vrijdag, maart 01, 2019

Wal'eere, wa'weere (Wel Heer, wat een weer )

We kregen een abnormaal warme februari, met zonnig warm weer... Het leek haast zomer. Terrasjesweer.
En nu, de eerste dag van maart, is die te vroege zomer plots weer weg, verschwunden. Het is weer normaal weer voor de tijd van het jaar. Grijs, nattig, sombere luchten... Het doet onwennig aan na die pre-zomer.

Maar, hoe node ik het zeg, het moet regenen. En behoorlijk veel regenen. Liefst niet van die wolkbreuken, maar lang en gezapig regenen, zodat het water rustig de grond in kan dringen, en het grondwater weer naar een min of meer normaal niveau kan rijzen. Het gaat hier wellicht niet alleen over de voorraad water... Als ik het goed begrijp, trekt water ook water aan. Of om het andersom te zeggen, droogte trekt geen water aan. Als we nog eens zo'n droge zomer krijgen als vorig jaar, en moeten vertrekken van een nu al veel te laag grondwater, dan wordt het een ramp.

Gelukkig liggen we aan de zee, zodat daar toch een zekere vorming van regen kan plaatshebben, anders zit het er dik in dat we met echte droogte zouden te kampen krijgen.

Wie nu nog steeds de klimaatverandering ontkent, daar hapert iets aan... Ik zeg niet dat het ganse pakket van veranderingen te wijten is aan wat wij, de mens, doen en hebben gedaan, maar het lijkt evident dat onze natuur naar de knoppen gaat. En wij zijn een stuk van die natuur. Het is ook heel duidelijk dat wij een enorme invloed hebben op de wereld. Onze manier van leven heeft een haast wereldwijde verandering gevergd van deze natuur. In plaats van het kolenwoud, waar de romeinen zoveel angst voor hadden, zien we nu weiden en akkerland, en zijn de bomen bijna verdwenen. Bomen die voor de verwerking van de CO2 zo belangrijk zijn.

Er is meer, en erger... Gisteren heb ik boontjes gegeten, verse boontjes. Dat die van de andere kant van de wereld komen, daar liggen we niet meer van wakker. We eten ananas, mango's en verse dadels... Ik herinner me nog de tijd dat boontje ingelegd werden of gesteriliseerd, dat ons moeder voor de winter zelfs een voorraad eieren kocht om te bewaren in waterglas. We hadden geen diepvries, en er was niets anders op de markt dan de seizoensgroenten. Appels lagen op de zolder op krantenpapier, en op het einde van de winter waren ze nog steeds te eten, maar ze waren uitgedroogd en gerimpeld als oude wijven... en zelfs die zijn nu niet meer zo gerimpeld, dank zij allerlei smeerseltjes... en wellicht ook door de veel vitaminerijkere voeding. (en het mindere werk buiten in weer en wind).

Zelfs onze snijbloemen worden nu gekweekt in Afrika, op gronden die veel beter zouden benut worden voor de Afrikanen zelf... Maar daar zien we nog veel gekkere dingen gebeuren met de natuur dan hier. Daar worden enorme oppervlakten land gekocht door (onder meer en vooral) China, die er voedsel kweekt voor zijn bevolking, terwijl de Afrikanen honger lijden, naast de velden vol vruchten.

Ik ga niet ontkennen dat zo'n plukverse ananas of mango me lekker smaken... Maar is dit echt nodig ? Is dit echt nuttig ? Kan de wereld dit dragen ? Wat is de ecologische voetafdruk van een ananasetende Europeaan?

Als we denken aan de vliegtuigen die al deze plukverse groenten en vruchten tot bij ons brengen, dan moeten wij ook denken aan de economie... Ik moet je niet vertellen hoeveel taks we betalen op brandstof voor onze auto, maar weet je dat vliegtuigen helemaal géén taks betalen op de brandstof ?
Natuurlijk ben ik me bewust van de invloed op de economie... Als we dit afschaffen, dan verliezen we niet alleen die verse ananas... we verliezen een hele economie, hier en ginder ver.

Er komt nog meer bij kijken... Stel dat Amerika en nog enkele grote landen niet mee doen aan dit economische afslanken... Dan gaan die zich abnormaal economisch versterken, en krijgen we een sterke scheefgroei van de wereldbalans... en oorlog is een zeer verleidelijk economisch systeem voor wie zichzelf sterker acht...

Weet je... soms ben ik blij dat ik al zo oud ben.
... en blij dat ik nog weet hoe we kunnen leven op een normale manier, zonder al die invoer van plukverse boontjes uit Israël...

(Dat was ook de tijd dat er in de wijk waar we woonden in totaal drie auto's waren: de vrachtwagen van de fruithandelaar, de taxi van de taxichauffeur, en de auto van mijn vader, die ook een bedrijfsvoertuig was... Dat was ook de tijd dat er in gans die wijk maar een handvol mensen was waar een telefoon was... Wij voelden ons niet arm, maar moesten we nu terug naar die tijd, dan zou dat wellicht veel pijn doen, heel veel pijn, want we moeten dan inleveren... en dat is veel moeilijker dan wat wij kenden, want wij kenden de groeiende economie ...(die leidde tot dit nu))...

djudedju


Geen opmerkingen: