woensdag, september 02, 2015

ikke

Gisteren tuimelde "Houvast", het tijdschrift voor de medewerkers van Ziekenzorg in de bus... Vlug het plastic-hoesje er af gepeuterd, het boekje geopend, en daar stond ik in alle glorie naar mezelf te kijken. Martine Van Overmeire is een goede fotografe ! Het is het mooiste portret van mezelf dat ik ooit zag. Een mens zou er een dikke nek van krijgen. Op de bladzijde volgend op dat artikel staat dan het artikel dat ik zelf schreef, en dat opgesierd wordt met een knappe tekening van Hendrik.

Ik had nog niet meteen de tijd om het blad volledig door te kijken, want er kwam bezoek.

Pas 's avonds kon ik eens rustig alles doorbladeren. Wat stil gestaan bij het artikel over Ziekenzorg die de pensioenleeftijd heeft bereikt... Daar kan ik misschien iets mee doen, voor een volgend stukje in Houvast.

Ik heb meteen op mijn computer een maagdelijk blanke pagina geopend, ben ben begonnen aan het schrijven van mijn bedenkingen rond Ziekenzorg op pensioen... Ergens naast me hoorde ik ondertussen "Familie" op TV. Anny volgt dit elke avond. TV is voor mij geen belangrijk meubelstuk, ik kijk alleen naar dingen die me echt interesseren of die ik echt eens wil zien. Gisteren was er een film op Vitaya: "Verlengd Weekend". Ik herinnerde me dat ik daar ooit positieve zaken had over gelezen. Ik zetten na "Familie" de TV op Vitaya.
Het was best een aardige Vlaamse film, we hebben er beiden van genoten. Voor één keer een Vlaamse film waar geen overdadige seks en bloot in komt, dat alleen al maakt het beter dan vele andere.

Dan, veel later dan anders, het bed in en slapen tot ... 4 uur... En lag ik daar weer, te kijken in het zwarte niets van de donkere kamer. Te denken, pijn te voelen, op te staan om eens naar het toilet te gaan en wat te blijven zitten in het donker, gewoon om een andere houding aan te nemen en de pijn wat te laten weg ebben...

Zoals iedere morgen, iets voor zeven uit het bed, de oude radio (zo ene met lampen van in de tijd van toen, met die ouderwetse klank van toen, en dat gebrom bij het op warmen) aangezet, op radio 2, om het nieuws te horen van zeven uur. Iets voor zeven, want de radio heeft wat tijd nodig om zijn eerste klanken uit te spuwen, we zijn dat niet meer gewoon... De moderne radio speelt meteen, moet niet meer opwarmen... heeft ook niet die brommende toon van de warmende lampen. Het is een radio die past bij de man, al een beetje oud. Nog net geen antiek.

Terwijl ik naar het nieuws luister, inwendig lach met de dertig ton meloenen over de baan, ben ik aan het turnen. De dagelijkse poging om zo goed mogelijk alles weer los te werken, weer klaar te zijn voor een dag bewegen.

Had ik, van jongs af aan die turnoefeningen gedaan, zou ik dan niet veel beter zijn geweest, zou ik dan niet of veel later ziek zijn geworden? Ach, het helpt niet om daar over te denken. Achteraf denken is zinloos. Was het Boeddha die stelde dat spijt nadenken was over wat voorbij was, zorgen maken iets was voor de toekomst, en we leven eigenlijk alleen in het nu, dus zijn spijt en zorgen eigenlijk zinloze dingen... Wijze mens, die Boeddha !

Na, het turnen, het dagelijkse neusspoelen, het wassen, het bedden opmaken, zat ik aan de ontbijttafel, en zag op TV de lange rijen vluchtelingen in Brussel, in Boedapest, in... in heel het Avondland eigenlijk.
Wat zitten we hier veilig en warm in ons kleine landje, en hoe zien die mensen daar af, onder de onzekerheid van hun bestaan. Wedden dat ze op zo'n moment de wijsheid van Boeddha niet zouden appreciëren ?
Ik zie daar kleine kinderen, heel stilletjes, met grote ogen en holle gezichtjes, heel stilletjes aan de hand van een stille mama, aanschuiven in eindeloze rijen ellende...
Soms heeft ons welzijn een wat bittere nasmaak.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Sopdet Si zei

Zorg dragen van ons lichaam zou in het schoolpakket moeten zitten, iedere dag en uur gymnastiek zou ons allen goed doen. Probleem is dat we de waarde van iets pas inzien wanneer er iets ontbreekt...
Die asielzoekers, het breekt mij hart. Ik vraag me af waar die mensen allemaal gaan terechtkomen.