Christus statue (Photo credit: fuzzyslowmo) |
Dat hoor je nu niet meer... Want feestdagen worden niet meer gewenst, die zijn vervangen door de verjaardag. En zo wat iedereen twijfelt of er eigenlijk wel een kindermoord is geweest ten tijde van de geboorte van Christus...
Ook van de volkstelling is geen spoor terug te vinden...
Is het evangelie dan vals ? Nee, heel wat feiten zo wel uit het oude als uit het nieuwe testament zijn voldoende gedocumenteerd om ze "echt" te kunnen verklaren, maar dat wil niet zeggen dat ieder feitje in ieder detail historisch is te bewijzen.
De evangeliën zijn een heel end na Christus geschreven, en niet door de apostelen die er op vermeld staan, maar wellicht door volgelingen van die apostelen, die noteerden wat ze hoorden uit de overleveringen over wat die apostelen toentertijd predikten...
Je moet het zo wat vergelijken met de historisch die jouw moeder je vertelde over wat haar grootmoeder aan haar vertelde... Wellicht was de eerste grootmoeder het verhaal al wat aan het mooi maken, jouw grootmoeder deed ook wat aan dit bijkleuren, en ook uw eigen geheugen kleurt het verhaal onbewust wat bij. De basis is en blijft juist, maar sommige details zijn het niet meer.
Als men politioneel getuigen apart ondervraagt, dan is het feit dat de verhalen van de verschillende getuigen lichtjes van elkaar afwijken, bijna een bewijs op zich van de echtheid van het totale verhaal. De drie eerste (synoptische) evangelies kun je dus makkelijk als bewijs nemen van de echtheid van het geheel van de feiten.
Wat een deel van de "aankleding" betreft, dat kun je meestal ook wel herkennen.
En de naam onnozele kinderen, is in feite de oud-Nederlandse benaming, uit de tijd toen onnozel nog gelijk stond aan onschuldig. In feite zouden we dus beter spreken van het feest van de onschuldige kinderen, en denken wij dan niet aan de misschien niet bestaande kinderen uit het evangelie, dan kunnen we denken aan alle kinderen die ooit in onze geschiedenis zijn vermoord geworden... En dat zijn er verschrikkelijk veel !
Maar hoe dan ook, het is prachtige literatuur ! Het is geen wonder dat hele volkeren dit konden omarmen als een bruikbare levensfilosofie. Geloven of niet, het biedt een leidraad over hoe je moet leven om in een gemeenschap te kunnen leven. Het geeft je wetten, regels en richtlijnen, om een maatschappij te vormen die leefbaar is als maatschappij.
Ik denk dat dit nog steeds een beetje de oorzaak is van al onze moeilijkheden als mens... We zijn niet ontstaan als een diersoort die in kolonies leeft, we zijn veeleer wezens die in kleine groepjes stamverband, misschien zelfs maar familieverband moesten pogen te overleven met wat we verzamelden en wat we konden vangen.
Toen is men begonnen met het verlaten van deze manier van leven, door het uitvinden van de landbouw gingen de mensen zich vestigen op één plaats, beschouwden de terreinen als bezit, eigendom, en gingen de anderen verbieden daar te komen. Dit systeem van leven was het begin van het abnormale succes van de soort Mens... Het was ook het begin van de grootste moeilijkheden ! Er ontstond de Macht, de Eigendom, de onderhorigheid en het slaafse...
Voorheen was er niet echt een pakket van wetten nodig... Die kwam er pas met de grote aangroei van de Mens als wezen, en het systeem waar in hij tot dit succes kwam !
Die wetten werden wellicht overal in eerste instantie in een soort filosofie, een godsdienst ingekapseld, en de formule is eigenlijk nog steeds de beste vorm om een maatschappij regels te geven die aanvaard worden door zowat iedereen.
De priesterkaste zal dan ook wellicht de eerste geweest zijn met macht. Maar toen bleek dat macht ook kon bekomen worden door kracht of door het groeperen van enkelingen, dan kwamen we wellicht tot een tweevoudig systeem; waar wereldse macht en priesterlijke macht meestal broederlijk de koek verdeelde...
Maar eerlijk, ik vind dat systeem nog steeds ideaal, en zeker veel stabieler dan wat we nu als politiek kennen. Politiek was in oorsprong een systeem die een opening bood naar democratie, maar als je ziet wat er nu van is, dan is dat begrip democratie al lang een dode letter geworden, en zijn het de partijen, en eigenlijk alleen de partijbonzen, die dicteren...
Kortom, we zijn er nog niet uit. We hebben een systeem gevonden waarbij we als soort zeer succesrijk zijn, (te ?), maar zelfs na al die eeuwen, al die millennia hebben we nog steeds die strijd tussen onze oorspronkelijke vorm (jagers- verzamelaars) en de huidige vorm van samenleving niet beslist... We zoeken eigenlijk nog steeds hoe we eigenlijk met elkaar moeten samenleven...
Komt er ooit een oplossing ? Of gaan we kapot aan ons succes die tegengesteld is aan onze aard ?
Ik weet het niet... U ?
tot de volgende ?
1 opmerking:
Op grond van de Bijbel geloof ik dat Jezus de oplossing is voor het probleem dat je schetst Toon. De mens zal er uiteindelijk wel wat van willen maken, maar het probleem is dat hij het niet kan, omdat hij van nature vooral op eigenbelang uit is. En dat loopt altijd fout.
Maar zoals gezegd: Jezus geeft Hoop!
Gr. voor jou en Anny
Een reactie posten