zaterdag, april 30, 2011

Leupegem - rommelmarkt

Ganesh festival in IndiaImage via WikipediaOef, we zijn weer thuis... Het was heerlijk slenteren langs de kraampjes, in het milde zonnetje en het frisse windje. (Alles met verkleinwoorden, om de liefelijkheid ervan te beklemtonen!)
Anny vond het batterijtje voor haar klokje, we vonden een ceedeetje en en zelfs een plantje voor in de tuin.
Niks speciaals, maar toch leuk om te doen. Nu ja, we zagen wel een prachtige Ganesha, maar het was in een soort kunststof, en dan vond ik de prijs wel wat te hoog. Dus niet mee genomen, we vinden ooit wel eentje die ons helemaal bevalt. Ik heb tijd. En zo blijft het rommelmarkten leuk, er is steeds een vaag doel.
Maar het leukste, dat zijn de mensen... Heel wat van de kramers kennen ons al, en in Leupegem kennen we ook al wat mensen... Maar zelfs onbekenden zijn soms leuk.
Aan een kraam stond een kartonnen doos vol met papieren vlaggetjes met daar op "Oudenaarde -rood hartje- de Ronde"  Anny vroeg wat plagend "Moet je geen vlaggetjes hebben voor de Ronde (Van Vlaanderen) ?" waarop ik: "Nee, dank u, ik heb al genoeg wielerterroristen gezien voor meerdere levens !" Een ons onbekende man haakte daar meteen op in, en begon te foeteren op die wielerterroristen (het woord mag rustig opgenomen worden in de Dikke van Dale, het wordt algemeen gebruikt!)... Op den duur ben ik voort gestapt, want de man had blijkbaar een nog veel grotere hekel aan die soort op wielen voortbewegende mensjes dan ik zelf (Hoe is het mogelijk ?)... En daar bleef het niet bij, er waren met een een deel mensen die knikten vol overtuiging en vol steun, en zelfs enkelen die er op inhaakten en ook foeterden op die kl... ... Blijkbaar komt er stillekens aan een reactie vanuit de anders zo stilzwijgende meerderheid !
Op TV hoorden wij dat in Dendermonde er zelfs een nieuw politiereglement komt om die mannen wat af te remmen...

Och, ik heb niets tegen die mensen, noch tegen hun hobby, als ze maar ook eens wilden oog hebben voor de rest van de bevolking, en mochten ze het niet normaal gaan beginnen vinden om hele gemeenten te gijzelen in hun eigen woning ! Je kunt echt bijna niet meer buiten als die Wielerdinges hier dunnetjes de Ronde gaan rijden. Ne mens zou op den duur aandeelhouder worden in een bedrijf van duimspijkers ...

Toen even later een paar wielertoeristen door de rommelmarkt reden, klonk waarempel al wat gemor op, ook al waren het er maar twee...

Dames en heren van Het Nieuwsblad, je zou best beginnen rekening te houden met de stem van Het Volk, je zou heel wat lezers kunnen verliezen.

Héhé, weet je ik voel me plots heel wat minder eenzaam in de strijd...
Wie weet, krijgen we wat meer controle en toezicht op de wielertoeristen, en als dat geregeld is, een controle op het nut en de werkkracht van de politici... Weet je, ons landje wordt nog heerlijk om in te leven !

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

vrijdag, april 29, 2011

de (s) illusie

Ubuntu's CD'sImage via WikipediaGisterennamiddag zag ik plots dat de Ubuntu upgrade er was. Hophop aan het werk ! Alles ging heel vlot en simpel, zoals het Ubuntu past, maar helemaal op het eind verscheen plots een tekst die me meedeelde dat mijn hardware niet geschikt was voor Unity, en dat ik dus automatisch Ubuntu Classic kreeg...
Dus mijn kwampjoeter is niet drastisch veranderd, op mijn scherm geen massa toeters en bellen, maar alles bijna zoals ik het gewoon ben...
Eerst vond ik dat een grote desillusie, maar aan de andere kant... Als je PC niet zwaar genoeg is voor Windows 7, dan sta je daar te staan, bij Ubuntu dus niet, je krijgt classic... Is je configuratie echt te licht om Ubuntu te kunnen bevatten, dan heb je nog Lubuntu (light Ubuntu) of Kubuntu (met KDE) en nog een resem andere mogelijkheden, een resem, want er zijn een heel pak afgeleiden van Ubuntu, die door groepjes ontwikkeld zijn op basis van Ubuntu (één voorbeeld: Mint ).
Ik heb dus de nieuwe Ubuntu, maar zonder Unity... Wellicht is dat niet eens zo'n wereldgroot  verschil, maar ergens had ik toch graag eens al die nieuwigheden uitgetest...Niet dus.
Toch zijn er ook nu weer een pak veranderingen en verbeteringen te zien. Iedere Upgrade is telkens weer als een wandeling in de snoepwinkel.

En dat is eigenlijk nog maar het begin van het Linux-verhaal, want eigenlijk is Ubuntu een versie van Debian, en Debian is maar één tak aan de Linux-boom... er zijn een heel bos takken. En heel wat van die takken hebben op hun beurt hun afgeleiden. Je kunt altijd wel ergens terecht. Waarom dan Ubuntu ? Omdat Ubuntu een heel vriendelijk systeem is, heel makkelijk in het gebruik, zelfs voor een mens als ik... Er zijn voor echte computerfanaten in Linux immers ontelbare mogelijkheden, want je kunt immers je eigen systeem helemaal van niets opbouwen, net zoals jij het zelf wilt, zonder dat je kiest voor een of ander systeem. Je moet alleen de basis van Linux nemen om te vertrekken (en er zijn ook verschillende bases).
Maar daar zal ik niet aan beginnen, want ik ben eigenlijk helemaal geen deskundige. Ik werk met mijn PC zoals ik rij met mijn auto. Vraag mij niet hoe een benzinemotor werkt, of een dieselmotor... ik ken er de ballen van. Net zo werk ik met mijn PC....

Eigenlijk is net die sterkte ook een beetje de zwakte van Linux... Mensen zoals ik ben, willen niet die enorme keuze hebben, maar willen gesneden brood, zodat je alleen gas moet geven, remmen en schakelen... Veel meer mag men niet vragen. De Linuxgebruiker was dus oorspronkelijk een echte techneut, die alles van alles wist als het over kwampjoeters gaat. Ik weet niet of Ubuntu de eerste was die een systeem bundelde, en als pakket aanbood, maar het was wel de eerste die dat deed op een manier dat het voor iedereen makkelijk was om te gebruiken. Op die manier zorgde Ubuntu er voor dat Linux ook bij de gewone mens terecht kwam... (Als computerbesturing, want Linux zit eigenlijk bijna overal in, je gsm, je gps , je tablet, en ga zo maar door....)

Ik ben nog steeds een oen als het op computertechniek aankomt, maar met Ubuntu heb ik al heel wat leren sleutelen en bijschakelen, zonder dat het kwaad kan, zolang ik bij de goedgekeurde programma's blijf... En ik voel me daar dan ook zo lekker in mijn vel...

Genoeg gecomputerd...
Tiens stuurde me, naar aanleiding van een van mijn schrijfsels, een boekje toe: Antieke Kalenderprenten, door Pol Heyns een Davidsfondsuitgave van 1945... Nee, er staan geen prenten in, het gaat eigenlijk over de de oude gebruiken en de oorsprong van de feestdagen. Het enige wat ik mis is een lijstje met de verklaarde feestdagen en heiligenvieringen... Je moet het maar lezen. Het is in ieder geval een goed boek, want wie zie ik daar staan: St Antonius met zijn verkske... Kan niet meer misgaan hé ! Bedankt Tiens, ik zal het lezen (soms doorworstelen, want hier en daar is het wat langdradig)... Ik krijg meteen weer inspiratie cadeau voor nieuwe blogjes... Ik amuseer me kostelijk bij teksten als :
"... Den duyvel viel hem aen, verweckende in syne gedachten groote beroeringhen, ende door de vlammen der vleeschelijcker begeerlijckheydt eenen helschen brant..."
Ik ben verliefd op die manier van schrijven, (ik heb het niet over de spelling van heel lang geleden) met al die breedvoerige omschrijvingen. Waar is dat naar toe ? Je moet echt echt eens een boek van Stijn Streuvels ter hand nemen, je zult een hele schatkamer aan bijvoeglijke naamwoorden bijleren ! En nu is dat plots allemaal weg. Nu moet zelfs een liefdesverklaring kort, klaar en helder zijn... en koud en kil.
Nee, Vader is niet blijven hangen in de sixties, ik ben blijven hangen in de tijd van de romantiek, met gezwollen woorden, veel krulletjes en haakjes, wat rococo-achtig, overdadig, maar waar je niet op uit gekeken raakt, je verdrinkt in de schoonheid. Je snakt wanhopig naar asem, het is bijna te... maar toch zo heerlijk...
Tiens, je weet maar half welk plezier je me deed !

Maar ik moet eerlijk zijn en blijven...  Toen ik jong was, zag ik ook die heerlijkheid niet, maar alleen de overdaad. Je moet blijkbaar iets ouder zijn, iets trager, iets bedachtzamer, om te genieten van al die piepkleine dingetjes die een zee van details vormen en de glans van goud geven. (nu weet je van waar ik de kunst van het beschrijven heb gestolen...)

Voor mij is de allergrootste uitvinding van de mens gewoon de taal... Het middel om kennis door te geven, voeg daarbij het neerschrijven van teksten, en je hebt zowat héél de wetenschap van de mensheid bij de staart. En dat men dan niet alleen wetenswaardigheden maar ook schoonheid kan scheppen met woorden... Heerlijk is dat ! Ik ben verliefd op taal, omwille van de veelzijdigheid van het ding op zich.

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

donderdag, april 28, 2011

Gouden regen-druppels

Natty Wallpaper - Aubergine SeaImage by kirby.wa via FlickrIedereen kent wel de prachtige bloemen van Blauweregen en Goudenregen, maar wat nu uit de hemel valt aan water is zijn echt goud! De grond is kurkdroog...
De maïs recht voor mijn raam zie je als het ware groeien (eindelijk). En voor de eerste keer ga ik mijn aangeplante bloemen eens geen water moeten geven (Enfin, het was eigenlijk Anny die dat deed...).
Je ziet ook plots weer de kleur der dingen, want alles was bedekt met een fijn laagje bruingeel stof. De wereld lijkt plots wel gewassen.
Mijn enige vrees is dat het weer echt Belgisch weer zou worden, en dat het goede weer voor een lange tijd weer zoek zou zijn...
Maar des al niettemin, de regen doet nu deugd.

Volgens de officiële melding zou vandaag de nieuwe Ubuntu versie 11.04 moeten ter beschikking staan, maar ik zie nog niets. Wellicht pas vanavond of morgen. Ik denk dat de reden de vertaling is, of anders is er misschien ook wel sprake van enig tijdsverschil ? In ieder geval, ik ben benieuwd naar "Natty Narwahl" zoals het ding nu genaamd is.

Het meest heerlijke aan Linux is wel het feit dat je niet alleen quasi alles gratis ter beschikking hebt, maar vooral ook de vrijheid hebt om je manier van werken zelf in te richten. Ubuntu biedt je een degelijke basis, waarin zowat alle nodige componenten aanwezig zijn, maar dat is geen verplichting. Naast de aangeboden software krijg je er duizenden andere ter beschikking. De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk ! Ik weet echt niet waarom niet iedereen voor Linux kiest (er zijn legio keuzes binnen Linux)... En ik weet nog veel minder hoe een systeem zoals Windows en Apple aan al die cliënten komt. Mochten de onderwijsinstellingen hun lessen geven met gebruikmaking van Linux, zodat iedereen vertrouwd raakt met het systeem, dan zou het wellicht zeer snel veranderen, maar nu blijft voor heel veel mensen Linux een vreemd iets, een bijna buitenaards wezen... Maar ik zie dat de leerkrachten aan de leerlingen verplichten om Words aan te kopen (Via de school is dat iets goedkoper !!???), terwijl Libreoffice een zeer degelijk en gratis alternatief biedt. Ik ga maar vriendelijk zijn en veronderstellen dat de leerkrachten en/of de school dit niet doen om een percentje te beuren?

Och, ergens blijf ik sporen dragen van mijn verleden als vakbondsmens, en opteer ik steeds voor een systeem dat ter beschikking staat van iedereen, ook van de minder koopkrachtigen. Jammer dat de providers nog steeds duur zijn ! Als men momenteel poogt goedkope computers ter beschikking te stellen van de mensen (dus ook in de lageloonlanden) is dat nog steeds slechts een gedeeltelijke stap in de goede richting, daar de provider die je nodig hebt om op internet te geraken, helemaal niet goedkoop is. Ergens zou men dus moeten het internet vrij ter beschikking te doen stellen, als een soort voorziening voor iedereen. Maar je ziet wat er dan gebeurt in de landen waar een opstand is, daar zijn plots alle verbindingen weg... Dus de staat is ook al geen zekerheid! ( Van de waarde van een regering weten wij Belgen alles...)

Nu ja, internet is natuurlijk ook niet alles, en al helemaal geen "evangelie"... Er zit ook heel wat kwaad en vuil in, maar dat is zo met alles wat des mensen is.... Het lijkt wel of het voor de mensheid onmogelijk is om eens integraal goed te zijn. Het ergste vind ik nog dat kwaad momenteel onder "vrijheid" staat gerangschikt. En misdaden horen bij zieke mensen. (Kun je het hen dan echt kwalijk nemen dat ze enkele tientallen mensen omver knallen, dat is hun ziekte, daar hebben ze toch geen schuld aan???)
Voor mij kan het misschien wel zijn dat er iets in het DNA zit dat de ene mens meer "geschikt" maakt voor misdaad dan de ander, maar het is en blijft nog steeds een vrije keuze. Misdaad is geen griepje.

Al die dingen maken dat wij kinderen moeten (proberen) op te voeden tot mensen die in de maatschappij passen, en samenleven aan kunnen. Dat is op zich al een hele opdracht, en TV en andere media zijn echt niet bezig met je daar in te helpen, wel in tegendeel. Je moet tegenwoordig al heel goed zoeken om iets te zien, te horen of te lezen wat niet gerelateerd is aan seks en/of geweld.

Maar ik ben weer aan het zagen (Het feit dat wij hier echt geconfronteerd worden met dergelijke uitwassen is daar niet vreemd aan !!).

Trek het je niet aan, probeer er maar het beste van te maken voor jezelf, je gezin, je kinderen. Daar heb je al een dagtaak aan, en je moet nog gaan werken ook.

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

woensdag, april 27, 2011

Mijn privé spook.

Spook-a-Rama CarsImage via WikipediaEen van de "nadelen" van de zomer, is het feit dat ik 's morgens vroeg, zittend aan mijn kwampjoeter, de zon recht in mijn linkeroog krijg. Mijn goede oog. In het andere oog zit een privé-spook gehuisvest.
De oogarts noemt dat ding bij een andere naam (het is een soort vlies die in normale omstandigheden loskomt en in de basis (?) van je oog netjes blijft liggen, maar bij mij is dat niet netjes losgekomen, maar gescheurd, en hangt nu vrolijk te wapperen in mijn oog. Telkens het voor de lens komt, is het net of er waait een mistflard voor je zicht. Dat is nogal spookachtig. Vandaar...)
Dat oog was al niet fameus, er zit immers net in het midden van het beeld een gat in. Ik kan daardoor met dat oog niet makkelijk iets lezen, ik moet met mijn oog voortdurend heen en weer wippen om de rand van dat gat te verschuiven en aldus ook te kunnen lezen. Echt handig is dit niet, en ik stel vast dat ook mijn dieptezicht daardoor niet meer helemaal adequaat is... Maar dat was ik onderhand al gewoon geworden, maar dat spook is er nog maar een paar jaar, en wellicht ben je op deze ouderdom niet meer zo snel aangepast, want soms werkt dat ding me wel op de zeenuween...
In theorie kan men met een laser dat vlies vast lassen aan de onderkant van je oog, maar de weinige gevallen die men aldus heeft "geholpen" hebben nog veel meer last dan voorheen, dus, het spook mag blijven.
Meestal ligt het spook ergens onderaan in mijn oog, en stoort het niet, maar iedere oogbeweging doet het blijkbaar bewegen, en soms waait het dan netjes door mijn zicht. Maar zelfs dat onderaan liggen kan vervelend zijn! Ik lig nogal eens in bed te lezen, en als ik dat probeer, terwijl ik op mijn rug lig, dan is onderaan net in mijn beeld ...en lees ik maar met mijn rechteroog dichtgeknepen verder.
Een mens zou daar moeten aan wennen, maar zelfs na al die tijd, al die ervaring, draai ik nog regelmatig mijn hoofd om te zien wie of wat daar door mijn beeld passeerde.
Ik heb dan ook maar besloten me er bij neer te leggen, en zo beschik ik over "leven" waar er geen is, bewegend beeld waar het stil is. Gek is dat ik het niet echt kan controleren. Ik mag soms wilde oogbewegingen maken, zonder dat het spook zich geroepen voelt tot een optreden, en op een andere keer is het lezen in een boek, waarbij je je het lijntje centimeter na centimeter af schuift, is hij daar dan wel !  Vandaar ook dat het echt spookachtige manieren heeft. Het is er als je het niet verwacht en het is er niet als je denkt: nu komt het!.

Het gat, vlak naast de macula neemt dus het centrum van mijn beeld weg. Maar het heeft een hele tijd geduurd voor ik dat ontdekte. Ten eerste, een mens kijkt meestal met zijn twee ogen, dus merk je het niet op, en bovendien, doet zich een eigenaardig fenomeen voor bij dat blinde stukje ! Waar ik vroeger werkte, was een blinde muur te zien aan de andere kant van de straat. In die muur zat een klein "raampje", waar het metselwerk doorliep, maar er een nis ontstaat door het verspringen van een halve steen in de diepte. Als ik met mijn rechteroog net naar dat nisje keek, dan zag ik dat nisje niet, maar ik zag ook niet dat er iets ontbrak in het beeld. Je kijkt blijkbaar niet alleen met je oog, maar ook met je hersenen, en ik zag dan ook een nette muur, zonder nis in. Heel bizar.

Ik had dan ook verwacht dat mijn spook een of ander gevolg zou ondervinden van dat gat, maar ook het spook lijkt zichzelf te vervolledigen, en een  muur van mist te vormen...

Gisteren zat ik te vissen, en het spook vond dat het ultieme moment om op te treden. Nu is een dobber al een kleine dingetje op dat grote water, maar als spoken er ook nog eens mistig voor gaan doen, dan wordt het wel wat lastig... Niettemin, de vis beet ! Alle drie hebben we een lijn kapot gehad door een karper (sommigen zelfs meer dan een keer), en Luc en ik hebben elk een karper kunnen bovenhalen. Niet zo simpel met een blieklijn...
Wel heerlijk vissen, je moet dan die vis een beetje volgen in zijn bewegingen, zodat de spanning op de lijn niet te hoog wordt, en dat zo lang volhouden tot de vis het - doodvermoeid - opgeeft en zich gewonnen geeft... Dan voorzichtig het net in het water en de vis tot in het net leiden... Klinkt simpel maar het is het niet... En heel de tijd zie je de vis niet, zie je ook je dobber niet meer, en moet je het lijntje, een doorzichtig fijn nylondraadje, in de gaten houden, om de bewegingen op te volgen... Met een spook die je dat wil beletten. Dan  vervloek je dat ding wel eens !

Er zijn ook omstandigheden waarbij je maar met één oog kijkt, ook als je ze alle twee open hebt. Je zit bijvoorbeeld in je wagen, en je kijkt zonder je hoofd te bewegen, naar rechts om het verkeer op het fietspad te zien of zoiets, dan ligt dat beeld buiten het bereik van je linkeroog... Ook op zo'n momenten is een spook ambetant !

Vind je het nu niet erg, dat ik zo'n jeremiade zit af te steken, terwijl er mensen zijn die helemaal blind zijn ? Onlangs las ik een artikel over mensen die blind zijn met een stel perfecte ogen. Klinkt gek, maar bij deze mensen is het beeld er wel, maar de hersenen ontvangen het niet. (Meestal het gevolg van een ongeval waarbij hersenschade is opgetreden).

Ik heb al eens geprobeerd om in mijn eigen huis rond te lopen met mijn beide ogen dicht. Het lukt me niet, ook al ken ik de omstandigheden perfect. Blinden kunnen dat wel in hun eigen woning. Dus zijn er blijkbaar ook meerdere soorten van geheugen ! Wij hebben een geheugen gebaseerd op zien, zij hebben een ander soort geheugen wellicht gebaseerd op hun bewegen-beeld.

Ik ga dus ook niet echt klagen over die hinder in dat oog, ik constateer het gewoon, en probeer het te analyseren, om het zo goed mogelijk te plaatsen en op te vangen, en de echte blinde is op een of andere manier voor mij een soort steun... alles is op te vangen.
Met al die mankementen aan rug en oog ben ik nog bij de goeien...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

dinsdag, april 26, 2011

BBQ !

ubuntu wineImage by xamanu via FlickrEergisteren geen rommelmarkt gedaan, veel te veel pijn! Mijn pillen meteen weer op maximumdosis gezet, en gisteren ging het gelukkig al weer beter. Gelukkig maar, want wij waren gevraagd bij Bart voor een lekkere barbecue...
We zijn zelfs eerst nog naar de Rommelmarkt geweest in Hofstade (Aalst), een leuk marktje. Ik vond er een reuze-cadeau voor mijn oudste zus! Twee boeken met de prentjes van chocolade Côte d'Or over folklore. Het ene boekwerk dateert uit 1940 en het andere uit 1950. Oude dinges dus...
Normaal gaan die dingen tamelijk duur, maar soms, heel soms kun je een koopje doen...
En dan naar Bart, onze benen onder tafel steken...
Het was héél lekker (te lekker, ik heb te veel gevreten ! ('s Avonds alleen een appeltje gegeten omwille van mijn pillen (mag niet op een lege maag))).
Ook de sfeer was heerlijk. Het klinkt gek, maar het is heerlijk om zo eens een samen te zitten met kinderen en kleinkinderen !
... Pauze.... (ik moet een kleindochter naar school voeren!)...

Zo, terug van weggeweest.
(gek dat ik dat er bij opschrijf, precies of jullie merken die pauze op  in de schrijfstijl !)
Eric (Erik ?) Van Rompuy weet niet meer wat ze eigenlijk aan het doen zijn in de politiek. Hij is zelf een politieker, dus is het normaal dat hij dat niet weet, politici lijken nooit te weten wat ze aan het doen zijn. Hij wijst er de andere partijen op dat het laten passeren van het zomerreces wel eens negatief zou kunnen uitspelen voor de partijen die nu denken profijt te doen met de impasse... Weet hij zelfs niet dat de mensen de politiek kotsbeu zijn ? En dat ze ongetwijfeld de gevolgen zullen zien in de verkiezingen ? En wat zit hij daar te broebelen over een zomerreces ??? Ze zijn al een vol jaar in reces !! De oelewappers ! (die mannen moeten echt niet onder water zitten om te broebelen !!)

Heb jij ook al eens een blik geworpen op de komende nieuwe Ubuntu ? Nee, het wordt dit keer echt een heel nieuw iets, met die Unity ! Ik denk dat ik weer opnieuw ga moeten leren kwampjoeteren ! Naar men zegt (en aantoont), zou Ubuntu nu veel meer weg hebben van een Mac dan van een Windows... Het wordt dus echt aanpassen. Ik las er ook al heel wat commentaar over, gaande van "Brol !" tot "Heerlijk vernieuwend!" over "Er zitten nog wat haperingetjes in, maar het is nog maar een beta..."
Ik ga het jullie wel laten weten wat mijn ervaringen zijn, als ik nog mijn blog terugvind... Normaal komt de nieuwe Ubuntu er op 28 april, maar wellicht wordt dat in de praktijk 29 april, want dat ding komt uit Zuid Afrika... en moet hier eerst nog eens vertaald worden.
Ik ben heel erg benieuwd wat mijn ervaringen zullen zijn... Ik denk dat ik in het begin wel wat zal moeten zoeken, maar heel erg moeilijk zal dat ook wel niet zijn, want als het echt wat Mac-achtig is, dan zal dat wel loslopen. Al die mensen met een Apple werken er mee, dus zal ik het ook wel kunnen.

Deze namiddag gaan we vissen, bij Pepé in Wannegem. Vorige week zijn we eens naar het waterspaarbekken geweest... 't Was er geen vette, alleen Luc wist er één vis te verschalken, Marnic en ik zagen amper een vaag beetje... Bovendien liggen er verschrikkelijk veel stenen (of iets anders ?) in het water, en ik trok mijn lijn stuk ! (Eigenlijk mijn elastiek, ondertussen heb ik er dus een nieuwe elastiek moeten aan bevestigen...) Nu is het een periode warm geweest, en zal de vis hopelijk eindelijk weer echt in beweging zijn gekomen... Hoop doet leven, niewaar...

Maar het voornaamste feit van de voorbije dagen is en blijft de Bart-becue... Bart is een goede vleesbrader. En weet je wat, je zit daar dan heerlijk buiten in het zonnetje, met een glaasje sangria, terwijl je het vlees ruikt terwijl het ligt te roosteren... Honger is gegarandeerd ! Geen wonder dat een mens dan te veel eet. Bart kon bij zijn vlees nog een heerlijk glas wijn drinken, maar vermits ik met de wagen naar huis moest, ik heb dat maar niet gedaan... Voor mij telt niet alleen het feit dat het verboden is, maar bovendien vind ik het niet verantwoord om te rijden met een vlieg in je oog... Dus na de sangria in de voormiddag, geen alcohol meer !

Voila, dat zal het weer zijn voor vandaag... Niet veel soeps, maar ja, ik ben nog aan het nagenieten en ga seffens eens kijken naar de korenbloemplantjes die ik kreeg van Bart...

tot de volgende ? ( op de foto: Ubuntu, voor één keer: gebotteld...)




Enhanced by Zemanta

zondag, april 24, 2011

Wablief ????

Benedictus XVIImage by Sebastian Bergmann via FlickrVan een echt paasbericht gesproken ! Het Gallo-Romeins museum van Tongeren verkoopt zijn Neanderthalers en ook enkele voorhistorische dieren ! Dat is pas een wederopstanding ! Die lui waren geen drie dagen dood, maar vele millenia ! En als ze dan terug zijn, vliegen ze in de uitverkoop!
Soms heb ik het gevoel dat "ze" ook de Christus in de uitverkoop willen zetten. Geloof is immers bijna een smerig woord geworden, de dag van vandaag.
Ergens heb ik daar een beetje moeite mee. Niet dat ik nu DE gelovige ben, maar je moet je evenmens niet aanvallen in zijn overtuiging(en), en dat zien we de laatste tijd voortdurend. Als je niet gelovig bent, of door al de heisa rond pedofilie en zo, een hekel kreeg aan de kerk en dat ook op het geloof schuift, dan nog moet je je niet afreageren op diegenen die nog steeds gelovig zijn.
Het voelt bij mij een beetje aan als overreactie. Eigenlijk ben je niet helemaal zeker van het feit of je nu echt helemaal vrij bent van dat geloof, en om je zelf te overtuigen roep je het hard uit.
Het is net zoiets als de mensen die zich laten ontdopen. Dat vind ik ook zo absurd. Als je niet meer gelooft, dan geloof je überhaupt ook niet aan het doopsel, en dan is het toch volkomen onlogisch om iets uit te wissen waarvan je zeker bent dat het er niet is ??? Je kunt het natuurlijk ook bezien als een duidelijke stellingname, maar toch, dan ook nog lijkt het mij heel dicht bij die overreactie, het hard roepen om zichzelf te overtuigen.
Ergens diep in mijn boekenkast zit een heerlijk boekje, dat verhaalt over een van de zevenslapers... In dit geval gaat het over een heilige, die beroemd is voor het feit dat ze na enkele eeuwen weer wakker werden. In het boek doet er ééntje dat nog eens over, in onze tijd (het boek dateert ergens in het midden van de vorige eeuw) en die zich verwondert over de kerk... Ik moet daar geen eeuwen voor slapen, ik verwonder me bijna dagelijks over de kerk. Maar ik moet, als ik eerlijk ben, bekennen, dat wij de kerk veel te veel beschouwen als "onze" kerk. Terwijl de kerk er eigenlijk voor "iedereen" is. Dat is wellicht op zich al de reden van heel wat misverstanden.
De mentaliteit, het gedachtegoed van onze Westerse Wereld is heel anders dan het gedachtegoed en de leefwereld in andere delen van de wereld. Ik ben nu (bijna) 65 jaar, en ik heb een heel stuk van de veranderingen hier meegemaakt. Ik herinner me ook heel goed, hoe ons vader terug kwam van een retraite en vertelde hoe hij geshockeerd was door wat die pater ginder allemaal vertelde. Zijn wereldbeeld was geschokt. Het was helemaal niet makkelijk voor die generatie om de veranderingen in de kerk te aanvaarden. Heel wat dingen waren met de stelligheid verteld van een dogma, en plots mocht en kon het ook anders. En als je daar bij dan ook nog moest vaststellen dat de praktische houding van de clerus naar de moderne mens toe ook nog verder ging dan wat Rome dicteerde, dan was het helemaal niet meer te volgen. En daar zit nu net de basis van heel pak misverstanden. De kerk (Rome) predikt niet alleen voor de Westerse mens, maar voor iedereen, en verkondigt dus teksten die gepast moeten zijn voor iedereen, maar dat kan nooit lukken, gewoon omdat er een immens verschil is tussen de mens van Oudenaarde en de mens ergens in een klein hutje in de rimboe van Afrika. Hun wereldbeeld is veel meer gelijkend op ons wereldbeeld van 100 jaar terug, dan op ons huidig gedachtegoed.

Ik zeg veel meer gelijkend, maar dat is zeer onvolledig... Dat is alleen wat betreft het vernislaagje van de kolonisatie, want bij die mensen leeft ook nog heel wat van de wereld voor de kolonisatie, en tezelfdertijd worden ze dan gedoopt in het computertijdperk en krijgen al de beelden van het decadente Westen over zich heen. Die zullen het nog véél moeilijker hebben met hun wereldbeeld dan ons vader na de retraite !

Wij moeten eens af leren om enkel en alleen te kijken door onze Westerse, rijke bril, en te proberen ook eens begrip te hebben voor die andere wereld. Dan heb je meteen ook wat meer begrip voor een deel uitspraken van de kerk. Niet alle, maar toch een deel van de voor ons wat wereldvreemde uitspraken zijn dan plots wel te plaatsen. (Er zijn er ook een paar die ik helemaal niet kan plaatsen...)

Het is niet goed om dezelfde taal te spreken tegen ons verwende wezens en de arme rest. Het zou wellicht beter zijn mocht de kerk met woordvoerders werken van uit de wereld waar tegen ze praten, en dan kan er best een heel verschil tussen beide zijn. Zonder dat dit afdoet van het geloof. Maar ja, men wil zo nodig dat geloof unitair blijven noemen, en verward het unitair met één taal...
Mocht je hier nu nog vertellen dat alleen het lijk van een rijke mens tot in de kerk komt bij een begrafenis, en dat het voetvolk moet content zijn met het portaal, dan zou je wat meemaken, toch was dit zo'n 160 à 180 jaar geleden nog steeds het geval. Dan kenden we nog een kerk die extreem gericht was ten faveure van de rijken ! Moest je nu eens proberen ! En toch hebben we soms nog het gevoel dat er iets van gebleven is. Je moet in de meeste parochies maar eens kijken hoeveel gewone arbeiders er in de kerkfabriek zetelen...

Dus, zelfs zonder te spreken over macht en over rijkdom, is het bijna onmogelijk om voor iedereen de kerk te zijn... vandaar de vele spanningen en misverstanden.
Maar toch, voor mij blijft het geloof !
Ik kan me gewoon geen wereld voorstellen zonder dat ik die ultieme uitleg van alle vragen heb, en zonder die stevige leidraad om mens te zijn met de mens... En dat maakt ook dat ik voor de anderen alle begrip heb, en hen gerust laat in hun overtuiging...
Overeen komen is immers veel handiger en makkelijker om te leven, en het is bovendien ook nog eens Christelijk... dus....

Aan iedereen een Zalig en Gelukkig Paasfeest !
tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

zaterdag, april 23, 2011

Zonnige zaterdag

Eurasian Collared Dove on my terraceImage by David d'O via FlickrHet mooie weer lijkt wel een blijvertje, maar de boeren zijn al volop aan het klagen. Het is niet erg dat het warm is, maar het is te droog. Vannacht zijn er nochtans enkele druppels gevallen, maar "het zand is nog niet geblust" zoals we hier plegen te zeggen, om aan te duiden dat de aarde niet eens echt nat werd.
Hoezee, er is weer een grote wielerterroristenmanifestatie in onze straat, gelukkig net niet tot aan onze deur... Maar vanmorgen zat ik er weer eens tussen met de wagen, en toen die vermaledijde bende rechts verdween, verscheen voor me een beerwagen, een van die grote mastodonten vol aalt. Eigenlijk hou ik meer van het woord dat ze daar hier voor gebruiken: een zeikstuk ... Klinkt veel meer zoals het ruikt.
Enfin mijn vreugde steeg aldus ten top... Heb je een auto, en kun je bijna te voet naast lopen.
Eigenlijk is dat een beetje gek, want er is geen enkele reden om me op te jagen, niets dat me dwingt om op dit of dat uur daar ergens te zijn, maar ik krijg tegenwoordig gewoon de kriebels als ik die bendes wielerdinges zie rijden.
Ik weet niet of je het gezien hebt, maar er begint iets te roeren onder de bevolking. Inwoners van Maarkedal kwamen al op TV vertellen van de ellende als er zo'n manifestatie langs je deur passeert... Die wielerkluivers vinden het doodnormaal dat je dan heel de dag binnenshuis blijft, want zij willen buiten.

Ik heb niets tegen een wielertoerist, zolang het er maar enkele zijn, en ze de wegcode volgen, en gebruik maken van de fietspaden. Maar die mannen zagen om fietspaden te hebben, en als er zijn, dan rijden ze er naast op de weg. 't Is om er de seskes van te krijgen. Tegenwoordig zijn ze heel degelijk georganiseerd in het kwaad, en zetten ze seingevers aan ieder hoek van de straat, om er zeker van te zijn dat er toch niemand het lef heeft om buiten zijn deur te komen. djudedju.

Gelukkig is het goed weer, en staat mijn meidoorn in bloei om me te troosten. Vorig jaar stonden er voor de eerste keer enkele trosjes op, maar nu zijn er al heel veel, het is mooi, al die roder bosjes bloemetjes. In mijn linde zit een koppel tortelduifjes met nest, en er zitten ook weer meesjes in de nestkastjes. Als we buiten komen in onze tuin, dan kwettert de merel alarm, want vlak boven ons hoofd zitten vier of vijf jongen die dan plots heel stil worden. Als we op het terras gaan, dan kunnen we netjes in het nest kijken. Het winterkoninkje moet hier ook ergens nestelen, maar ik weet niet waar precies, ik vind het nestje niet. Hij had eerder een mooi nestje gemaakt in mijn clematis, maar daar woont hij niet in, hij moet meer dan een nest hebben gemaakt. Rijke vogeltjes met een buitenverblijf?

En morgen is het Pasen, dus wens ik jullie allemaal een Zalig Paasfeest !
Heb je het ook gelezen, een kerk heeft een doodsbericht gepubliceerd van Christus, om zo de mensen nog eens attent te maken op de betekenis van Goede Vrijdag en uiteraard Pasen, anders lijkt heel het gebeuren bedolven te worden onder de sjokolatten eieren....  Nu en dan lees je toch nog eens wat positiefs in en over de kerk, het is echt niet allemaal slecht en niet allemaal pedofilie. En misschien, heel misschien, als de Kerk een harde tik op de neus krijgt, weten ze weer waar ze voor staan, en zullen ze misschien eindelijk het geloof voor de macht gaan plaatsen... Macht die toch ergens in het eigenste evangelie wordt afgekeurd... Maar net dat bewijst dat ook de Kerk is samengesteld uit mensjes, je weet wel, die dingen die zo verslingerd zijn aan macht en rijkdom...

Misschien komt er nu eindelijk iets anders ? De FBI heeft bekend gemaakt dat er inderdaad buitenaardse wezens zijn neergestort in Rosswell, en we zagen foto's van het lijk van een buitenaards wezen in Rusland. Best dat er nu geen koude oorlog meer is, of anders waren er zonder dat ze het zelf wisten nu al kapitalistische en Sovjet-Russische UFO's geweest. Of die berichten een grond van waarheid hebben ????
Ik weet het niet, maar ik denk dat de kans dat er nog planeten zijn met leven en wellicht ook verstandig leven, is wellicht groot... Het heelal is zo groot, zo Heel  Al...
Zouden ze dan daar ook godsdienst(en) kennen ?
En zou God bij hen dan ook een beetje op hen gelijken?

Of zou hun verstand zo erg anders zijn, dat zelfs dat niet zou bestaan, althans niet in een voor ons begrijpbare vorm... Misschien hebben ze ginder een soort kolonie-verstand, in de zin van wat we hier bij mieren en bijen zien, maar dan veel verder en sterker uitgebouwd ? Of nog iets anders, iets wat wij ons gewoon niet eens kunnen inbeelden ?
Het zou wel heel toevallig zijn mochten ze min of meer op ons lijken, qua lichaam en qua verstand...

Och, wellicht weten we het nooit, en misschien, als we het wel te weten komen, zijn ze zo dat we het veel liever niet hadden geweten. Misschien kunnen we veel beter ons bezig houden met onze eigen aarde, daar is herstelwerk genoeg aan !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

vrijdag, april 22, 2011

Lente-eieren ?

PaaseierenImage via WikipediaIn het land van de Vrijheid, in de staat Ohio, mag een paasei voortaan geen paasei meer heten, maar lente-ei, kwestie van de niet Christelijken niet voor het hoofd te stoten.
?????????????
Straks vieren we wellicht ook geen kerstmis meer, maar dennenfeest of zoiets... en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Het gekke is dat de eieren niet afgeschaft worden, of de feesten, maar alleen de link naar het Christelijke...
Ik heb een ander voorstel, laat hen die niet Christelijk zijn gewoon geen paaseieren meer eten, en geen kerstmis meer vieren, maar gewoon aan het werk blijven. Je moet immers consequent blijven niewaar ?

De Christelijken zitten al jaar en dag te klagen dat het Christelijke ideeëngoed achter dat paasei en achter kerstmis verloren gaat, en nu willen ze zelfs de namen ontchristelijken.
Het gekke is dat de feesten oorspronkelijk helemaal niet Christelijk waren !
 De paashaas is trouwens nog een vrolijk rondhuppelend symbool van de voorchristelijke wereld hier in deze regio's. In Vlaanderen is de verchristelijking iets dieper gegaan en werden de hazen plots klokken van Rome, maar de eieren zijn gebleven, uit oeroude tijden tot heden. Helemaal niets Christelijks dus.
Het oude lentefeest werd oorspronkelijk in zowat dezelfde periode van het jaar gevierd, als nadien het Christelijke paasfeest, en goocheme jongens onder de missionarissen linkten de feesten aan elkaar, om het feest te behouden, en het op die manier een Christelijk tintje te geven. Idem met Kerstmis.

Maar het echte Christelijke paasfeest is de herdenking van de opstanding van Christus uit de dood, en Kerstmis is de gedachtenis aan de geboorte van Christus. (Alhoewel niemand precies weet wanneer Christus is geboren, zelfs over het juiste jaartal bestaat heel wat discussie)...

In Ohio zijn de niet-christelijke dus nu eigenlijk van oordeel dat de paaseieren te veel de geur van Christendom uitstralen, terwijl het dus eigenlijk een restantje van het oude heidendom is. Maar ja, ze willen de naam wel weg, maar de eieren en het feest mag blijven. Dus toch terug naar de oude goden van toen?

Hier zien we eigenlijk hetzelfde al een tijdje bezig... Eerst moest het kruisbeeld weg uit alle openbare gebouwen, en nu hebben we de een verbod op de burka, en wat straks ? Op het keppeltje ?

Dat van die burka kan ik nog net plaatsen, omwille van het feit dat de identiteit moet controleerbaar zijn en blijven (Ik mocht net wéér eens een nieuwe identiteitskaart halen, ondanks ik precies weet wie ik ben). Maar wat het godsdienstige aspect betreft, daar ben ik al lang blij dat er sowieso een godsdienst is, want dat is me vertrouwd, en ik kan me niet ontdoen dat dit een stimulans is voor wat meer en wat strengere normen in de maatschappij. (De eeuwige beloning weet je wel). En de normen lijken me tegenwoordig echt wel wat zoek.
Maar ja, ik ben dan ook maar een oude knorrige opa, die bovendien nog eens getroffen wordt door een van die uitwassen...
Ik ga daar dus niet maar weer over door bomen...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

donderdag, april 21, 2011

De brievenbus

Mailbox in Jakarta, IndonesiaImage via Wikipedia't Zal je wel verwonderen een brievenbus te zien optreden als titel van dit stukje, maar de reden zal u straks wel duidelijk zijn... tot mijn spijt.
Je moet weten, ik heb zo'n betonnen brievenbus staan, in een model dat moet lijken op de vroegere officiële brievenbussen van ons Belgenlandje, maar dat in een (gelukkig) kleinere versie.
Hij is (was) groen en staat daar te staan onder mijn lindenboom. Netjes binnen het bereik van de postbode zoals de wet het ons voorschrijft. (Wij hebben hier in ons Belgenland allemaal een wetboekenkast in huis, met zeven meter boeken vol wetjes die we allemaal van buiten moeten kennen.)
Aan de achterzijde van de brievenbus is een klein deurtje, dat je kunt openen met een sleutel, en langs waar je de post wordt verondersteld uit te halen... Maar, als ik toevallig langs de bus voorbij kom, en zie dat er post in zit, dan loop ik niet eerst naar binnen om dat sleuteltje te halen, nee, dan neem ik de betonnen hoed van de brievenbus af, en haal zo de post uit. Dat gaat makkelijk...
...uitgenomen ... als mijn vrouwtje het snoeisel (deze vrijdag is er ophaling) voorlopig net voor de brievenbus legt, en je dus net iets verder van de bus af staat dan normaal... Dan hef je dat betonnen hoedje op, en sta je daar met een pijnscheut in je al zo pijnlijke rug. En die scheut die groeit daar nog.
Het is al een ferme struik en heeft neiging uit te groeien tot een boom. Aan de pijnbladeren te zien is het een zomereik.
djudedju
Ach, ik kan er wel over zeveren, maar het doet verdomd pijn.
Anny heeft geen compassie, 't is mijn eigen schuld, moet ik maar de sleutel gebruiken. En heel stilletjes (ik durf niet luid) denk ik dat het haar schuld is, met het snoeihout net daar te leggen... Maar gezien ik het stilletjes denk, klinkt de versie Anny veel luider. Dus heeft zij gelijk, en ik (weer) niet.
Nu weet je meteen wie eigenlijk de baas is in huis.
En waarom ik quasi geluidloos in bloggen mijn gelijk zoek te halen.

Nee, ook dat is (gelukkig maar) dikke zever. Hier in huis is er geen baas, of er zijn er twee, net zoals je wilt. En dat is letterlijk zo. Na jaren gelukkig huwelijksleven, weten we beiden precies de gevoeligheden van elkaar, en geven we elkaar in die punten gelijk én het hoogste woord. Zo hoort het ook. Dan kom je altijd overeen, en heb je nooit ruzie.
Oh ja, soms kibbelen we ook wel eens wat, maar als we voelen dat het zou kunnen echt worden, beginnen we gewoonlijk wat te lachen met ons zelf, en met het feit dat we ons zouden dik maken met zo'n stomme dinges.

Ondanks alle pijn, ondanks alle leed en verdriet, ondanks de verschrikkelijke dingen die er gebeurd zijn met twee van onze kleinkinderen, zijn we heel gelukkige mensen... Want we zijn gelukkig met wat we krijgen en hebben. En we verlangen niet méér van het leven dan wat realistisch  en mogelijk is, dan koster je geen oeverloos verlangen. En al dat verdriet, al die pijn, al die woede ? Die vreten we op. We hoeven daar zelfs niet meer echt over te praten, we verwerken het stilletjes (en 's nachts in mijn bed pleeg ik virtuele moorden !)...

Het is nog steeds een heerlijk lenteweertje, en straks ga ik nog eens naar buiten, zien of of mijn meidoorn nog geen bloemen heeft, want de botten staan dik gezwollen en vertonen al hun mooie rode kleur...

tot de volgende ???? (Mijn brievenbus ziet er ongeveer zo uit, maar dan donkergroen en met mosplekken op...)

Enhanced by Zemanta

woensdag, april 20, 2011

Halal en andere internetten ?

google china home page 2008Image by Gen Kanai via FlickrGoogle is er voor uit China weg. Omdat er censuur is. Die Halal Internet zal ook wel een vorm van censuur zijn...
... en toch ...
Gisteren hoorde ik op TV Nederland een stukje waarin een Chinees het net goed vond dat de zaken die tegen de staat en dus tegen de goede orde waren, verboden werden. Bovendien citeerde men dat Google er nooit in slaagde de interne zoekmachines echt te beconcurreren. Waar men stilzwijgend uit besloot dat de meerderheid van de Chineesjes het wel min of meer eens is met de gevoerde politiek van censuur...

Weet je, ergens kan ik dat volgen... Niet helemaal, en ik al helemaal niet waar het politieke voor- of tegenstanders betreft, maar je kunt op het internet zonder censuur echt wel hele bakladingen vol vuiligheid vinden, soms zonder dat je er om gevraagd hebt. Neem nu de kinderporno, zonder veel moeite kun je dergelijke beelden vinden. ook al zouden er allerlei ingrepen zijn tegen dat item. Maar er is meer dan dit soort van vuiligheid! Ik heb er nu en dan al toevallig hele persoonlijke aanvallen gelezen. (En ik bedoel niet politieke aanvallen, wat volgens mij in een andere categorie thuishoort: als een politici verkiest aan de weg te timmeren, weet hij ook dat hij daarbij bloot staat aan kritiek!) Maar gewone mensen die al dan niet terecht besmeurd worden, of een afgewezen lief die zijn ex letterlijk te kijk zet in haar blootje... En er is nog meer, er is bewuste (en misschien ook onbewuste) desinformatie, waarbij de lezer bewust misleid wordt.
Nee, het is echt niet allemaal rozenschijn en manengeur op het internet...

Ik zou er echt niets op tegen hebben dat dergelijke dingen verwijderd worden, maar ja, hoe doe je dat ? Wie stelt de norm vast ? En voor wie ?

Ik herinner me dat er vroeger door de kerk zoiets werd gedaan voor de boeken (en films). IV was de categorie voor volwassenen... In dat systeem zaten een boel goede dingen, maar ook heel wat zwakke punten. Boeken die het niet eens waren of tegen de kerk fulmineerden, waren meteen aft te raden... Zelfs de bijbel was niet aan te raden, en al helemaal niet als het een vertaling was die niet "goedgekeurd" was.
(Een tante nonneke van mijn vrouw was er heilig van overtuigd dat in de protestantse (?) bijbel Maria helemaal geschrapt was. Zo hadden ze dat haar al die jaren verteld...)

... en toch...
Toch heb ik een beetje heimwee naar dat systeem. Het gaf je toch min of meer een idee van wat je mocht verwachten, ook al was het systeem niet volmaakt. Nu is er immers niets meer dat je echt kan helpen in je keuzes.
Niet zo lang geleden hoorde ik een vader toen ik de TV op een andere zender klikte omdat er weer eens een seksscene was (in een politiereeks !!!) omwille van de kinderen...: "Och voor hen moet je dat niet verzetten hoor, ze weten er tegenwoordig meer van dan wij, met die TV hebben ze alles al meer dan eens gezien...".
Dat is net waar ik bang van ben. En ik denk heus niet alleen aan seks en co...
Nee, ik denk aan het feit dat de kinderen nu alle theorieën en alle misdaden netjes op groot scherm zien en als normaal gaan bekijken. Het moeten al echt heel enge griezelfilms zijn om een kind nog te doen reageren met een normale reactie.

Ik ben geen psycholoog, maar ik vind het niet goed dat echt jonge kinderen dat allemaal als normaal gaan zien. We zien nu wat de gevolgen zijn.  De criminaliteit bij jongeren groeit met de dag. We hebben geen gevangenissen genoeg. En de vraag is dan nog of het systeem van gevangenissen wel een hulp is, sommigen noemen dat de hogeschool voor criminaliteit, waar je pas echt volleerd misdadiger wordt...

Nee, van mij mag er dus best wat censuur, of (op zijn minst) advies zijn.
Liever het laatste, en laat dit dan gedaan worden door een neutraal adviescomité, samengesteld uit mensen met een gezonde kijk op de dingen, en er rekening mee houdend dat het slechts een richtlijn is, geen censuur als dusdanig... Wat inhoudt dat de mensen dan nog vrij zijn in het al dan niet opvolgen.
Dat mag best ook op internet gebeuren.
Dat is dan geen censuur, maar raad, en er zouden dan wel programma's komen die het mogelijk maken dat bepaalde categorieën niet kunnen bekeken worden door de kinderen, na een instelling door de ouders. Die nemen dan HUN verantwoordelijkheid. En dan blijft er de individuele vrijheid. Ik ken immers kinderen die wellicht vlugger bepaalde dingen kunnen verwerken dan anderen, dus kan de marge naar behoeven ingesteld worden door de ouders of opvoeders.

De volkomen vrijheid is er nu, en is duidelijk verkeerd...

Een bijkomend probleem is dan nog het feit dat de kinderen in veel gevallen veel te veel opvoeders hebben, met elk hun kijk op de opvoeding... Ouders, school, opvang... en in ieder midden zijn er eigen regels, eigen normen. Vroeger gaven de ouders altijd de leraar gelijk, ook al had hij geen gelijk, nu geven ze de leraar nooit gelijk, ook al heeft hij het wel. Dit maakt dat de normen door die leraar gehanteerd wel heel dicht bij het normenloze dreigen te komen... al was het maar om moeilijkheden met lastige ouders te vermijden.
Maar dat is dus weer een ander probleem, ook al is het heel hecht aan elkaar verbonden...

tot de volgende ? ( Oh ja, dat Google weg ging uit China zal wellicht veel te maken hebben met commerciële vrijheden, veel meer dan met politiek ????)

Enhanced by Zemanta

dinsdag, april 19, 2011

m'n TV spreekt Chinees !

LE MONDE SELON MONSANTOImage by David_Reverchon via FlickrPhilips heeft zijn afdeling TV's uitbesteed, ze gaan nu de TV's laten maken in China. Dat is veel goedkoper, en om de woordvoerder van Philips te volgen, moeten we weten dat ze zelf niet meer kunnen concurreren met de Chinese TV's... dus laten ze hun teeveetjes nu maar ginder ver maken.
Van dat nieuws ligt geen mens meer wakker, ja misschien nog wel enkele mensen die schrik hebben dat hun jobke bij Philips-TV nu zou verdwijnen, maar anders ? Geen kat !

en toch...
Toch maken dergelijke berichten me een beetje bang. We zagen het hier met onder meer Opel en Renault gebeuren, nu bij de buren bij Philips...
Terwijl we hier om de oren geslagen worden met scherpe Vlaamse politiek, met een cultivatie van "nationale gevoelens", zien wij dat bedrijven steeds minder die nationale gevoelens delen met Het Volk... Integendeel, bedrijven zoeken alleen maar steeds meer en meer winst. Hoe ze dat doen, en waar ze dat doen is bijzaak. Als hier de loonkosten te duur is, of de arbeidsvoorwaarden te streng gereglementeerd, dan verhuizen ze toch doodgewoon naar een land waar het en/of goedkoper, en/of veel vrijer werken is.
Dat is geen nieuw verschijnsel, we zagen het reeds een halve eeuw terug gebeuren in sommige sectoren, en sommigen van die weglopers kwamen al terug ook... Door hun activiteit in die vreemde landen kwam er daar meer werk, werden de arbeiders zich wat meer bewust van hun waardigheid, en stegen de lonen wat, en stegen ook de vervoerskosten om die dingen weer hier te krijgen, dus waren ze weer hier goedkoper af. Bovendien was de massa arbeiders hier ook al wat banger geworden, en waren stakingen niet meer schering en inslag... en potdorie, de lonen stegen hier ook al wat minder vlug.

En dat is net waar ik bang voor ben... Economie zou moeten de motor zijn om de bevolking op een hoger echelon te krijgen, maar zo werkt het (helaas) niet...
Economie is alleen het systeem om zo veel mogelijk winst te maken met zo weinig mogelijk middelen. Als je in een land kunt werken zonder te investeren in veiligheid, dan kan dat net het verschil maken !
Bovendien heeft "Das Kapital" vastgesteld, dat zij in feite de wereld regeren. Als zij verhuizen naar de lage-loon-landen, dan komt er een bizar neveneffect: het land waar ze weg gingen, komt in moeilijkheden, en daar dalen dan loon- en arbeidsvoorwaarden. Op die manier kunnen de kapitalisten precies de effecten uitlokken die ze willen bekomen, om de winst te maximaliseren...met een klein weerhaakje, ze mogen niet overdrijven, want als de massa te arm wordt, zijn er geen kopers meer... en dus ook geen economie en geen kapitalisten meer...
Maar niettemin is het duidelijk dat het Het Kapitaal is dat in werkelijkheid regeert. Zij verhuizen met een deel van de bedrijven en houden zo de arbeiders braaf en de lonen net op het niveau waar bij zij de macht in handen houden en toch voldoende afzet maken.
Hoe ver de technieken van het kapitaal gaan, moet je maar eens gaan bekijken bij de technieken van een Monsanto, die de boeren zogezegd te hulp komt na een milieuramp, daar hun zaaigoed quasi cadeau geeft, maar dit zaaigoed kan alleen groeien door de meststoffen en besproeiingen met de producten van Monsanto zelf.... Anders geen oogst en honger... Bovendien wordt door het gebruik van die besproeiingen, het onmogelijk om er met normaal zaad op te zaaien. Dus de boeren hangen met lijf en ziel vast aan Monsanto. Velen gaan dan ook failliet of plegen van ellende zelfmoord! Monsanto neemt dan de gronden over, als voornaamste schuldeiser...
Dit is geen fabeltje, maar bittere werkelijkheid !

Daarom heb ik schrik van het spel der economen... Zij schrikken er niet voor terug de mens te ontdoen van het laatste stukje waardigheid, en als ze de mens kunnen vervangen door een machine, dan zullen ze het niet laten, met slechts één beperking: er moet een markt blijven.

Laat ons het spel eens heel ver doordenken: Als we bv Amerika als markt vooropstellen, en de rest van de wereld als "werkterrein", dan zou alleen in Amerika nog werk en loon in evenwicht zijn, in de rest van de wereld bittere armoede en uitbuiting.
Een fabeltje ?
Nee, het is nu al zo, alleen moet je niet alleen Amerika houden als markt, maar wat we gewoonlijk benoemen als het rijke Westen.
Maar je ziet, komt er ooit een dag dat Het Kapitaal het opportuun acht, om de boel om te keren en wat nu arm is rijk te maken en wat nu rijk is arm, dan is dat hooguit een kwestie van enkele decennia.
Het kapitaal regeert immers de wereld.
En denk nu niet aan andere vormen van regeren, het communisme is op sterven na dood, en China heeft een verdomd kapitalistisch systeem van communisme ontworpen !

Nee, ik ben bang en blijf bang, omdat wij mensen voor De Kapitalist alleen maar gebruiksvoorwerpen zijn.
Meer niet.
Het zou heel makkelijk zijn om een veel rechtvaardiger wereld op te bouwen, maar dan is er minder winst, omdat het met veel meer mensen moet worden gedeeld. En dat, dat is voor het hebberige mensje niet echt wat hij wil...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

maandag, april 18, 2011

aquarium disaster 2

Vanmorgen plots een foontje van Bart, past het om nu nog om die oude aquarium te komen, want ik heb nu problemen. Hij lekt toch niet ? Nee, maar de dwarsbalken zijn losgekomen, en de aquarium staat met gebogen ruiten...
Dus ben ik met mijn wagen en Bart met de zijne naar Lierde gereden met die oude trouwe bak, en we hebben hem daar gezet, nu is het aan Bart om zijn bak eventjes te legen (gelukkig wellicht niet volledig.... alleen tot de ruiten weer netjes recht zijn, en dan de dwarslatten er terug in lijmen met siliconen...

Ondertussen komen we voorbij de colruyt, en vermits we toch om boodschappen moesten vandaag, dan maar meteen ook inkopen gedaan voor de week.

Het lijkt wel of we in het jaar van de aquariums zijn gekomen.... (is het dit jaar het jaar van de Vis in de Chinese horoscoop ?)

Heb je het ook gelezen, in 2009 werden gemiddeld 1 kind van onder de 10 jaar per dag misbruikt, en in 2010 is dat aantal nog merkelijk hoger.  Nu we zelf met zo'n dingen geconfronteerd worden, is dit aantal verschrikkelijk, en denken we weer aan die kinderen en heel hun leefsituatie... Je kunt niet geloven wat dit voor een kind betekent, en wat het met het kind doet (en met hen die er mee moeten leven). Het erge vind ik dat je dan ook meer en meer leest dat die mannen ziekelijk zijn ! Nee, ze zijn niet ziekelijk, ze zijn gewoon misdadig, een ander woord heb ik er niet voor.  Je moet die mannen gewoon uit de maatschappij verwijderen, en zorgen dat zij nooit meer tot dergelijke dingen kunnen over gaan.

En ik blijf er bij, dat wij in onze maatschappij dringend toe zijn aan een herstel van de normen om met elkaar samen te leven. Leven is geen kwestie van oeverloos individueel genieten, en zeker niet als dat genieten ten koste is van andere mensen, of aanleiding kan geven tot misbruiken die ten koste zijn van anderen. Porno op zich doet niet veel kwaad, maar door de porno wordt een dergelijk gedrag "normaal", en zien wij dat alles wordt normaal gevonden. Je kunt maar op één manier leven in een maatschappij, dat is als je echt eerbied hebt voor je eigen geest en eigen lichaam, en evenveel eerbied hebt voor de geest en het lichaam van de anderen. Zodra je op één gebied de grens overschrijden als normaal ervaart, is de grens ook op andere gebieden makkelijk overschreden.

Herinner je je nog dat ik ooit stelde dat de NVA gewoon niet kan regeren, want als ze regeren en ze halen niet hun doelstellingen, dan zijn ze het zweepeffect kwijt en zijn ze verliezers, halen ze het wel, dan is er geen noodzaak meer nog een dergelijke zweeppartij te hebben, en zijn ze dus ook de verliezers. Nu zijn we blijkbaar zo wat aan het end van de elastiek gekomen om de geloofwaardigheid nog te behouden, en dus stellen ze nu een limiet aan de onderhandelingstermijn... wetende dat zij toch het been blijven stijfhouden, en dat we dus regelrecht naar herverkiezingen gaan...en het einde van België....

djudedju, men stelt wel eens dat een land de regering heeft dat het verdient, maar is België dan echt zo slecht dat we dit verdienen ???

tot de volgende ?

zondag, april 17, 2011

Alice Nahon...

Photo of Alice Nahon, a Belgian writer and poe...Image via WikipediaAch, mijn oudste zus zal er wellicht niet van wakker liggen, maar toch eens inwendig grommelen... Zij heeft het schitterende boek gekocht over en met de werken van Alice Nahon... in de winkel en wellicht behoorlijk duur. Ik heb dat boek hier nu ook liggen, van de rommelmarkt aan 1 euro...
Het boek is eigenlijk geen zier veranderd door die rommelmarktsituatie, maar toch weet ik dat een dergelijke prijs eigenlijk een beetje een soort ontwaarding is.
Maar troost je, zusjelief, als ik het boek heb gekocht, is het omdat ik het hoogacht, en ik het veel meer waard vind dan die ene euro.
Gisteren heb ik ook iets moois gekocht op de rommelmarkt: een wandelstok. Weer een ? Ja, een hele mooie met een zilveren handvat, echt heel elegant en sierlijk en toch is het een echte mannenstok. (je hebt ook stokken voor vrouwen)
Het is dus een "vruchtbaar" weekend geweest, en als we binnenkort voor drie dagen op reis gaan met de gepensioneerden van mijn werk, dan weet ik nu tenminste welke stok ik moet mee nemen. Want men weet van mijn passie, en iedere keer kijkt men wat ik nu weer mee heb als wandelstok. Het ziet er een dure en heel chique uit, een beetje zoals met het boek van Alice Nahon, ik heb eigenlijk veel te weinig betaald. (Anders koop ik het niet... dat is voor mij net de charme van het rommelmarkten, iets kopen voor veel minder dan het voor mij waard is. En dat via het heerlijke spel van afbieden en bieden.)

Met andere woorden, het seizoen van de rommelmarkten is weer aangebroken ! Iedere week kijken Anny en ik weer in de Waalse gids voor rommelmarkten, de meest volledige gids die er te vinden is, en bovendien kijken we dan ook nog eens op internet, om de beste en de dichtstbije markten uit te kiezen. Sommige gaan we niet meer bezoeken, omdat het wat tegenviel in de voorbije jaren, en dan kiezen we een andere. Telkens weer is het wat spannend. En al zijn er steeds meer rommelmarkten waar we niets vinden naar onze gading, toch is dat niet erg. Het bezoeken van de markt, het babbeltje met de verkopers, het kijken naar de ontelbare voorwerpen, sommige echte kitch, soms heel echt waardevolle antiek.

Dat is een beetje gek, want we zijn helemaal geen shoppers, in de winkel gaan we binnen met een lijstje wat we moeten hebben, en zodra we alle bijeen hebben, zijn we weer weg. De rest van de winkel interesseert ons geen zier, en we kijken er amper naar. En op de rommelmarkt kunnen we staan kijken nar al die bizarre dingen, knopen we soms een gesprek aan om te weten wat dat ding daar eigenlijk wel zou kunnen zijn... Het lijkt een beetje met elkaar in tegenspraak, maar ja, een mens is een raar beest, en wij zijn mensen.

Op de TV hoor ik nu dat de politiekers weer bezig zijn met uit te leggen waarom het nog altijd niet mogelijk is om overeen te komen, en geen enkele keer is er eentje bij die Mea Culpa zegt, Het is Mijn Schuld, omdat ik veel te hard op mijn vastgeroest standpunt blijf staan, en zelfs niet eens wil luisteren naar de anderen... Er komt dus nog geen oplossing in de eerste maanden...En wellicht mogen we binnen afzienbare tijd (van het werkwoord afzien) toch nog eens gaan kiezen voor dezelfde bietekwieten die weer hetzelfde halsstarrige gedrag zullen vertonen... En ik zal vol verbittering over heel de kiesbrief heen kunnen schrijven: Mijn vorige stem is nog ongebruikt, je kunt die misschien eerst eens gebruiken???? In koeien van letters, zodat het zelfs voor een politieker leesbaar is... Begrijpelijk is wellicht te veel gevraagd...

tot de volgende, en geniet van het heerlijke weer !!!
Enhanced by Zemanta

zaterdag, april 16, 2011

Antibiotica ???

resistentiemeting op klassieke manier op voedi...Image via WikipediaNog nooit eerder waren de kleine ambetante beestjes zo sterk en boden zoveel weerstand tegen antibiotica...
Al jaren geleden wist men dat het preventief geven van antibiotica in dierenvoeding nefast was, maar onlangs las ik een artikel dat er op wees dat nu nog steeds die antibiotica in het dierenvoeder zit... en dus ook in ons voedsel, en dus bouwen wij zelfs microben met steeds grotere weerstand. Bovendien zijn er nog steeds landen die bij een ziekte slechts antibiotica geven tot de ziekte is genezen, en niet tot alle kwalijke microbeestjes kapot zijn.
Gisteren zijn we naar tanteke geweest, en ze zag er maar mottig uit. Ze lag daar met zo'n raar kleurtje van oud eikenhout, en ze lag voortdurend te hoesten en te rochelen. De man die op bezoek was bij het mensje in het andere bed, vertelde dat ze heel de tijd naar haar moeder lag te roepen en Frans lag te praten...
Ik ben  naar de verpleegunit gegaan, en wat uitleg gevraagd, en per geluk zat daar ook de longspecialist, die nog eens is meegekomen tot bij tanteke. Het is geen hospitaalbesmetting, maar ze testen haar zeer regelmatig of het dat niet wordt... Maar ze kunnen niet echt zwaar in de aanval gaan tegen de microben, door haar zware hartziekte...
Ook al besliste de waarnemende advocaat dat de was maar moet gedaan worden door het rusthuis, hebben wij de slaapkleren maar meegebracht en ze zitten nu in het machine...Stinkend naar pis. De duts ligt daar maar te liggen, maar deze keer wist ze heel goed wie we waren, en je kon er wat mee praten.

Weet je, het valt me steeds meer en meer op, dat heel wat van vrienden en kennissen van het aardse schouwtoneel zijn verdwenen... Je krijgt er warempel een beetje een gevoel van eenzaamheid door. Het lijkt wel of je vriendenbestand steeds dunner en dunner wordt. Aan onze leeftijd moet je echt niet meer zo veel nieuwe adressen inschrijven in je lijstje met vrienden, maar regelmatig moet je er wel schrappen. Ik weet wel, merendeels zijn dat dan mensen die ouder zijn dan wij zelf, maar niettemin, het is een beetje verontrustend.
Op een of andere manier zie ik ook het feit dat ik straks 65 wordt, als een soort mijlpaal. Je bent plots op pensioen. Ik zit al jaren thuis ziek te wezen, en dat pensioen zal dus eigenlijk niets veranderen, maar toch lijkt het wel wat. Pensioen. Ik heb me maar alvast aangesloten bij OKRA, en ben al eens gaan kaarten met mijn co-gepensioneerden, en dan stel je vast dat je daar eigenlijk wel wat op je plaats zit. Allemaal mensen die bekend zijn, en die ergens in dat vriendenbestand zitten, of er makkelijk zouden kunnen bijhoren.
Op mijn facebook zitten wel wat jongeren, maar die zijn er dan ingeslopen langs onze kinderen en kleinkinderen, en ja, een deel er van herinner je je nog als die kinderen die hier indertijd kwamen spelen met de onzen... Lang geleden... Want Bart is ondertussen ook al 40...
En onze Koen zou er al 42 zijn geweest...
En dan denk je terug aan al die jonge mensen die al verdwenen zijn...
... en dat allemaal door die microbeestjes... Gek eigenlijk, dat zo'n klein grut zo dodelijk kan zijn. Het zijn verdomme beestjes die je niet eens kunt zien met het blote oog. Het is in geschiedenistermen nog maar pas dat we van hun bestaan af weten !
En dan zijn er ook nog virussen, die zo klein zijn, dat ze wellicht zelfs niet zichtbaar zijn voor die microben. Zouden er ons nog verrassingen te wachten staan, en ontdekken we straks nog kleiner leven ?
Je moet maar eens lezen wat ze nu nog allemaal verwachten te ontdekken op het gebied van onderdelen van atomen en dergelijke.
Ik schreef het al eerder, zou heel ons heelal misschien maar een stuk steen zijn voor een immens, onvoorstelbaar groot wezen... En misschien komt er ooit zo'n immens kind, die een stamp geeft tegen heel ons heelal...

Weet je, ik voel me soms zo'n klein dingetje in dat grote onbekende geheel...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

vrijdag, april 15, 2011

Van Gheluwe

Kerkarchief niet geinvent interieur kerk 2Image via WikipediaIk heb het gelukkig niet gezien, anders was ik wellicht nog bozer op de man.
In wat voor wereld leven wij ? Een bisschop die zijn eigen Kerk de doodslag geeft met zijn zonden te minimaliseren, diezelfde kerk die niet straft maar "vergeeft"  (zonder penitentie de absolutie geeft !)...
Iets verder lezen we dat steeds meer vrouwen verslaaft zijn aan porno.
Je leest tegenwoordig bijna dagelijks over pedofilie, porno, harde seks, en ga zo maar een tijdje door. Ik kan me niet ontdoen van de indruk dat de wereld de pedalen verliest als het gaat over die dingen.
Uiteindelijk kan ik me niet ontdoen van de indruk dat de mens steeds meer jacht maakt op sensatie, kicks, opwinding en dit verwart met liefde en genieten...
In mijn jeugd was seks nog een taboe, nu lijkt het bijna net andersom, jonge mensen die kiezen voor geen seks voor het huwelijk worden scheef bekeken als wereldvreemde wezens. Nu gaan jongeren (echt jong, veel jonger dan vroeger) van bil, bij de eerste ontmoeting in een dancing of waar dan ook. Want nu is het dat wat telt, je moet scoren (het woord en de onderliggende betekenis alleen al !) of je bent niet meer in.
Ik denk dat pedofilie voor een groot stuk ook in dat straatje thuis hoort !
Pedofilie is een verboden vorm van seks, dus des te opwindender...
Ik geloof niet dat die mensen ziek zijn.
Ze zijn gewoon misdadig !
Ik kots er van hoe de maatschappij tegenwoordig misdadigers telkens en telkens weer benoemd als zieken.
Het kan best zijn dat de ene mens genetisch wat meer neiging heeft tot dit of dat dan de andere, maar niettemin is en blijft het een individuele keuze, en een eigen beslissing. Het is niet iets zoals de griep die je plots overvalt en je van het ene moment naar het andere bedlegerig ziek maakt.
Wat wel de deur openzet voor die mensen, is gewoon de normenverlaging die we zien doorheen heel de maatschappij.
Je moet maar je TV op zetten , zelfs op een uur waar men weet dat kinderen thuis zijn en kunnen kijken, of je ziet naakt, ziet seks, ziet geweld.
Dat moet tegenwoordig zo, want dat zijn de ingrediënten om de moderne mens een kick te geven. Zonder die dingen is het niet boeiend is het het niet interessant , niet ontspannend. Het gevolg is dat al die dingen ook steeds gewoner worden in het straatbeeld.
... en in de huiskamer...
Ik heb niets tegen seks, maar dat is voor mij het lichamelijke deel van de Liefde tussen mijn vrouw en mij. Meer niet, minder niet.
Voor mij hoeft het niet zo nodig dat ik ieder uur een nieuwe dosis seks en geweld ontvang via mijn TV... Ik ben nog van de generatie die dat eerder genant vindt dan wel opwindend. Als ik bezoek krijg, en de TV staat op, en net op dat moment beginnen ze aan nummertje 17 van de namiddag, dan ben ik gegeneerd, en zal ik de TV meteen uit zetten.

Het gevolg is dat in de huidige maatschappij de normen sterk omlaag zijn gegaan. Die beelden en die sensatie zijn zo gewoon geworden, dat we het gewoon gaan vinden, en dat de sensatiezucht steeds meer wilt, en de media spelen daar grif op in. Seks en sensatie zijn de beste verkoopsargumenten. En zelfs wat eertijds een degelijke krant heette, toont nu bloot op zijn voorpagina.

Op die manier gaat echt niet alleen de zucht naar sensatie, geweld en seks pijlrecht de hoogte in, maar ook het verlangen naar die sensatie, geweld en seks groeit mee in de mens, en steeds meer vinden we dingen gewoon, die vroeger niet hoorden.
Dat is normenvervaging.

Stel dat we hetzelfde deden met ons huis, dan verzetten we doodgewoon de lijn van ons eigendom, en palen enkele meters van de buren af bij ons gebied. Dat is net hetzelfde ! We hebben daar een grens (norm) die is vastgelegd, en we gaan die steeds meer en steeds verder overschrijden. Als mijn gebuur nu hetzelfde zou gaan doen, dan komt het geweld op de proppen.

Ach, ik weet wel, in mijn jeugdjaren was de norm misschien wel heel erg scherp, en was het logisch dat een en ander wat soepeler mocht en kon, maar dat wat soepeler worden is grenzeloos geworden. Dan krijg je Bisschoppen, die de norm niet meer kennen, en dat van uit een kerk die zo wat het laatste houvast van de normen wil zijn...
djudedju

Weet je, als wij nu eens met zijn allen weer durven zeggen en verkondigen wat we diep in ons zelf denken, zouden wij dan echt niet weer een beetje naar een normale toestand kunnen groeien? Moeten wij echt zo nodig mee huilen met de wolven in het bos ?

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

donderdag, april 14, 2011

De echt ramp in Fukushima

»Der Atom-Staat. Vom Fortschritt in die Unmens...Image by quapan via FlickrDat ik laat ben om te bloggen, dat ligt dus aan mijn kapper...of liever kapster, want 't is een lieve dame die mijn hoofd weer wat fatsoeneert, en mijn baard met zo'n kleine 10 cm heeft ingekort. Maar nu ben ik dus terug, voor een wijle, want straks belt ze dat ik mijn wederhelft mag gaan afhalen... Want zij wordt nu onder handen genomen. Maar bij de dames, alhoewel het daar alleen het hoofdhaar betreft, duurt de bewerking veel en veel langer, ik denk dat het zo wat middag zal zijn voor ik haar terug kan halen. 't Worden dus wellicht boterhammen of pasta deze middag.
Daar mijn hoofdhaar steeds ijler wordt, neemt mijn baard in vergelijking steeds meer en meer tijd in beslag. Vooral het feit dat ik een "vierkante" baard wil, is daar de schuld van. Het lijkt immers simpel om iets recht af te knippen, maar je moet het maar eens proberen. Maar ja, na afloop heb ik dan een nette baard à la Leopold II.
Je kunt niet geloven hoeveel mensen er wat jaloers kijken naar mijn baard. Dat hoor je het best op een rommelmarkt of zoiets, waar de mensen wat makkelijker met elkaar babbelen. En nu en dan hoor ik dan ook dat het feit van het vierkante model hen wel bevalt. Je moet toegeven, het is een model die je niet zo vaak ziet. De meesten die een echt lange baard hebben, kiezen voor een wilde baard, of voor een rond model. Maar ik hou van dat Leopold II model, dus ga ik er ook voor. Dat ik er nu en dan een stuk laat afsnijden , dat is omwille van de handigheid. Als hij te lang is, dan hangt hij al eens in de weg (en in de soep...).
Ik ben van mening dat een baard ook onderhouden moet worden, dat het net moet zijn. Net zoals de haag moet het proper staan. Ik hou niet van die wilde baarden die alle kanten op pieken, maar natuurlijk is dat gewoon mijn gedacht, en wellicht zijn er anderen die net niet van dat recht-af-geknipte houden.
Heb je het gehoord of gelezen van die Japanse kerncentrale ? De ramp lijkt nog steeds niet ten einde te zijn, en in een straal van 30 km wordt bewoning afgeraden omwille van het te hoge stralingsgevaar... Heb je er al eens bij stilgestaan hoeveel grond dat eigenlijk is? Als de afstand tot de zee dertig km zou zijn, en we dus een nette cirkel kunnen uitzetten, dan spreken we over 2826 vierkante kilometer, als ik mijn formule van de oppervlakte van een cirkel goed herinner... Dat is een enorm stuk land ! en dat in een land waar de mensen nu al op elkaars lip wonen. Onze kust is maar een 60 km lang, dus zou zowat heel West Vlaanderen onbewoonbaar zijn... (Of een andere provincie, want de meesten zijn zowat even groot)...
Daar komt heel wat bij kijken ! Niet alleen moet je die mensen evacueren uit dat gebied, maar je moet ze ook opnieuw huisvesten. Bovendien, laat ons eens West Vlaanderen als model nemen, wat staat daar niet aan erfgoed, die dan staat te verkommeren ? Neem nu Brugge, die scone, laat dat eens 20 jaar staan zonder enig onderhoud... Als je na twintig jaar terugkeert mag je het opkuisen met stoffer en dweil !
Ook de natuur zou in die tijd zowat alle landbouwgrond hebben heroverd, en om er terug landbouwareaal van te maken, zou heel wat werk en middelen kosten. Na die twintig jaar zou men weer mogen spreken van ontginnen... Of misschien maakt men er tegen dan een natuurgebied van...
Maar er is meer! Als gans onze kust besmet is, dan verdwijnt niet alleen het toerisme en de visvangst, maar worden ook de dijken twintig jaar lang niet meer onderhouden, met alle gevolgen van dien. Stel dat we een storm hebben van het gehalte van 1953 (of was het 52 ?), en dat de zee een stuk land overstroomd. Het water zou er blijven staan, en we zouden op zijn minst weer brakke gronden hebben...
Nee, het klinkt zo heel simpel, een straal van 30 km ontruimen... voor de duur van vermoedelijk 20 jaar (of iets meer)...
Ook menselijk is het een drama... Je hebt je werk, misschien heb je een eigen bedrijf opgericht, je hebt een vriendenkring, je familie woont bijna allemaal in de omgeving, je woont dicht genoeg bij je oude moeder om nu en dan te gaan kijken of alles nog OK is... Dat is dus plots allemaal weg... Je komt in een nieuwe streek terecht, wellicht helemaal niet meer in de omtrek van je familie, je kunt met Allerheiligen niet meer je doden gaan begroeten, en het graf van je zoon staat daar wellicht te verkommeren... Zou je je eigen dingen mogen meenemen, of wordt alles aan de grens van die 30 km dan ook nog eens gescreend, en zodra de geigerteller één bliepje te veel geeft, weg damitt???
Nee, Tjernobyl en Fukushima... Echte drama's zijn dat, die veel dieper gaan dan die loze woorden 30 km veiligheidszone...

Daar woonden mensen...
daar was een gemeenschap
daar waren vriendenkringen
families
gezinnen

en nu trekt men dat allemaal met wortel en al uit, en hoopt dat het ook wel elders zal groeien...
Hoe is dat ook weer van die oude bomen en het verplanten? Leefgemeenschappen zijn eeuwenoude bomen...

tot de volgende ??
Enhanced by Zemanta

woensdag, april 13, 2011

Het waterspaarbekken...

Concentratie bij 't hengelenImage by arneheijenga via FlickrAls mijn memorie goed is, is die waterplas eertijds aangelegd ten behoeve van het industrieterrein (toen in oprichting)... Maar nu is het een heerlijk viswater, en voor het eerst mogen wij, oudjes, er met onze vergunning van de stad Oudenaarde er ook gaan vissen. Deze namiddag wellicht voor de eerste keer. Ik weet potverdorie niet eens hoe ik bij dat water geraak, maar volgens Luc kunnen we tot bij het water rijden...en er is 1000 kilo vis op gestoken, dus... Hoop doet leven... (en vissen)

Ik heb er ook geen idee van hoe diep het water daar is, maar er zou heel veel vis op zitten, want de visclubs houden daar hun wedstrijden (Wellicht daarom dat ze daar vis op steken, en niet in het park voor die 10 oudjes die daar gaan vissen...) Maar nu mogen we dus ook daar ons lijntje uitwerpen...

Er is maar één uitzondering: we mogen er niet vissen als er een wedstrijd is. Toch even nakijken... djudedju, vandaag houden ze toch wel een wedstrijd zeker  ! Maar ja, de kalender der wedstrijden is maar liefst 3 bladzijden (recto/verso) vol !!! We gaan moet mikken om daar eens te kunnen gaan vissen. We gaan dan maar naar het park... zoals vroeger, en hopen dat de karper al weer bijt, en dat Luc nu eindelijk weer eens een karper vangt, en Marnic zijn eerste aan de lijn krijgt... Ik wil met liefde een keer geen beet aan mijn karperlijn hebben, als zij twee eens geluk hebben !

Maar we gaan dus vissen!

Gisteren was het hobby, en het was er heel stil, de leden waren allemaal heel voorzichtig en wijs aan het schilderen bezig. Onze Ste Amelberga nadert stilaan de voltooiing... Mariette was er ook terug, na maanden afwezigheid wegens ziekte. Ze is nu eindelijk echt aan de beterhand, maar Madeleineke zat er maar wat ziekjes bij, het was er stikheet, en zij zat te rillen van de kou. Als je het mij vraagt zit ze met wat griep.

De meesten hebben het fatsoenlijk gedaan... Ik zal er wel wat werk aan hebben om hier en daar wat te fatsoeneren (zo hebben ze de koperdraad, die deel uit maakt van het beeld, overschilderd, zodat die niet meer of amper zichtbaar is...). Maar ik ben tevreden, het is weer eens bewezen dat de mensen veel meer aan kunnen dan ze zelf vermoeden, als ze maar dat duwtje krijgen om er eens aan te beginnen. Na de Ste Amelberga ga ik een paar "lichte" creatieve oefeningen geven, zodat ze weer wat ontspannen, want nu zijn er die heel erg gestresseerd zitten te schilderen... Gewoon omdat ze denken dat ze het niet goed zouden doen... en zoals gezegd, ze doen het voortreffelijk !

Ik moet wel heel de tijd eens hier, dan weer daar wat raad en tips geven, en verf leveren... Want iedereen kreeg een vel aluminiumfolie om de verf op te mengen, en kreeg dan de nodige verfsoorten om telkens een kleur te maken en te schilderen. We hebben daartoe grote potten acrylverf aangeschaft.  Het moeilijkste was wel om hen te leren verf te mengen. Iedere keer waren er die gewoon alle verf bijeen roerden, in de plaats van het mengsel op kleur te maken. Er is op die manier wel wat verf verprutst, maar ja, dat mochten we verwachten. Maar ook dat hebben ze dus geleerd... alles gaat, als je maar wilt.

straks ga ik het lokspijs maken voor de karper... en deze namiddag, op hoop van zege !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

dinsdag, april 12, 2011

Een premie per geschorste werkloze ????

BERLIN - OCTOBER 13:  A visitor looks at busts...Image by Getty Images via @daylifeDe NVA van Bart De Wever toont zijn ware gelaat !
Ieder weldenkend mens weet dat er werkloosheid is. Ieder weldenkend mens weet dat er in alle "voordelen" van de sociale zekerheid misbruiken zitten, dus weet iedereen dat er ook in de werkloosheid profiteurs zitten, maar om daarom iedereen over dezelfde kam te scheren ??

Werkloosheidsvergoedingen zijn geen geschenk, het is een tegemoetkoming aan het slachtoffer van de werkloosheid. Dit is een individueel recht. Daarmee wil ik zeggen dat ook de vrouw van een strontrijke zakenman recht moet hebben op werkloosheid, als ze daardoor wordt getroffen. Misschien ben je het daar niet mee eens, maar het is en moet een individueel recht blijven, want anders zit de kans er in dat die bewuste vrouw na het overlijden van haar man, of na een echtscheiding geen recht meer heeft op werkloosheid, of althans opnieuw haar recht moet behalen en dus een geruime tijd moet werken vooraleer dat recht weer wordt bekomen.
Met andere woorden, het individuele recht mag en kan niet beïnvloed worden door het "gezinsinkomen".  Er is wel een verschil tussen een werkloze gezinshoofd of een samenwonende. (En daar zitten dan mensen met een veel te kleine werkloosheidsvergoeding in verhouding tot het werkelijke inkomen voor het ganse gezin !!!)

De bedoeling van de werkloosheidsvergoeding is niet alleen een tegemoetkoming aan de werkloze, het is ook van economisch belang. Stel dat mensen die werkloos worden geen inkomen meer hebben, dan zijn dat mensen die niet meer of veel minder kunnen kopen. Door minder kopers moet er ook minder geproduceerd worden, wat weer aanleiding geeft tot meer werklozen, en je ziet zo de neerwaartse spiraal ontstaan.

Als we dan ook een werkloze schorsen, dan zien we in de praktijk dat de meesten daarvan moeten opgevangen worden door OCMW, en dus krijgen we alleen een verschuiving van betaler, of een broekzak-vestzak-operatie. Het enige werkelijke verschil is dat OCMW wél naar het gezinsinkomen zal kijken, en dat mevrouw van de rijke zakenman geen OCMW zal ontvangen. Maar als ze de echtgenote is van een schatrijke rentenier, dan zal ze wel een vergoeding ontvangen, want in ons systeem zijn renten nog niet echt gelijkgesteld met inkomen uit arbeid... (Ik heb ooit een man gekend die een veertigtal huizen in eigendom had, en genoot van het OCMW...)

Men zou wel op een of andere manier de profiteurs van het systeem moeten kunnen herkennen, en deze dan eventueel schorsen, maar dat is heel moeilijk... Voor een groot stuk door de manier waarop de dienst werkt... Ik heb reeds jaren geleden gezaagd en geklaagd dat het systeem niet correct is, en niet werkt naar behoren. Een klein voorbeeldje: een jongeman studeert als als ingenieur, maar vindt niet onmiddellijk werk. De jongeman wil echter niet zitten wachten op een job, en als hij de kans krijgt om te werken in de bouwnijverheid als handlanger, pakt hij dit mee, om ondertussen van de straat te zijn, en om toch iets te verdienen. Als die man nu werkloos wordt in die job, dan staat hij niet meer ingeschreven als ingenieur, maar als bouwvakarbeider.... Maar er is nog een tweede, veel belangrijker aspect aan deze zaak !!!! Als er een job vrijkomt voor de ingenieursfunctie, dan wordt deze man niet opgeroepen, hij is immers aan het werk... Met andere woorden, in de praktijk wordt hij voor zijn ijver gestraft ! Het gevolg is dan ook logisch ! Iemand die afgestudeerd is in een bepaalde richting, durft geen andere job meer aannemen, uit schrik nooit meer aan "zijn" of "haar" werk te geraken waarvoor ze studeerden...
Men zou de zaken moeten omkeren, en de mensen die opteren voor een tijdelijke job in een andere functie dan hun diploma, zouden moeten beloond worden, en zij zouden eerst moeten in aanmerking komen voor de job van hun studierichting.

Maar dat klaag ik nu al meer dan twintig jaar aan, en er is nog steeds niets veranderd...
Het gevolg: er zijn legio jonge werklozen die werkloos lijken te blijven, terwijl er wel degelijk werkaanbiedingen zijn... Dit lijkt dan op profitariaat, maar is het dus niet, omdat het systeem hen in werkelijkheid belet om tijdelijk een andere functie te vervullen, op risico van nooit meer in hun eigen job terecht te raken.

De uitlating van de NVA is dan ook gewoon dom en helemaal niet sociaal. Ze bezijzen hiermee dat ze duidelijk wel héél erg rechts zijn, en helemaal geen oog hebben voor de slachtoffers van de maatschappij. Wie zal dan de volgende zijn ? De invaliden?  Of gaan we dan meteen de weg op die nationaal socialisme ooit propageerde????
Ik ben ook Vlaming, maar ik ben niet rechts te noemen, wellicht ook niet helemaal links, maar in een maatschappij kunnen we maar leven als we alle leden van die maatschappij mee nemen. Mensen uitzonderen, afzonderen van de maatschappij, dat hebben we al eens gezien...en dat leidt tot heel erge dingen !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta