek en de moraalfilosofie en hebben geen essentiële religieuze waarde. 'Re-ligie' het 'her-verbinden' (van hemel en aarde i.e. het geestelijke en het materiële) werd vertaald als 'Godsdienst', i.e. 'onderwerping' aan een hogere macht. Ons ethisch bewustzijn werd niet door de Kerk gevoed. In tegendeel, het werd afgeremd. Het mag dan ook niet verbazen dat religie een à cotétje geworden is. Geestelijk gezonde mensen hebben geen religie nodig om gezonde sociale regels te ontwerpen.
Maar vooraleer het nieuwe op te bouwen moet het oude eerst afgebroken worden.
Een reactie posten