Misschien ben jij een van de mensen die zich verwondert over het succes van Trump, alhoewel het duidelijk is dat hij (meer dan) dictatoriale neigingen heeft.
Ik niet.
Het is me al eerder opgevallen dat er een heel pak mensen zijn, die zich pas happy voelen als ze geleid worden. Als ze niet zelf moeten beslissen, maar dat een ander dat voor hen doet.
De cijfers in Amerika wijzen ons dat ongeveer de helft van het mensdom zich goed voelt in een dergelijke situatie. Hoe moeilijker de situatie, hoe makkelijker het is als er iemand voor u beslist.
Wij zitten trouwens (in Vlaanderen) niet ver meer van een dergelijk iets, de manier waarop Jambonneke reageert op de oppositie (Gade gij da beslissen?), wijst daar duidelijk op, en ook hier zie je geen reactie van het volk...
Natuurlijk, je hebt dictatuur en dictatuur... Fidel Castro bleef geliefd, maar we kunnen dit niet zeggen van ene Pol Pot, die alleen maar macht had door dwingelandij.
Er zijn dus gradaties in het dictatorschap !
Je hebt dictators die goed overkomen bij een groot deel van de massa, omdat ze uiteindelijk ook een deel goede of (en dat is niet hetzelfde) een deel sympathieke maatregelen nemen. Als we hier weer eens in eigen boezem kijken, dan zie je dat partijen die ageren tegen de vreemden, heel wat mogen doen van een heel deel van de massa, want er zijn heel wat mensen die zich bedreigd voelen door alles wat vreemd is, anders is, een andere taal spreekt, (hoe gek ook, denk maar op de Walen in dit verband), een andere huidskleur heeft, een andere godsdienst, ... Denk aan de muur aan de Mexicaanse grens bij Trump, die stelt dat het massale indringen van vreemden het werk bedreigt van de echte Amerikanen... (De gelijkenis met het Vlaams belang is groot hé ?).
Dat de aanhangers van de dictator ook bereid zijn met geweld en dreigementen hun leider te verdedigen, zie je ook nu in Amerika...
Toch kan een dictatorschap ook goed zijn...
Ons democratisch systeem is "uitgevonden" in het oude Griekenland, waar voor het eerst de leiders verkozen werden door een geheime stemming.
Maar net daar hadden zij, binnen die democratie, een mogelijkheid ingebouwd om tijdelijk een dictator aan te stellen. De duurtijd was strikt bepaald, en na de "ambtsperiode" moesten ze aftreden en meestal zelfs het land verlaten.
Het voordeel van dit systeem was dat er heel snel kon gereageerd worden op bepaalde situaties, dat de reactie eensgezind was (willen of niet)... In de meeste gevallen ging het hier over oorlogsdreiging, waar het niet aangewezen was om tijd te verbabbelen, maar er onmiddellijk moest gereageerd worden.
Dat die dictator niet als slechte mens werd gezien, bewijst het feit dat men minstens in één geval, de dictator uit ballingschap terug riep, om opnieuw dictator te zijn gedurende een vastgestelde periode.
Zo te zien, zijn er dus situaties waarbij een dictator helemaal niet slecht is.
Om in moderne tijden te kijken, Fidel Castro was en bleef populair, wellicht hoofdzakelijk te danken aan de voortdurende druk van Amerika, maar toch...
Of Cuba het met hem beter had dan met een democratie, is een vraag die je hier niet echt kunt stellen, omdat Castro het volk "bevrijdde" van een dictator...
(Gek ? Niet echt, zo gaat het meestal, ga de geschiedenis maar na)
En ik moet eerlijk zijn...
Enkele weken terug heb ik gewenst dat we het systeem van de oude Grieken zouden kunnen toepassen. Als je ziet hoeveel tijd we verloren hebben in de strijd tegen Corona, gewoon omdat iedere politicus, en iedere partij toch iets zou kunnen vertellen, iets inbrengen, iets tegenwerpen, opkomen voor die stand, opkomen voor die soort handel, opkomen tegen dit of dat... kortom, oeverloos gezwets, die wellicht heel wat levens heeft gekost en nog kost !
Ik droomde toen van een tijdelijke dictator.
Ik droom er eigenlijk nog van!
En als er nu nog mensen zijn in ons Absurdistan, die niet beseffen dat de splitsing die politici willen doorvoeren, en de dingen die ze reeds door de strot duwden, nefast zijn voor u en mij, die denken niet na.
Het is immers grotendeels door dit systeem dat wij niet met één regering zitten, maar met elfendertig regeringen, die het toch zo nodig vinden om hun rolletje te spelen, ook al weten ze dat dit wellicht levens kost...
Ik droom van de terugkeer van één land, met één regering, met drie nationale partijen (maximum), zijnde een linkse, een rechtse en een middenpartij... Zoals het in een (veel te ) ver verleden was...
Och, ik ken de argumenten pro en contra ook, maar de beste oplossing is altijd de eenvoudigste !
Amen.
1 opmerking:
Enkele jaren geleden zat ik in een 'groene ronde'. Mijn ecologische zienswijzen en levenswijze (groen, dus) waren gekend.
Toen 1 van de uitgenodigden zei dat we eigenlijk een groene dictator nodig hebben ben ik opgestapt.
Een reactie posten